Renatamama3 15.07.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Hej jak tak rozmawiałeś z panem Rafałem ? dachówka wybrana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 15.07.2011 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Jeszcze nie - widzisz, dobrze ze przypomnialas. Dachowka zamowiona - bedzie brazowy Rubin; teraz walcze z myslami co z kominami - najchetniej wykonczylbym klinkierem, ale wykancza cenowo/wagowo. Jedno z rozwiazan, ktore biore pod uwage to odpuszczenie sobie pustakow keramzytowych na wysokosci komina i przejscie na sam klinkier - albo po prostu wezme i kaze go wytynkowac np. na brazowo - pod dachowke - lub tez na kolor elewacji A no i co do postepu - poddasze wymurowane, dzis wylali wience - i rozszalowali parter. Krew mnie zdeka zalala, jak zobaczylem niedolewki i wystajace w kilku miejscach zbrojenie - bo jak zwykle sie spieszyli i nie chcialo sie poprawnie zawibrowac W przyszlym tygodniu ruszamy z wiezba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 15.07.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 O mnie też by zalała i musieli by poprawiać u mnie wszystko mogę murarzą zarzucać bo musieliśmy chodzić sprawdzać otwory drzwiowe ,okienne ale szlunki starali się robić ok tylo u nich to trwało oj trwało same wieńce potrafili z zalaniem z szalowanie tydzień w 4-5 .U nas komin z pustaków karamzytowych ocieplony styro plus klej plus płytka klinkierowa ale u nas też filarki i parapety będą z klinkieru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 15.07.2011 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 (edytowane) SZalunki byly OK... no prawie OK, bo filarki rowniez sa krzywe - zastanawiam sie jak to wyprowadzic teraz - choc na styropianie sie podobno da, tylko pogrubi to slupy. Te niedolewki wynikaly z tego, ze zle zawibrowali beton w niektorych miejscach; sama z siebie plyta nie jest wykonana najgorzej, w miare rowna (no,do centymetra). Najgorsze ze w sumie rozliczylem sie z Orlem, wiec teraz po prostu czekaja mnie poprawki po ich partactwie. Nowa ekipa robi bez zbytniego pospiechu - w tym tygodniu sciana kolankowa i szczyty do wysokosci nadprozy, wience, kominy do 'sufitu' i rozszalowanie - ale zdecydowanie ladniejsze murowanie i dokladniejsze wykonanie. No i uwaznie czytaja szczegoly na projekcie - a do tego widze, ze uczciwi - dizs np. od razu zwrocili uwage, ze im w jednym miejsu wypchnelo klin i szalunek lekko (maks na centymetr) odjechal - ale powiedzieli, ze skuja i poprawia. Edytowane 16 Lipca 2011 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 16.07.2011 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 To znowu nic - bo cholera okazuje sie, ze nadproze w wykuszu ma gdzies 2 centymetry roznicy poziomow - to zobaczylem wczoraj po rozszalowaniu i nie dawalo mi spokoju - zmierzylem lata tynkarska no i rzeznia; zastanawiam sie jak to teraz wyprostowac - zwlaszcza ze pasowalyby podtynkowac/wyrownac otwory okienne przed montarzem okien. Tyle, ze sciany przynajmniej trzymaja pion - na lacie nie ma na scianie odchylek wiekszych niz 5mm (z wyjatkiem kawalka w kuchni, gdzie wybrzusza sie o ok. centymetr). No ale w samej kuchni tez ujechala im futryna okienna - te wszystkie partactwa wyszly dopiero po rozszalowaniu - no w zyciu bym ich teraz nie polecil nikomu - a wrecz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 19.07.2011 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 No i robi sie wiezba - zobaczymy co bedzie po powrocie do domu, wczoraj na wieczor byly murlaty i 6 par krokwi - dzis mieli na poczatek ciezsza robote - platwie 16x25, cholernie ciezkie - miala dojechac druga ekipa, bo we czterech nie daliby rady. Jak tak dalej pojdzie, skoncza chyba w tym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 20.07.2011 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Krokwie stoja - przydalaby sie fotka.. Panowie maja sporo szczescia, przychodza - nie pada, koncza robote - zaczyna lac. Wczoraj wracalem w najgorszej burzy ever - chwilami myslalem, ze nie dojade do domu gdy przy 20 km/h nie widzialem prawie nic. Warcajac do wiezby - dom nabral ksztaltu, alez to pieknie widac! Zaraz musze skoczyc po dachowki, zeby panowie rozmierzyli sobie lacenie. Przy okazji wyszlo, ze albo bedizemy miec wieksze okno w lazience - albo kominy w klinkierze; wiezba przepusci jedno albo drugie. Jako ze 78x140 ma o polowe wieksza szybe, chyba jednak lepiej z tym oknem. Enion dal termin przylaczenia do... styzcnia 2013. Slupy na dzialce, wiec mam nadzieje, ze to tylko orientacyjnie. Architektura za to mnie zaskoczyla-2 dni po zlozeniu papierow do instalacji gazowej dzwonili, ze wysylaja juz liste brakow, wiec moze pojdzie to jakos w miare szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 22.07.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 No i kolejne rzeczy poszly po kieszeni - ostatnio cos szybko to schodzi.... Konstrukcja wiezby zrobionaSzczyty na domu wymurowane, gotowe do ocieplenia Kominy juz prawie wymurowane - kupilem dzis klinkier i zaprawe do obmurowki Z murarki zostal szczyt na garazu, dzialowki, jaskolki i poprawki Dzis przerwa pogodowa, wczoraj za to robota szla pelna para - 10-ciu gosci na budowie, jedni muruja, inni rzna - bylo wesolo. W sumie juz prawie wszystkie materialy na SSO kupione, zostaly tylko okna dachowe - Velux lub Fakro; gosc namawia mnie dodatkowo na drozszy o 50 zl pakiet z szyba klejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 25.07.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Cholerne deszcze - dzis znowu ekipa niewiele zrobila, bo lalo. Okna kupilem w Soluksie - taniej, niz w Dach-stylu (finalnie za Veluxy z wyzszej polki niz Fakro dalem taniej). Klinkier i zaprawa przyjechaly, podobnie jak rynny itp. - zapomnieli jedynie o folii, wiec doszlo do wymiany na parkingu. Ogolnie transporty spowodoowaly maly korek na ulicy - bo transporty sie zbiegly. Juz chyba wszystkie materialy na SSO zamowione i zaplacone - bedzie mozna powoli podsumowywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 28.07.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Pierwszy dzien nawet ze sloncem, a na budowie: Kominy - stojaSciany i szczyty sie ocieplaja Dach dzis bedzie zafoliowany i olacony panowie montuja obrobki blacharskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 29.07.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 No i znowu dupa - pada, nie przyjechali. Wczoraj przyjechała reszta materiału na dach, okna dachowe. Nie udało się jednak ołacić całości, zresztą braknie trochę folii - kolega z pracy ma podrzucić. Co za cholerstwo - wylałem strop, to były trzydziestostopniowe upały, a teraz jak dach robią - leje i leje. Wygląda na to, że stan surowy skończy się gdzieś w połowie sierpnia, o ile pogoda znowu się nie pochrzani. Do kompletu - goście owszem, we środę przykryli kominy na noc - ale wczoraj robili jakieś poprawki, zostawili je i pojechali. A tu pada - rano wlazłem i owinąłem je folią; mam nadzieję, że to wystarczy i nie pojawią się wykwity. Duże podziękowania dla p. Adama z firmy ASK, który akurat był na budowie i razem ze mną te kominy zabezpieczał. Przy okazji wychodzi, że z rekuperatorami jest nawet ok - przekucia sa w porzadku, rury zmieszcza sie miedzy krokwiami - będzie dobrze, tylko muszę dopilnować, żeby ekipa zrobiła podłogę nad jętkami- po niej pójdą przewody wentylacji. Na plus - kominy, rynny i obróbki bardzo ładnie wyglądają - została im do zrobienia jedna strona no i tak z połowa jednej połaci dachu do ołacenia. A, byli jeszcze goscie z Oknoplusa pomierzyć okna - trzeba będzie chyba powoli zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 29.07.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Hej a gdzie zdjęcia.Też mam okna z okno plusa thermo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 29.07.2011 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Pamiętasz ile więcej kosztował profil Thermo? Wycenę mam z profilu Art czy też active - ale trzyszybowe, z ukrytym zawiasem. zdjęcia - no może w końcu się zbiorę; po prostu jestem zbyt zmęczony - rano 7 na budowę, spokojnie do 9-930 rano, potem praca, po drodze inne pierdoły; wczoraj skończyłem pracę ok. 21-wszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 29.07.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) My zrezygnowaliśmy z ukrytych zawiasów (odradził Nam kolega przedstwiciel ale innych okien) na poczet Thermo wiem ,że różnica z ukrytymi 2 szybowymi a thermo 3 szybowymi była coś koło 1500-1700 ale wtedy była promocja na thermo czekaliśmy 3 tygodnie na tą promocje pani nam zdradziła tajemicę ,że ma być do obecnego domu też u niej braliśmy .My dostaliśmy taniej oferte niż w libertowie u producenta o 800 zł . Edytowane 29 Lipca 2011 przez Renatamama3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 29.07.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 A czemu ukryte zawiasy nie - tam są jakieś problemy funkcjonalne? A jeśli o thermo chodzi - to tak, różnica jest ok. 1000 zł u mnie w domu na oknach między 2 a 3-szybowymi oknami; nie wiem ile kosztuje ten profil z pianką w środku - muszę o to jeszcze dopytać. A w którym oknoplusie kupowaliście? Mnie w Libertowie odpisali, że w biurach handlowych ceny są te same... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 29.07.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Coś z tymi zawiasami chodziło o oliwienie i coś tam jeszcze nie pamiętam bo to mąż ustalał.Tak mamy z pianką ,kupowaliśmy w Sidzinie w libertowie 800 zł więcej jak pisałam .My mamy duże okna plus trójkąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 29.07.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) No, mnie udalo sie zalatwic troche folii od kumpla z pracy - nie jest az tak mocna jak moja Braasowska, ale da rade gdzies na kawalku dachu - po prostu Tyvek to sama folia, a Divoroll jest opakowany w warstwe ochronna. Jutro rano jeszcze jeden hydraulik podjezdza wycene robic, zobaczymy co on powie. Wlasnie - Renia, wy mieliscie koze moze na budowie? Nie bedizesz sie chciala pozbyc przed zima? Zastanawiam sie nad tynkami-ale bardziej pasowalby mi na nie pazdziernik, tylko trzebaby wtedy grzac przez zime. Edytowane 29 Lipca 2011 przez dwiemuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 30.07.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Tak miałam koze ,elektrycey i hydraulik sobie grzali potem my jak tynki skończyli ale koze miałam pożyczoną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 01.08.2011 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No i 2 dzien stracony - ale pogoda ma sie poprawic. Kolega poratowal reszta rolki Tyveka - fajne, ale wg mnie ciut mniej wytrzymałe niż te braasa. Rozmawiam z ekipami od tynkow - ale nawet spokojnie na pazdziernik cos bedzie; mam jakichś górali polecanych na forum - tynki maszynowe, 24 zł/m2 więc znośnie. Dziś zaliczyłem jeszcze placówkę energetyczną - pokręcony nieco temat, bo nieopatrznie wystąpiłem o przyłącz kablowy - a i tak w granicy działki mam słup od linii napowietrznej. Okazuje się, że cały proces zmiany na napowietrzne wymagałby rozwiązania umowy, wystąpienia o nowe warunki itp. - lepiej to załatwić w momencie, jak papiery są już u wykonawcy aneksując umowę. Z przyłączem gazu też teoretycznie na finiszu - lada moment papiery powinny być gotowe w starostwie. No a jak dla mnie biuro w Sidzinie nieco bardziej profesjonalne niż na Zapolskiej - lekko przerazili mnie montażyści, którzy po prostu opieprzyli byle jak pomiary - zero sprawdzania poziomów itp. - tak to sam sobie zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 01.08.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Ci z Sidziny super u mnie był sam szefu na pomiar wszystko laserowo ,trwało to trochę .A jak cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts