Korozja 12.08.2011 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Ciasta wyszły Ci super, szczególnie to drugie mnie urzekło - napisz przepis co Bo tort to pewnie już wyższa szkoła jazdy Tort wcale nie jest trudny! Robiłam go 2 razy i zawsze super wyszedł. Jest może troszkę czasochłonny ale dla efektu warto. Tort nazywa się Egipski a przepis z mojego ulubionego bloga. Chciałam wkleić link ale pokazuje mi jakiś błąd serwera :/ potem spróbuje. Drugie ciacho to nic innego jak snickers bez pieczenia. Na necie jest wiele wersji tego przysmaku. Ja zawsze robię z tego przepisu i super wychodzi. Przepis banalnie prosty: Snickers Składniki: * krem karpatkowy, duża porcja - przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, * puszka kajmaku - może być gotowy kupny, albo można zrobić samemu poprzez gotowanie 3 godz puszki mleka skondensowanego słodzonego * śmietana kremówka 500ml + 2 śmietanfiksy - śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy śmietanfiksy wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru * migdały w płatkach - podpiekamy na suchej patelni do zarumienienia i zostawiamy żeby wystygły, można również podpiec na blasze w piekarniku * 2 paczki słonych krakersów * 4 podwójne paczki herbatników Przygotowanie: Na blaszce układamy kolejno: herbatniki połowa kremu karpatkowego krakersy kajmak krakersy reszta kremu karpatkowego herbatniki bita śmietana migdały Ciasto wsadzamy do lodówki na co najmniej 24 h. Uwagi: * Wymiary blaszki użytej przeze mnie: 32cm x 19,7 cm. Dla mnie to najbardziej optymalny wymiar. No ale jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasto może zrobić w większej * Do ciasta ze zdjęcia użyłam 2 op. śmietany kremówki 30% po 350 g i uważam że większa warstwa bitej śmietany jest lepsza * Ciasto jest najsmaczniejsze jak trochę postoi. Najlepiej smakuje na 2, 3 dzień serio! (o ile dotrwa) Bita śmietana natomiast nie ma takiej trwałości dlatego najlepiej zrobić ją na sam koniec np z rana w dniu kiedy ciasto będzie spożywane. *Zamiast migdałów można użyć podpieczone: wiórki kokosowe, orzechy laskowe lub ziemne. Migdałami lepiej posypać na zastygnięta bitą śmietanę, nie będą takie rozmiękczone * Jeżeli chcemy aby ciasto jeszcze lepiej się prezentowało można dodać kajmak czekoladowy zamiast zwykłego. Do kupienia np. w Piotrze i Pawle Otrzymamy wtedy ładnie kontrastujący ciemny pasek. U mnie wyglądało to tak: Prawda że pysznie się prezentuje? Ciasto jest na prawdę proste w przygotowaniu, dość słodkie ale mega pyszne i niestety mega kaloryczne no ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 12.08.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 idźcie dziewczyny w cholere, ja nic nie potrafię upiec!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 12.08.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 dlatego przepis który podałam będzie dla Ciebie idealny bo nie trzeba tego ciasta piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 12.08.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 kurde, zamorduje cię za tego snickersa. dieta po raz kolejny odłożona o tydzień (bo w nadchodzącym pn zalicza sie do weekendu), a kajmak już sie gotuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 12.08.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Korozja dawno mnie nie było a tu takie zmiany!! Na początek: - najlepsze życzenia dla solenizanta (?); tort superowy - umywalka świetna - z tą Twoją szafką będzie wyglądać naprawdę fajnie - kicia rozbrajająca, ale widać, że z charakterkiem Zasłona w kuchni UPIÓR. :rotfl: Ale wiem co czujesz jeśli chodzi o sąsiadów. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy okna wprost na inny blok, a tam na parterze mieszkały hmmm... panienki niespecjalnie dbające o swoją prywatność. Po pół roku mieszkania znana była cała garderoba jednej z nich i nie tylko. Nie polecam. Teraz mam drogę i osiedle domków, a za drogą powiesili mi BILBORD z KACZYŃSKIM. Jak słowo daję - wychodzi człowiek na balkon 6:30 rano, kubek z kawką w łapce i patrzy na PREZESA. Normalnie mi robiło mi się słabo, więc przestałam wychodzić Nie chcę tu absolutnie obrażać niczyich poglądów politycznych, ale ten bilbord to już przegięcie... No a że bilbord świecił to prezesa mogłam widzieć także w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 12.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Co do okien dalej nie podjęłam decyzji :/ Już się miałam zdecydować na firanki białe, lekkie, zwiewne i wtedy na necie zobaczyłam to: I znowu mam mętlik w głowie. Takie plisy to fajna sprawa. Można je przesuwać od dołu albo od góry. Ale jak dam takie jak na zdjęciu to w nocy to nie zasłoni i wtedy co zasłonki jeszcze? Sama już nie wiem A czas podjąć jakieś decyzje bo coraz więcej rodzin naprzeciwko się wykańcza i gapią nam się w okna! bardzo ładne te plisy, gdzie je wypatrzylas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakorun 12.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Korozjo kuchenna kotarka - wymiata a umywalka cudna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 12.08.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 kurde, zamorduje cię za tego snickersa. dieta po raz kolejny odłożona o tydzień (bo w nadchodzącym pn zalicza sie do weekendu), a kajmak już sie gotuje Ehehhehe ja też się od poniedziałku odchudzam. Tylko kurde jeszcze TEN poniedziałek nie nadszedł Korozja dawno mnie nie było a tu takie zmiany!! Na początek: - najlepsze życzenia dla solenizanta (?); tort superowy - umywalka świetna - z tą Twoją szafką będzie wyglądać naprawdę fajnie - kicia rozbrajająca, ale widać, że z charakterkiem Solenizant dziękuje. Mi też się umywalka podoba i mam nadzieję że z szafką stworzy zgrany duet. Charakterek to Kicia ma. Oj ma... Zasłona w kuchni UPIÓR. :rotfl: Ale wiem co czujesz jeśli chodzi o sąsiadów. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy okna wprost na inny blok, a tam na parterze mieszkały hmmm... panienki niespecjalnie dbające o swoją prywatność. Po pół roku mieszkania znana była cała garderoba jednej z nich i nie tylko. Nie polecam. Teraz mam drogę i osiedle domków, a za drogą powiesili mi BILBORD z KACZYŃSKIM. Jak słowo daję - wychodzi człowiek na balkon 6:30 rano, kubek z kawką w łapce i patrzy na PREZESA. Normalnie mi robiło mi się słabo, więc przestałam wychodzić Nie chcę tu absolutnie obrażać niczyich poglądów politycznych, ale ten bilbord to już przegięcie... No a że bilbord świecił to prezesa mogłam widzieć także w nocy. Eheheh Kaczyński mówisz... zawsze mogło być gorzej np taki Oleksy Oczywiście nie obrażając niczyich poglądów politycznych bardzo ładne te plisy, gdzie je wypatrzylas? Dżizas weź mnie zabij ale nie wiem skąd wytrzasnęłam to zdjęcia. Przekopałam ulubione, zaangażowałam M. żeby wyśledził skąd link ale nic z tego. Wiem że była to jakaś inspirejszyn a nie oferta sklepowa. Więc jak coś musisz znaleźć tkaninę a potem sklep który coś takiego zrobi p.s. Ty u mnie chyba pierwszy raz... więc witam serdecznie Korozjo kuchenna kotarka - wymiata No chociaż jednej się podoba! :lol2: a umywalka cudna!!! A dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakorun 12.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 u mnie pewnie będzie podobny patent... kotarkę od prysznica też mam zamiast drzwi do łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 12.08.2011 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Dobra moje drogie Panie. Jest piątek, prawie 22 idę sie uraczyć lampką słodkiego, białego wina które mój M. mi kupił tydzień temu w Oszą Miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakorun 12.08.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Miłego również (ze szklaneczką z drinusiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 13.08.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Dżizas weź mnie zabij ale nie wiem skąd wytrzasnęłam to zdjęcia. Przekopałam ulubione, zaangażowałam M. żeby wyśledził skąd link ale nic z tego. Wiem że była to jakaś inspirejszyn a nie oferta sklepowa. Więc jak coś musisz znaleźć tkaninę a potem sklep który coś takiego zrobi p.s. Ty u mnie chyba pierwszy raz... więc witam serdecznie a przepraszam ze sie nie przywitalam juz myslalam ze gdzies upatrzyłaś w jakimś sklepie internetowym, baaardzo mi sie podoba edit znalazlam na http://www.okiennica.pl Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panna Migotka 13.08.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Tort i ciasto prezentują sie super, zaraz po umywalce ale przed zaslonka;) Snickers Składniki: 2 śmietanfiksy [/b] - śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy śmietanfiksy wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru Ja nie wiem co to? Jakis zageszczacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
india83 13.08.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam! zasłonka pierwsza klasa no i przynajmniej nikt się nie gapi, ja tez musze jaką wykombinować, bo mam podglądaczy z biura na przeciwko mojego domu... narobiłaś mi apetytu torcikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 14.08.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) u mnie pewnie będzie podobny patent... kotarkę od prysznica też mam zamiast drzwi do łazienki Kotarka prysznicowa zamiast drzwi RULEZ! a przepraszam ze sie nie przywitalam juz myslalam ze gdzies upatrzyłaś w jakimś sklepie internetowym, baaardzo mi sie podoba edit znalazlam na www.okiennica.pl Oo fajnie że udało Ci się znaleźć ja akurat widziałam to na innej stronie Tort i ciasto prezentują sie super, zaraz po umywalce ale przed zaslonka;) Ja nie wiem co to? Jakis zageszczacz? Dziekuję śmietanfix to faktycznie taki zagęszczacz. O coś takiego: http://www.tortownia.pl/sklep,1,14,Dr_Oetker,Smietanfix.html Możesz też zawsze użyć żelatyny do utrzymania śmietany. Ja nie używam bo nie lubię bo mam uraz Moja mama np. ubija smietanę 36% tylko z cukrem pudrem i kurna zawsze jej sie trzyma Witam! zasłonka pierwsza klasa no i przynajmniej nikt się nie gapi, ja tez musze jaką wykombinować, bo mam podglądaczy z biura na przeciwko mojego domu... narobiłaś mi apetytu torcikiem Chyba opatentuje zasłonkę a apetytu nie ma co sobie robić tylko do dzieła! Ostatnio nie mogłam podać stronki do tortu ale już wszystko działa i jest kul Tort robiłam z tego przepisu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/12/Tort-Egipski.html Uwagi: * zamiast orzechów włoskich użyłam laskowych * użyłam 600 ml śmietany 30% i 2 śmietanfixy * wiórek kokosowych na górę tortu użyłam więcej (paczka 200 g), udekorowałam też nimi boki * piekłam w mniejszej tortownicy, w oryginale jest średnica 28 cm u mnie chyba 21-22 cm jakoś i uważam że taka jest ok, przy większej blaty orzechowe wyszłyby strasznie cienkie * dziewczyny przy robieniu blatów mieszajcie składniki delikatnie! z doświadczenia zdradzę że robi to duuużą różnicę Aha zarówno tort jak i ciasto można zamrażać! Wiem bo sama tak zrobiłam. Po rozmrożeniu wyglądały i smakowały tak samo jak wcześniej zamrażałam w plastikowym pudełku z pokrywką żeby ciasta nie przesiąkły zapachem lodówki. Rozmrażałam bez pokrywki, w temperaturze pokojowej Dziewczyny znikam z forum na jakiś czas. Jak wrócę to chce zobaczyć zdjęcia waszych wypieków p.s. nie wiem czy lubicie ser i borówki ale zdjęcie powala. Tak jeszcze przed moim zniknięciem was podręcze czyt. zmobilizuje do pieczenia http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/08/Serowa-tarta-z-borowkami.html Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez Korozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 15.08.2011 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 zaje... serowy banalny przepis: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-1104_-odc-51-kozi-ser-zapiekany-w-prosciutto.html (zamiast prosciutto bywa szynka parmenska, a zamiast koziego sera - praktycznie każdy który ma odrobine twardsza "skorke") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 15.08.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Korozja gacie w oknie rox!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysiaczek 16.08.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Korozjo ja mam nadzieję, że na długo to nie znikasz? No chyba, że po wielkim come backu chcesz nas zasypać całą masą fotek to się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lykke 19.08.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witaj Korozjo, świetne mieszkanko! super układ, te okna! piękna kuchnia ! przeczytałam niemalże cały wątek i muszę przyznąć, że miło podglądnąć jak szybko i sprawnie Ci wychodzi to jego urządzanie Ja póki co jestem na etapie przenoszenia instalacji elektrycznych i stawiania ścianek k-g i przeciąga mi się to niemiłosiernie.. Nie wiem czy ominęło mnie u Ciebie zamawianie łóżka, ale jeśli Cię to jeszcze czeka to spójrz na te z Max-Fliza ..piszą że dostępne w wielu wersjach kolorystycznych - więc może będzie także turkus -> http://www.meble.pl/maxliving-como,p85958.html Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 07.09.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 WRÓCIŁAM Od razu uprzedzam że masą fotek was nie zasypię Nie było mnie przez ostatnie tygodnie w Szczecinie wiec niczym co związane z mieszkankiem się nie zajmowałam. Poza tym finansowo u nas lipa więc tak czy siak byłoby to trudne. Na razie przybywa samych pierdół typu nowe widelce, pościel czy wrzos na parapecie więc nie ma co fotosków robić. Ja troche też wenę i zapał straciłam ale obiecuję się ogarnąć i poprawić bo w końcu trza tą szafkę pod umywalkę do łazienki załatwić. Ileż można myć zęby w kuchni No ale teraz witam nowego gościa. Lykke witam serdecznie i dziękuję za miłe słowa. Łóżko u nas jeszcze nie zamówione więc link się przyda. Dzięki Ale żeby nie było że tak z pustymi rekami wracam po tak długiej przerwie to dla osób ze Szczecina zostawiam namiary na nowe, fajne miejsce. Jak mi to pokazał M. to prawie się w monitor wbiłam niech tylko przyjdzie wypłata a wtedy.... Cup&Cake http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=441146&page=250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts