Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toscania bardzo proszę o pomoc i doradztwo

hapka

Recommended Posts

Witam wszystkich nazywam się Kamil Ś i z żoną potrzebujemy pomocy.

Jesteśmy młodym małżeństwem i nie mamy pojęcia o budowach domu czy taż co za ile i co by było najlepsze.

Zamierzamy zacząć budowę domu i już mam prawie skompletowane wszystkie papiery.

Ale mamy nadal obawę co do projektu którego wybraliśmy, otóż nie wiem czy będzie nas stać :(

Oto link http://pprojekt.pl/projekt337-toscania,opis.html

chcielibyśmy pójść maksymalnie (no może nie aż do przesady) i na pewno nie będziemy kłaść na dachu dachówki tylko blachodachówkę, zrezygnować całkowicie z kominka bo nie jest nam potrzebny a także wybudować dom z zwykłego pustaka białego (z tego co mi mówiono jest najtańszy) nie chcę też narazie budować tarasu z tyłu domu bo jak widać jest trochę spory a na niego jeszcze przyjdzie czas

Proszę was wszystkich o pomoc i doradzenie mi ile potrzebował bym pieniążków żeby wybudować ten dom czy 330.000 zł wystarczy? a MOŻE MNIEJ?

Pozdrawiam

Jesteśmy młodym małżeństwem i nie mamy pojęcia o budowach domu czy taż co za ile i co by było najlepsze.

(...)

czy 330.000 zł wystarczy? a MOŻE MNIEJ?

Biorąc pod uwagę to co zacytowałem i domyślając się, że poza tym tarasem chcesz za ta cenę wybudować i wykończyć wszystko, mogę smiało stwierdzić:

Nie starczy.

Czeka was pasjonujacy, pełen wzrostów cisnienia, słownych starć i worów pod oczami okres w życiu. Powodzenia, i nie rezygnujcie.

Usiąść na tarasie (tym, którego nie chcecie) przed domem, przy kolacji w gronie rodzinnym, w promieniach zachodzącego słońca - bezcenne.

tradycyjnie:

to jest Gargamel /nie za bardzo ale jest/

przy liczeniu się z kosztami należy:

1.zrezygnować z garażu wbudowanego w dom /tu akurat przybudowanego/

2.wybrać ekonomiczny kształt budynku - stodoła z dwuspadowym dachem

3.bez fanaberii w stylu drzwi tarasowe o szerokości 5 metrów

itd...

Witaj,

Nnie chcę Wam podcinac skrzydeł, ale jestesmy już na tyle zawansowani, że może coś podpowiem. wasz domek nie jest brzydki, nie jest też wielki ALE na pewno drogi

Budując dom (patrzyłam na innych którzy to wczesniej już robili) wybierzcie taki projekt domu na który was stać, dla mnie najgorsze co może być to wprowadzić się na budowę i tak mieszkać 20 lat, potem mówić ,że resztę zrobią dzieci.

Wybierzcie domek prosty z dachem dwuspadowymbez jaskółek bez wykuszy balkonów (garaż w bryle najtaniej ) okna proste To wszystko podnosi koszty budowy a i utrzymania nie móeie o wykończeniu. My wybudowaliśmy stodołę 130 m pow uzytkowej dla 4 os rodzinki, dziś już wiem że mógłby być mniejszy,

Myslę że lepiej wybudować wykończyć i zamieszkać w prostym małym domku i cieszyć się życiem niż porywać się z motyką na słońce bo taki mi się podoba.

A co do kwoty to myślę że wam nie wystarczy mówię to patrząc na naszą "stodołę" i to ile nas kosztowała