lpiernik 27.08.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Witam, w swoim mieszkaniu mam stare drzwi - chciałbym je odnowić.Nie chcę ich opalać - zresztą to nie jest farba olejna więc nie wiem czy w ogóle można - chciałbym je zeszlifować.Macie może jakieś rady jak zeszlifować te kanty w tych ozdobnych ramkach? papier ścierny na nóż albo coś w tym stylu?A może są jakieś środki chemiczne które ułatwią dostanie się do żywego drzewa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 27.08.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 zobacz może czy nie da rady takimi specjalnymi końcówkami ściernymi mocowanymi do wiertarki - coś takiego jak do dremela czy innych podobnych urządzeń coś jak np. to:http://allegro.pl/dremel-502-tarcza-platowa-do-szlifowania-i1205673540.html zobacz w jakimś wiekszym markecie budowlanym bo są bardzo różne wersje tego może którąś dopasujesz do tego co masz oszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.08.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 W renowacji używa się cyklin. Tu masz wybór: http://www.dluta.pl/?k=43 Te w kształcie krzywki dopasujesz do praktycznie każdego profilu wklęsłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.08.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 czy7 aby nie jest to Farba olejna i napisz czy chcesz je w późniejszym etapie malować farbami bejcować czy ma być drewno w kolorze naturalnym i lakierowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpiernik 28.08.2010 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) Załączę parę zdjęć. Na dole po lewej zdierałem trochę farby papierem 60. Podejrzewam że to nie jest farba olejna - przynajmniej nie typowa. Słoje są namalowane. (robił to mój ojciec, ale niestety już nie żyje, więc nie mogę spytać). Chciałbym żeby te drzwi były z fakturą drewna ale w kolorze wenge - więc bejcowanie+lakier. Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez lpiernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 28.08.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 hm czy to nie jest jechane [pokostem ? przepraszam ale ciężko powiedzieć co to jest wygląda na całych drzwiach jak lakier- bejco lakier dość niskiej jakości są środki c hemiczne w sklepach popytaj powiedz ze chcesz do usunięcia lakieru całośc drzwi przecierasz Tym środkiem i po 10minutach możesz oczyścić je szpachelką i następnie paierem a wszystkie profile czyścickiem do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpiernik 30.08.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 hehe niezła reklama Zabrałem sie za te drzwi. Ciężko jest Kupiłem jakiś środek chemiczny, ale to za bardzo nie działa - nadaje się do tych profili, ale na całej powierzchni to chyba lepiej szlifierką oscylacyjną. Mam dwa pytanka - jaki papier byście użyli - o ile oznaczenie grubości ziarna (60,120 itp.) jest dla mnie jasne to już literka przy tym raczej nie :/ mam papier 60A - nadaje się do lakierów+twarde drewno? Jeżeli nie to jaki lepiej? Drugie pytanko - co myślicie żebym te profile szlifował szlifierką kątową z papierem? Chyba szybciej pójdzie (i taniej, bo ta chemia dość droga jest - 50 zł za butlę 0,5l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 30.08.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 http://www.ottimo.pl/?p=produkty,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lpiernik 30.08.2010 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ale to są chyba produkty na żywe drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts