Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Werbeny na Jurze

Recommended Posts

Próbujemy w starej strukturze...

Temat domu przewijał się u nas od lat kilku - dość burzliwie szukaliśmy działki w 2006/2007 roku, ale wtedy wszystko powariowało i za skarpę czy pas startowy każdy wołał kosmicznych piniędzy.

W międzyczasie trochę podogadywaliśmy się z rodziną no i w czerwcu 2010 staliśmy się wreszcie posiadaczami działki - wprawdzie niedużej i co gorsze wąskiej - ale za to położonej w całkiem ładnym miejscu i z bezproblemowym dostępem do mediów.

Podczas gdy działka się dzieliła, my grzebaliśmy w dziesiątkach katalogów, szukając wymarzonego projektu. Założeń było kilka, kilka innych było, ale się ulotniło. To co chcieliśmy przede wszystkim to:

* na wąską działke,

* z dwuspadowym dachem i względnie prostą bryłą,

* Z gabinetem na parterze i 3-4 sypialniami na piętrze

* Z ładną elewacją południową.

Stanęło w końcu na "Domu w werbenach 2" Archonu - i w sumie wybraliśmy go raczej bez większych zmian - głównie kosmetyka okien, schodów czy ścianek działowych.

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozwolenie na budowę złożylismy 3 sierpnia, mój "pan załatwiacz" zadzwonił do nich dziś i co? Cytuję:

..dzwoniłem dziś do architektury celem ustalenia do jakiego inspektora trafił nasz projekt.

Pani powiedziała mi że jeszcze nie został przydzielony do nikogo bo kierownictwo jest na urlopie.

Mam dzwonić z początkiem września przed samym wszczęciem postępowania.

Cytując Bareję - "Darmozjadów i matołów banda". No dobra, może i są zawaleni robotą dzięki bandzie matołów z Wiejskiej, którzy uchwalają takie a nie inne prawo. A w międzyczasie chłonę wiedzę, rozmawiam z ekipami, zbieram wyceny na robociznę i namiary na polecane składy.

A - czekam jeszcze na zezwolenie na wycinkę drzew (jak się okazuje niekoniecznie z sensem złożyłem papiery, bo trzy tygodnie temu zmieniły się przepisy i nie 5, a 10-letnie drzewa są wyjęte spod zezwoleń).

Prawie dwa tygodnie minęły od poprzedniego wpisu i:

• Ekipy przepytane; rozbieżność cenowa od 47-60 tys. (kilka z białej listy). Właściwie ograniczyłem się do 2 gości - akurat również z białej listy, cenowo wyszli prawie najtaniej - a jakość bardzo dobra.
  • Drzewa obejrzane - decyzja powinna byc do kilku dni. Niestety trzeba będzie nowych nasadzić.
  • Wyłączenie z produkcji rolnej - będzie w poniedziałek
  • PNB - czekamy na listę braków; przy dobrych układach załatwiacz mówi, że na koniec września mogłoby być już w fazie uprawomocniania się

Przy okazji rozebraliśmy z bratem szklarnię stojącą w pobliżu. Niestety gmina zrobiła ciut wredny prezent -wyasfaltowali mi drogę. Niby wszystko pięknie-ładnie, ale po prostu położyli nową warstwę asfaltu na poprzedniej. Skutkować to będzie oczywiście zalewaniem mi działki, bo droga jakichkolwiek odwodnień nie posiada - ma za to 5-procentowy spadek, więc cała woda radośnie popłynie sobie w dół.

dwiemuchy, wrzuć zdjęcia domku, tzn projektu :) Zawsze to kolorowiej zrobi się w dzienniku budowy :)

Co do starostwa i urzędników to szkoda słów. Naszych znajomych pozwolenie leżało 60 dni w szufladzie i dopiero w ostatnim dniu wydali decyzję. Dla mnie porażka z tym co się dzieje. Na szczęście PnB mamy i budujemy nasz dom, ale kolejna przeprawa czeka mnie na oddanie domu do użytku.

Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po waszej myśli i co byście jak najszybciej ruszyli ! :)

PS. Będą komentarze?

jak dojdę, jak się robi z komentarzami- to pewnie ;)

Choć zastanawiam się, czy da sie jakoś zrobić to w jednym wątku - co najwyżej ograniczając do postów jednego użytkownika - czyli mnie ;)

Domek wyglądać będzie tak:

http://archon.pl/images/products/m45f00d51b3d8b/711.jpg

http://archon.pl/images/products/m45f00d51b3d8b/712.jpg

Edytowane przez dwiemuchy
przemyślenia

A właściwie... prawie tak - u nas niestety działka jest 'płytka' - 18 x 47 metrów - ściana z wykuszem będzie od południa, a elewacja ogrodowa - od wschodu.

W związku z tym trochę zmian:

• Drzwi tarasowe obok wykusza
  • Zwykłe okna zamiast drzwi na "byłej" elewacji ogrodowej
  • Likwidacja balkonu na tejże
  • Likwidacja drzwi ogrodowych w garażu
  • Przeróbka schodów wewnętrznych z 18 na 17 cm

Celowo wkleiłem zdjęcia z 'alternatywnej' elewacji - raczej takie nam się podobają (no cóż, dachówka musi i tak być czerwona lub brązowa - wytyczne MPZP); nie jestem też fanem ganków, łuków ani szprosów w oknach

Właśnie badam temat wysokości podłogi w garażu - bo o ile sam dom wychodzi mi 0.5 metra ponad poziom terenu, garaż już trochę mniej - boję się zalewania z drogi.

Swoją drogą, czekam na pierwszy deszcz i wnoszę skargę do gminy na nią samą (bo to zdecydowanie zmiana istniejących stosunków wodnych). W ogóle, ekipa wykonująca tą robotę jest jak z anegdoty mojego wujka o Iraku - podnosili studzienkę, dwa razy to potem poprawiali i wystaje ona dalej jakieś 5 cm ponad asfalt

• 3 weeks później...

No i doszła lista braków - niestety, trafiłem właśnie na TĄ babę z Krzeszowic i już wiem skąd o niej takie opinie. 14 pozycji - parę to pierdoły, parę w normie, parę - to po prostu niewiedza połączona ze złośliwością (na przykład zapis 'zaleca się' z planu zagospodarowania zinterpretowany jako 'powinno/wymagane', zastrzeżenia co do posadowienia na działce (odległość wzięta od krawędzi drogi, nie od krawędzi jezdni - jak w MPZP. Do tego czepianie się o odległosć schodów zewn. od drogi - schody nie są liczone jako krawędź budynku - przynajmniej jeśli chodzi o odległość od sąsiedniej działki).

Swoją drogą jeśli pismo o brakach datowane jest na 35 dni po złożeniu wniosku - czy nie oznacza to, że urząd nie dopełnił terminu? Rozumiałbym to tak, że zgodnie z KPA dopiero 35 dni po rozpoczęciu postępowania stwierdził, że potrzebne jest postępowanie wyjaśniające.

ZIB: Ekipa wybrana, pozwolenie na wycinkę jest, wujek od Fadromy umówiony do zdjęcia humusu. Czekamy tylko na ten *6%& urząd.

• 2 weeks później...

Urząd oczywiście opierdziela się - 65 dni mija za tydzień, braki uzupełnione, pozwolenia brak. Mam za to potencjalnego kierownika budowy.

A w międzyczasie była piła - pełne Iveco świerczyny poszło na stos na zielone świątki - zostały pniaki do wyrwania. Trzeba jeszcze rozwieźć trochę gruzu po działce i można robić humus. Właściwie jest też jakiś wstępny wjazd na działkę

A - oczywiście doszedł jeszcze jeden problem - trzeba na wariata będzie teraz zrobić przyłącza wodne/kanalizacyjne. Do tego kanalizacją trzeba będzie niestety przeryć kawałek działki prawdopodobnie - albo zrobić studzienkę u sąsiada. I tak jest nieźle - bo projekt powinien być przygotowany i uzgodniony jakoś w trzy tygodnie. Wykonanie chyba od ręki z tego co kojarzę.

Niestety, z roboty w tym roku chyba niewiele wyjdzie zaczynam się bać - lege artis zacząć bedę mógł praktycznie w listopadzie - a to trochę ryzykowne.

Edytowane przez dwiemuchy
tak sobie

• 1 month później...

No i w końcu pozwolenie się udało - uprawamacnia się jutro. Na pohybel wszystkim urzędom. Planowałem rozpoczęcie robót na październik - a realnie będzie to pewnie marzec (a to już zależy, jaka zima się trafi). Woziliśmy się z wydziałem architektury strasznie - tu jakieś chorobowe, tam czepianie się o pierdoły; nie potrafię nazwać tego inaczej niż szykanowaniem inwestora.

Tyle, że udało się zrobić wodę i kanalizację - jako że obecnie kanalizacja kończy się studzienką, żartujemy że ekipa będzie mogła postawić sobie na niej kibelek na czas budowy. Całkiem sprawnie poszło - mimo 2 przewiertów, 2 studzienek i prawie 50 m wody do podciągnięcia ekipa uwinęła się z tym w 2 dni. Kosztowało to niestety prawie 8 tysięcy złotych - sporo z tego to przewierty, jeszcze więcej studzienki. Teraz tylko podpisać umowę z PUK na dostawę wody i jedna sprawa z głowy. Przez zimę spróbujemy załatwić elektrykę i gaz - a wiosną ruszamy z kopyta!

No i plusem jest to, że będzie można wejść kanalizacją i wodą do domu już na etapie stanu surowego. Na razie zakręciliśmy zasuwę na zimę.

• 2 months później...

O proszę - Archon wrzucił też przykładowe wnętrza domu. Nawet nienajgłupiej to wygląda.

Co z tego, kiedy zima trzyma w najlepsze! No ale w lutym trzeba będzie przypomnieć się majstrowi, kierownikowi no i zacząć gadać z geodetą. Miejmy nadzieję, że wiosna przyjdzie w miarę szybko.

http://archon.pl/images/products/m45f00d51b3d8b/740.jpg

Czymam kciuki za szybką wiosnę .Ta Wasza Werbenka troszkę podobna do Naszych Morelek ale wsumie te projekty Archonu są podobne do siebie.

Umm. Żeby się te cholerne fundamenty zrobiło choć na jesieni, byłoby łatwiej. No ale wierzę w Orła - przy dobrych wiatrach do końca czerwca byłoby SSO, a potem to kwestia planowania.

W sumie gdybyśmy teraz wybierali, decydowalibyśmy się chyba na Werbeny 7 - to nowa wersja, z prostszą bryłą, nieco lepiej pasującą nam na działkę - zwłaszcza w układzie, gdzie salon byłby od południowego wschodu

No to kierownik zapoznany i umówiony - całkiem sensowny gość i praktyk, do tego z kontaktami w gminie. Papiery i dziennik leżą w nadzorze budowlanym (cholera, po co im 5 różnych oświadczeń!?). Geodeta będzie - mam nadzieję - w 2 tygodniu marca, ale też sensowny - zobaczymy tylko ile zaśpiewa. Jedno co, to wkurzyłem się na tego, co dzielił działkę - bo ten który będzie tyczyć, polecony przez sąsiada, uwinął się u niego z podziałem w miesiąc - przy identycznej sytuacji działek. Gdzieś tam robią się wyceny na dachy, obdzwaniam składy - stal podrożała o 400 zł/tonę od jesieni, więc to przekłada się na ponad tysiąc zet eł. Porotherm natomiast trochę tańszy - zobaczymy po ile beton.

Kierownik rzucił całkiem sensowny zestaw porad co do fundamentów, schodów, ew. zmian w projekci; gość aktualnie buduje też przedszkole w okolicy jako inwestor; dobrze wiedzieć. Zresztą rajdujemy po przedszkolach, bo od jesieni trzeba wysłać dzieciaka. Majster ugadany już jesienią, pamięta i wchodzi jak tylko się dać będzie. Zobaczymy, kiedy ruszymy - pod koniec marca wizyta na porodówce żeby przywitać małą muchę, więc będzie się dziać. A ja muszę jeszcze na wariata wyjechać na tydzień w delegację - no ale mam nadzieję wszystko zaplanować w międzyczasie.

Rozmawiam jeszcze trochę w temacie kredytu - wychodzi na to, że może się opłacać brać jak najwcześniej w RNS - bo i tak będzie oprocentowany niżej niż obecne lokaty. Co mnie zdziwiło to to, że i w EUR jest - przynajmniej tymczasowo - drożej (60 zł różnicy na korzyść złotówki - przy racie w granicach 1300 zł).

Wreszcie doszły - składane jakoś w końcu grudnia - oferty na dach. Całkiem nieźle - podoba nam się brązowy Rupp Ceramika Sirius a wyszedł w całości raptem 2000 zł drożej od Robena. No i czarnym koniem jest Creaton - brązowy Premion wyszedł praktycznie tyle samo, co Rupp.

W sumie wg wycen za dach, okna i rynny - wraz z obróbkami i osprzętem - wyszło ok. 22-25 tys. Do wytrzymania myślę; pozwoliłoby się to zamknąć z SSO w okolicach 150 tys. - przynajmniej tak mi wychodzi z wstępnych wyliczeń - oczywiście z jakimś zapasem bezpieczeństwa. Cholera, doświadczenia zawodowe z estymowaniem projektów się przydają - choć w sumie pierwszy raz estymuję coś dużego w złotówkach, a nie godzinach :D

Renata - nie wiem czemu mi się wydawało, że macie Braasa (chyba że to sąsiad z 2 połowy domu). W Atticu nie byłem jeszcze - póki co mam ceny z Melle, Dach-Stylu i Trapez-Carbo. Została do zwiedzenia Zawiła (mam po drodze do pracy) oraz Abito w Wieliczce.

Do tego u mnie 4 okna dachowe i wyłaz. Samego dachu identycznie, ok. 200 m2. Dachówka ok. 17000, jakieś 2000 na rynny, kolejne 2000 na osprzęt i cztery tysiące z hakiem na okna dachowe. Wycena z Dach-Stylu na Rubina jest ok. 2000 większa, niż na Siriusa (w brązie, tek to jeszcze 1000 zł dodatkowo). I to na angobę, glazura pewnie jeszcze droższa.

Stal braliście w Kryspinowie czy gdzieś dalej? (cholernie podrożała od jesieni).

No i trochę mnie wyleczyli z Premiona - jak w żadnej innej dachówce zdarzają się im przebarwienia. Gość miał świeże odpowiedzi reklamacyjne i zdjęcia. Kuriozalne zresztą - bo odwołują się twierdząc, że to jest Zamierzony efekt różnokolorowego dachu. No cóż, żyję w kraju gdzie każdy chce mnie zrobić w c**ja - powinny być takie makatki do wieszania w kuchni.

Dwiemuchy sąsiad ma creaton .W Abito też wyceniałam 2 tys więcej dachóweczka jest super ani przez chwilkę nie żałowaliśmy ,że można było taniej ,śnieg szybko spada p.Janek 10 wierteł na niej zużył i to nie chińszczyzny tylko jakieś niemiecki .To była wycena na cały materiał oprócz więźby i gwoździ .Rynny mamy stalowe.Gwoździe i te metalowe pierdóły w Zabierzowie .A stal nie w Kryspinowie wtedy mieli po 2450 ja kupiłam po 2080 tona spróbuj może ma teraz taniej niż wszędzie Mariusz tanio też u niego kupiłam styrodur na fundament i bloczki fundAMENTOWE 606893691.