Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach mi przecieka - coś z kominem

wampir_wawelski

Recommended Posts

Witam,

tematów jest dużo, czytałem i sam nie wiem co robić, dlatego piszę, z uwagi na to, że każdy problem jednak jest inny. W domku moich rodziców po wymianie dachu i nadbudowie komina, deszcz w deszcz przecieka woda wzdłuż ścian na poddaszu. Leje się z obu stron komina (często jest tak, że komin łączy dwa pokoje i w każdym z nich, na ścianie kominowej jest zaciek). Osoba która robiła dach no i te kominy twierdzi, że wszystko jest w porządku, że przy większych opadach, tak ma być :jawdrop: co mi się za bardzo nie podoba. Raz gdy go męczyłem, wyszedł na dach z jakimś silikonem dekarskim i objechał okucie komina (tam gdzie blacha łączy się z kominem) ale to nic nie dało.

Przybył przy okazji jakiejś imprezy rodzinnej inny fachowiec, twierdzi, że okucia są źle zrobione, że tak już się nie robi... ale nie wyjaśnił mi do końca o co biega. Inny majster twierdzi, że trzeba zaimpregnować jeszcze kilka razy komin i poprawić spoiny.....Sami widzicie, każdy ma inną koncepcję, albo wpadnę na dobrą radę, albo w końcu przeremontuje się całą część tego komina, co niestety jest jednak dość kosztowne.

Zobaczcie na zdjęcia i sami ocencie, co tam jest nie tak. Dodam, że są tam dwa kominy i oba tak samo przeciekają. Cegła - klinkier kratka - na pewno nie jest pełna, wiem, że raz było to impregnowane i tyle. Będę wdzięczny za pomoc.

http://img837.imageshack.us/img837/3545/dsc03308e.th.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/6651/dsc03310z.th.jpg

http://img411.imageshack.us/img411/2087/dsc03312p.th.jpg

http://img413.imageshack.us/img413/175/dsc03314q.th.jpg

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fugę rozumiem, gdy się przyglądnąć, to tam jest co jedynie zaprawa, prawdopodobnie, żadnej fugi nie ma i nie było...zatem impregnacja też nic nie warta. Proszę mi powiedzieć, o co chodzi z tymi okuciami? co jest z nimi źle? dachówki nie podomykane koło komina? o samym oknie, to już nawet nie chcę myśleć, na szczęście nie przecieka.

Skoro komin i dach wykonywała jedna firma to jak tego nie poprawi to podaj ją do sądu. A gdzie był kierownik budowy?!!! Stosowanie takiej cegły na kominy jest niezgodne z PN. Można przypuszczać, że i krycie wstępne w obrębie komina jest źle wykonane. Pozdrawiam.

• 2 months później...
Kurcze wszyscy tylko piszą że źle, że tak nie wolno, że tragicznie zrobione... to wiadomo ale potrzeba rady a nie ciągłego pisania że jest źle. Ja wciąż szukam rady na mój cieknący komin i wiem że murarz mi źle go wymurował (dziuraka) ale co mam teraz zrobić ? mało kto może doradzić bo wszyscy skupiają sie na krytyce a nie na radzie ;-(

Gość Konto usunięte_12*
mało kto może doradzić bo wszyscy skupiają sie na krytyce a nie na radzie ;-(

Żeby na odległość coś doradzić, musisz najpierw dokładnie wyjaśnić co i jak ci sknocono. Forumowicze, to nie jasnowidze :yes:

Gość Konto usunięte_12*
No to ja Ci doradzę! Każ tym co bili komin aby na własny koszt go rozebrali i wykonali od nowa. Pozdrawiam.

Oj, nie wiem, czy to najlepsza porada! Jeśli "poprawiać" będzie ta sama "ekipa", to może wyjść to samo lub...jeszcze gorzej :(

Może oni już inaczej nie potrafią :no:

Pozdrawiam

Czyli że jedynym rozwiązaniem jest rozebrać i stawiać na nowo... jestem zdruzgotana szczególnie po zobaczeniu kilku zdjęć z cieknącymi kominami w zamieszkałym domu ;-( No dobrze ale teraz powiedzcie mi co zrobić w tej chwili:

najprawdopodobniej cieknie zaprawą i dziurawką, jest temperatura minusowa i mokro więc nie można za bardzo robić żadnych prac uszczelniających bo z reguły to się robi na suchym kominie. Blachę na górę (bo też nie ma) dać teraz też nie za bardzo chyba (pogoda) a palić zaraz trzeba będzie.

Był taki pomysł żeby owinąć kominy folią. Ale chyba nie można palić w takim kominie co? (oczywiście nie owinięty od góry tylko boki).

Jeśli rozbierzemy komin (zdejmiemy dziurawkę) to pewnie trzeba będzie jakoś inaczej go wykończyć bo nie ma pełnej cegły 6tki.

Gość Konto usunięte_12*
Czyli że jedynym rozwiązaniem jest rozebrać i stawiać na nowo... Jeśli rozbierzemy komin (zdejmiemy dziurawkę) to pewnie trzeba będzie jakoś inaczej go wykończyć bo nie ma pełnej cegły 6tki.

Jeśli potrafisz przesłać zdjęcie, to może byś potrafiła przesłać szkic przekroju tego komina (wzdłuż osi pionowej). Wtedy by było wiadomo, jak to zostało wykonane. Ja u siebie zamiast cegły klinkierowej wykonałem obudowy z płytek Struktonit i do tej pory (2 lata) wszystko jest szczelne. Aby nie rozbierać tej obudowy z cegły, to najprościej kazać ją obić np. blachą trapezową lub blachą stosowaną na obróbki (tak, jak radziłem ci w twoim drugim wątku). I można by to wykonać już teraz, nawet w śnieg i mrozy.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 1 month później...

Szukam odpowiedzi i rozwiązań na mój przeciekający komin, przejrzałem kilkadziesiąt tematów, ale porad to tu jak na lekarstwo - jedynie Andrzej Belka stara się doradzać podpowiada i poszukuje rozwiązań na problem. Wiem, że głupio jest oceniać innych a tym bardziej jeszcze osoby, które uchodzą tu za fachowców największych i najlepszych. Na przykładzie tego wątku doszedłem do wniosku, że jest tu wiele pseudo specjalistów i fachowców - wygląda, że siedzą tu, aby zaspokoić swoje ja i załatać jakieś kompleksy. Dla przykładu dwa cytaty jednego specjalisty z tego wątku: "Skoro komin i dach wykonywała jedna firma to jak tego nie poprawi to podaj ją do sądu. A gdzie był kierownik budowy?!!! Stosowanie takiej cegły na kominy jest niezgodne z PN." oraz „ No to ja Ci doradzę! Każ tym, co bili komin, aby na własny koszt go rozebrali i wykonali od nowa." Dobrze, że autor wątku nie napisał, że z powodu przeciekających kominów boli go głowa, bo wtedy pewnie odpowiedź brzmiałaby następująco: „No to ja Ci doradzę! Każ tym, co bili komin, aby na własny koszt go rozebrali i wykonali od nowa, a głowę zetnij równo przy szyi i czekaj aż odrośnie"

Pozdrawiam