mkun 29.12.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam ponownie.Po co ze środka ław wystają pionowe druty?Szczęśliwego Nowego 2011 Roku - roku budowlanego. Aby Wasze plany wypełniły się zupełnie i bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.12.2010 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 że też dopiro teraz mnie tu przygnało.. aż wstyd że tak późno:cool: siem przywitam i słowo od siebie dodam... na zagęszczarkę płytową to już chyba za późno.... ile tam jest tego piachu? 70-80 cm ?? pomysł z zakryciem ma sens... unikniesz "ruchomych pisaków" jak u nas.... a skoczek? wcale nie jest zły... u nas "dobił" całość jakieś 15 - 20 cm i trzeba było dosypywać i dosypywać... jedyny minus - po ubiciu trzeba trochę wyrównać no to .... do siego roku ...jak to gadają pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 04.01.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Pionowe druty z ław wystają dlatego, że w chwili ich zalewania był pomysł, żeby ściany fundamentowe zadeskować i wylać z gruchy więc dałoby się wtedy jeszcze trochę drutu zbrojeniowego i połączyło z ławami. Pomysł jednak upadł ze względu na warunki gruntowe i niepewną październikową pogodę. Już tłumaczę. Ławy są wiadomo poniżej poziomu terenu. Dodatkowo nasz teren jak każdy widzi to glina w najgorszej postaci. Ewentualny deszcz spowodowałby wpłynięcie błotnistej mazi do prawdopodobnie częściowo zaszalowanych już ścian fundamentowych. No i w żaden sposób nie dałoby się tego wyczyścić bez rozbierania szalunku. Zatem fundamenty byłyby warstwami : ława, błotnisty szlam i ściana. Dlatego koncepcja wylewania ścian upadła i druty potraktowaliśmy boszką. A ściany wymurowaliśmy sami głównie w weekendy i popołudnia nie bojąc się o zniszczenie dotychczasowej pracy Jestem niezmiernie zaszczycony goszcząc w mych skromnych progach netbeta. Ściana ma 84cm (6 warstw razy 12 cm bloczek i 2cm zaprawa). Piachu jest zasypane do ostatniego bloczka zatem właśnie około 70 cm, miejscami mniej, ponieważ kopiąc fundamenty zrobiliśmy równy poziom, a że koparka nie zdjęła ziemi równiutko, to w pewnych miejscach grunt rodzimy wystaje 20 cm powyżej ławy. Na pierwszy rzut ubijania pójdzie pewnie mimo wszystko skoczek, a po dosypaniu pewnie zagęszczarka płytowa. Pozdrawiam wszystkich, dziękuję za życzenia świąteczne i noworoczne. Oby spełniło się największe czyli zapapowanie dachu do końca roku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eizoo 15.03.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Przeglądam mnóstwo dzienników, również i Wasz. Porównuję sobie kwoty jakim będzię musiała stawić czoło moja rodzina. Bardzo ciekawi mnie jaką kwotę założyliście na budowę pod klucz?Czy do tej pory po stronie wydatków coś Was "zaskoczyło"? Czy dołączony do projektu kosztorys szczegółowy, pozwala mieć nadzieję, że zmieścicie się w zaplanowanej kwocie? Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 17.03.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Adamoss, co ja duzo bede pisac..ciesze sie ze znalazlam Wasz dziennik. Masz zajefajna zone, conajmniej jakbys szesc zon mial tak Ci pomaga w budowie:) i razem to juz co najmniej dwie prawe rece macie wiec Musi Sie Udac:) Zycze Wam, zeby wszystko szlo jak po masle. Bede zagladac i odwiedzac:) PS. My ruszamy z funadmentami niebawem, jak przestanie w koncu padac -tez jako team damsko-meski:wiggle: Edytowane 17 Marca 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 18.03.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Adam a ja dopiero teraz sie kapnelam, ze to ty sie wpisales w moich komentach....opozniona jakas jestem:o :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka2009 18.03.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Widzę że stan 0 gotowy:) Congratulations!! A że tak zapytam: ile betony poszło wam na chudziaka?? i jaka klasa?? pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 19.03.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 (edytowane) MusiSieUdac, nie pamietam żebym się u Ciebie wpisywał, ale Wasz dzienniczek też fajny, będę podglądał. Betonu zamówiłem 8m3. Trochę zostało, to poszedł na wjazd z drogi. Klasa B15 czyli po nowemu C12/15. Mogą zmylić dwie gruchy ale pompogrucha była pusta i tylko przelewała z pełnej. .Pozdrawiam Edytowane 19 Marca 2011 przez adamoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 19.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 MusiSieUdac, nie pamietam żebym się u Ciebie wpisywał, ale Wasz dzienniczek też fajny, będę podglądal A no widzisz bo to byl Aadamuss - tez podobnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka2009 22.03.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Tak własnie mniej wiecej szacowałem że z 8m3. A nie brałeś pod uwagę możliwości kręcenia betonu na budowie?? ciekaw jestem czy mozna zaoszczędzić(oczywiście nie biorę pod uwagę nakładu pracy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 22.03.2011 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam, zalewanie z betoniarek pod żadnym względem nie wchodziło w grę. Mamy maultką betoniarkę 80 litrową, więc ukręcenie chudziaka to 100 (słownie: sto) betoniarek. Poza tym trzeba kupić piasek, żwir, cement, wodę, prąd, najeździć się taczkami. Nawet jeśli to wyszło 500 zł drożej to myślę że możemy naszą ewentualną pracę przy mieszaniu 100 taczek na tyle wycenić jeśli nie więcej. Zdrowie trza szanować na poważniejsze rzeczy, na pewno będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka2009 23.03.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 No tak...kalkulacja prosta:) ja jeszcze nie wiem na co się zdecyduję dlatego tez pytam (szukam najlepszych rozwiązań). Swoja drogą nie mogę się doczekać gdy wstawię pierwsze zdjęcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 24.03.2011 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Heh, my całą zeszłoroczną wiosnę i lato załatwialiśmy formalności. Dlatego zaczęliśmy dopiero w połowie września. A zdjęcia możesz już wstawiać np działki w dziewiczym jeszcze stanie czy projektu na jaki się zdecydowałeś/łaś. Tylko proszę, nie wrzucaj zdjęć inspiracji kafelek czy paneli nie mając jeszcze wbitej łopaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka2009 24.03.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 tak...albo projektu kuchni lub mebli do salonu xD A kiedy dalej ruszacie z pracami?? jaki plan?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 25.03.2011 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Na razie ten tydzień odpoczywamy, bo sprawy osobiste sprawiają, że za bardzo nie mam jak jeździć na działkę. Plan na przyszły tydzień to przeniesienie pustaków na posadzkę, żeby murowało się już bez donoszenia. Myślę, że od 4 tego kwietnia będzie można już zacząć stawianie ścian. Plan na kwiecień to wymurowanie ścian parteru. Będziemy mieli na jeden dzień murarza, który nam zacznie narożniki, a potem to już jazda samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Księciunio1719508819 28.03.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam, my też budujemy ten domek jednak wprowadziliśmy trochę zmian. Jak dobrze pójdzie zaczniemy jeszcze tej wiosny. Budujemy na Podkarpaciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 29.03.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 No to super,jest nas coraz więcej. W takim razie czekam na Wasz dziennik budowy i Wasze zdjęcia. A co do zmian to mam nadzieję, że nie jakieś duże, bo wg mnie domek jest fajny sam w sobie, a dodawanie ganków albo podwyższanie ścian kolankowych psuje jego bryłę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 01.04.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Widzę że się u was ruszyło. To po szklanie i na rusztowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 06.04.2011 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Heh, na rusztowania jeszcze za nisko, bo na razie do 8-mej warstwy, ale na dwa pustaczki już wchodzimy bo nie sięgamy obrzucić od zewnątrz. Ale szklana jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.04.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Pewnie podpadłem niektórym, ale to własnie leżało mi na sercu eeee... no nie wszystkim:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts