Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Werbeny na Jurze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś się poprawili- I chyba nawet koparka nie była potrzebna (co fajne, nie musieli też rozgrzebywać asfaltu). Równocześnie chyba hydraulicy mieli pospawać wewn. instalację gazową i zrobić próbę szczelności.

W przyszłym tygodniu ruszamy z ociepleniem poddasza, odprowadzeniem wody z rynien i wpuszczamy kabel z prądem od skrzynki do rozdzielni. Tylko co potem? ;)

Ja dostałem w sumie cenę na poziomie najniższej z allegro - ok. 22 zł/m2 za supermatę 15 (o, jest nawet tu jest ich aukcja. Schody strychowe mam 30 zł taniej niż najtańsza oferta z allegro, inne rzeczy - podobnie. No i wszystko mam na krechę - rozliczam się jak mi pasuje.

Wiesz, plusem kupowania tutaj jest to, że co zostanie - na pakę i na skład - nie było problemu oddać półtora kubika styropianu czy worki cementu (ostatnio zawozłem).

Wiem, że gaz w górę - no ale co teraz zrobię. Węgiel itp. też nie stoi w miejscu - u was problemem był koszt przyłącza z tego co pamiętam; u mnie gaz w drodze - tyle że umocniłem się w tym, żeby dać grafitowe styro, bo jednak szybciej się zwróci.

A właśnie - co tam koło Ciebie budują? Ekrany, ale chyba nie tylko - bo rozgrzebane na poboczu konkrentie

Edytowane przez dwiemuchy

U nas wogóle w planach gazu nie było ,chcemy solary a w zimie ciepła woda z pieca ,jesienią z kominka.Piec chcemy na ekogroszek i pelletty .Tak budują nam ekrany .Fajne zakupy dla żony ale nie dziwi mnie to bo ja w listopadzie też miałam imieniny i mój zakup to talerze ,pokrowiec na deskę do prasowania ,abażury i kilka pierdołek (kaskę dostałam od mamy).My właśnie zwozimy graty .

O rany, co za tydzień. W pracy urwanie głowy, a na budowie nie lepiej:

• Poddasze się ociepla - dzień/dwa i powinien być komplet wełny. Trochę sarkali na rekuperatory i rozprowadzenie rurek, ale ogólnie ekipa młoda - ale całkiem póki co sensowna. Na budowie czysto, zabudowa wygląda zgodnie ze sztuką, wełnują sensownie. Wyjdzie niestety trochę półek przy zabudowie kanałów wentylacji :/
  • Rozprowadzenie wody deszczowej do studni - załatwione
  • Prąd i odgromówka wkopane w ziemię - załatwiamy powoli montaż licznika
  • To samo z gazem-jest protokół,jutro będzie odbiór kominiarski - na razie chcę odpalić ogrzewanie bez zasobnika wody, to dołożymy po wyflizowaniu garażu/kotłowni
  • Panowie montują/regulują rekuperator (chciałem to załatwić zanim zabudują całość poddasza)

No, większość poddasza ocieplona - został jedynie hol i nasza sypialnia. Nie poganiam ekipy, ale zadowolony jestem- na budowie czysto, ciepło, sucho ;). Zaszedłem wczoraj wieczorem - na polu syf i plucha, a na poddaszu już przyjemnie cicho. Zresztą wiało u nas wczoraj porządnie - u mnie dom wytrzymał, ale u kumpla z pracy zwaliło ścianę szczytową (oczywiście nie przykrytą jeszcze dachem).

Kolejne parę dni; jutro zaczynają płytować poddasze. W przyszłym tygodniu wchodzi też fliziarz robić kotłownię - no i myślę, że niewiele potem hydraulicy. Do tego w piątek zakładają licznik gazu, w poniedziałek bramę garażową - tak że postęp jest.

Tylko cholera zaczęło padać i jedna rzecz wyszła - podcieka mi coś z balkonu; nie mam wprawdzie wylewek jeszcze; nie chciałem robić przed zimą, ale muszę wymyśleć jakieś lepsze zabezpieczenie (folia ze spadkiem i wywinięciem na ścianę, do tego najlepiej przyklejona na taśmie do ściany - bo jak na razie popadało parę dni i sufit w wiatrołapie mokry, cholera.

No, wygląda że moje zabiegi pomogły - w wiatrołapie mokro, ale lepiej niż było bo sytuacja poprawiła się mimo deszczu. Ekipa zapłytowała już 3 z 4 pokoi - została łazienka, nasza sypialnia i te co drobniejsze popierdułki. Gaz już płynie, kotłownia przygotowana pod wejście fliziarzy.

Fliziarze zapowiedzieli się na poniedziałek-wtorek;przed świętami odpalam jeszcze ogrzewanie - no i zobaczymy, co uda mi się załatwić z prądem - czekam na papiery od elektryka. No i jutro rajd po Castoramach po klej do płytek i gres/płytki do garażu i kotłowni.

Poniedziałek zaczyna się w sobotę, jak to pisali Strugaccy. Poprawiłem ten balkon taśmą do klejenia membrany dachowej, porobiłem pseudospadki i podociskałem gdzie się da cegłami/ytongiem.

Dziś z wieczora (właśnie wróciłem) kurs do Castoramy; wróciłem wyładowany po osie klejem jednym i drugim, fugami, gruntami itepe. Fliziarze będą finalnie w poniedziałek - więc znowu 4 ekipy na budowie (bramowcy, fliziarze, poddasze i pan od kominków). Trzeba będzie jeszcze chyba załatwić profile CW - nie pytałem o to gości od poddasza, ale raczej na zwykłych nie zabudują mi tych rurek.

Swoją drogą gość od kominków z namiaru od rodziców - ale po szybkim przeszukaniu wychodzi na to, że na białej liście również jest - ten poprzedni jakoś nie przekonał mnie co do jakości.

Minęło kilka dni - fliziarze prawie skończyli kotłownie (zostało im tylko fugowanie). W sumie w garażu pozostało więc tylko malowanie - bo mam już i bramę garażową, i płytki - zostaje

Na poddaszu też panowie kończą zabudowę - został tylko hol, schody strychowe itp. Na spoinowanie umawiamy się w nieco późniejszym terminie, żeby wszystko mialo okazje przeschnac przed spoinowaniem. A od wtorku hydraulicy ruszają z kotłowiną.

No i jeszcze jedna ważna rzecz - trzeba wywieźć śmieci - trochę się tego nazbierało; w sobotę panowie wpadają ciężaróweczką wywalić to wszystko do lasu (żartuję, na wysypisko gdzieś pod Oświęcim).