Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór ogrzewania do budowanego domu

sirjacob

Recommended Posts

Witam !

Borykam się z następującym problemem....

Jesteśmy w trakcie budowy domu tzn na etapie składania pozwolenia na budowę.

Dom nieduży .. 105 m + garaż + doprojektowana piwnica.

Chodzi oczywiście o ogrzewanie:

Jesteśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym. Instalacja oczywiście z grzejnikami. Może kiedyś w przyszłości kolektory słoneczne ...

Lecz jest problem: w przypadku wyjazdu gdziekolwiek w zimie (chata zamarznie) lub choroby i niemożności pójścia do drewno nie mamy źródła zapasowego...

Tam gdzie chcemy się budować brak gazu...

Co radzicie na drugie źródło zasilania?

Piec? na węgiel, pellet czy coś innego?

Czytam np o pellecie i sam nie wiem.. trochę ludzie psioczą.

Aha, jesteśmy z Okolic Olsztyna

Hmm

No zdecydowany jestem raczej na kaloryfery.

Nie wiem.. ale taka chyba ze mnie konserwa ;)

Musiałbym wpierw zobaczyć "na żywo" i pogadać z kimś kto ma parę lat ...

Co do pompy ciepła, zastanawiałem się nad tym, ale mamy bardzo ograniczony budżet - co nie oznacza, że nie będę się dalej w temacie pomp orientował !

Waszym zdaniem ogrzewanie CWU np pelletem ? - w przypadku niepalenia w kominku - nie jest dobrą alternatywą?

Waszym zdaniem ogrzewanie CWU np pelletem ? - w przypadku niepalenia w kominku - nie jest dobrą alternatywą?

Zrobisz dwa systemy i dalej będzie problem z dłuższym wyjazdem na Bahama, a w dodatku wydasz tyle co na pompę ciepła. Czy nie lepiej od razu pompę i wyjechać na miesięczny rejs statkiem?:)

Żarty, żartami ale od roku mam tanią pompę polskiej firmy i jestem super zadowolony.

Co do pompy ciepła to sam nie wiem ...

Jakieś to dla mnie za nowe ;), musiałbym poczekać i pogadać z tym co mają pompę np 20 lat !

Kolega mpoplaw zainteresował mnie pomysłem: "dostawić bufor 1000L do kominka z PW, w tym buforze wkręcić grzałkę elektryczną z termostatem, czyli jak palimy w kominku to grzałka sobie czeka aż nam się odechce palenia i się dopiero wtedy załączy, jeśli ten bufor będzie miał tez dodatkową wężownicę do solara to dostawienie jego będzie bardzo łatwe i mało kosztowne"

Rozwiązanie ciekawe i małoobsługowe.

Ciekawe jak z kosztami instalacji i eksploatacji...

Ma może już to ktoś z Was? :)

Policz koszty kominka z PW+ bufora+ kolektorów to masz prawie pompę a bezobsługowość i małe rachunki bezcenne:)

W Polsce ciężko będzie znaleźć kogoś kto ma pompę 20 lat bo u nas były dużo niższe ceny innych źródeł energii (teraz zaczyna to się zmieniać), ale na zachodzie mają już grubo ponad 30 lat. 90% nowo budowanych domów w Norwegii jest ogrzewanych pompami ciepła. Trzeba iść z postępem:) Ale wybór oczywiście należy do ciebie.

Pozdrawiam