Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie domu

Recommended Posts

Dzien dobry,

To mój pierwszy post na forum i od razu z grubej rury. Jestem właśnie na etapie wyboru ogrodzenia wokół domu. Ze względu na brak miejsca, skłaniam się ku opcji bramy przesuwnej. Brama dwuskrzydłowa o szerokości skrzydła ok 1,5 m też by się zmieściła, jednak wjazd byłby nieco utrudniony. Martwię się jednak czy brama przesuwna poradzi sobie z obfitymi opadami śniegu, a nie chcę robić sobie kolejnych wydatków przez dodatkowe ogrzewanie podjazdu. Temat mnie martwi od dłuższego czasu, bo chciałbym wyrobić się przed zimą. Dzisiaj znów powrócił z racji tego, że razem z wyborczą dostałem ulotkę z promocją na automatykę właśnie do bramy przesuwnej. Jeśli zrobiłbym za jadnym razem dwa boki ( chociaz planowałem jeden ), automat do bramy kupie za uwaga... 1 zł! Promocja jak w telefonii komórkowej. Gdyby ktoś nie kupił gazety, te same informacje można znalezc na stronie producenta ( http://www.xcel.pl/strona.php?mi=801&lang= ). Zastanawia mnie jednak to czy za takie pieniądze można wymagać czegoś sensowengo. Jak ma się prezentowany tam automat faac 740 do innych firm? Słyszałem sporo o nice i came, ale kazdy chwali to co sam ma i nie wiem co wybrać. Druga sprawa, czy ogrodzenia xcel są wporządku? Jak jest z ich jakością? Na zdjęciach wyglądają wporzadku. Na chwilę obecną czekam na wycenę całości, zobaczymy jak to wyjdzie.

Na co zwracać uwagę przy wyborze automatu?

Prosze o szybka odpowiedz. Z wyrazami szacunku, Kurzajewski.

Temat już przezemnie przerobiony. Ogrodzenie Xcel już stoi i jestem bardzo zadowolny, i moge je smialo polecic! Problem byl ze znalezieniem ekipy ktora zrobilaby mur oporowy w ludzkiej cenie. Brama przesuwna też stoi, z tym ze bez automatu. Odlozylem sobie to na wiosne... a tu w promocji mialbym za grosze...

a ile sobie życzy ta firma za wykonanie tej bramy ? podaj mi ich kosztorys z napędem , a ja Ci napiszę ile to by kosztowało u mnie , uwierz możesz się zdziwić jaka będzie różnica :) co do zabezpieczenia antykorozyjnego to dwie warstwy podkładu + coś na wierzch i po kłopocie , nie ma co przepłacać za te ich 5 super zabezpieczeń :) widziałem po montażu ogrodzenie firmy wiśniowski , co z tego , że drogie niby dobrze zabezpieczone jak podczas transportu się obtarło i już rdza wychodzi :)

Co do obsługi bramy w zimie to jak odśnieżysz to nie będzie problemu :) cały tor ruchu bramy musi być czysty bo inaczej możesz spalić napęd :/

U tesciów jest brama otwierana nie przesuwana, jak dla mnie tragedia, nigdy bym takiej bramy u siebie nie zrobiła, dlatego u nas będzie przesuwna, właśnie szukam namiarów na wykonawców w rozsądnych pieniądzach z małopolskiego, jakby kyoś miał namiar to poproszę. Dlaczego jestem na nie na bramę otwieraną? Zajmuje duzo miejsca na podejździe po otwarciu ( nie wszystkim to przeszkadza) nie wiem czy to kwestia silnika ale strasznie wolno się otwiera - ta u teściów, w zimie grunt się podniósł i trzeba było wybierac zamarnieta ziemię na kilku metrach kwadratowych - (chyba nie muszę tłumaczyć jaka to radość) żeby nie się w ogóle ja dało otworzyć, w dodatku po jakimś 0,5 roku czasu od montażu zaczęła się zacinac ( pewnie to wina silnika jakiegoś kiepskiego, albo właśnie tego ze w zimie próbowano ja na siłę otwierać a grunt hamował. przy bramie przesuwnej nie ma możliwości aż takiego podniesienia gruntu, na ta cześć co się przesuwa jest tam beton na głebokości co najmniej 1,2m czyli od przemaraznia nie podniesie, a tam gdzie jest sama brama to łatwiej jest wybarąc grunt na tych 20cm wzdółoz bramy, czy śnieg na małym pasku niż na kilku metrach kwadratowych. ja jestem zrażona do bramy rozwieranej, ale to może tylko takie moje uprzedzenie

Zarówno w bramach przesuwnych, jak i rozwieralnych żeby brama dobrze chodziło w zimę najważniejszy jest solidnie zalany beton - wtedy nie ma żadnych problemów. Należy też brac poprawkę, że sam metal również pracuje. Ja również jestem bardziej skłonny do bram przesuwnych, są wygodniejsze i nie traci się przestrzeni:) napęd FAAC 740 to napęd dobrej jakości, ale rzeczywiście trzeba to wszystko policzyc ile wyjdzie za takie ogrodzenie bez żadnych "promocji" . pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dostałem takie wyceny (do ogrodzenia mam 60 m):

Betafence Pantanet Family (1,52m) = 95 zł/mb brutto

Betafence Nylofor (1,51m, panel, 4mm, ocynk powlekany) = 105 zł/mb brutto

Materiał + wykonanie (bez podmurówki).

Chyba drogo, co?

No i nie opłaca się siatki kupować w takim układzie bo panel niewiele droższy.

Edytowane przez jarett

• 3 weeks później...

Pisząc brama przesuwna macie na myśli bramę jeżdżącą po szynach????!!!

W zimie zasypie wam śniegi i rolki nie będą mogły jeździć.

Jeśli mogę doradzić do lepszym rozwiązaniem była by brama samonośna. Trzeba jeszcze wziąć pod wagę to, że do tego typu bram potrzeba więcej "miejsca" podczas otwierania tzn. szerokość światła wjazdu + tzw. przeciwwaga.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Dostałem takie wyceny (do ogrodzenia mam 60 m):

Betafence Pantanet Family (1,52m) = 95 zł/mb brutto

Betafence Nylofor (1,51m, panel, 4mm, ocynk powlekany) = 105 zł/mb brutto

Materiał + wykonanie (bez podmurówki).

Chyba drogo, co?

No i nie opłaca się siatki kupować w takim układzie bo panel niewiele droższy.

Tak z ciekawości sprawdziłem te ogrodzenia o których pisze andrzejwawa i za wzór VAIL cenią się bardzo podobnie biorąc pod uwagę to że są to profile chyba 18 x 18 mm

to cena jest bardzo fajna. Trzeba się powoli tematem interesować bo wiosna idzie :) na zewnątrz tylko -9 stopni :D

• 3 months później...

Może się komuś przyda ta informacja ale przeanalizowałem trochę rynek ogrodzeń i wstępnie wybrałem ogrodzenie firmy Wiśniowski jednak po otrzymaniu oferty cenowej przeżyłem szok cena powalająca przęsło zaczyna się od 600 zł :confused: , więc zdecydowałem się na ogrodzenie firmy Xcel.

Betafence też brałem pod uwagę ale wzory mi zbytnio nie odpowiadały.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
Dzien dobry,

To mój pierwszy post na forum i od razu z grubej rury. Jestem właśnie na etapie wyboru ogrodzenia wokół domu. Ze względu na brak miejsca, skłaniam się ku opcji bramy przesuwnej. Brama dwuskrzydłowa o szerokości skrzydła ok 1,5 m też by się zmieściła, jednak wjazd byłby nieco utrudniony. Martwię się jednak czy brama przesuwna poradzi sobie z obfitymi opadami śniegu, a nie chcę robić sobie kolejnych wydatków przez dodatkowe ogrzewanie podjazdu. Temat mnie martwi od dłuższego czasu, bo chciałbym wyrobić się przed zimą. Dzisiaj znów powrócił z racji tego, że razem z wyborczą dostałem ulotkę z promocją na automatykę właśnie do bramy przesuwnej. Jeśli zrobiłbym za jadnym razem dwa boki ( chociaz planowałem jeden ), automat do bramy kupie za uwaga... 1 zł! Promocja jak w telefonii komórkowej. Gdyby ktoś nie kupił gazety, te same informacje można znalezc na stronie producenta ( http://www.xcel.pl/strona.php?mi=801&lang= ). Zastanawia mnie jednak to czy za takie pieniądze można wymagać czegoś sensowengo. Jak ma się prezentowany tam automat faac 740 do innych firm? Słyszałem sporo o nice i came, ale kazdy chwali to co sam ma i nie wiem co wybrać. Druga sprawa, czy ogrodzenia xcel są wporządku? Jak jest z ich jakością? Na zdjęciach wyglądają wporzadku. Na chwilę obecną czekam na wycenę całości, zobaczymy jak to wyjdzie.

Na co zwracać uwagę przy wyborze automatu?

Prosze o szybka odpowiedz. Z wyrazami szacunku, Kurzajewski.

polecam "nice" oraz firmę " Płot Bary" od roku mam zrobioną u nich bramę z napędem. w zime nie zawodna. oczywiście nie tylko. znalazłam ich przypadkiem w panoramie firm, zadzwoniłam przyjechali zrobili pomiar po kilku dniach miałam wycene i gotowe. Pamiętam, że termin był krótki. w miesiąc miałam wszystko gotowe

polecam "nice" oraz firmę " Płot Bary" od roku mam zrobioną u nich bramę z napędem. w zime nie zawodna. oczywiście nie tylko. znalazłam ich przypadkiem w panoramie firm, zadzwoniłam przyjechali zrobili pomiar po kilku dniach miałam wycene i gotowe. Pamiętam, że termin był krótki. w miesiąc miałam wszystko gotowe

Nie polecam dużych firm, one i tak zlecaja prace mniejszym i doliczają swoją marże i zamiast 1000 zł płacisz 2200 zł