Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LK & 506 Asi i Adama - okolice Częstochowy - komentarze

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Okna wstawimy już na gotowo, drzwi będą raczej prowizorką budowlaną. Niestety póki co brak ścian szczytowych a co za tym idzie otworów pod te okna. Co do pokrycia planujemy finalnie gonty, więc najpierw na deskowanie pójdzie papa. Mamy dylemat czy wyrobimy się do zimy z oknami dachowymi i kominami (systemowymi). Czy nie odpuścić sobie przypadkiem jakby zima miała nadejść wcześniej i kontynuować prace dachowe na wiosnę. Wtedy do zapapowania zostałyby tylko dwie połacie bez żadnych obróbek, więc poszłoby pewnie sprawniej.

• 2 weeks później...

No niestety nie ma co...pogoda nie rozpieszcza...aż sie nie chce wychodzić na budowę:) Ja na szczęście mam już stan zero i na ten rok dajemy sobie spokój:)

Gont będziecie zakładać ze względu na oszczędności czy podoba się wam takie pokrycie bo ja też sie zastanawiałem nad takim rozwiązaniem przez pewien czas:) ??

Jakie okna planujecie zakupić białe czy kolorek?? wersja budżetowa czy takie na extra??

Tak, szczyty zaraz po więźbie, jeszcze pewnie w tym tygodniu. Tzn. w tym tygodniu się zaczną murować. Po prostu nie chcieliśmy, żeby nam ściany przeszkadzały wnosić te potężne murłaty, płatwie i krokwie. A potem już płyty i papa. Tak a propos to doradzi ktoś fajną papę, żeby wytrzymała ze 3 lata zanim pojawią się gonty ? Fajną tzn. fajną cenową i żeby to się nie układała tak, że wygląda jak fale Dunaju.

ja pierd#$%^ adamoos - jesteś półtora gościa!!

:jawdrop:szczena mi się z zawiasów wysunęła jak zobaczyłem więźbę - WIĘŹBĘ SAMOROBNĄ!!!

wielki.... wielki... wielki szacun chłopie!!!

pozdro

NETbet

p.s.

pamperów nie zmieniaj częściej jak co trzy godziny:cool: - wytrzymają!

Nie no, spieszę poprawić. Nie do końca samorobnie bo mieliśmy do pomocy gościa od nas z wioski gdzie mieszkamy, a to jest rodowity góral z okolic Andrychowa, tyle że do nas na wieś za żoną go przygnało. My byliśmy raczej takimi w stylu podaj, przynieś, podnieś, przytrzymaj, wciągnij, obróć, a on był tutaj kierownikiem robót. Całe merytoryczne przygotowanie należało po stronie fachowca. Całkowicie samemu to byśmy się w życiu nie podjęli więźby. Ale już co nieco człowiek prawideł stawiania dachów podłapał, więc jak skończymy więźbę, to może w wolnej chwili skrobnę samouczka dla większych hardkorowców niż my. Może ktoś skorzysta.

SUPER! Pełen szacun:) Dobry fachowiec bez sprytnych pomocników by się tak ładnie i szybko nie uporał:)

Naprawdę nieźle:) mnie to czeka w przyszłym roku...aż mnie ciarki przechodzą:) DOBRA ROBOTA:)

Jakie płyty będziecie przykręcać?? OSB 22cm??

jeśli chodzi o papy tradycyjne (nie zgrzewane) to coraz ciężej znaleźć coś porządnego:/ przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie chodząc po składach i marketach