Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Werbeny na Jurze

Recommended Posts

Dziś na budowie prawdziwy tłum:

• Fliziarze kończą łazienkę na górze. Jeden kwas, bo coś nie do końca zgrywa się rząd płytek i skos - być może skończy się na dodatkowej płycie k-g żeby się zgrać (wszystko przez prawdopodobnie krzywo zamontowane geberity)
  • Drzwi się montują wreszcie
  • Tak samo jak kominek
  • No i chalupa sie tynkuje.

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi wzbudzają ogólny kwik zachwytu - prezentują się rewelacyjnie, zestawienie szczkotkowanej blachy z lustrzaną szybą rewelacyjnie. Elewacja również super - został tylko fragment dookoła drzwi, bo tam schnie obróbka drzwi. Tynku jasnego wystarczyło praktycznie na styk, ciemniejszego...zobaczymy - ale również nie powinno braknąć.

Jutro koniec elewacji - ale nie drzwi, bo wprawdzie zamontowane, ale okazało się, że przyjechała nie ta klamka. W związku z tym trzeba czekać aż zamontują pasujące szyldy.

No a ekipa zeszła do WC na dole - nie obyło się bez wykuwania geberita - poszło o 3 cm które wymagane są, żeby na ścianę wszedł na szerokość cały dekor. W sumie trzeba było zrobić to samo na górze - obyłoby się bez kombinacji z sufitem.

Dzięki za uznanie. Mnie cieszy, że dwóch znajomych - którym nie podobała się wizualizacja elewacji - nawróciło się i ją zachwala. Jeszcze tylko klamka i będzie super.

Chcę dosypać do górnej krawędzi fundamentów ziemii (no oczywiście z poprawką na opaskę dookoła domu) - i wylać podest betonowy pod balkonem. Jeszcze wartoby skuć jednak trochę wylewki pod progiem i wkleić tam np. styrodur- bo ten próg na wylewce to jednak będzie mostek.

Niestety, znowu kroi się wyjazd na 2 tygodnie - no ale trzeba nagrać temat malowania i paneli - i przede wszystkim zamknąć temat kuchni. Wizualizacje pana z salonu no fajne, ale cena już trochę mniej (na razie 18 tysięcy).

Edytowane przez dwiemuchy

witam od jakiegos czasu podgladam wasze poczynania gdy czlowiek jest niezdecydowany czytanie wpisow bardzo pomaga a gdy sa zdjecia to super ja wlasnie bede budowac werbene 2g2 wykusz zrobie trapezowy bo maz chce nad nim daszek a ja sie obawiam ze taki jak w projekcie to daszek nie bedzie pasowal najgorsze to jak czlowiek niezdecydowany i chyba bedzie bez kolumn moje pytanie co do elewacji jak to jest zrobione te paski czy to sa wyciecia w styropianie a jak tak nie obawiacie sie osiadania kurzu ale u was wyglada to super a co do tego wykuszu to nie chce balkonu nad nim bo z tej strony mamy sporo deszczu pozdrawiam

Fajnie że pomogłem. Te rowki - to listwy do boniowania - ekipa wycina w styropianie rowek, wkleja listwę plastikową no i potem jest to malowane farbą elewacyjną - w tym samym kolorze co dół. Ale można też namalować je innym kolorem farby elewacyjnej -nakleić taśmę, przemalować i ściagnąć - tak u mnie robili odcięcie powyżej boni.

co do kurzu - jak będzie osiadać - to będzie; w sumie silikon jest do pewnego stopnia zmywalny, więc nie powinno być tragedii.

A jeśli o wasze zmiany chodzi - zależy jak u was kierunki świata wychodzą; u mnie relatywnie bardziej leje się na balkon nad wejściem (od zachodu). Słupki/balkon też pewnie można wywalić - ale przydałoby się jakieś zadaszenie nad wejściem.

No, z tynkami zdążyliśmy nawet całkiem, całkiem - wyschły i deszcz im niestraszny. Panowie od kominka zostawili zabudowę w stanie surowym i po weekendzie będą szlifować. Wylewka na balkonach również poprawnie się sprawdza - mokre tylko z brzegu; trzeba będzie tylko znaleźć jakieś sensowne płytki na tarasy.

Łazienka górna w zasadzie gotowa - zostało skończyć fugowanie, wyszlifować sufit i zrobić biały montaż. No i częściowo zrobiona jest też łazienka dolna - tu musimy jeszcze znaleźć jakieś sensowne halogeny - ale wybrane przez żonę płytki dają niezły efekt.

A ja muszę zorganizować roboty na kolejny etap, bo znikam na dwa tygodnie delegacji - trzeba finalnie wycenić kuchnię i zaklepać termin - podobnie zresztą z ekipą do malowania i zamówieniem paneli - zrobimy to wszystko i dom prawie gotowy!

No i niestety ruszamy na kolejną delegację. Fliziarze już praktycznie kończą - zostały lustra i szyby, gres w holu i na schodach do kotłowni.

Kominek został w takim stanie, jak był przed świętami niestety. Trochę sprzątania również w planach - mają wpaść panowie wybrać śmieci, może uda się rozkręcić blaszak, fajnie gdyby też udało się zacząć wozić ziemię.

Kapinosy też gotowe, choć nie zamontowane - wyszły całkiem ciekawie. No to teraz balustrady i będzie można powoli zbierać papiery do odbioru domu!