Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanko nasze pierwsze - czyli kto kogo wykończy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koło wejścia potrzebuję haczyk na kurtkę, półkę na rzucenie kluczy, poczty, telefonu itp. I szafa miałaby spełniać właśnie taką funkcję. Bieżące kurtki wyżej a w niższych półkach buty. Ja chyba nie jestem 100% kobietą bo butów mało mam więc tyle miejsca by mi stykło ;)

Reszta garderoby ma się znaleźć w wielkiej szafie w sypialni. Nie brałam pod uwagę tego żeby rzucać na tę podświetlaną wnękę torebki a jedynie drobiazgi jak klucze itp bo nie lubię takich walających się torebek na widoku. Z drugiej strony wątpię że będzie mi się chciało ją chować (tylko gdzie?!) w sumie teraz też tego nie robię. Więc pomysł z powiększeniem wnęki kupuję :)

Nie przeszkadza mi że wnęka jest nisko, trochę gimnastyki nie zaszkodzi, poza tym jak podniosę ją za wysoko to haczyki też a ja mała jestem i bym musiała skakać żeby kurtkę zawiesić ;/ a wiadomo haczyk musi być na takiej wysokości żeby się długi płaszcz którego się w przyszłości dorobię zmieścił ;)

Miejsce na odłożenie zakupów też by się przydało ale nasz korytarz ma ok 1,3m szerokości więc nie ma z czym szaleć. Albo miejsce na torebusie albo na zakupy.

Dzięki dziewczyny za cenne uwagi. Będę jeszcze myśleć. Na razie i tak nam się nie spieszy z tą szafą bo kasy brak ale wiadomo, ja muszę się kilka razy przespać z pomysłem, 100 razy zmienić i akurat jak się zdecyduję to trzeba będzie zamawiać ;)

Czy tylko ja mam wrażenie, że ta szafa taka trochę "płytka" jest?

U mnie podobnie jak u Dusi - najbardziej brakuje mi haczyków, gdzie mogłabym powiesić coś na szybko (ja leniwa jestem), torbę położyć, psią smycz powiesić itp. :) Dlatego nadal szukam inspiracji.

Twoja szafa fajna, ale ja bym i tak jeszcze coś z wieszakami zamontowała. :yes:

yyyy dziewczyny chyba się nie zrozumiałyśmy ;) szafa jest płytka bo taka ma być :) Miejsca na nią jest mało dlatego nie mamy z czym szaleć. Dla jasności rzucę plan mieszkania z miejscem gdzie ma być szafa :)

plan%20dla%20szafy.jpg

Na czerwono zaznaczyłam drzwi szafy a na niebiesko haczyki :) szafa ma być za drzwiami, głębokość w tym miejscu to ok 50 cm, ale trzeba jeszcze zostawić miejsce na swobodne otwarcie drzwi żeby klamka nie waliła w szafę więc głębokość szafy byłaby ok 45-40 cm. Szerokość też nie powala bo to jedynie ok 130 cm.

W sumie to nie ma być szafa, może źle to nazwałam. To ma być zabudowa wyglądająca jak szafa która zakryje mi kurtki wiszące na haczykach :)

Jak widać głębokość jest za mała żeby zrobić wieszaczki. No ale to ma być miejsce na bieżące nakrycia. Ja zimą chodzę w 1 kurtce, M. też. Wiosną może w 2, latem tylko jakaś katanka. Więc myślę że miejsca starczy. Nad haczykami będzie półka na schowanie latem kurtek zimowych a zimą kurtek letnich :) a prawdziwa szafa na ubrania ma być w sypialni :) chcemy zabudować całą ścianę więc chyba damy radę się pomieścić :)

Edytowane przez Korozja

Byłam dziś obczaić nasze drzwi. Zapłaciłam resztę kasy :/ ale na montaż niestety musimy trochę poczekać :mad: facet ma się odezwać w przyszłym tygodniu. Pytałam się go o drugie drzwi do łazienki, mniejsze i się okazuje że mniejszych nie ma ale ma drugie identyczne jak te nasze co kupiliśmy! I chętnie mi je za tysiaka sprzeda. Montaż gratis ;)

I wszystko pieknie gdyby nie to że:

po 1. otwór na drzwi do łazienki ma 80 cm a drzwi są na 90 więc trzeba by było go powiększyć a przecież płytki położone już są. Czy można to jakoś załatwić bez ściągania płytek? No i ile by nas Jarek za to skasował

po 2. drzwi maja przezroczyste szybki a to łazienka wiec wiadomo. Można nakleić folie ale czy taka folia skutecznie zakryje i gdzie można taką kupić?

Nie ukrywam że byłoby mi bardzo na rękę kupienie tych drugich drzwi bo nie musiałabym latać po stolarzach i szukać który i za ile zrobi mi takie same drzwi jeśli w ogóle można zrobić identyko. Poradźcie coś dobrzy ludzie :)

Może tu: http://www.folie-online.pl/

W Szczecinie też znalazłam: http://www.folglas.pl/folie_okienne.html - może warto podjechać i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości. :)

Dzięki za linki. Zaraz zlukam :)

Ja widziałam taką folię, ale na oknie. Moja sąsiadka miała taką w łazience i powiem krótko - jak stanęła przy szybie, cała ulica widziała ją tak, jak Pan Bóg stworzył. Biedna :oops:

No właśnie tego się obawiam. Co prawda mieszkamy tylko we dwójkę ale jak np wpadną koledzy M. a ja zachce się pod prycha rzucić to może być problem bo niekoniecznie chce przed nimi cyckami świecić ;)

A tak w ogóle to nie było żadnej życzliwej osoby która by sąsiadkę uświadomiła? ;)

Może to tylko ja widziałam, bo mieszkaliśmy akurat na przeciwko, a wiadomo, że non stop z gołymi cyckami przy oknie w łazience nie stała. A byłam za mała, żeby coś powiedzieć, bo pewnie wstydziłam się bardziej od niej :oops:

A nie można zamówić mlecznej szyby u szklarza np. i wymienić tą, która jest? Może koszty nie będą aż tak duże? Wiem, że tak się robi czasami (jak ktoś chce mieć jakiś wzór na szkle). Z drugiej strony ja mam szyby w drzwiach i narzeczony strasznie narzeka, bo wstaję jako pierwsza, ale on też już wtedy nie może spać, bo podobno wszystko się strasznie niesie i to z piętra poniżej :yes: (przygotowywanie kawy, itp.), jakby żadnych drzwi nie było. No chyba, że macie mocny sen :)

Ilona Agata Myślę że od czasy kiedy widziałaś sąsiadkę paradującą na golasa dużo się zmieniło :) tzn na pewno robią teraz bardziej dyskretne folie ;)

Myślałam żeby wymienić szyby na mleczne już przy zakupie pierwszych drzwi ale sprzedawca coś tam gadał że się za bardzo nie da ;/ albo w drzwiach jest cała szyba albo po prostu nie ma jak wyciągnąć tych szybek bez zniszczenia drzwi. Nie pamiętam. Poza tym sa to dodatkowe koszta za szybki i za robociznę :/ obczaje jeszcze tę folię.

My chcieliśmy drzwi z przeszkleniami żeby nie zaciemniać przedpokoju takimi całymi. Ale teraz myślę że nie byłoby źle bo to tylko 2 drzwi a widziałam takie piękne całe białe stały obok tych naszych przeszklonych. Tylko se westchnęłam....

A sen to mamy słaby i myślę że lepsze drzwi nic by tu nie pomogły ;)

A teraz porcja fotek z wczoraj. Jak weszłam do kuchni to lekkiego szoku doznałam ale sama chciałam to mam.

Tadam:

P1020732.JPG

P1020731.JPG

Że tak powiem, lekki sajgon u nas ;) a żeby dodać jeszcze szczyptę dramaturgi dziura na okap:

P1020733.JPG

Jarek zamontował drążek na słuchawkę. Średnio mi sie w sumie podoba ;)

P1020725.JPG

P1020726.JPG

Podłoga w sypialni:

P1020727.JPG

i w korytarzu:

P1020737.JPG

P1020742.JPG

(musicie mi wierzyć na słowo że na żywca podłoga wygląda o wiele ładniej ;))

Wariacje z listwami:

P1020746.JPG

P1020744.JPG

Przyrównałam listwy do drzwi i niestety sa trochę jaśniejsze :cry: ale poczekam jak drzwi zamontują i je podczyszczę troszkę bo takie przybrudzone z deka od stania magazynie były.

Miejsce za drzwiami na szafę

Zmierzyłam i wyszło mi szer: 140 cm, głębokość 47 cm więc jak widać metraż dupy nie urywa ;)

I jeszcze na koniec standardowo cobyście mi zazdrościli troszkę ;) okno moje wspaniałe :)

No dobra jeszcze z bliska :D

Edytowane przez Korozja

Okno wspaniałe, ale ściana nieustawna chyba? Co by mi dupa nie zwiędła od zazdrości :lol2: (przepraszam za wyrażenie).

Podłoga fajnie wygląda, miejsce na szafę też.

Dlaczego nie podoba Ci się drążek na słuchawkę? Przecież wygląda normalnie, pasuje i w ogóle! Obudź się kobitko, piknie jest!