Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pionowa fundamentów papą termozgrzewalną

markii

Recommended Posts

Prześledziłem kilka wątków i znalazłem skrajne opinie :( Na początku planowałem ocieplenie ( dom podpiwniczony na skarpie - jednej strony piwnica odsłonięta z wjazdem garażowym ) disperbid - dwa razy na to styropian ekstrudowany 2-3 cm ( bez klejenia oparty na ławie ) i folia kubełkowa ( obsypać i zapomnieć :). Kierownik namawia mnie tylko na papę termozgrzewalną ; ewentualnie zagruntować dispebitem na to papa odwinięta od dołu na ławę a od góry pod posadzkę piwnicy ( w sumie taki ala wieniec na szerokości ściany piwnicy) i koniec . Ja myślę jeszcze o trzeciej opcji: tj. to samo co proponuje kierownik + na to styropian ekstrudowany 2-3 cm ( bez klejenia ? ) i folia kubełkowa . Czy ktoś wykonywał w ten sposób izolacje fundamntów ? Jakie mogą byc problemy wykonawcze ? Na co zwrócić szczególną uwagę ? I jakie produkty na rynku najlepiej kupić ?

Pozdrawiam

Styropian extrudowany (XPS) to dość dobre rozwiązanie. Nie trzeba zaciągać siatką i tynkować. Ilość roboczogodzin i koszty materiałów dodatkowych przy wykonaniu ocieplenia XPS, a styropianem redukuje różnicę w cenie - chociaż i tak XPS pozostaje droższy (już nie znacznie ale jednak). Ja mam 8 cm XPS na fundament. Klejenie na masę dyspersyjną. XPS można dostać już za 250-270 pln/m3.

Co do wykonastwa - należy zwrócić uwagę na to, żeby nie perforować jej i w miejscu połączenia - użyć albo specialnych łączników (droższa wersja) lub gdy łączymy na zakłada łączony pasek przesmarować lepikiem/masą dyspersyjną.

Sumując - wersja kierownika + XPS i kubełki - może być. I z grubsza tyle. Bo nie pisałeś o poziomie wody i możliwościach zalania ze strony wysokiego zasypu.