Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LK & 506 Asi i Adama - okolice Częstochowy - komentarze

Recommended Posts

Cała prawda o budowaniu, ale trzeba uszanować wszystkich. Prowadzenie dziennika to w pewnym sensie dzielenie się radością z budowy z innymi. "Samorobni" czy "Inspiracyjni";) nie widzę różnicy. Nie ma musu czytania wszystkich dzienników. (ale tak szczerze to tez nie zaglądam do dzienników w których jest "a w niedziele w ikei to widziałam... ;) )

Pozdrawiam "inspiracyjnych i samorobów"

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze - widzę, że bardzo późno tu trafiłem. A tu sami znajomi :)

Życzę powodzenia w budowie - banan na twarzy i satysfakcja jest znakomitą nagrodą.

A teraz będzie mała refleksja...Jak nie znajdę zdjęć z placu boju na pierwszej stronie to zamykam zakładkę i nie patrzę dalej. A wydawałoby się, że są bardziej odpowiednie działy na forum do umieszczania inspiracji.

No to zapraszam na przegląd do mnie :) Nie zauważym adamoos'a w komentach - inspiracji raczej nie będzie :)

Witam.

Ja też uważam, ze nie można przesadzać ze zdjęciami z Casto czy Ikea:)

Mój poprzedni nick to Rybka2009:) Dziś założyłem dziennik i zachęcam do odwiedzania:) Mam nadzieję że niebawem będzie co oglądać:)

Widzę Adamoos, że wykorzystujesz każdą wolną chwilę:) Ale to Bardzo dobrze:) Puki pogoda to trzeba murować:)

Nikt nie wypowiedział się co sądzi o nadprożach wylewanych z belką stropową a również mnie to bardzo ciekawi bo mam w projekcie takie samo rozwiązanie:)

POZDRAWIAM

Kiedyś czepiałem się o mazidła do izolacji rozpuszczające styropian które zastosowaliście , a teraz znowu się po wymądrzam , coś mi te wysokości okien nie pasują .

Macie 8 warstw maxa 22 cm plus zaprawa licząc 1 cm na warstwę to około 185cm no chyba że murujecie z maxów tych niższych 18,8 cm to daje ok. 160cm .

Standardowo otwory okienne w typowych seryjnych projektach mają 150 cm wysokości .

Sprawdziłem w opisie waszego domku strop w projekcie jest żelbetowy to myślę że wieniec ma wysokość ok. 25cm odjąć grubość stropu z 10 cm to nadproża nad oknami wyjdą wam bardzo niskie ok. 15 cm.

Wita, Grzegorz S już odpowiadam, chociaż będzie trochę wywodu. Maxa mamy niższego czyli tego na 18,8. Plus zaprawa ok 1 cm daje nam razem jakieś 20 cm. Wylewki zakładanej jest ze styropianem i panelami 18 cm. Na okna najprawdopodobniej pójdzie jeszcze połówka maxa na płasko plus zaprawa czyli 10 cm.

Czyli:

Wysokość okien to 5,5 maxa czyli 110 minus docelowy styrop posadzka i panele razem = 92 cm

Zatem wysokość okna to 7,5 maxa czyli 150 cm

Nadproża jednocześnie z wieńcem .Wieniec wysoki na 22 cm minus strop 12 cm więc od górnej krawędzi okna do sufitu pozostaje 10 cm, więc jeszcze niższe niż przypuszczałeś. Napisz proszę z jakimi to się wiąże problemami takie niskie nadproże nad oknem, bo nie zaprzątałem sobie tym głowy. Podłogi będzie około 152 cm .

Wysokość nadproży to głównie problem z karniszami , do tych 10cm będziecie mieli problem z przykręceniem karniszy ściennych .

No ale w sumie przy wysokości 250cm podłoga sufit ciężko aby nadproża wyszły Wam większe.

Ta wysokość należy raczej do rzadko spotykanych na parterze (popularna wysokość 260 – 270).

Ale żeby nie było że się cały czas czepiam to musze powiedzieć że strasznie mi się podoba staranność z jaką budujecie wasz domek.

Edytowane przez Grzegorz S

250 to faktycznie nie jest bardzo wysoko, ale koszykarzami nie jesteśmy więc nie powinno nam to przeszkadzać. Ja 26 lat mieszkałem w mieszkaniu 240 i jakoś wszystko ok było. Moglibyśmy podnieść o jeden pustak, ale wtedy robią się problemy. Na przykład ze schodami, na które jest przeznaczone mało miejsca. 20 cm wyższe piętro to stuprocentowe kłopoty przy dwóch zabiegach i wyższych stopniach. Na karnisz spokojnie wystarczy miejsca. Poza tym projekt przewiduje 10 cm styropianu na posadzce 6 wylewki i 2 cm na docelową okładzinę typu panele czy płytki. Ujęcie 2cm styropianu i 1cm z paneli (panel to przecież 7-8 mm) daje nam kolejne 3 cm wysokości pomieszczenia.

A co do staranności to paproki jesteśmy jak nie wiem. Jeszcze zaprawa z wapnem, więc białe smugi wszędzie. Ale przyjdzie styrop i zakryje :-))

Jak już się komenty ożywiły to proszę o pomoc bo mam zgryz z nadprożem nad drzwiami wejściowymi. Max wiadomo ma 29 cm grubości ściany. Czy wyszalować z obu stron dechami, dać zbrojenie i wlać beton, czy wymurować na desce od zewnątrz połówkę maxa (9cm) a z pozostałych 20 cm zrobić belkę żelbetową? L-ek nie chcemy.

Róznież mam zgryz z wieńcem. Też można po całości zadeskować, a można też obmurować połówką naokoło. Wiadomo, że pójdzie na dom ocieplenie, pewnie jeszcze nie w tym roku, ale pewnie w przyszłym.

Jak ostatnio rozmawiałem z kilkoma budowlańcami i pytałem o mój przyklad (25cm P+W a chciałem ocieplać wieniec 5cm styropianem) to wszyscy stwierdzili że za mało 20 cm wieńca. Jeden stwierdził że jak dam 5cm styropianu to "będzie za mało mięsa" :) czyli jednym słowem przy stropie lepiej deskować, a co do nadproży to aż takich wymagań nie ma więc tam 20 cm powinno wystarczyć, jeżeli wszystko jest dobrze zrobione.

Pozdrawiam

Tak sobie przypomniałem, że wieniec jest jednocześnie nadprożem nad wszystkimi oknami w tym też tym 240 cm oknem tarasowym. To wszystko ma trzymać strop, ścianę kolankową, wieniec górny, murłatę i dach. Więc raczej jedziem z dechami od zewnątrz i duuużo grubego druta w środek. Lepiej mieć taki mostek termiczny niż mostek w postaci zawalonej ściany :>>>

Hello :) Budujemy z mężem ten sam domek, jesteśmy na podobnym etapie co Wy. Dwa tygodnie temu zalaliśmy strop i może w przyszłym, jak wszystko dobrze pójdzie, domek zacznie dalej piąć się w górę.

Oprócz zmian które wcześniej były ustalone, kilka wyszło w praniu. Np. schody mają tylko jeden zabieg, ten na samym dole, i strop zrobiliśmy także koło łazienki na piętrze. Co wyjdzie dalej zobaczymy. Ja pozostawiam daszek nad drzwiami wejściowymi, według mnie dodaje uroku, jeszcze marzą mi się dwie drewniane kolumienki :)

A zmiany wcześniej zaplanowane to pomniejszone drzwi tarasowe i przeniesione na ścianę, która łączy się z kuchnią (ze względu na usytuowanie działki), aha i balkon mamy nad tarasem i to by było na tyle zmian :)

Z zaciekawieniem śledzę dalsze postępy Waszych prac.

P. S. Pozdrowienia dla żony, majster pierwsza klasa :)

Ojj, jak macie już zalany strop to jesteście dalekooooooooooooooooooooooooo przed nami. My jeszcze dłubiemy ten parter. Dzisiaj jest dzień odpoczynku, bo przez te śniegi się odechciewa wszystko. Tym bardziej, domyślam się, że na działce mamy straszne błoto. Ale jutro do południa może się uda coś dłubnąć. Co do balkonu to my miec nie będziemy, ale pewnie zamiast zwykłych okien od strony południowej pojawią się tzw. "rzygowniki", czyli okna balkonowe pojedyncze bez płyty balkonowej, z samą barierką.

Hej Adamoos. Ten plastyfikator u mnie to tez wapno, tyle ze w plynie. Zaprawa robi sie od razu plastyczna, bez tego jest tępa. Na betoniarke dolewam doslownie 100ml, a kosztuje grosze i jest wydajne. Nam to polecil tez wieloletni murarz. Co do twojej zony, to mogłabym z nią Martini wypic:D Ja też z Miskiem muruje, tyle ze my ciagle te cholernie ciezkie bloczki, masochiści normalnie:)

PS Czekam na strop

Nie no, bloczki to żonie odpuściłem, bo ona waży niewiele więcej od jednej sztuki. Co do wapna to chałupa już w połowie stoi więc nic nie będę zmieniać. Do stropu jeszcze kilka dni, bo naprzód nadproża nad drzwiami 4 belki zaszalować, zazbroić i wylać, A potem to ozcywiście dechy na sufit i jedziem.