Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach mi przecieka - coś z kominem

wampir_wawelski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przypomnę tylko, że mówimy tu nie o złej robocie tylko o nieodpowiednim materiale użytym do budowy komina. Ewidentna wina kierownika, który dopuścił taki materiał i wykonawcy, który z takiego materiału murował komin. W przypadku gdy materiał został użyty bez zgody i wiedzy kierownika nie powinien on tej roboty odebrać i odnotować ten fakt w dzienniku budowy. Pozdrawiam.

Face masz rację.

W moim domu nadal komin poci się, rigipsy wokół komina są wilgotne, na żółtej folii jest woda. Problem pojawił się jak panowie wykonawcy zaczęli palić mokrym drewnem w kozie.

a moze to nie komin cieknie tylko na zimnym sie wilgoc wykrapla??przeciez komin murowany to jeden wielki mostek??

masz kat prosty pomiedzy kominem a plaszczyzna skosu, dociepliles i zrobiles zabudowe plytami gk, w budynku jest wilgotno i zrobilo sie zimno wiec wykonawcy zaczeli grzac zeby miec cieplo, teraz cieple i wilgotne powietrze na styku sufit komin sie wykrapla z racji ze np kominem moze wwiewac zimne powietrze do budynku

sprawdz to, bo komin jest mokry czy woda sie wykrapla na jego powierzchni

moze po prostu jest zimny i wydaje sie ze mokry??

Przypomnę tylko, że mówimy tu nie o złej robocie tylko o nieodpowiednim materiale użytym do budowy komina. Ewidentna wina kierownika, który dopuścił taki materiał i wykonawcy, który z takiego materiału murował komin. W przypadku gdy materiał został użyty bez zgody i wiedzy kierownika nie powinien on tej roboty odebrać i odnotować ten fakt w dzienniku budowy. Pozdrawiam.

wlasnie nie wiadomo jak to bylo do konca, kto przed kim i co ukrywal

ja rowniez mam komin z dziurawego klinkieru, zafugowany na pelno z blaszana czapa i brak przeciekow

dalo sie zrobic poprawnie??widac sie dalo

probowalem kupic pelny klinkier i szukalem po skladach rowniez krakowskich i co?? i nie znalazlem(ile?800 szt?najwczesniej za tydzien, a moze dwa) i mam dziurawke kupiona od reki

cala natomiast czesc ponizej dachu wymurowana jest z cegly pelnej

moge nie wiedziec wszystkiego ale nie jest zabronione murowanie kominow z cegly dziurawki, a jedynie jest napisane ze zaleca sie zastosowanie cegly pelnej...

Edytowane przez face

i na potwierdzenie znalazlem jedynie ze przewod dymowy gdy brak jakiegokolwiek wkladu ma byc wykonany z cegly pelnej i otynkowany

oczywiscie jesli jestem w bledzie prosze mnie uswiadomic

ze swej strony zalecam jednak cegle pelna do budowy kominow:)

Edytowane przez face

i na potwierdzenie znalazlem jedynie ze przewod dymowy gdy brak jakiegokolwiek wkladu ma byc wykonany z cegly pelnej i otynkowany

oczywiscie jesli jestem w bledzie prosze mnie uswiadomic ze swej strony zalecam jednak cegle pelna do budowy kominow:)

Dobrze radzisz, na komin murowany z cegły, tylko cegła pełna:yes: Niezależnie czy z wkładem czy bez.

Szkoda, że Tobie nikt tak nie poradził:(

Edytowane przez M K

Dobrze radzisz, na komin murowany z cegły, tylko cegła pełna:yes: Niezależnie czy z wkładem czy bez.

Szkoda, że Tobie nikt tak nie poradził:(

radzic to sobie mogl:p

mogl mi znalezc sklad na ktorym mieli pelny klinkier:)

do tego w 2007 roku, gdzie w niektorych okresach ciezko bylo kupic jakakolwiek ceramike:)

Edytowane przez face

Fakt, na składach łatwiej kupić, cegłę klinkierowa kratówkę niż pełną.

po prostu uwazam ze jak juz ktos ma ta nieszczesna kratowke klinkierowa to powinien zabezpieczyc czapke betonowa czapka blaszana i po klopocie

to przez pekajace betonowe czapki woda dostaje sie do kominow, jak rowniez przez piekne glebokie (cofniete) fugi

oczywiscie nie mylmy wody dostajacej sie przez komin - bo jej skutki widac nawet na plytach zelbetowych - z woda dostajaca sie przy kominie przez spaprane okucie, ona z reguly dziala przy powierzchni komina

chociaz kazdy z nas chcialby o kominie zapomniec po jego budowie nalezy zadbac o niego - poprawic mu uszczelnienie silikonowe okucia co 2-3 lata, moze nawet umyc i zaimpregnowac - przeciez wnetrze domu malujemy co 3-4 lata choc jest w nim sucho, brak deszczu sniegu i wiatru

Edytowane przez face

... mam komin z dziurawego klinkieru, zafugowany na pelno z blaszana czapa i brak przeciekow

dalo sie zrobic poprawnie??

Nie jest to poprawne tylko tańsze! Masz szczęście, że nie cieknie ale to najlepszy dowód, że wyjątki potwierdzają regułę. Pozdrawiam.

Nie jest to poprawne tylko tańsze! Masz szczęście, że nie cieknie ale to najlepszy dowód, że wyjątki potwierdzają regułę. Pozdrawiam.

wiem ze nie jest to rozwiazanie zgodne z dobra praktyka, ale stuningowane sie sprawdza

powodem takiego rozwiazania nie byla cena materialu, tylko niestety jego dostepnosc jak wspominalem

Edytowane przez face

Witam

Face, ja nie miałem tyle szczęscia. Mam kominy wymurowane do samego końca z cegły (zwykłej czerwonej) ponad dachem są obmurowane cegłą dziurawką połówką, to też był 2007 rok (szukałem tej połówki, powiedziano mi że nie ma połówki pełnej). Na wierzchu betonowa czapka obrobiona blachą, spoiny pełne.

I jak pada nawet ostro z wichurą, dzień dwa jest ok, ale jak pada ciągle parę dni pojawiają się plamy. Myślałem, że obróbka, przyjechał dekarz powiedział, że to dziurawka, że obróbki zrobił dobrze, nie dowierzałem, zaprosiłem naszego forumowego kolegę AW i potwierdził, że obróbki są wykonane prawidłowo.

Na wiosnę będą kominy obłożone struktonitem.

Niestety przekonałem się na własnej skórze, myślałem, że u mnie będzie dobrze, że tylko u innych się tak dzieje, no niestety

pozdrawiam

moze mam szczescie, moze wypelnienie dziur w cegle zaprawa pomoglo, nie wiem

znajomy, ktory okuwal mi komin opowiadal wiosna zeszlego roku, ze mial kilka poprawek okucia kominow bo sie przez nie leje stwierdzil ponoc wlasciciel budynku

kolega mowi przyjezdzam, ogladam komin i mokry jakos tak dziwnie, na dach sie montuje, okucie sprawdzam, wyglada ze jest wporzadku ale no tak silikon sie lekko odkleil wiec wycinam i poprawiam

schodze na poddasze, ogladam ten komin, ale on nie po wierzchu mokry tylko wyglada ze caly, biore wiec wiertarke i wierce w kominie, wystarczylo jakies 3 cm zeby woda ciurkiem sie wylala - takich sytuacji mieli 4 w tamtym okresie, okazalo sie ze kominy z dziurawego klinkieru i spekana czapka betonowa na kominie

witam wszystkich forumowiczów i proszę o radę

ja też mam podobny problem z dachem koło komina jak widać na zdjęciu co jakiś czas jeden pustak stropowy jest mokry(tylko jeden nawet przy ulewnych deszczach) .Komin wentylacyjny zrobiony z dziurawki ale wydaję mi się że jest dobrze obrobiony .Na dachu położone są 2x papy wywinięte na komin i całość obrobiona blachą ,szczelina miedzy blachą a cegłą dodatkowo pokryta silikonem .

http://i55.tinypic.com/2wn7g5d.jpg

http://i56.tinypic.com/sxfxac.jpg

http://i56.tinypic.com/16qi9z.jpg

proszę o jakieś wskazówki skąd ten przeciek i jak to można naprawić