Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach mi przecieka - coś z kominem

wampir_wawelski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

woda jest we wnetrzu komina ( w warstwie dylatacji), dostaje sie gdzies z gory - zdjec czapki brak - natrafia na przeszkode, zbiera sie i wychodzi na scianie

styklo by zdjecie zakonczenia komina z czapka i info co to za przewod jest na ktorym widac mokre plamy

Edytowane przez face

witam i dziekuja za zainteresowanie moim problemem

Czapki jeszcze nie ma(nie zdążyłem przed zimą) ale góra przykryta jest plytą,drugi komin też nie ma czapki i jest w środku słucho

to jest przewód wentylacyjny .

czy w miejscu gdzie jest plama komin ma dno czy biegnie nizej?

woda jest we wnetrzu komina ( w warstwie dylatacji), dostaje sie gdzies z gory - zdjec czapki brak - natrafia na przeszkode, zbiera sie i wychodzi na scianie

styklo by zdjecie zakonczenia komina z czapka i info co to za przewod jest na ktorym widac mokre plamy

no to jakos to nie bardzo i zglupialem....

wilgotne w jednym miejscu, ale po srodku wysokosci komina...

komin z czego??kratowka, cegla pelna?? z czego do ktorego miejsca?

ocieplenia skosu??

ta plama jest przy plycie czy zle widze??

witam

postaram się jeszcze raz dokladnie wszystko opisac :

plama jest na suficie (pierwszy pustak stropowy przy kominie)

komin wentylacyjny wykonany został z cegły pełnej od pasadzki przechodzi przez strop i ponad stropem z tego co pamiętam to są jeszcze 2 warstwy pełnej cegly i pózniej reszta jest już z dziurawki

na stropie jest wylewka następnie folia ,styropian ,keramzyt i 2 x papa

na podstawie objasnien i zdjec(nie patzrylem wczesniej do gory nogami:p)

1. woda dostaje przez spekana czapke badz przesacza przez spoiny i cegle (moze byc i wszystko naraz), po czym gromadzi sie w dziurach dziurawki i splywa w dol komina...

natrafia na przeszkode z cegly pelnej, nie moze plynac w dol wiec przesacza sie na boki i dostaje sie do pustakow z teriwy

2. zimne powietrze gna wentylacja w dol komina - komin i strop przy nim zimny na parterze cieplo i wykrapla sie para na suficie powodujac zawilgocenie

sprawdzic czy mokre-wilgotne powierzchniowo czy takze w glab

Edytowane przez face

na podstawie objasnien i zdjec(nie patzrylem wczesniej do gury nogami:p)

b

Moim skromnym zdaniem żadne zdjęcie nie jest do góry nogami.

Kolego napisał że zamaka pierwszy pustak stropowy od komina czyli pierwszy od komina na suficie.

woda dostaje przez spekana czapke

Napisał że czapki nie ma i że komin jest tymczasowo przykryty i nie ma szansy żeby coś się przedostało w dół komina.

zimne powietrze gna wentylacja w dol komina - komin i strop przy nim zimny na parterze cieplo i wykrapla sie para na suficie powodujac zawilgocenie

Nie rozumiem tego zdania.

sprawdzic czy mokre-wilgotne powierzchniowo czy takze w glab

Jak ? Ma rozbić pustaka stropowego? A później co?

Napisał radzymina

plama jest na suficie (pierwszy pustak stropowy przy kominie)

komin wentylacyjny wykonany został z cegły pełnej od pasadzki przechodzi przez strop i ponad stropem z tego co pamiętam to są jeszcze 2 warstwy pełnej cegly i pózniej reszta jest już z dziurawki

na stropie jest wylewka następnie folia ,styropian ,keramzyt i 2 x papa

Nie napisałem tego posta żeby się przyczepić. Napisałem go bo wydaje mi się że kolega face chce pomóc lecz do końca nie rozumie kolegi radzymina który naprawde ma problem bo nie wiadomo co teraz robić. Rwać poszycie dachu czy spokojnie myśleć o tynkowaniu wnętrza.

Edytowane przez W_I_T_E_K

Nie napisałem tego posta żeby się przyczepić. Napisałem go bo wydaje mi się że kolega face chce pomóc lecz do końca nie rozumie kolegi radzymina który naprawde ma problem bo nie wiadomo co teraz robić. Rwać poszycie dachu czy spokojnie myśleć o tynkowaniu wnętrza.

wybacz ze Ci tak odpowiem niestety nie grzecznie, bo najpierw czytaj a pozniej odpowiadaj - Twoje skromne zdanie mnie osobiscie nie interesuje a malo tego nie podales prawdopodobnej przyczyny

popatrz na zdjecie nr 1 - tynki juz sa, nie zauwazyles - trudno , a zdjecie wyglada jak robione do gory nogami - moje spostrzezenie i tak na nie patrzylem, zanim autor wyjasnil:)

to znaczy ze nie rozumiesz sytuacji i tyle:)

gdybys czytal wiedzial bys jakie info i kiedy zostalo przekazane

nie mysl zbyt intensywnie zanim doczytasz

najpierw przczytaj zanim sie wypowiesz bo na 100% to jedna z mozliwosci podanych przeze mnie,innych :)

czy mokre po zewnatrz - przejechac reka:) czy mokre w glab - rozbijac nic nie potrzeba (ale jesli Ty chcesz to mozesz mlotkiem sprawdzac) wystarczy przewiercic bok komina-pustak nie ma nic do tego-na nim efekt nie przyczyna (zwlaszca ze wentylacja) - ale to bys wiedzial gdybys doczytal - bylo juz napisane

zawsze mozesz sprobowac podac przyczyne-to bywa trudne , zamiast pisac aby pisac-to bywa latwe-zwlaszca gdy brak wiedzy

Edytowane przez face

Po co te nerwy?

Sytuacje rozumiem doskonale bo to budowa mojego kolegi.

Tynków też tam niema. Na pierwszym zdjęciu masz nie otynkowany komin między suporexami.

Tak nie znam się i poleciłem koledze żeby napisał posta na forum.

Nie chce być nie grzeczny ale wychodzi że to ty nie czytasz ze zrozumieniem. Zobacz swoje ostatnie posty.

Mój post nie był złosilwy i napisałem go w dobrej wierze ale Ty uniosłeś się honorem i pojechałeś troche po mnie.:yes:

Trudno.

A przyczyny i tak nie znamy.

Pozdrawiam i nie denerwuj się tak.:D

Po co te nerwy?

Sytuacje rozumiem doskonale bo to budowa mojego kolegi.

Tynków też tam niema. Na pierwszym zdjęciu masz nie otynkowany komin między suporexami.

Tak nie znam się i poleciłem koledze żeby napisał posta na forum.

Nie chce być nie grzeczny ale wychodzi że to ty nie czytasz ze zrozumieniem. Zobacz swoje ostatnie posty.

Mój post nie był złosilwy i napisałem go w dobrej wierze ale Ty uniosłeś się honorem i pojechałeś troche po mnie.:yes:

Trudno.

A przyczyny i tak nie znamy.

Pozdrawiam i nie denerwuj się tak.:D

fakt sie unioslem - pragne przeprosic:)

nie doczytalem - bo kolega po mej wypowiedzi dopisal ze to stropodach

moze byc gdziekolwiek na dachu w obrebie(powyzej) komina papa zle zgrzana i przeciek, woda zbiera sie przy kominie bo moze tam najnizej a moze nieszczelnosc

a moze to co pisalem wczesniej

proponuje zaprosic fachowca aby sam obejrzal i podal przyczyne

edit - przy stropodachu znalezc zrodlo przecieku jest niezwykle ciezko

Edytowane przez face

Jak chcecie sprawdzić przyczynę już teraz to trzeba wciągnąć wąż z wodą na dach i polać papę przez ok. 0,5 godz. ( nie polewać komina ) . Cieknie , wiadomo ; papa nie zgrzana. Nie to polać komin i obserwować. Czekając na deszcz nie rozgraniczycie miejsca zacieku bo wszystko naraz będzie mokre albo opad zbyt krótkotrwały lub wiatr z nie z tej strony . Jan.

• 5 years później...
Jeśli macie takie problemy z przeciekającym dachem to odrazu mogę wam poradzić żebyście zatrudnili w tej kwestii odpowiednich specjalistów. Kiedyś miałem podobny problem i długo nie mogłem sobie z nim poradzić, straciłem mnóstwo czasu aż w końcu zaufałem specjalistą w tej dziedzinie, firmie:spam: z Warszawy. Domeną tej firmy jest :spam: szybka lokalizacja i naprawa, posiadają do tego odpowiedni nowoczesny sprzęt, niezła firma w tym zakresie, mi pomogła zlokalizować i naprawić moje przecieki w dachu, także wam na pewno też pomogą ! Edytowane przez Greengaz

:spam:... zaufałem specjalistą... ...posiadają do tego odpowiedni nowoczesny sprzęt...:spam:

Nie dość, że spamujesz to do tego z błędami ortograficznymi i wypisujesz takie głupoty o sprzęcie do szukania przecieków w dachu?? !!!

A no jaka firma takie wpisy. Pozdrawiam.