MadziorekPotworek 25.05.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Widzę, że u Ciebie mały przestój ze zdjęciami. Jest dłubania a dłubania przy tym szalowaniu, a pogoda piękna to pewnie robota wrze i nie masz czasu na nowe wpisy. My czekamy na robotników do dachu Powodzenia !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 25.05.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 I jak idzie Wam budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziorekPotworek 25.05.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Aha i jeszcze jedno wścibskie, babskie pytanie dach też zamierzasz robić sam, czy tym zajmie się już ekipa? Zastanawialiście się już nad kominami z czego je będziecie robić? Bo u nas to był ciężki orzech do zgryzienia. Mój mąż chciał klinkier, jednak nie wystarczy nam kasy (tym bardziej, że jeden komin mamy kosmicznych wymiarów) i chciał obić go blachą. Ja nie jestem przekonana do blachy, wizualnie bardziej podoba mi się otynkowany komin. I chyba na tym stanie bo już ma dość mojego ględzenia Hi, hi. A właśnie odnośnie komina, który znajduje się koło wejścia, to robisz go wykorzystując ten system co w projekcie, bo wtedy wychodzi malutki, czy kupowałeś normalne kształtki kominowe i też masz kolosa? W każdym bądź racie w piątek moje kominy urosną ponad mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 25.05.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Hejka, odpowiadam po kolei: do MadziorekPotworekNowe zdjęcia dodane. Na razie przyjeżdżam na działę tylko po pracy i sam, więc idzie pomału.Co do dachu to będziemy mieć cieślę, natomiast my z teściem będziemy pomocnikami. Mówi, że więźbę postawimy w jeden dzień, w końcu to tylko 13 par krokwii. Natomiast deskowanie i pokrycie (jeszcze niewiadomo czym, tzn wiadomo, że nie dachówką) już całkowicie we własnym zakresie. Kominy będą Schiedla, Rondo Plus + W do pieca + 2W, natomiast do kominka Rondo + W. Będą, bo jeszcze nawet nie zaczęliśmy . A pokrycie to raczej tynk. Klinkier odpada. Też budujesz LK506 bo dziennika nie widzę? do ulciamZdjęcja oddają aktualny stan prac. Na razie stempluję i deskuję.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziorekPotworek 26.05.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Tak, tak ja też buduję ten dom, kilka tygodni temu nawet Ci zdjęcia wysyłałam z zalewania stropu. My dach będziemy pokrywać blachodachówką elita co wyjdzie nas 8 tyś ( w tym sam koszt blachy to 3,5 tyś., a reszta to folie, rynny, śruby itd. czyli to wszystko co trzeba do dachu w tym jedno okno to nad klatką schodową). Co do kominów, co prawda będziesz miał droższe, ale dzięki temu mniejsze Edytowane 26 Maja 2011 przez MadziorekPotworek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 26.05.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Uuuuups, ale wstyd, przepraszam. Już mi się czasem mylą niektórzy użytkownicy różnych forów, ale teraz już Ciebie będę pamiętał na 100 %. Co do kominów to kierowałem się tym, że mniej będzie z nimi roboty niż z cegłą pełną. A że czas to pieniądz, więc koszt dla nas porównywalnie A Schiedel dlatego, że ma gwarancję bez względu na to kto muruje. I chyba trochę lepszy niż leier czy bolesławiec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-68 18.06.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 WITAMMacie super dziennik,czyta sie go jednym tchem,My nalezymy do tych drugich,czyli buduja nam dom,ale tez bardzo nas to cieszy ,pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 19.06.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A nie chciałeś zrobić schodów jedno zabiegowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 19.06.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Odnośnie schodów jednozabiegowych to sytuacja wygląda tak, że pewnie bieg szedłby niżej niż jest obecnie i wtedy nici z naszego przejścia do kuchni. A po drugie to nie mamy z teściem żadnego doświadczenia w budowie. Jesteśmy jako tako technicznie zaradni ale brak nam doświadczenia pozwalającego coś modyfikować na własną rękę. Poza tym to pewnie przeróbka schodów wiązałaby się ze zmianą w projekcie i wyższym kosztem adaptacji projektu. Dlatego też nic nie zmieniamy, projekt traktujemy jak biblię i jedziemy z wszystkim tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziorekPotworek 20.06.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Schody na zdjęciu prezentują się pięknie:) Jak na amatora mistrzowskie rozwiązanie Co do schodów jednozabiegowych, to mogę potwierdzić, że wejście do kuchni pod nimi się nie zmieści. My nie mamy naniesionej zmiany na projekt, bo wyszła w praniu. Kierownik stwierdził, że należy do zmian mało istotnych wiec mam nadzieje że nie będzie problemów przy odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 20.06.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Wow, to macie dość liberalnego kierbuda. U nas kierownik nie chce się zgodzić na rzygowniki w oknach w ścianie południowej na poddaszu, bo mówi, że to trzeba było zrobić na etapie adaptacji, ale będziemy go nękać i udowodnimy mu, że nie ma racji. Swoją drogą to te schody to jednak około tony jak nie więcej ważą. Miejmy nadzieję, że będzie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulciam 21.06.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ok.jak biblia to nie ma zmian:yes:.My mamy podniesiony parter o 15cm.i udało się zrobić jedno zabiegowe i wychodzą na wprost sypialni tej środkowej.Według mnie lepiej, niż na wprost łazienki.Zresztą obok łazienki mam mało miejsca bo zrobiłam sobie tam małą garderobę.A tak a propos kierownika to mój nawet się nie pokazuje od momentu jak udowodniłam mu że spieprzył mi projekt tzn. ganek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 27.06.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Wow, ja jestem pełna podziwu dla tych schodow. My dochodzimy do schodow zabiegowych i zielonego pojecia nie mamy jak je zrobic:(I mamy zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 27.06.2011 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Już tłumaczę co i jak, tak jak niebudowlaniec niebudowlańcowi a raczej niebudowlańcowej. Mianowicie zaczynacie od rozrysowania sobie poziomu przyszłej posadzki bez okładziny, czyli generalnie rysujecie na ścianie krechę, nazwijmy ten wymiar A. U nas to jest 17 cm, bo styropian i wylewka. Mając to obliczasz sobie ile od stropu będziesz mieć wylewki na piętrze na piętrze czyli dodajesz grubość betonu którą będziesz lać (masz terivę to oczywiście plus teriva) plus styropian i wylewka na górze - ten wymiar to B . Mierzysz miarą wysokość od chudziaka do dolnej terivy i masz wymiar H. Teraz matematyka, czyli H+B-A= wysokość schodów. Dzielisz to na ilość schodów w projekcie i masz wysokość stopnia. Zapisujesz wymiar z dokładnością do 1 mm. Pamiętaj, że 1 mm przy 15-tu stopniach to już jest 1,5 cm i wtedy na górze pojawia się problem zbyt wysokiego lub zbyt niskiego stopnia :-> Potem krechy na ścianach począwszy od "A" co tyle, ile wyszło z dzielenia. Szerokości stopni (ja to nazywam wymiar na buta) już braliśmy z projektu, bo akurat wymurowane jest w miarę dokładnie. Wtedy już krechy pionowe na ścianach i przecięcie tych krech da czubki schodów. Nie wiem czy macie zabiegi na 90 czy na 180 stopni, w każdym razie zasada jest jedna. Schody muszą mieć w każdym miejscu płytę równej grubości. Rysujesz krechę po ścianie i po jakimś elemencie wokół którego się schody obracają. Docinasz trójkątne deseczki szerokie po około 6 cm jednym końcem, a zwężające się do środka i się wkurzasz, że zostają szczeliny albo deski się wyginają. No i konieczne jest dobre podparcie zabiegu bo tam nie dość, że deseczki są cieniutkie, to jeszcze płyta około 12 cm plus stopień około 18 cm to jest 30 cm betonu , więc to trochę waży. Co do zbrojenia schodów to póki co jestem jeszcze teoretykiem, ale kwestia tego tygodnia i się to zmieni. Niestety trzeba do tej roboty łazić i piniądzory na budowę zarabiać ) Kurcze blaszka, śmigacie szybciej niż my, a my przecież zaczęliśmy od października i fundamenty mieliśmy na wiosnę już prawie zrobione. Ale u nas to tylko dwie pary rąk do pracy, do tego najczęściej rozmijające się zmiany w robocie, bądź niesprzyjająca aura. A co do zbrojenia to ja widzę jakiś bunkier z tego waszego zbrojenia stropu. Poważnie tak jest w projekcie, czy dodajecie coś "od siebie" na wszelki wypadek ? Pozdrowienia. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez adamoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 27.06.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Dzieki Adam za tłumaczenie, normalnie przełożone z jakiegos innego na moje. Co do stropu , tak mamy w projekcie (odkad przeprojektowalismy na terive, a raczej to juz terivo-monolit), dwa zebra pod komin i kominek, zebro pod sciane, 2 zebra +wylewka tak gdzie idzie wymian i jest rog sciany i wylewka przy belce garazowej, nic nie dawalismy od siebie i troche sie nawet wkurzalam, ze jest tak pokombinowane. No ale juz skrecone, została mi do skonczenia jutro ostatnia wylewka, dozbroic naroza i male zebro rozdzielcze. U nas ja + Michu, brat głownie w soboty. A teraz brat wyjechał, wiec znow zostalismy sami. Tak samo dygamy jak Wy. Mozna sie zajechac Edytowane 28 Czerwca 2011 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 08.07.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Adam, a u Ciebie przestój? Czy po prostu taki zapi..... że nie ma czasu nic napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 09.07.2011 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Hejka, generalnie był mały zastój, bo pogoda i praca. Tzn nie działo się na tyle, by móc cokolwiek zaktualizować, a głupio tak po jednym drucie wklejać jak się pojawi. Podglądam Twój komin. Możesz coś napisać o firmie oraz o jakichś kruczkach przy stawianiu ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verterix 11.07.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Kominy kupiłem z allegro. Co do jakości to jest ok. Przy zakupie trzeba patrzeć na producenta wkładu, reszta to bez znaczenia. Co do murowania to keramzyt na normalną zaprawę a wkłady wiadomo na zaprawę szamotową. Warto kupić jakąś oryginalną zaprawę szamotową bo jakoś nie wierzę w te dawane w zestawach. a montaż to już pikuś. Dobry flex z tarczą do betonu i murujesz. W necie natrafiłem na różne sposoby budowy. Jedna instrukcja mówiła o zbudowaniu cokołu z bloczków inna o zalaniu pierwszego keramzyta betonem. Ja zalałem betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 25.07.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Siemka Wpadłem poczytać, jak Wam leci i widzę kawał dobrej roboty odwalony Wielki szacun za Wasz trud! Martwi mnie tylko brak ocieplenia fundamentów. Będziecie to jeszcze odkopywać i docieplać, czy tak już zostanie? Pewnie głupie pytanie, ale co tam No i pokłon za zrobienie uziomu i wyprowadzenia bednarki pod pierunochron Mało kto dzisiaj dba o swój dach nad głową, a aura coraz bardziej się zmienia, zwłaszcza w lipcu burze dają popalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 04.08.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Gratuluje stropu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts