jarkotowa 27.08.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Niebawem będziemy wykańczali poddasze w naszej starej chacie.Na podłodze chcemy położyć dechy. Ale nie mamy ochoty na cyklinowanie, wypełnianie szpar pyłem z cyklinowania itp.Poradźcie proszę czym wykończyć/zabezpieczyć takie nieobrobione deski? Olejem/lakierem/woskiem, a może ich niczym nie pokrywać.Nie chcemy mieć "gładkiego parkieciku" tylko podłogę bardziej "surową", ale też nie chcemy żeby nam wchodziły drzazgi. Nie wiemy też czy kupić deski na pióro/wpust czy proste i gdy się skurczą to je poprzesuwać. Czekam na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 27.08.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 jeśli nie chcesz cyklinować to proponuję papier ścierny i ręcznie przejechać dechy , pióro wpust to najczęściej produkowane dechy jeśli chodzi o hurt ,można jeszcze dostać na obce pióru ale to teraz rzadkość i jedno i drugie śmiało można poodciągać jak się rozeschną lecz nigdy idealnie nie będzie i zawsze minimalne szparki w niektórych miejscach zostaną a w szczególności jeśli to będą lite długie dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 04.09.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Szpary mogą być. To nie stanowi problemu. Deski byśmy "przelecieli" trochę szlifierką taśmową. Pozostaje pytanie czym je potraktować na wierzchu. Myślałam o oleju, żeby się zbytnio nie brudziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 04.09.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 olej jest dobry lecz musisz uważać, deska ma nadal właściwości chłonne i można mieć plamy gdy np. rozpapla ci się krem do rąk mam ten sam problem i stoję przed wyborem olej lakier lub nic ? Głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 16.09.2010 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 No i dokonałeś już wyboru? Olej? Lakier? Nic? QUOTE=maciej74;4275825]olej jest dobry lecz musisz uważać, deska ma nadal właściwości chłonne i można mieć plamy gdy np. rozpapla ci się krem do rąk mam ten sam problem i stoję przed wyborem olej lakier lub nic ? Głowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 16.09.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 idzie lakier pokój będzie wynajmowany turystom więc bezpieczniej a u siebie to bym pojechał olejem deska jest ładniejsza no ale cóż trzeba znowu iść na kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts