czerwien1 25.08.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam, chciałabym pomalować pokój dzienny w malym domku (letniskowy). Jest pomalowany teraz na niebiesko - chcę przemalować na zielono. Nigdy w życiu nie malowałam w związku z czym mam pytania: 1. Jaka farba? Z reklam znam tylko Delux czy Śnieżkę, ale czytałam, że to kiepskie farby... Czytałam też o jakiejś na F... której nie ma w sklepach. Może mi ktoś polecić farbę, którą kupię w LeroyMerlin lub Obi? 2. Który ze sklepów lepszy i tańszy? LeroyMerlin czy Obi? Bo będę musiała wszystko kupić: farby, pędzle, folie, taśmy itp. itd. 3. Czy jeśli chce przemalować z niebieskiego na jasny zielony, to muszę coś z niebieską farbą zrobić? Jeśli tak, to co...? 4. Ile warstw musze nałożyć? 5. Pomieszczenie ma wymiary 5m na 4m (2,5m wysokosc) - z tego do pomalowania są w sumie 3 sciany, bo czwarta jest łączona z kuchnią i tak są 2 murki rozdzielające... czy takie pomieszenie zdażę pomalować w jeden dzien? I jak szybko wyschnie? Bo chcę tam pojechać na jeden dzien (narazie nie mam czasu na wiecej, moze za tydzien czy dwa wygospodaruje 2 dni) - a potem domek jest zamknięty i żadne okno nie jest uchylone nawet. Czy są jakieś wymagania, żeby po malowaniu wietrzylo się ileś godzin i schło? To tyle pytan narazie... jestem zielona w tym temacie i chce się wziąć troche za ten domek zaczynajac od malowania pomieszczen. Potem pewnie beda inne rzeczy do przerobek itp. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 2. Który ze sklepów lepszy i tańszy? LeroyMerlin czy Obi? Bo będę musiała wszystko kupić: farby, pędzle, folie, taśmy itp. itd. nie ma czegoś takiego jak tańszy sklep. Tańsze są jedynie poszczególne artykuły w danym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 3. Czy jeśli chce przemalować z niebieskiego na jasny zielony, to muszę coś z niebieską farbą zrobić? Jeśli tak, to co...? wszystko zależy w jakim stanie jest obecnie ściana. Jeżeli nie ma na niej zbyt dużo warstw farb i trzyma się w całości, można po prostu malować zielonym na niebieskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 4. Ile warstw musze nałożyć? wszystko zależy na ile mocna jest niebieska i na ile kryjąca jest zielona. Stawiam na dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 5. Pomieszczenie ma wymiary 5m na 4m (2,5m wysokosc) - z tego do pomalowania są w sumie 3 sciany, bo czwarta jest łączona z kuchnią i tak są 2 murki rozdzielające... czy takie pomieszenie zdażę pomalować w jeden dzien? I jak szybko wyschnie? Bo chcę tam pojechać na jeden dzien (narazie nie mam czasu na wiecej, moze za tydzien czy dwa wygospodaruje 2 dni) - a potem domek jest zamknięty i żadne okno nie jest uchylone nawet. Czy są jakieś wymagania, żeby po malowaniu wietrzylo się ileś godzin i schło? Maluje się dość szybko. Trochę czasu może zająć obklejenie elementów, ktorych nie chcesz zamalować. Więc ten etap zależy od tego ile takich rzeczy jest. Sama farba obecnie schnie dość szybko i nie śmierdzi zbytnio. Jak się sprężysz i zaczniesz od rana, to spokojnie wieczorem będziesz mogła wyjechać i pozamykać. Zakładam że jakaś normalna wentylacja jest w tym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 To tyle pytan narazie... jestem zielona w tym temacie i chce się wziąć troche za ten domek zaczynajac od malowania pomieszczen. Potem pewnie beda inne rzeczy do przerobek itp. Prosze o pomoc. hmmm - jak planujesz jakieś większe przeróbki, to od nich bym zaczął, bo na koniec może się okazać, że trzeba będzie ponownie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkGyver 30.08.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Na niebiesko... A jaką farbą? Emalią czy emulsją? Dlaczego o to nikt nie zapytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts