Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator z timer'em w łazience

Recommended Posts

Witam

zależy mi, by wentylator w łazience zaczynał działać po wyjściu z łazienki i wyłączeniu światła. Obecnie wentylator startuje razem z włączeniem światła w łazience i pracuje ok. 6 min. po wyłączeniu światła. Czy zastosowanie dodatkowego przekaznika(ów) rozwiąże problem? I czy przekażnik rozłaczny w obwodzie zasilającym wentylatora po "zgaszeniu światła" w łazience spowoduje start timera w wentylatorze? Zaznaczam, że dysponuję dodatkowymi przewodami pomiędzy wentylatorem, wyłacznikiem ,żarówką i tablicą rozdzielczą.

Możesz użyć do tego celu produktów F&F lub ZAMEL.

Tu masz przykład http://www.fif.com.pl/lista_produktow/36, wyłącznik PCS - 506 (można go schować do puszki z wyłącznikiem).

Popatrz na funkcje F w tym przekaźniku.

Oczywiście taki układ da się zrobić tradycyjnie, ale po co skoro są gotowe produkty w hurtowniach elektrycznych.

Możesz użyć do tego celu produktów F&F lub ZAMEL.

Tu masz przykład http://www.fif.com.pl/lista_produktow/36, wyłącznik PCS - 506 (można go schować do puszki z wyłącznikiem).

Popatrz na funkcje F w tym przekaźniku.

Oczywiście taki układ da się zrobić tradycyjnie, ale po co skoro są gotowe produkty w hurtowniach elektrycznych.

chwilowy. Tak więc cały obwód składa się z: przekaznika bistabilnego 230 V /230V, Wyłacznika chwilowego (monostabilnego), żarówki 230 V, wentylatora z timer'em, 2 kabli 7 żyłowych - po jednym do włącznika i do żarówki, a takze do wentylatora. W tej sytuacji przekaznik PCS-506 raczej się chyba nie przyda (ale dziękuję za tok rozumowania), natomiast zastanawiam się nad przekażnikiem czasowym PCU-510 i umieścić go w miejsce przekaznika bistabilnego nastawiając go na czas 0,1 s. , a przekażnik bistabilny umieścić w obwodzie zasilającym wetylatora (już za żarówką) w pozycji ON. W ten sposób załączając żarówke (PCU-510) rozłączam jednocześnie obwód wentylatora(przekaznik bistabilny w poz. OFF), następnie wychodząc z łazienki wyłaczam światło (PCU-510) załączajac obwód zasil. wentylatora na czas 0,1 s.(przekażnik bistabilny w poz. ON, PCU-510 spowoduje, że po 0,1 s. cały obwód, czyli żarówka i obwód głowny wentylatora się rozłączy, ale zdaży uruchomić timer w wentylatorze). PCU-510 i zwłoka 0,1 s. w nim właśnie po to, by obwód zasilający wentylatora zdołał w czasie 0,1 s. uruchomić obwód timera w wentylatorze.Czas 0,1 s. ma sprawić, by cała akcja była niezauważalna przez użytkownika. Czy to zadziała?

Za bardzo kombinujesz, albo Ja nic nie rozumiem z opisu.

Musiałbyś narysować jakiś diagram czasowy.

Sygnałem startu jest zanik napięcia zasilającego lampę w łazience.

Od tego momentu układ powinien się włączyć i po odmierzeniu czasu np. po kwadransie wyłączyć wentylator.

W ofercie tych dwóch firm znajdziesz gotowe rozwiązania.

No i weź pod uwagę specyficzne sytuacje:

- w czasie pracy wentylatora druga osoba wchodzi do łazienki i co wtedy ma się stać?

- ktoś wszedł do łazienki na chwilę np. 5-10sek i czy po wyjściu też ma wentylator śmigać kwadrans?

Jaki to typ wentylatora?

Może da się to zrobić bez użycia innych elementów poza jednym przekaźnikiem separującym?

Wtedy musisz pamiętać o jego włączaniu. Uruchamianie automatyczne moim zdaniem jest wygodniejsze, ażeby nie hałasował bez potrzeby, uruchamiać się powinien po wyjsciu z kibla.

Ja z kolei mam tak, jak piszę i tez jestem zadowolony. Wentylator uruchamia się automatycznie na 15 minut po zgaśnięciu światła w łazience na wolne obroty (pracuje wtedy cichutko), a niezależnie od tego można go zwisającym zeń łańcuszkiem uruchomić ręcznie na wolne bądź pełne obroty.

J.

Każda dodatkowa czynność konieczna do wykonania będzie bardziej niewygodna i niż brak tejże czynności, funkcjonalność wentylatora startującego automatycznie też wydaje mi się bezdyskusyjna.

Oczywiście, w moim przypadku po samym myciu rąk czy choćby zajrzeniu do łazienki wentylator pracuje niepotrzebnie, ale nie jest to dla mnie problemem (a gdyby bylo - zawsze mogę go wtedy ręcznie zatrzymać).

J.

No właśnie chodzi o ten przekaźnik, żeby go dobrać, kupić, zainstalować i się cieszyć.

Autor pytał o takie rozwiązanie. Nasuwa Ci się jakieś?

Ja np. nie cierpię jak mi brzęczy wentylator nad uchem w WC (głównie to jest na stacjach paliw i w MC Donalds...)

Chciałbym, żeby wentylator włączył się po wyjściu z pomieszczenia.

Jednocześnie bez sensu jest włączanie wentylatora po każdym wyjściu, czasem wchodzisz na chwilę żeby np. odłożyć jakąś rzecz, uchylić/domknąć okno....

Wymyśl rozwiązanie i wrzuć na forum.

przełącznik bistabilny działający po zaniku fazy, a do tego drugi przełącznik czasowy np na 30 sekund, nie wyeliminuje to problemy krótkiego wejścia.

Tu widzę rozwiązanie poprzez założenie, że przy "posiedzeniu" dłuższym niż np 2 minuty potrzeba jest wentylatora, wtedy należałoby znaleźć taki przekaźnik, który uaktywni przekaźnik reagujący na zanik fazy tylko gdy poprzedzający go impuls fazy (włączone światło) trwa dłużej niż 2 minuty.