dwiemuchy 22.02.2011 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 No i musze się poprawić, bo trzeba liczyć dwuścienną rurę - po 130-150 zł/mb, tak samo trójnik - to już się do 2000 zbliża - a wycena Bolesławca była na 2500 (bez wentylacji). Muszę z gościem pogadać co ma sens -bo jednak ceramika by była trwalsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 23.02.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Hej .Na pewno dogadasz się z Mariuszem ,przechowują towar ile chcesz .U nas stal przeliczał mąż bo mieliśmy zmiany w projekcje ,poszerzaliśmy garaż o 1 m i dom o 0,5 m .Brakło nam stali bo kierbud kazał robić wieniec dodatkowy na fundamencie .Co do komina to się nie wypowiem mój musi mieć ceramike i tyle ,my kupowaliśmy komin plus jeden wentylacyjny do salonu jakby co ,np nie było prądu ,zakładamy wentylacje z reku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 23.02.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 No stal mi już kierbud mówił, żeby dołożyć 20% do wyliczeń - mówił też, żeby zamówić 12 zamiast 10 ze względu na łatwość pracy (samo to dodaje mi pół tony do wymagań). Chyba zaryzykuję - w sumie przez te pare miesięcy jak pytam tej ceny na pustaka nie miałem - a stal jest w sumie potrzebna na zaraz i cały czas drożeje. Ja też chcę założyć reku - w związku z tym z kominami się wstrzymam, bo projekt u mnie zakłada kuchenkę gazową w kuchni - a to wymaga chyba dwóch szachtów wentylacyjnych. Mam wyceny na materiał z nierdzewki - no 1300 zł materiały na komin do kondensata, 600 zł na pustaki keramzytowe - niby 500 zł oszczędności jest. Jakby zrobić ten komin z pustaka wentylacyjnego to jeszcze taniej to wychodzi - 8mb pustaków kominowych to stówa, nawet przy droższej robociźnie wychodzi to taniej. Wstrzymuje się z kominem do czasu konsultacji z majstrem/kierownikiem w temacie usuwania wentylacji na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 23.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 U nas stal to 10 ,12 oraz 6 taką zamawiałam .My gazu nie zakładamy ,wszystko na prąd + solary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 26.02.2011 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 No i zamowilem stal i porotherm , rzeczwiscie fajne warunki - przechowywanie 3 mies. darmo, potem 50 zl-mc, dowoz itp. Zaplacilem 4.55 za porotherm 25- cala ceramika razem z dzialowkami ok. 11000. Tyle samo stal niestety. Nie sprawdzalem jeszcze, ile wiosna bedzie kosztowac beton. No a teraz tydzien delegacji - mam nadzieje, ze nic sie pod moja nieobecnosc nie popieprzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 26.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 (edytowane) Gratuluję pierwszych zakupów .Cieszę się ,że się dogadałeś bo ok są. Teraz tylko wiosny wypatrywać.I owocnej delegacji. Edytowane 26 Lutego 2011 przez Renatamama3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 27.02.2011 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A mam pytanie o reku - kto wam rozprowadzał rury i ile was to wyszło (tzn. też chcę, ale jednocześnie oferty porównuję). Druga sprawa - robiliście od razu przepusty w stropie na etapie stanu surowego - czy też potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 27.02.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Hej .No tak mąż kupił rure pociął i powkładał do każdego pomieszczenia przed zalaniem stropu.A rury mąż rozprowadza sam .Same rury ale bez strychu te co idą w ścianach oraz w suficie 700 zł obkładał je wełną super mata 5 i folią aluminową wszystko to ok 870 zł .Mąż kupował rury firmy darko mają stronę ineternetową http://www.darco.com.pl Edytowane 27 Lutego 2011 przez Renatamama3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 11.03.2011 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No i z powrotem w domu. Wiosna się w końcu zaczyna - i zaczyna się dziać! W środę pytam majstra, kiedy mogliby przyjść i słyszę 'a po niedzieli można'? No i się zaczęło załatwianie. Wczoraj 2h 'pizgania żelaza', bo przyjechała stal, dziś rano deski (na szczęście z HDS). Trzeba się będzie przyzwyczaić do takich pobudek, bo facet przyjechał (z Kasinki, więc spokojnie 1h jazdy stąd o 6:5). A, dojechali geodeci - ale pojechali z niczym, bo wierzchnia warstwa zbyt zmarznięta, żeby kołek wbić. Jutro 'drobne' zakupy - galanteria typu gwoździe, druty, wapno - a w międzyczasie koparka ma wpaść i zebrać zmarzniętą ziemię - wtedy powinno udać się wytyczyć dom. No a we wtorek, jeśli pogoda (odpukać!) dopisze - zaczynamy ryć na poważnie. No jeszcze mały problem, bo prosiłem ojca o połączenie RB-tki, ten pojechał na wakacje, a w garażu został goły kabel + skrzynka+bezpieczniki luzem. No ale może się okazać, że zanim pojedziemy na porodówkę (22-go), fundamenty już będą stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 13.03.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 No to Ci się zaczeło gratulki .Ja drzewo i więźbę zamawiałam u JędryskA w Pcimiu super dostawa dech nawet w ten sam dzień ,moi murarze mówili ,że tak dobrych dech bez sęków jaśniutkich to na budowie jeszcze nie widzieli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 13.03.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 No i d**a. Wprawdzie wczoraj ostry zapiernicz i plac przygotowany, wszystkie materiały do fundamentów na miejscu, ale chyba jakaś klątwa z tym zaczynaniem roboty. Zmarznięta ziemia usunięta i odkopane, ławy nabite - a dziś majster dzwoni, że chory i tydzień w szpitalu będzie leżeć z zapaleniem płuc. Najgorsze, że teraz mam wybrane tak z 70 cm i będzie to dłuższą chwilę stać - na pewno tydzień, może dłużej. Może akurat pogoda się uda - ale jeśli nie, to boje się żeby nie zrobiło się bagno. Wprawdzie u mnie piasek i może nie będzie problemu, ale cholera wie. A dechy były z Kasinki - z tego co wiem sporo gości bierze stamtąd deski czy więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 14.03.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Wiem ,że sporo Poleca ,też nawet do nich dzwoniłam ,ale właśnie chyba to ,że chcieli być na budowie z dechami 5 rano mnie przeraziło ,Jedrysek był u mnie w południe .Szkoda ,że majster chory,to przez tą zmienną pogodę mnie też łapie kaszel ,ale to przez to ,że na polu ciepło na budowie chłodniej a ja tak w sobotę chodziłam tam i spowrotem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 22.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jak tam kiedy zaczynacie chyba ,że już zaczeliście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 23.03.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jak tam kiedy zaczynacie chyba ,że już zaczeliście . Najprawdopodobniej w poniedziałek - majster dopiero 2 dni temu ze szpitala wyszedł. W międzyczasie załatwiłem inną sprawę, bo wczoraj urodziła mi się córeczka - tak że akurat będę siedział w domu na jakimś urlopie. No i wreszcie powiesiłem tablicę informacyjną - będę musiał zacząć wrzucać jakieś zdjęcia - bo na razie co najwyżej zdjęcie małej: http://i.imgur.com/9MHjC.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 23.03.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Śliczności Gratulacje ,ale fajnie będziecie wiedzieć ile domek ma lat bez zastanawiania ,bo tyle samo co córa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 28.03.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) No, RUSZYLIŚMY. I na początek ostra dniówka - koparka i ekipa były na placu po 8 rano - ta pierwsza tylko na 2 godziny - zdjęła ziemię i pojechała. A ekipa zbudowała najpierw kibelek, wytyczyła ściany i podzieliła się robotą - część do łopat, część do giętarek itp. U mnie piasek, więc co ciekawe kopanie poszło najszybciej, ze zbrojeniem byli gotowi po 17. Beton miał być na 18 - a tu po 17 betoniarnia dała znać, że spóźnią się godzinę. Oznaczało to, że część betonu w ławy pójdzie zupełnie po ciemku. No więc szybki kurs do LM, żeby 2x400W jakoś poświeciło - całkiem nieźle zresztą. No ale nic więcej tak nie pozwolę lać - nie wyobrażam sobie zrobienia równego poziomu na górze ław czy dobrego wykonania płyty. No a jutro do góry z szalunkami fundamentów. A najwiecej frajdy miał synek - idziemy na działkę żeby zobaczyć pompę+gruszkę, a on do mnie 'Tato, to są FAJNE maszyny' Edytowane 29 Marca 2011 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 29.03.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 NO to gratulki ,ekipa zawsze tak działa praca podzielona ,pozdrów od nas p.Janka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 30.03.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Wyscig zbrojeń trwa - szalunki się robią, ekipa zasuwa. W cholere desek już poszło przez to, że podniosłem się trochę - mam szalunki na 160 cm wysokie. Jutro zalewamy, o ile będzie skąd wziać beton (Krakbet nie da rady) Edytowane 30 Marca 2011 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 30.03.2011 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 30.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wy Gratulki jeśli chodzi o Krakbet to oni często tak mają bo obsługują większość dużych inwestycji .Zadzwoń jutro do cemexu na zawiłą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts