Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanko nasze pierwsze - czyli kto kogo wykończy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli jest taka możliwość to płytę najlepiej podłączyć pod 3 fazy, nie obciąża wtedy sieci tylko działa indywidualnie, jakby "obok". W domach jednorodzinnych to rozwiązanie jest możliwe i faktycznie bezpieczniejsze.

Podłoga ładnie wyszła, jaśniutka jest.

Witam,

Miło mi że panele sie podobają :) ja osobiście jestem w nich zakochana (cóż za skromność;)) Porobiłam wczoraj więcej fotosów ale kabla do aparatu brak heh potem sie po niego pofatyguję te 200 m :)

A przeprowadzkę byśmy chcieli w czerwcu jak się uda :)

Tymczasem ja dalej zastanawiam się nad sprzętem i oglądam listwy. Najbardziej podobaja mi się 4 typy:

listwy1.jpg

listwy2.jpg

listwy3.jpg

listwy4.jpg

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://www.listwypodlogowe.pl/index.php?m=1

Ze względów praktycznych najprawdopodobniej zdecyduję się na te ostatnie. Są zaokrąglone i nie mają rowków żadnych więc nie będzie siedziska kurzu :)

Tylko kurde ceny tych listew...:bash:plus do tego klej i robocizna :bash::bash:

Co sądzicie? :)

Będę zamawiać próbki listew może łatwiej się będzie zdecydować ;)

A tymczasem przedstawiam więcej fociszy podłogi :) robione aparatem ale i tak kolor troszkę przekłamany. Dziś byliśmy w mieszkanku ale podłoga nieskończona. Podejrzewam że Jarek sobie długi weekend zrobił przez te majówki.... no cóż cieszymy się tym co mamy :)

P1020716.JPG

P1020717.JPG

P1020720.JPG

P1020714.JPG

P1020715.JPG

Zdjęcia trochę małe i trzeba osobno klikać by zobaczyć w większym formacie. Wszystko wina muratora :mad:

Edytowane przez Korozja

Pysiaczku panele mają dylatację po bokach wzdłuż ścian. Natomiast co do położenia bez łączeń w progach u mnie po 4 miesiącach bardzo intensywnego użytkowania (w tym szaleńszych zabaw mojego psa) nie stało się nic, więc myślę, że u Korozji tym bardziej będzie w porządku. :)

Dziewczyny o brak dylatacji się nie martwię ponieważ teraz raczej nikt progów nie robi i nic się nie dzieje. Poza tym trochę o tym poczytałam i jestem spokojna :)

wyanna dziękuję :oops: kuchnie robiłam w darmowym programie PRO100. Ściągnęłam go od razu z przewodnikiem krok po kroku po programie. Poświęciłam popołudnie na przeczytanie i pobawienie sie po kolei kolejnymi funkcjami i załapałam o co chodzi. Program jest bardzo prosty :) Tylko moja wersja to demo więc nie miałam możliwości zapisywania tego co zrobiłam więc kopiowałam ustawienia kuchni i wklejałam do painta żeby było zdjęcie jpg.

Dziewczyny w wątku z projektami zdradziły mi natomiast że starszą wersję programu można scrackować i wtedy jest możliwość zapisywania projektów.

p.s. zaintrygowało mnie "Ja jestem na razie na etapie wczesnego przesuwania niewybudowanych jeszcze ścian" Czyżbyście kupili mieszkanie? :) Szybko chwal się co, jak kiedy i gdzie :)

Zaraz się przyjrzę temu pro100. A wizualki łazienki robiłaś u kogoś czy też wyczarowałaś sama? Co do mieszkania to tak, kupiliśmy niedawno. Niestety, jest na etapie bardzo wczesnej piaskownicy, dopiero zaczynają budowę, ale ważne, że jest ;) prawie 60 m, 2 pokojowe. W sam raz dla nas. A ze względu na brak zaawansowania w budowie możemy sobie sporo rzeczy pozmieniać, więc chcemy poplanować łazienkę i kuchnię, chociaż wstępnie i dlatego szukam jakiegoś fajnego programu do projektowania. Chciałabym sobie zwizualizować te pomieszczenia. No i zbieram na tę konsolkę łazienkową devon&devon, którą u Ciebie widziałam kiedyś w inspiracjach. Jakąś jedną dziesięciotysięczną już mam :)

wyanna No to gratuluję!!! Super że się udało coś znaleźć. A budowa to im pójdzie na pewno szybko. Nasz developer buduje obok nas kolejne bloki i powiem Ci że ida jak burza.

łazienki były robione w programie Cad o coś takiego http://www.cadprojekt.com.pl/cad-decor.html Tylko on jest drogi a nie widziałam żeby go można było za darmola ściągnąć natomiast myślę że w tych darmowych też sobie poradzisz żeby mniej więcej zobaczyć co i jak. Popytaj jeszcze w wątku z projektami łazienek może coś podpowiedzą jeszcze:) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169397-Projekt-%C5%82azienki-wizualizacje&p=4397771#post4397771

My jak kupowaliśmy mieszkanie też mogliśmy sobie pozmieniać prawie wszystko w środku mimo iż budynek już stał ale w sumie byłam w tamtym momencie taka zielona że nie wiedziałam jeszcze gdzie co i jak a na podjęcie decyzji dużo czasu nie mieliśmy. Dobrze że się bierzesz tak szybko za to lepiej teraz niż potem na własny koszt ściany rozwalać :)

Konsolka devon&devon przecudna tylko czy ona nie kosztuje czasem coś ok 26 tyśka? No ale oczywiście mam nadziję że uda Ci się na nią uzbierać a jak nie to zawsze możesz iść ze zdjęciem do stolarza się popytać czy Ci nie zrobi takiej samej :)

Edytowane przez Korozja

Z podłogą to od razu inaczej, prawda? Ja też mam na dużej powierzchni salonowo-korytarzowej położoną bez dylatacji i jak na razie wszystko gra :)

No!! Ja jeszcze nie mogę uwierzyć że już mamy podłogę. Jak patrzę na zdjecia to mam wrażenie że to fotomontaż jest jakiś :) już się nie mogę doczekać jak będzie cała ułożona i listwy będą normalnie chyba przez pierwszy miesiąc to będę na podłodze spać! :)