AndreD83 27.08.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Witam, Nie wiem czy wybrałem dobry dział, jeśli nie to wybaczcie. Chcę kupić działkę budowlaną i w pobliżu (około 170 m) znajduje się miejscowy GPZ (Główny Punkt Zasilający).Czy taka Stacja Elektroenergetyczna produkuje jakieś szkodliwe pole magnetyczne czy coś w tym stylu co jest uciążliwe dla człowieka lub urządzeń ?? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 29.08.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Może trochę buczeć.Promieniowanie produkuje napewno,ale czy szkodliwe to naukowcy się zastanawiają..170m to całkiem sporo.Jak linie nie lecą nad twoją działką i widok stacji nie psuje ci widoku to można brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Co to jest ten GPZ? Transformator? Rozdzielnia WN? Cokolwiek by to nie było, główne problemy, jakie może stwarzać, zwłaszcza z odległości 170m to psucie widoku, a i to niekoniecznie, jeśli jest zrobiony estetycznie. Transformator, jeśli jest naprawdę duży, może słyszalnie buczeć, typowe osiedlowe są właściwie bezgłośne. Pole elektryczne i magnetyczne z takiej odległości - pola generowane przez urządzenia domowe i domową instalację elektryczną będą o wiele silniejsze.A o promieniowanie najlepiej pytać bioenergosratatatalistów, oni już powiedzą najlepiej, pod które łóżko skorupki jajek sypnąć, a gdzie sześciokątne lusterko powiesić, żeby było dobrze. Jeśli ktoś ma przez to spać lepiej i lepiej się czuć we własnym domu, to czemu nie, niech wiesza. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.08.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 GPZ sam w sobie nie jest uciążliwy. O ile słupy i linie WN nie przechodzą nad lub obok Twojej działki to możesz się śmiało budować. Weź pod uwagę, że pioruny będą walić częściej w Twojej okolicy, z jednej strony to dobrze bo walić będą w linie, z drugiej gorzej bo walić będą częściej Uziom fundamentowy + ochronniki to podstawa Twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 01.09.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Musisz też brać poprawkę na rozbudowę sieci WN, SN przy takim GPZ cie I jeśli dziś nie masz za płotem linii to nie wykluczone, że kiedyś je będziesz miał. Tak samo sama stacja może się rozbudowywać np o kolejny transformator. 170 m to także pewna ewakuacja jeśli na stacji się pali. Stacje takie tak jakoś są budowane, że największe zagrożenie przeciwporażeniowe od napięć dotykowych i napięc krokowych na tych stacjach występuje przy ogrodzeniu stacji. A dzieciaki lubią się bawić w takich miejscach a że będą miały tam blisko to i czesto będą siętam bawić.Takie sąsiedztwo musi być poparte argumentami finansowymi czyli działka musi być tańsza niż podobna bez takiego sąsiedztwa bo inaczej sięnie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bambino 07.09.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 A ja bym miała prośbę o odpowiedź kogoś, kto może wie..... Kupuję dom z działką i zabudowaniami gospodarczymi. Razem 1500 m2. W narożniku działki ( od strony ulicy ) stoi słup energetyczny ( taki w odwrócone V ). Cały ten słup stoi na przyszłej mojej posesji. Czy można żądać od energetyki jakiejś dzierżawy czy odszkodowania za stanie tego słupa ?. W KW nie ma zadnych wpisów dotyczących służebności dotyczącej tego słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts