Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie czekam na wycenę takiej pompy, którą dostanę jutro. Słyszałem, że to bardzo dobra pompa, może trochę droga ale warta ceny. U siebie chcę założyć dodatkowo rekuperator, dom 130 mk. + garaż na 2 auta. Na ile wycenili całą inwestycje? Podzielę się swoją jak otrzymam.

Pozdrawiam Jerry

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4458091

Witam, Czy ktos z Was uzytkuje pompy ciepla IVT GreenLine HT plus C7? Ciekawy jestem waszych opini, bo własnie na taka dostalem wycene od wykonawcy.

Użytkuję.Co konkretnie Ciebie interesuje?

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4458592

Użytkuję.Co konkretnie Ciebie interesuje?

Jak się sprawdza ta pompa przy większych mrozach (np -18), jakie są koszty eksploatacji? Czy warto było tej ceny?

A moja wycena wyniosła 58tys (pompa IVT GreenLine HT plus C7, kolektory pionowy 2 x 75m, kotłownia, podłogówka, instalacja wod.-kan., uruchomienie.) Firma jest z mojej miejscowości i powiedzieli mi że za mniej nie da rady za taką jakość wykonania - mówią, że można taniej ale na polskiej pompie i gorszym osprzęcie nawet 10-12tys. - ale czy warto.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4462683

A moja wycena wyniosła 58tys (pompa IVT GreenLine HT plus C7, kolektory pionowy 2 x 75m, kotłownia, podłogówka, instalacja wod.-kan., uruchomienie.)

Pozdrawiam

powiem szczerze że myśląłem że wyjdzie troszeczkę taniej

a co inni na ta wycenę ??

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4463191

Jak się sprawdza ta pompa przy większych mrozach (np -18), jakie są koszty eksploatacji? Czy warto było tej ceny?

A moja wycena wyniosła 58tys (pompa IVT GreenLine HT plus C7, kolektory pionowy 2 x 75m, kotłownia, podłogówka, instalacja wod.-kan., uruchomienie.) Firma jest z mojej miejscowości i powiedzieli mi że za mniej nie da rady za taką jakość wykonania - mówią, że można taniej ale na polskiej pompie i gorszym osprzęcie nawet 10-12tys. - ale czy warto.

Pozdrawiam

Odpowiadając wprost przy -18C sprawdza się,ale to nic szczególnego.....to nie zasługa czegoś wyjątkowego w pompach IVT,to raczej kwestia doboru mocy PCi i instalacji GZ jak i DZ.Choć ja myślę,że mam lekko niedowymiarowaną,ale opanowałem mniej więcej jak sobie z tym radzić.Czytając inne wypowiedzi i oglądając zużycia w arkuszu stwierdzam,że pochodzenie PCi przynajmniej tych które tu się przewijają,nie wpływa specjalnie na ostateczny wynik w postaci rachunku za energię.Za zeszły rok wydałem około1200PLN na co i CWU.W tym roku od 9/09/10 do 31/12/10 - 440PLN.Troszkę tracę na ogrzewanym garażu,ale tam stoi PCi i jakieś min chciałem utrzymywać.Wycenę na to samo miałem tylko kilka tys.niższą,ale nie wnikając dlaczego wybrałem i mam.Czy warto było tej ceny- nie wiem,pojęcie względne,można było i teraz tym bardziej można taniej i wcale nie gorzej.Jeśli nie umie się samemu to trzeba szukać i porównywać i to na pewno warto.Ja nie mam odwiertów pionowych a 600mb kolektora poziomego (przewymiarowany). Ale jest wada i to znaczna......nie ma dwóch czy więcej przedziałow czasowych w sterowniku na co i CWU.Można dołączyć dodatkowy zegar do sterowani PCi i to działa nieżle.

Sprawdż Buderusa i/lub Junkersa to ponoć to samo co IVT.O polskie PCi poptyaj Henok'a czy Liwko

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4463210

WITAM.Jestem posiadaczem pompy ciepła IVT GreenLine HT plus C7.Chodzi mi o koszty eksploatacji-energi elektrycznej.Kolega vit74 napisł ,że zeszły rok wydał za prąd 1200zł,przyjmując że pompa IVT GreenLine HT plus C7 zużywa na godzinę 2 kwh, koszt energi 0,48 zł- z tego wynika 2500 kwh na rok / 12 mc=208 kwh/mc /30dni=6,93kwh/dzień.

Pompę użytkuję o 2 m-cy ,dom 140 m2 w trakcie wykańczania,tem wewnątrz 17 stopni,krzywa grzewcza 0,5, odwierty pionowe 2x75mb-średnie zużycie to18kwh/dzień.(nie używam ciepłej wody)

Czy to działa poprawnie?

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4463493

WITAM.Jestem posiadaczem pompy ciepła IVT GreenLine HT plus C7.Chodzi mi o koszty eksploatacji-energi elektrycznej.Kolega vit74 napisł ,że zeszły rok wydał za prąd 1200zł,przyjmując że pompa IVT GreenLine HT plus C7 zużywa na godzinę 2 kwh, koszt energi 0,48 zł- z tego wynika 2500 kwh na rok / 12 mc=208 kwh/mc /30dni=6,93kwh/dzień.

Pompę użytkuję o 2 m-cy ,dom 140 m2 w trakcie wykańczania,tem wewnątrz 17 stopni,krzywa grzewcza 0,5, odwierty pionowe 2x75mb-średnie zużycie to18kwh/dzień.(nie używam ciepłej wody)

Czy to działa poprawnie?

Nie wygflada na zdane ekstremum. Bez podania wieksdzej ilosci szczegolow (stan ocieplenia, itp), trudniej cos wiecej powiedziec.

Ale:

1. Ide o zaklad, ze PC na poczatku listopada nie zuzywala tyle samo co teraz. Ja na poczatku listopada zuzywalem 8kWh/d, ja zdrowo przymrozi obecnie to nawet 30kWh.

A srednia za listopad i grudzien to wlasnie 16kWh/dzien. Dom 150m uzytkowej ,21C,

2. Masz dom w trakcie wykanczania, wiec jeszcze kupa wilgoci. Ja grzeje 2 sezon PC, i widze ze w tym roku zuzycie pradu jest mniejsze niz rok temu.

3. Ale nawet majac 18kWh przez 180dni sezonu grzewczego to Ci wyjdzie 1500PLN.

marcin

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4463814

Nie wygflada na zdane ekstremum. Bez podania wieksdzej ilosci szczegolow (stan ocieplenia, itp), trudniej cos wiecej powiedziec.

Ale:

1. Ide o zaklad, ze PC na poczatku listopada nie zuzywala tyle samo co teraz. Ja na poczatku listopada zuzywalem 8kWh/d, ja zdrowo przymrozi obecnie to nawet 30kWh.

A srednia za listopad i grudzien to wlasnie 16kWh/dzien. Dom 150m uzytkowej ,21C,

2. Masz dom w trakcie wykanczania, wiec jeszcze kupa wilgoci. Ja grzeje 2 sezon PC, i widze ze w tym roku zuzycie pradu jest mniejsze niz rok temu.

3. Ale nawet majac 18kWh przez 180dni sezonu grzewczego to Ci wyjdzie 1500PLN.

marcin

WITAM.Dom w którym zamontowana jest pompa to budynek parterowy,bez użytkowego poddasza(dach-konstrukcja wiązarowa,ocieplenie 35cm wełny),ściany porotherm 24 cm+15cm styrtopian o wpółczynniku 0,031,podłoga ocieplenie 12cm styropianu,okna alphaline 3 szybowe.

Ogrzewanie w całym domu to podłogówka .Według wyliczeń zapotrzebowanie na ciepło 50 wat.

Interesuje mnie jaką krzywą grzewczą ma kolega ustawioną aby uzyskać 21 C,i jak zmieniają się temperatury dolnego żródła gt10 i gt 11,na jaką prędkość jest ustawiona pompa górnego i dolnego żródła i jaka jest taryfa energi(wekendowa,nocna).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4465195

WITAM.Dom w którym zamontowana jest pompa to budynek parterowy,bez użytkowego poddasza(dach-konstrukcja wiązarowa,ocieplenie 35cm wełny),ściany porotherm 24 cm+15cm styrtopian o wpółczynniku 0,031,podłoga ocieplenie 12cm styropianu,okna alphaline 3 szybowe.

Ogrzewanie w całym domu to podłogówka .Według wyliczeń zapotrzebowanie na ciepło 50 wat.

Interesuje mnie jaką krzywą grzewczą ma kolega ustawioną aby uzyskać 21 C,i jak zmieniają się temperatury dolnego żródła gt10 i gt 11,na jaką prędkość jest ustawiona pompa górnego i dolnego żródła i jaka jest taryfa energi(wekendowa,nocna).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ustawienie tej samej krzywej nie da u nas tej samej temp wew z wielu powodów.Mamy inne domy w innych miejscach,różne zapotrzebowania na energie,różną akumulacyjność itp.

Ja mam taryfę G12 w Enea( to nie weekendówka).Ustawiłem krzywą na 2 ale porobiłem sobie garby na krzywej.Zmiany nachylenia krzywej w zależności od temp zew dokonujesz w menu 1.3.Ja już od -5C do -15C mam naniesione zmiany podnoszące temp powrotu o 3C tak,że zasilenie sięga 36C.Ale u mnie w GZ dT=5,6C.U Ciebie pewnie jest inaczej czyli musisz pokombinować.

W IVT ustawiając krzywą ustawiasz temp powrotu w GZ

Czy masz czujnik temp wew.?Można ustawiać jego wpływ na temp powrotu w skali 0-9. Przykładowo

Masz temp wew 21C

Ustawiłeś temp wew 21,5

Ustawiłeś krzywą na 2,przy temp zew 0C da to temp powrotu w GZ=28C

Wpływ czujnika temeratury pokojowej masz np: na 6

Sterownik przelicza (21,5-21)*6=3C i o tyle podniesie temp powroru w GZ czyli do 31C.Tak aż uzyskasz 21,5C w domu.

Ja aktualnie nie korzystam z tego.

Odpalając np: kominek na 3-4h możesz w ten sposób mocno opóżnić start PCi,która póżniej może się troszkę gimnastykować by wrócić w swój rytm.

Mam za to dodatkowy zegar do ustawienia dowolnej liczby przedziałów czasowych( w IVT jest jeden) .To chyba w menu serwisowym w 5.7.

W tej chwili po 7h pracy PCi ma w DZ 2,2C/-1,2C (gt10/gt11)

Prędkości pomp obiegowych w GZ i DZ też nie muszą być wszędzie takie same.Ogólnie przyjęte jest by dT w GZ=5C a w DZ=3C.Ja by mieć prawie takie same dT pompy obiegowe mam na 3 biegu.

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4466631

Czy to działa poprawnie?

...tak, to działa poprawnie ;)

...pompę dopiero odpaliłeś, to Twój pierwszy sezon grzewczy, poza tym wykonujesz jeszcze prace mokre. To może oznaczać tylko jedno - w tym sezonie na pewno zapłacisz spore rachunki, ale nie przejmuj się tym zbytnio, w przyszłą zimę rachunki spadną....

nie powielaj nastawów innych użytkowników ponieważ każdy dom jest inny (jak odcisk palca ;) i każdy użytkownik inaczej odczuwa komfort cieplny i w związku z tym wymaga od pompy innej pracy....

musisz postarać się zrozumieć na czym polega regulacja poszczególnych parametrów pracy pompy i jak to przenosi się na temp. w pomieszczeniach i dostosować wszystko do swoich wymagań i do swojego domu.... na pewno się uda...

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4466707

Witam

Czy ktoś może mi podać namiary na firmy, które Wam montowały pompy i są godne polecenia

Teraz mój największy problem to strach przed złym montażem

Chciałbym zamontować u siebie PC + WM z reku

Będę wdzięczny za każdą informację

Może być na priv

Piotrek

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4475853

Pozdrawiam

Ja uwazam że wycena bardzo korzystna ,podaj proszę namiary na firmę.

Byłam dzisiaj w jednej firmie i wstępna wycena przy 9KW całość z podłogówką to koszt ok. 80tyś.,jjutro umówię się na dokładną wycenę z firmy Sapro ,ciekawe co zaoferują?

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4477814

• 2 weeks później...

WiTAM !

Czy ktoś posiada pc Buderusa 7,3kw z kolektorami jezeli tak jak sie mu sprawuje .

Ja mam taki model zamontowany juz u siebie w od czerwca 2010 ,teraz pierwszy sezon jadę i szczerze mówiąc jestem zadowolony w domu mam ustawione na 21 stopni C

i czy jest +5 lub -22 C jak juz było pompa idzie jak burza.

Dom wybudowany i tynki środek w 2009 potem zima i w kwietniu 2010 posadzki ostatnia z mokrych robót. Czerwiec 2010 wygrzewanie jastrychu potem kafle tak więc myślę że wilgoci juz tak dużo nie było. Dom ocieplałem jesienią ubr. Oczywiście wszędzie podłogówki plus 1drabinka na kazdą łazienke i jeden maly w garazu w ktorym jest pc.

Mur 30cm pustak + 15 cm styro , dach 15+10 wełny (0,031^) +stryszek miedzy jetkami 10cm , podłogi na gruncie 5+5 styro (wiecej się nie dało ) , okna 6kom Salamander

z zaluzjami ,brama Krispola 4cm pianki . Powierzchnia po podłogach 202m2 a użytkowa 170m2. Kominka jeszcze niemam a reku nie zakładam . Mieszkam od wrzesnia 2010.

Od czerwca do 15stycznia zużycie 1750kw przez pompę łącznie z cwu na 4 osoby . Oczywiście jeszcze na prądzie budowlanym ,ale już niedługo. Proszę o porównanie z podobnymi pompami a najlepiej buderusa ,aha kolektor to 2 nitki po ok 270 mb kazda na 1,4m w ziemi . Licząc / 1m-c-ca=310zł m-ce na budowlanej taryfie . Może pierwszy sezon być drozszy poprzez wygrzewanie ale i tak wydaje mi sie to niezbyt duzo bo za ta cenę kupi się pól tony ekogochu !!

Pozdrawiam

Edytowane przez Sabina i Grzegorz
https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4496630

• 2 months później...
Ja uwazam że wycena bardzo korzystna ,podaj proszę namiary na firmę.

Byłam dzisiaj w jednej firmie i wstępna wycena przy 9KW całość z podłogówką to koszt ok. 80tyś.,jjutro umówię się na dokładną wycenę z firmy Sapro ,ciekawe co zaoferują?

Wycena bardzo korzystna. U nas dostaliśmy za to samo tyle że pompa innej firmy ok. 120 tys!! Chyba chcą nas nieźle naciągnąć :-(

https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4638280

My ostatecznie podpisaliśmy umowę na zakup i montaż pompy ciepła Buderus Logatherm WPS 6 K razem z kolektorem poziomym i podłogówką. Inwestycja obejmuje też instalację wod-kan i oczyszczalnię ścieków - mamy nadzieję, że firma i sprzęt się sprawdzą.
https://forum.murator.pl/topic/147346-pompy-ciep%C5%82a-ivt-greenline-ht-plus-wasze-opinie/#findComment-4639831