Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana ogrodowa, ale jaka?

Recommended Posts

Zamierzam razem z budowa domu wylac też fundament pod altenke ogrodowa i postawić ja razem ze stanem surowym domku. Mam już nawet pomysł na wykonanie takie altanki. Dwie ściany z granitu, komin, dach jednospadowy wsparty na drewnianych belach. Wszystko pieknie, ale zastanawiam się jakie rozmiary powinna mieć taka altanka, by było w niej wydonie siedzieć. :o

Kto ma jakieś doświadczniea? Jeśli macie już altanki ogrodowe, to czy macie jakies uwagi odnosnie zalecanych rozmiarów?

Altana, którą chcę postawić, ma podstawę prostokąta

Czekam na wasze rady z altany :wink:

No ladnie mnie tu podchodzisz :evil:

NIe w bunkrze, ale w oryginalnej altance, musialabys ja zreszta zobaczyc, by zrozumiec moj pomysl. Wszyscy robia drewniane alatanki jednego typu, ja chcialbym miec w moinm ogrodzie cos .... innego, bardziej czarownego. ta altanka przypomina fragment baszty....jest cudna. Jak jeszcze obsadze winem, bluszczem i obsadze drzewami....to za 20 lat bedzie to naprawde cudne miejsce do posiedzenia :wink:

TO jak bedzie z tymi radami? :-?

Prosze mnie nie krytykowac, tylko radzic, :D

Pozdrowko

Skoro komin to pewno kuchnia letnia (grill, wędzarnia, itp...)

Poza tym stół - jaki ? na ile osób ?

Dla jednej osoby trzeba przewidzieć minimum 50-60 cm blatu. Szerokośc blatu nie powinna być mniejsza niż 80 cm. Odległość od blatu do "ściany" - nie mniej niż 1m, a jeśli ściany nie ma to wypadałoby dodać z 0,5m żeby deszcz/słońce nie zacinały.

A więc altanka na 8 osób (stół 100 x 250 cm) powinna mieć:

(150+100+150) x (150+250+150) czyli 4 na 5,5 metra :)

Ja tu tak tylko na marginesie się wtrącam....

Wczoraj drogi Skowronie rozpętałeś dyskusję nt. budowy w jeden sezon a dziś jesteś już przy altanie? Szybki jesteś, ale dlaczego Krwawy?

Co do altany, też nie chciałabym siedzieć w bunkrze w piękne letnie popołudnia...

Dzieki Jasiu, za pomoc. Szkoda, ze nie moge pokazac zdjecia tej altanki, bo to zdjecie ukazalo sie kiedys w Muratorze, artykul o grilach ogrodowych. Masz racje, chce tam zrobic grill i cale zaplecze. Ma to byc miejsce, gdzie beda sobie siadal z ksiazka lub gdzie beda sie odbywaly ogrodowe imprezy ze znajomymi, przy grillu, ogniu i gitarze (zaponialem o piwie)

Ania, ok nie gniewam sie.

Pozdawiam was w ten najcudowniejszy dzien tygodnia!!!!