Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanko nasze pierwsze - czyli kto kogo wykończy

Recommended Posts

Słońca, szczęścia, pomyślności,

w pierwsze święto dużo gości,

w drugie święto dużo wody-

to dla zdrowia i urody!

Mnóstwo jajek kolorowych,

świąt wesołych oraz zdrowych!

Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Wielkiej Nocy

życzy nemi

http://img163.imageshack.us/img163/7921/kartkat.jpg

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 5 months później...

No i k... zjadło mi post!

Od początku.... Z czeluści forum udało mi się wygrzebać swój wątek :D Przewiduje w tym roku kilka prac co wiąże się z tym że będę potrzebować nieodzownej forumowej pomocy! :D :D ;)

Nie planuję wielkich rewolucji, raczej drobne prace, które mają ułatwić nam życie i upiększyć przestrzeń w której mieszkamy :) Chciałabym dodać więcej prywaty do mieszkania. Bo jak na razie to nie wiadomo kto tu mieszka....

Poza tym, mamy noworoczne postanowienie. W każdym miesiącu zrobimy jedna rzecz dla mieszkania! Cokolwiek. Ważne żeby był efekt. Ma to być dla nas forma mobilizacji :) Jak w którymś miesiącu olejemy i nie zrobimy nic to w następnym muszą to być 2 rzeczy! Jeszcze nie wymyśliłam dla nas kary za niedotrzymanie obietnicy ale pracuję nad tym. Musi to być coś mocnego i dotkliwego. Np m-c bez słodyczy! ;( W styczniu mieszkanie dostało nowy narożnik :D

W tym m-cu kwiaty z kuchni dostały nowe osłonki na doniczki ( w kolorze boków lodówki coby tak ładnie nawiązywało ;))

Dodatkowo od nowego roku zaczęłam gromadzić ramki na fotki do domowej galerii która ma być w korytarzu. Wiem, że mało oryginalny pomysł ale strasznie mi się podobają takie galerie :) Chcę zapełnić całą ścianę więc trochę tych ramek potrzeba. Kilka udało mi się nabyć po okazyjnej cenie na promocji w netto :D Fajne i niedrogie mają też w pepco ale niestety na razie nie udało mi się dorwać czarnych, same srebrne. Ale będę wypatrywać ;)

W najbliższym czasie chcemy załatać dziurę nad drzwiami do sypialni która jest jeszcze od czasu montażu oraz zamontować kontakty w łazience i kuchni (tak, jeszcze ich nie mamy. Masakra! To było zadanie faceta i się nie wywiązał). Oczywiście najpierw trzeba je kupić :)

I zestaw tego, co bym chciała zrealizować w ramach noworocznego postanowienia :) - półki w łazience we wnęce (tu będę potrzebowała Waszej pomocy co i jak bo planuje sama to ogarnąć, tylko montaż zlecę fachowcowi) - pomalować i zawiesić lustro w przedpokoju - półka na buty w korytarzu (kupić/zrobić...) - wiosenne pokrowce na poduszki w salonie - przemalowanie mebli w sypialni na biało - zasłony w salonie - grafika na ścianie w kuchni - stół i krzesła w salonie, oczywiście tymczasowe bo na te wymarzone mnie nie stać i najważniejsze drzwi do łazienki i szafka pod umywalkę!!!!!! Mam też plan ogarnąć w końcu swoją osobę i zrobić projekt/plan całego mieszkania. Łatwiej wtedy będzie podjąć decyzję bo to tej pory przychodzi mi to bardzo ciężko ;/ No to taki ogólny zarys co planujemy i powód dla którego wątek zostaje z dniem dzisiejszym przywrócony do życia! Panie i Panowie witajcie ponownie! :D

Edytowane przez Korozja

To może jakieś fociszki na zachętę ;)

Narożnik. Pokazywany i opisany w wątku: Narożnikowy zawrót głowy :D

P1040755.JPG

Osłonki na donice. Chciałam większe ale kasy mi szkoda ciągle :rolleyes: te kosztowały całe 7,80 zł/ szt w oszołomie więc uznałam że lepsze takie niż żeby straszyły tymi co były wcześniej ble...

P1040806.JPG

Fajnie pasują do lodówki ;) Myślałam nawet żeby kupić narożnik w takim kolorze ale szybko sobie przypomniałam o naszej Kici i pomysł ten musiałam wybić sobie z głowy ale zasłony w tymże kolorze chętnie bym u siebie widziała :yes:

P1040808.JPG

(proszę nie patrzeć na naklejkę lodówki :oops: jakoś tak się złożyło że chętnego na jej zdarcie brak aczkolwiek widać że pierwsze próby już były :lol:)

Moje łupy z netto. Załuję strasznie że nie kupiłam jeszcze największych ramek jakie mieli :bash:

P1040802.JPG

Strasznie te fotki duże ale lenia mam by je zmniejszać :rolleyes:

A teraz proszę o pomoc.

Pierwsza sprawa. Chcemy załatać dziurę nad drzwiami.

P1040815.JPG

Kupiliśmy stosowny materiał. Wzięłam sie do roboty i wszystko ok ale okazało się że jest jeszcze wgłębienie w dół. Zasłania to górna część futryny. I kurde masy starczyło mi tylko na kawałek hehehe i teraz tak myślę żeby kupić piankę montażową, dać w dziurę a resztę masą.

Dobry pomysł?

Druga sprawa. Rodzice M. dali nam lustro. Nic nadzwyczajnego ale za darmoszkę to wiadomo...:cool:

P1040813.JPG

P1040814.JPG

(sorry za kocicę ale ona juz tak ma że jak coś się dzieje to ona musi być pierwsza i mieć wszystko na oku)

Chciałam je przemalować na srebrno sprayem (bo obecny kolor nijak do niczego mi nie pasi) i zawiesić w przedpokoju. Chcę żeby lustro wisiało w pionie ale haczyki są do zamocowania w poziomie :bash:

P1040810.JPG

i teraz próbuje rozkminić jak to załatwić. Naderwałam troche tył żeby zobaczyć jak to wygląda:

P1040811.JPG

P1040812.JPG

Jeżeli ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobić bardzo proszę o pomoc!!!! Na nowe mi szkoda kasy bo są ważniejsze wydatki a to nie jest złe jak się je odpicuje :)

Jedziemy dalej :)

Drzwi do łazienki.

O nich to już można powieść napisać. Rodzina się z nas nabija a jak do kogoś z nich dzwonimy to pierwsze pytanie jest zawsze o to czy mamy już drzwi do kibla. Nikt nie potrafi pojąć jak można tak żyć a mnie przeraża mnie to że już zaczynam się godzić z tym że nigdy ich nie będziemy mieć! :cry:

Dla niewtajemniczonych i dla przypomnienia....kupiliśmy na wyprzedaży w salonie jedne drzwi do sypialni za pół ceny. O takie:

P1020843.JPG

Są to drzwi firmy Ringo.

Mieli tylko jedna sztukę na normalną cene a wtedy kasy brak więc braliśmy co były. Drugie mieliśmy dokupić za jakiś czas. Niestety sklep się zwinął, facet do którego miałam kontakt przestał się odzywać (a obiecywał że drugie załatwi i to nawet ze zniżką w ramach rekompensaty) a ślad po nim zaginął. Trudno kupimy gdzie indziej. Myśleliśmy.

I tu zaczęły się schody. Okazuje się że to drzwi niemieckie. U nas mało popularne. Szukaliśmy gdzie sie dało. M. pisał do Niemiec. Dostaliśmy kontakt na Polskę. W kilku miejscach mieli nam je załatwić. Czekaliśmy, czekaliśmy i nic. Olewano nas. Wszędzie. Dla mnie to jest szok że tak można kogoś potraktować. Rozumiem jakby powiedzieli że nie da rady. Ale nie. Totalna olewka.

Ostatni facet zwodził mnie pół roku!

Lekka załamka. A akcie rozpaczy zgodziłam się na podobne. Polskone Simple. Poszliśmy oglądać. Okazało się że one mają 5 pasków a u nas są 4. No i te rowki bardzo płytkie.

Mój M. ma dość. Kupiłby pierwsze lepsze białe i już. Ale ja się upieram. Jakbyśmy mieli kilka par drzwi to bym się zgodziła żeby te do kibla były z innej parafii ale ma być u nas drzwi sztuk dwie więc każda z innej mańki w gre nie wchodzi.

Nie wiem już co robić. Są 3 rozwiązania.

1. Kupić zupełnie inne, 2 nowe pary drzwi ale na to się nie zgadza M. i nie ma kasy bo mi sie podobają takie które są akurat mega drogie ;/

2. Objechać całe Niemcy za drzwiami ;)

3. Zrobić u stolarza na zamówienie. Pytałam u zaufanych stolarzy ale podjąć się nie chcieli. Wysłałam zapytania do kilku innych i czekam na odpowiedź.

Jak ktoś może polecić jakiegoś stolarza ze Szczecina i okolic to ja bardzo chętnie.

A może ktoś widział takie drzwi jak nasze?! Każde info na wagę złota.

Jak do wakacji nie będzie drzwi to chyba rozwalę to całe mieszkanie :mad:

agatah pewnie nikt na to uwagi by nie zwrócił tylko chodzi o to że to MI przeszkadza :bash: i tak cud że w ogóle wzięłam simple pod uwagę. Ale nie dość że mają 5 pasków to te przetłoczenia są dwa razy płytsze i mnie to mierzi niestety strasznie :(

z innej parafii to już w ogóle nie wchodzą w grę. Dostałam dziś namiar od znajomej na stolarza. Będę sprawdzać.

• 1 month później...