Gość Konto usunięte_12* 07.01.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Szukam odpowiedzi i rozwiązań na mój przeciekający komin, przejrzałem kilkadziesiąt tematów, ale porad to tu jak na lekarstwo. Na przykładzie tego wątku doszedłem do wniosku, że jest tu wiele pseudo specjalistów i fachowców - wygląda, że siedzą tu, aby zaspokoić swoje ja i załatać jakieś kompleksy. Odpowiem ci coś od siebie, choć nie do mnie (jak sądzę) kierowałeś swe żale. Zapisałem się do tego Forum po to, aby coś się dowiedzieć od tych, którzy już się wybudowali i ewentualnie doradzić tym, którzy dopiero zaczynają i jeszcze zupełnie NIC nie wiedzą. Nie oczekiwałem, że spotkam tu super specjalistów gotowych cierpliwie pomagać w poprawianiu tego, co spieprzyli dyplomowani "fachowcy". Ty zapewne oczekujesz, że mają tu bezpłatnie doradzać najtęższe głowy w kraju i to bez wizji lokalnej, "na odległość", czyli budowlani geniusze i jasnowidze w jednej osobie. I wszystko to w oparciu o wyjaśnienia w rodzaju "mam sknocone takie COŚ, i jak to bezboleśnie zmienić, aby było dobrze". Zaiste - wiara ludzka w cuda jest zaskakująca Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 ...Wiem, że głupio jest oceniać innych ... Skoro wiesz to po co ten komentarz. Moje rady nie wszystkim muszą się podobać i wszystkim muszą być przydatne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_wroc 08.01.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Panie Andrzeju, o jakich radach Pan pisze? Ja nie widzę w tym wątku żadnej Pana rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Piszę dla tych, którzy potrafią czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_wroc 08.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 To proszę uznać mnie za tego, który nie potrafi i przytoczyć ten fragment z Pana poradami.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.01.2011 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Dla Ciebie mam tylko jedną radę zacznij czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrekzbronami 11.01.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 To proszę uznać mnie za tego, który nie potrafi i przytoczyć ten fragment z Pana poradami. pozdrawiam Rafał, akurat od Pana Andrzeja możesz się tylko dowiedzieć, że najważniejszym etapem budowy dachu jest pełne deskowanie z papą, i wtedy na pewno nie będzie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.01.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Rafał, proszę przeczytaj moje posty. Może po tym będzie Cię stać na przeprosiny. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 ... najważniejszym etapem budowy dachu jest pełne deskowanie z papą, i wtedy na pewno nie będzie problemów. Brawo! Widzę, że to nareszcie do Ciebie dotarło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.01.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Najlepsza rada jak sądze to pełna obróbka blacharska całego komina.Może to wyglądać całkiem estetycznie Edytowane 13 Stycznia 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_wroc 15.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mistrzu Janie a kogo i za co mam przeprosić. Uważam się za osobę grzeczną i kulturalną i jeśli tylko będę wiedział, za co mam przeprosić i kogo to uczynię to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Jednak czytasz bez zrozumienia, niestety. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 18.01.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam!W naszym domu obecnie obito poddasze płytami regipsowymi. Wokół komina są one wilgotne, wystaje mokra folia, w środku mokra wełna. Podejrzewam, że to cieknący komin, cegła kratówka( na pytanie dlaczego kratówka, bo to tez dobrze). Wykonawca tłumaczy, że to topnieje śnieg, który zawiało pod dachówki. Ratunkuuu czym naprawde naiwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.01.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wykonawca czego: dachu czy komina? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 19.01.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Tak tłumaczył mi wykonawca dachu i komina - jeden człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.01.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 I ma rację. Gdyby nie nawiało to by pewnie nie ciekło.:)Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Twój wykonawca nie zna elementarnych zasad! Polska Norna nie dopuszcza budowy komina z cegły dziurawki. Całą odpowiedzialność ponosi Twój wykonawca i powinien to poprawić na swój koszt! Ma nie przeciekać! A swoją drogą gdzie był kierownik budowy? Czy odebrał ten komin?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 23.01.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Pytanie do "budujących".... W projekcie komin był z cegły kratówki? Jezeli był to problem z głowy - pociągnąć projektanta do odpowiedzialności finansowej - za projekt niezgodny z Polskimi Normami i sztuką budowlaną....Jeżeli w projekcie komin był prawidłowy to winny jest inwestor który zmienił na swoją odpowiedzialność projekt - i nie ma znaczenia czy tak sam wymyślił czy Pan stasio, jasio czy zdzisio mu tak doradził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorbus 23.01.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Kto pociąga projektanta do odp. finansowej...Jeśli w projekcie komin był prawidłowo opisany a na budowie jest inaczej to winę ponosi kierownik budowy. Przeciętny Kowalski nie musi się znać na wszystkim. Ja na komin nie wejdę, wybacz... To kierownik ponosi odpowiedzialność za zgodność robót z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) To kierownik ponosi odpowiedzialność za zgodność robót z projektem. tak, kierownik ponosi odpowiedzialnosc za zgodnosc robot z projektem jednak zgodnosc robot z projektem nie oznacza ze robota jest zrobiona poprawnie zgodnosc robot (odpow kierownik) czesto nie idzie w parze z jakoscia(odpow. wykonawca) bo czy prosto wymurowany komin, zgodnie z projektem moze przeciekac?? otoz moze i dzieje sie to b czesto a kto tu spierd... robote??kierownik czy wykonawca?? to wykonawca ponosi odpowiedzialnosc za bledy popelnione w swej pracy budowa to nie przedszkole a kierownik nie jest od uczenia wykonawcow roboty a komin nie cieknie gdy jest sucho i brak opadow wiec bez deszczu ciezko stwierdzic szczelnosc, co innego gdy od razu widac ze robota spartolona - nakaz poprawki, obc zepsutym materialem i tyle bo tak jak od kierownika wymaga sie wiedzy i wysokiej jakosci swiadczonych uslug, tak od wykonawcy wymaga sie tego samego i troszke z tematu schodzimy.... Edytowane 24 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts