Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawnienia SEP nieaktualne...i

Recommended Posts

Posiadam techniczne elektryczne wyksztalcenie i uprawnienia SEP do 1kV, tyle ze juz dawno nieaktualne. Buduje domek i chcialbym sam zrobic cos wiecej niz tylko rozciagniecie przewodow i zainstalowanie puszek. Czy to w czyms mi pomoze czy tez nie? Jak na to ZE zareaguje przy odbiorze?

Dodam ze juz dawno nie mieszkam w Polsce i pewne sprawy sa dla mnie nowe. Ale mam kolege ktory ma aktualne uprawnienia tyle ze na drugim koncu Polski, czy on -po sprawdzeniu poprawnosci wykonania - moze podpisac?

DZieki za podpowiedzi.

Nie ma problemu żeby ktoś inny podpisał się pod Twoją instalacją. Dla urzędników nie ma to znaczenia, kto się podpisuje.

Najlepiej, żebyś dogadał się z tym kolegą przed wykonaniem i tynkowaniem co do ilości i rozmieszczenia obwodów.

Tym bardziej, że jak sam piszesz pewne kwestie są dla Ciebie nowe lub nieaktualne...

Żebyś nie miał większych problemów to kolega powinien mieć minimum SEP z pomiarami. Ideałem są uprawnienia budowlane elektryczne.

Dzieki za cenne uwagi. Mysle ze takie uprawnienia posiada bo u siebie prowadzil firme elektromontazowa i alarmowa, byly wystarczajace dla tamtejszego ZE. Piszac podzial na obwody masz na mysli pralke , suszarke, zmywarke , hydrofor itd jako punkty dedykowane czy jeszcze cos innego? Wiadomo ze gniazdek na jednym obwodzie ma byc rozsadna ilosc i inne takie zagadnienia. Jeszcze jedno pytanko- instalacja oswietleniowa musi byc oddzielnie czy mozna zrobc mieszane?

Praktykuje ten zawod w US i chetnie niektore rozwiazania przenioslbym na grunt Polski i odwrotnie.