Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomóżcie w doborze kolorystyki, m.in. lampy

edak

Recommended Posts

Witam

postanowiłam wprowadzić jakiś kolor do wnętrz - chodzi mi o salon i kuchnię, które są beżowo, brązowe z odrobiną czerni. Oglądałam wiele aranżacji salonów i po dyskusjach na innych forach ,mój wybór padł na bordo. Myślałam o zakupie ciemno winnej :-) sofy oraz dodatków w postaci podkładek, czajnika, obrazu w odcieniach ciemnej czerwieni. A treaz musze kupic lampę - jest to prezent :-) tylko muszę zasecydować o kolorze? Chcę wybrać lampę OTTO W3 36 z linku ponizej - ale którą ? bordo, brąz czy ecru. Dokupie sobie równiez dwie lampy OTTO W1 15 nad blat (nogę w kuchni) i chciałabym żeby były tego samego koloru co ta salonowa...ale jakiego koloru, no jakiego? myślałam o bordo, ale się boje :-o

link do lamp http://www.2bm.pl/kategorie?file_id=772316945&f1218849532c=O%25C5%259Bwietlenie%2Bsalonu&f321453478c=OTTO&f1224627783c=&f286082064c=&sort=cena_brutto&PHPSESSID=&x=10&y=6

Zdjęcia mojego salonu i kuchni są w stopce

Pewnie za dużo nie pomogę, ale obejrzałam Twoje wnętrza i ja bym nie zdecydowała się na lampy bordo. Nad blatem ładnie by wyglądały czarne, a w salonie ciężko stwierdzić skoro piszesz że narożnik do wymiany i sama jeszcze nie wiesz na jaki kolor. Bakłażanowa sofa byłaby super ale to dość odważne posunięcie i w razie chęci zmiany kolorystyki ciężko będzie później manewrować kolorami. Jeśli masz ochotę na czarną też będzie ok. U mnie nie dość że czarne sofy na tle białych ścian to jeszcze na ciemnobrązowej podłodze :D Masz bardzo przyjemne wnętrza (uwielbiam białe ściany :D). Trochę mi stół i krzesła zgrzytają do reszty wystroju, ale nowa sofka w prostej nowoczesnej formie i już będzie dużo lepiej :D Edytowane przez zetka

niestety , stół, krzesła, ława i szafka pod TV oraz nieszczęsna kanapa są ściągnięte z mieszkania, w którym mieszkałam i kompletnie nie pasują do tego wnętrza...na razie nie mam kasy na wymianę mebli, ale z pewnością stopniowo je wymienię. Najpierw chciałabym wymienić sofę, ławę i krzesła...stół pewnie na razie zostanie - może go czymś przykryję...ale ja nie lubię obrusików :-o no i chciałabym stopniowo wprowadzić kolor do wnętrza...i to bordo...tylko obawaim się, że póki nie wymienię mebli ten bordowy żyrandol będzie pasował jak przysłowiowa pięść do nosa :-(

A mnie osobiście podoba się mocniejszy akcent kolorystyczny w pomieszczeniach, o ile nie jest go za dużo ;)

U siebie mam czerwoną jedną ścianę w kuchni i akcent przy kominku - reszta to szarości w połączeniu z merbau (szare kafle, szary narożnik i poduchy, lampy kryształowe - nie chciałam, żeby tej czerwieni było za dużo). Dla mnie ok, dobrze czuję się takim wnętrzu

http://images48.fotosik.pl/228/70c0401e85bf0162m.jpg

A mnie osobiście podoba się mocniejszy akcent kolorystyczny w pomieszczeniach, o ile nie jest go za dużo ;)

U siebie mam czerwoną jedną ścianę w kuchni i akcent przy kominku - reszta to szarości w połączeniu z merbau (szare kafle, szary narożnik i poduchy, lampy kryształowe - nie chciałam, żeby tej czerwieni było za dużo). Dla mnie ok, dobrze czuję się takim wnętrzu

http://images48.fotosik.pl/228/70c0401e85bf0162m.jpg

U Ciebie pięknie :) Zreszta kiedys juz chyba komentowałam.

Ale to bordo u edak naprawdę średnio mi pasuje.

Ja tez mam akcent kolorystyczny w brązowo-szaro-kremowym salonie w postaci wlasnie czerwonych krzeseł w takim odcieniu jak Twoja ściana. Ale teraz juz chyba wolalabym szare/czarne lub jasne. Neutralne barwy dają więcej możliwosci do zmiany wnętrza dodatkami. Krzesła mozna zmienic, lampy też, ale chyba prościej i taniej zmieniac klimat poduszkami, zaslonami, itp. Teraz, do czerwonych krzeseł nie powieszę juz np. szaro turkusowych zasłon, czy nie położę takich poduszek. Ja stawiam na neutralne barwy tych w miarę stałych elementów wystroju.

Edytowane przez asizo

to bordo za mną chodzi jak obejrzalam kilka fotek z forum (mam nadzieję, że żaden forumowicz nie będzie miał mi za złe, że wklejam tu jego fotki) - mam wrażenie, że ten kolor nisie za sobą masę przytulności - mogłbym też jedną ścianę pomalowac na bordo, albo dać jakąś tapetę, np. na tą ścianę z grzejnikami

0182modified..jpg

8217_salon..jpg

7735_kuchnia_i_ja&#10.jpg

3..jpg

a..jpg