Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mam z tym zrobić?

aredhel

Recommended Posts

Cześć,

Cytat z opisu do projektu budowlanego: "Komin w technologii tradycyjnej z cegły pełnej złożony z przewodu spalinowego wyprowadzonego ponad dach z wywiewką oraz przewodu wentylacyjnego zakończonego otworami bocznymi na przestrzał".

Dom nie jest podpiwniczony, poddasze nieużytkowe, ta wystająca rura to doprowadzenie powietrza do spalania. Kominek będzie z zamkniętą komorą spalania, zabudowa kominka do sufitu z płyt gk, prosta.

Jeśli masz komin systemowy, to pewnie wejście przewodu spalinowego jest gdzieś z boku?! Na zdjęciu widzę tylko górny otwór dla wentylacji i dolny wyczystkowy. Jeśli obudowa kominka zakrywa wentylację( a nie musi, może wyginać się powyżej kominka) to powyżej "ślepego" stropu wewnątz ( takie oddzielenie ciepłej przestrzeni wewnątrz obudowy od stropu) powinieneś doprowadzić przewód, np. spiro od otworu wentylacyjnego na zewnątrz. I tu wyższa szkoła jazdy - połączyć okrągłe z prostokątnym ;) Powodzenia. O dziwo dobry poradnik o kominkach leży w Castoramie. W takim darmowym, "niebieskim" wydaniu gazetkowym.

O! Z cegły. Martwi mnie ten prostokątny otwór na dole- o ile to wyczystka komina (do wygarniania sadzy po kominiarzu) to ona na pewno znajdzie się za obudową. Chyba trochę buba. Gdzie ma stać kominek?- nie ma wlotu kanału spalinowego, a za bardzo go odginać nie wolno.

tak wygląda schemat podłączenia, wg mnie. Zabudowa będzie szersza od komina i będzie go zakrywała całkowicie.

W projekcie przewód spalinowy zaznaczony jest w tym kominie po prawej stronie (na zdjęciu dół komina).

Więc o co chodzi? czy mamy sobie wykuć sami dziurę na spaliny na takiej wysokości na jakiej chcemy? a ten dolny to wyczystka?

Pozdrawiam

schemat..jpg

Edytowane przez aredhel

Czyli jak piszesz komink murowany z cegły dwukanałowy.

Jeden kanał wentylacyjny drugi dymny.

Brak wyczystki do kanału dymnego.. trzeba dorobić. Mam nadzieje że kanał dymny idzie do podłogi. Jeżeli jest to ten z wyższym otworem.

Ale to trzeba zlokalizować, po zakończeniu jakie jest nad dachem.

Kanał wentylacyjny można wyprowadzić gdzieś z boku. Również obudowa powinna być tak wykonana aby był dostęp stały do wyczystki kanału dymnego.

Odradzam bydowanie obudowy z płyt GK, tym bardziej że to budynek nowy.

Z murowanymi kominami nie ma problemu, otwory można zrobić tam gdzie nam pasują.

Jeżeli faktycznie otwór dolny (prawy) jest dymny, to prawdopodobnie jest to wyczystka a otwór do wyprowadzenia spalin trzeba zrobić tam gdzie "wyjdzie"

Wentylacje można wyprowadzić w dowolne miejsce.

Ogólnie rzecz biorąc nie widzę tutaj praktycznie żadnych problemów.

czyli zaczynajac od poczatku sytuacja wyglada tak: gorny otwor to wentylacyjny dolny to wyczystka do komina a spalinowy otwor musimy zrobic sami.Jak by nie bylo wyczystka według mnie jest niewygodnie usytuowana.Interesuja mnie propozycje zabudowy wkladu kominowego aby to wszystko mialo rece i nogi :)

Jest konkretna sytuacja. Czyli stan faktyczny. Koniec

Robicie sobie projekt kominka, a właściwie obudowy wkładu kominkowego.

Następnie tą konkretną Waszą sytuacje należy dostosować do projektu. Tak aby miało to ręce i nogi i było zgodne z zasadami.

Nie wiem kto będzie wykonywał kominek, bo to już jego problem.

Wyczystkę można zrobić z boku, lub "wyjechać" z nią w inne miejsce. Wentylacja to samo.

Pozdrawiam

Edytowane przez bohusz

Po mojemu - górny otwór to wentylacja, dolny to wyczystka do kanału dymowego.

Do otworu wentylacyjnego należy wmurować rurę spiro i wyprowadzić na obudowę kominka.

Wyczystkę proponuję zamurować i wykuć nowy otwór z boku komina, dzięki czemu nie będzie problemu z dostępem do niej.

Edytowane przez margod

Po mojemu - górny otwór to wentylacja, dolny to wyczystka do kanału dymowego.

Do otworu wentylacyjnego należy wmurować rurę spiro i wyprowadzić na obudowę kominka.

Wyczystkę proponuję zamurować i wykuć nowy otwór z boku komina, dzięki czemu nie będzie problemu z dostępem do niej.

Ok, tak samo myśleliśmy.

Pozdrawiam