Marcin Czyczerski 13.02.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Propozycja od przedstawiciela ViessmannaOto cena całego zestawu (kwoty brutto):1. kocioł wiszący kondensacyjny Vitodens200 z podgrzewaczem stojącym pod kotłem o poj. 150l - 19264,32. mieszacz 3/4" 3-drog.+złączki - 568,24. napęd sterujący mieszacza - 1177,75. naczynie wzbiorcze do c.w.u. D12 - 314,97. komin a. zestaw przrzyłączeniowy komina - 652,2 b. rura spalin Dn80, dł. 1m - 665,4 Razem: 23 tys. złUpust jaki dają: 10% (cytat: "to i tak b. dużo") Może mieliście jakieś doświadczenia na tym polu? Albo możecie polecić lepszy zestaw w b. przystępnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 13.02.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 We wrześniu 2002 montowałem:- Vitodens 200- zasobnik 160 ltr- wkład do komina h=około 7 m- bez mieszacza- sterowanie pogodowe- komplet rurek, wszystko co niezbędne do uruchomienia (ja przygotowałem podprowadzenie gazu, rozdzielacze CO i podejście wody ciepłej i zimnej); oczywiście naczynie wzbiorcze etc.- robocizna- uruchomienie maszynerii Wszystko za ca 15.000 zł. A ceny w budownictwie to ostatnio spadały. Gdy na dzień dobry zażadałem 25% upustu od cen katalogowych - przedstawiciel Viessmanna nawet nie mrugnął okiem.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 13.02.2004 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Jesteś zadowolony z tego zestawu? Niezawodny?Dla mnie on jest już okazem z górnej półki, a wolę wydać więcej i się później nie babrać... Też mnie rozśmieszyło 10%... Do takich rabatów przyzwyczaiłem się przy drobnych sumach...Twój rabat był OK! W jakim wojwództwie nabywałeś ten sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minuszka 13.02.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja dostalam wycene od autoryzowanego przedstawiciela Viessmana na zestaw do podlogowki: piec kondens. + mieszacz cena 17 tys.Wydawalo mi sie b. duzo, wiec zrobilam wycene na Vailanta /podobno wcale nie gorszy/ wyszlo 6800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 13.02.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 U mnie to też jest najwyższa półka wyposażenia domu. Całą zimę 2001/2002 spędziłem na analizowaniu spraw związanych z CO. Przeszedłem wszelkie koncepcje, byłem w zakładach wytwórczych (np. Termet), rozbierałem w "salonach" sławne Ulrichy. Koniec końców Najwyższa Instancja Domowa stwierdziła, że Ona nie chcę głowić się nad stygnącymi kaloryferami w sytuacji, gdy mnie tradycyjnie wywieje gdzieś w Polskę. I stanęło na Viessmannie.Czy jestem zadowolony ? Więcej jak zadowolony: po pierwszych próbnych nastawach wogóle nie dotykam pieca, sterowania. Działa od września 2002. Średnioroczne zużycie gazu X.2002/IX.2003 mam w wys. 5,44 m3 dziennie. Ale już II.2003/I.2004 to 5,05 m3 na dobe. Zaznaczam jednak, że oszczędnie jest zużywana woda.Sterowania pogodowe jest genialne.PozdrawiamPS miejsce zakupu - małopolska, dokładniej: Oświęcim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Czesc Jak wejdziesz na Allegro znajdziesz ten piec z 28% rabatem.We Wrocławiu 25% to standard ale mozna miec i 30 % wiec powalcz troszke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 13.02.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Pytanie do LunatykA jaka masz powierzchnie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 13.02.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witajcie jest to dobry zestaw kondensacyjny warty polecenia tak samo jak nowo wprowadzona na rynek centrala kondensacyjna Wolf z zasobnikiem warstwowym. Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Nawet jak Ci dadzą 50% to i tak będziesz wyryrany dać 23tys za kpl. kotłowni to trzeba być lekko ....... albo snobem który to oprowadza gości po kotłowni a fakturę ma w ramce obok pieca nich mi ktoś powie o ile procent jest lepszy taki Vissmannek od Termecika 100% no niech będzie to 100% , to dlaczego kosztuje z 400% więcej. Osobiście sam uległem temu bełkotowi marketingowemu i kupiłem podobny kpl. też zacnej firmy i wiecie do jakiego wniosku doszedłem gdy już ochłonąłem ano do takiego ze jestem pojebany, nigdy w tak durny sposób nie wydałem tyle kasy. Pozdrawiam Zenek PS. Nie dajcie się naciągać na ten bełkot marketingowy, oni stwarzają tylko otoczkę tego, że myślicie, że dokonaliście dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Średnioroczne zużycie gazu X.2002/IX.2003 mam w wys. 5,44 m3 dziennie. Ale już II.2003/I.2004 to 5,05 m3 na dobe. Lunatyk albo Ci sie cos popierniczyło albo kłamiesz 5,05 na dobę w styczniu??? no chyba że na dworze było 15stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 13.02.2004 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wydawnictwo MURATOR sp. z o.o. nie redaguje wypowiedzi prezentowanych na Forum, ale zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi lub zablokowania dostępu do Forum w przypadkach, gdy:(...)wypowiedzi naruszają dobra osobiste, dobre obyczaje, są w formie obraźliwej lub wulgarnej, Gościu !!! Kindersztuby cię nie nauczono??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 We wrześniu 2002 montowałem: - Vitodens 200 - zasobnik 160 ltr - wkład do komina h=około 7 m - bez mieszacza - sterowanie pogodowe - komplet rurek, wszystko co niezbędne do uruchomienia (ja przygotowałem podprowadzenie gazu, rozdzielacze CO i podejście wody ciepłej i zimnej); oczywiście naczynie wzbiorcze etc. - robocizna - uruchomienie maszynerii Wszystko za ca 15.000 zł. A ceny w budownictwie to ostatnio spadały. Gdy na dzień dobry zażadałem 25% upustu od cen katalogowych - przedstawiciel Viessmanna nawet nie mrugnął okiem. powodzenia Mojemu szwagrowi dali 34.5 % upustu Mysle ze to jest juz godziwy upust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wydawnictwo MURATOR sp. z o.o. nie redaguje wypowiedzi prezentowanych na Forum, ale zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi lub zablokowania dostępu do Forum w przypadkach, gdy: (...) wypowiedzi naruszają dobra osobiste, dobre obyczaje, są w formie obraźliwej lub wulgarnej, Gościu !!! Kindersztuby cię nie nauczono??? ale Hrabina delikatna i do tego skarżypyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.02.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 34,5 % fajne rabaty morze dasz mi namiary - jak zobaczę to uwierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.02.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 licytacja kto ma wiekszy rabat!!!!! np. kocioł kosztuje 10000zł rabat 30% - koszt pieca 7000zł sprzedawca mówi że kocioł kosztuje 11000zł rabat 34.5% koszt pieca 7204zł )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 13.02.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ech, ta trudna sztuka czytania... A rozumienia słowa przeczytanego jeszcze trudniejsze...Staram się jak mogę, po napisaniu czytam tekst, by sprawdzić, czy jest jednoznaczny.. I nic z tego. "Gość" nie rozumie.Pisałem: ZUŻYCIE ŚREDNIE Z ROKU !!!! z roku... a to oznaczało, że w 30-stopniowe mrozy palił 15 m3 na dobę, latem dla CCW 0,4 m3.A średnio na jeden dzień z zużycia rocznego wyniosło to 5,44, a później 5,05 m3.Jeśli mam to dalej wyjaśniać - proszę o adres e-mail, prześlę wzory i krótkie objaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 13.02.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witam,Kto robił Ci taką wycenę HOT-SERVICE Z LUBINA? JA WYTARGOWAŁEM 27% I ZA VITODENSA 222 Z MODUŁEM OBSŁUGOWYM COMFORTROL + MIESZACZ + NAPĘD MIESZACZ + COKŁÓ NAŚCIENNY DO ZDALNEGO STEROWANIA ZAPŁACIŁEM 13.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 14.02.2004 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Witam wszystkich Forumowiczow, ktorzy odpowiedzieli na moj apel!!! Forum jest naprawde OK! Z Waszych odpowiedzi dowiedzialem sie m.in. ze: 1. Rabat, który mi zaproponowano jest śmiesznie mały... wbrew temu, co napisała jedna z osób, rabat jest mocnym wyznacznikiem skuteczności zakupów. Każdy, kto miał kiedykolwiek profesjonalnie kontakt z zaopatrzeniem, wie, że mocne handlowanie ceny zaczyna się najpierw od znalezienia wspólnego mianownika, tzn. ustalenia ceny, np. w oparciu o zasadę 3 ofert, itp. W większych firmach istnieją na to konkretne procedury, to nie jest wbrew pozorom działka, w którą nie wkroczyłaby nauka i wszystko dobywa się na żywioł. 2. Marketingowy bełkot, itp. (mniej cenzuralne określenia, chociaż może trafne). W 100% zgadzam się, poddaje się owczemu pędowi, na którym bazują sprzedawcy... Nie mniej jednak, nie wiem, czy ktoś zna zasadę Klik Wrr Cialdiniego – jeżeli nie to proszę skorzystać z książki tego Pana Wywieranie wpływu na ludzi. Tam opisano m.in. mechanizm wysoka cena = wysoka jakość (trzeba być ostrożnym, ale w obie strony), ale także inne techniki warte są przejrzenia (z większością pewnie spotkaliście się, bądź spotkacie wśród sprzedawców i budowlańców). Ja jestem laikiem, więc korzystam ze wszelkich dostępnych mi informacji, np. b. ważnej informacji, jaką jest cena, i równie ważnych informacji – doświadczeń innych osób. 3. Zestaw ten jest OK, chociaż na rynku są propozycje równie ciekawe, o bardziej przystępnej cenie (szczególnie ten Vaillant). Wchodząc do sklepu, mogę bazować w zasadzie tylko na wyglądzie sprzętu, od producenta mogę dowiedzieć się o parametrach sprzętu (jak tym się dopiero manipuluje...). Najcenniejsze informację płyną od użytkowników i za nie serdecznie dziękuję... Jest trochę tak, że każda pliszka... (to też taka psychologiczna reguła, że walczy się z tzw. „dysonansem poznawczym”), ale duża część osób zdobywa się na obiektywność... 4. Poznałem nowe słowo – dzięki Pani Ani – tzn. Kindersztuba... przeszedłem darmową lekcję ogłady (chociaż apel nie był pod moim adresem). Tutaj pozwolę sobie na komentarz... nie walczyłbym tak z tą wulgarnością, bo na budowie może się ona przydać... Nie chcę siać fermentu, ale do znacznej części budowlańców inaczej się nie dotrze... Wielkie Dzięki!!! A może wypowiecie się jeszcze, czy: 1. Zestaw mi zaproponowany jest kompletny? (brak w nim osławionej pogodówki, duńskich pompek, itp.) 2. Czy podoła podłogówce? (domek 169 m2, z czego podłogówka na 70 m2) 3. Czy zadziała dobrze z kominkiem, jako dodatkowym źródłem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 14.02.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Jeszcze gwoli uzupełnienia moich poprzednich wywodów:- dom 2x95 m2=190 m2- podłogówki nie mam - celowy wybór- do Viessmanna przekonałem się, oglądając m.in. wnętrzności innych pieców. I tak z ręką na sercu twierdzę, że "super" Ulrichy to składaki garażowe, gdy chodzi o jakość i wykończenie detalu w środku.- nie twierdzę, że "tylko Viessmann !". Np Saunier Duval przegrał, bo nie miał zwyczaju odbierać telefonu (jego przedstawiciel). A i serwis powinien być w pobliżu.- Kominka jeszcze nie mam. Każdy piec będzie normalnie współpracował z kominkiem, jeśli tylko logicznie wybierze się miejsce montażu czujnika temperatury wewnętrznej. Ja po dłuższej analizie wsadziłem czujnik do sypialni, jako pomieszczenia o najbardziej stabilnej temperaturze. Bo przecież nie w kuchni, nie w kotłowni, no i na pewno nie w pomieszczeniu z kominkiem...To by było na tyle...PS Do Marcina... Zestaw nie jest kompletny. Ja gorąco zalecam pogodówkę. Dzięki niej temperatura w domu jest stabilna, gdyż piec z wyprzedzeniem reaguje na zmiany temperatury zewnętrznej - niejako wyprzedza je. No a sprawa pompek... Przecież przedstawiciel producenta ma Ci sprzedać zestaw kompletny, nadający się do użytkowania... Porozmawiaj jeszcze z kimś innym, albo zadzwoń do Viessmanna we Wrocławiu, niech Ci prześlą listę licencjonowanych serwisantów, którzy Ci od razu też zamontują kotłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 14.02.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Marcinie,Jesienią dostałem ofertę na bardzo podobny zestaw (Vitodens200+zasobnik150l+komin+akcesoria) - 17872zł brutto. Był to efekt standardowego zapytania cenowego poprzez Viessmana.plCoś mi się jednak obiło o uszy, że ostatnio producenci mocno podnieśli ceny (kurs Euro itd).Co do upustów to nie patrzę na procenty tylko na kwoty. Każdy instalator daje troszkę inny zestaw, nie mówiąc o różnych producentach kotłów. No i co z tego, że dostanę 40% upustu na Viessmana, skoro 15% upust na Vaillancie może być dla mnie korzystnieszy. Mój rachunek bankowy operuje kwotami a nie procentami.Musimy się sporo naczytać i nakombinować aby odróżnić marketingowy bełkot od faktycznych racji. Na przykład instalator zaproponował zasobnik niefirmowy, twierdząc, że ma znacznie lepszy stosunek ceny do jakości. Po lekturze ulotki, przypomnieniu sobie co mi przeszkadzało w mojej poprzedniej kotłowni i opierając się na tzw wrażeniu jakie wywarł instalator (pewnie jestem pierwszy naiwny...) zgodziłem się z tym.Wydaje mi się, że od dobrego instalatora płyną znacznie lepsze informacje niż od użytkownika. Dlaczego? No bo jakie porównanie ma użytkownik? Czy instaluje w swoim budynku co sezon inny piec i porównuje rachunki? Natomiast dobry instalator po pierwsze ma ilościowy przegląd systemów, a poza tym nie będzie się wplątywał w wątpliwej jakości wyroby tylko po to, żeby na początku sezonu grzewczego jeżdzić od klienta do klienta na sygnale i narażać się na niespodziewany cios siekierą w mrożny poranek... Co do pytań konkretnych: 1. Kompletny do czego? To musi powiedzieć instalator - wykonawca całości.2. Na pewno podoła o ile dom jest nowy. Z tego co mi wiadomo, to kocioł ma duży zapas mocy na cele cwu.3. Współdziałanie z kominkiem zależy od sterownika a ten najprawdopodobniej trzeba rozbudować albo dokupić. Zresztą podstawowe pytanie brzmi: czy chodzi o kominek z płaszczem wodny połączony z instalacją co czy też niezależny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts