Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa ścianki działowej w łazience - jaki materiał?

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar przebudować ściankę działową w łazience (2,7mx1,8m) zbudowaną z tradycyjnej cegły (grubość z warstwami tynku 12cm). Nowa ścianka będzie przesunięta o ok.40cm, będzie w całości wyłożona glazurą, nie będzie ona raczej wcale obciążona (jedynie być może niewielką umywalką i bokiem kabiny prysznicowej).

Zależy mi głównie na dobrej izolacji od hałasu - w tej ścianie będą wkute rurki bieżącej wody do umywalki, prysznica i graniczy to z pokojem córki.

Mam dylemat jaki materiał na jej budowę zastosować - bloczki silikatowe chyba byłyby najlepsze, ale wiem, że są znacznie cięższe niż np.bloczki gazobetonowe.

Z drugiej strony aktualna ścianka też do lekkich nie należy , a przesunięcie o ok.40cm nie powinno wiele zmieniać obciążenia stropu (pod spodem jest piwnica).

Proszę Was o rady, pzdr.

No, rozbierasz ściankę więc zakładam część cegieł da się powtórnie wykorzystać, to może dokładnie z tego samego co była?

Słuszna uwaga, pogadam o tym z wykonawcami ;)

sciana w tej technologii moze zapewnic komfort akustyczny jezeli bedzie wykonywana na etapie surowym domu/mieszkania.

Nie za bardzo czuję co może stanowić różnicę między stanem surowym i remontem istniejącego mieszkania. Mając na myśli ograniczenie hałasu nie myślałem o całkowitej ciszy ale o ograniczeniu odgłosów łazienki.

Edytowane przez pjasio253

• 3 years później...
Nie poradzę ci co dać ale odradze czego na pewno nie dawać- tj pustaków silikatowych cięższych niz 18 cm. My mamy 12 cm w lazienkach i to był koszmarny błąd. W środku puste wiec montowanie geberitow musiało isc na przestrzał, nie możemy zawiesić umywalki bo boimy sie ze spadnie a montowanie na śruby na przestrzał jak w gebericie nie wchodzi w grę. Zreszta kucie w nich dziur na rurki to gehenna.