Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My ostatecznie podpisaliśmy umowę na zakup i montaż pompy ciepła Buderus Logatherm WPS 6 K razem z kolektorem poziomym i podłogówką. Inwestycja obejmuje też instalację wod-kan i oczyszczalnię ścieków - mamy nadzieję, że firma i sprzęt się sprawdzą.

Jeśli nie jest to tajemnicą, proszę o koszt z rozbiciem na: podłogówkę, "kotłownię", urządzenie (pompę) i kolektor poziomy.

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Witam, jestem nowy na tym forum, jednak w temacie pomp już co nie co wiem. od jakiegoś czasu myślę o pompie ciepła, ostatnio dostałem wycenę pompy Ht Plus C6, którą z kolektorem poziomym, instalacją PC i ogrzewaniem podłogowym dla 140m2 domu ma wstępnie kosztować niecałe 60 tyś. Zastanawia mnie jednak skuteczność tej pompy i kosztu użytkowania. Jeśli pompa rzeczywiście zużywa około 1500 zł rocznie (przy taryfie nocnej) to okres zwrotu wynosi 8-10 lat. Jeśli jednak realne zużycie to 2500-3000 to pompa będzie zwracała się nawet i 20 lat. W takiej sytuacji jest to z ekonomicznego punktu widzenia nieopłacalne ( analiza uwzględnia wzrost kosztów paliw jak i energii) w porównaniu do eko-groszku, lub miału nie opłaca się instalować PC. Jeśli się mylę proszę o poprawienie. Nie dociera do mnie jednak to ze jest to bardziej ekologiczne, a przy systemie zasypowym mogę raz na 3-4 dni załadować piec i wyczyścić resztki. Zastanawiam się więc, czy nie wstrzymać się z PC, podłogówka i tak będzie pasowała pod jedno i drugie, opalać miałem, bądź ekogroszkiem i jak już ceny PC spadną bądź wprowadzą refundację wtedy wymienić piec na PC.

Nie wiem jaki to ma związek z tematem (IVT Greenline HT plus), ale jeśli nie przeszkadza ci wcale węgiel w kotłowni, zakup dowóz i rozładunek opału, składowanie czyszczenie itp. atrakcje, jeśli odjąłeś od wyceny koszt wykonania instalacji wewnętrznej (do kotła też jej potrzebujesz więc musisz za nią zapłacić), to powinno być jasne. W tym konkretnym Twoim przypadku. Ty będziesz mieszkał i to obsługiwał.

A zresztą ten problem jest cyklicznie odgrzewany, poczytaj ;)

Witam, jestem nowy na tym forum, jednak w temacie pomp już co nie co wiem. od jakiegoś czasu myślę o pompie ciepła, ostatnio dostałem wycenę pompy Ht Plus C6, którą z kolektorem poziomym, instalacją PC i ogrzewaniem podłogowym dla 140m2 domu ma wstępnie kosztować niecałe 60 tyś. Zastanawia mnie jednak skuteczność tej pompy i kosztu użytkowania. Jeśli pompa rzeczywiście zużywa około 1500 zł rocznie (przy taryfie nocnej) to okres zwrotu wynosi 8-10 lat. Jeśli jednak realne zużycie to 2500-3000 to pompa będzie zwracała się nawet i 20 lat. W takiej sytuacji jest to z ekonomicznego punktu widzenia nieopłacalne ( analiza uwzględnia wzrost kosztów paliw jak i energii) w porównaniu do eko-groszku, lub miału nie opłaca się instalować PC. Jeśli się mylę proszę o poprawienie. Nie dociera do mnie jednak to ze jest to bardziej ekologiczne, a przy systemie zasypowym mogę raz na 3-4 dni załadować piec i wyczyścić resztki. Zastanawiam się więc, czy nie wstrzymać się z PC, podłogówka i tak będzie pasowała pod jedno i drugie, opalać miałem, bądź ekogroszkiem i jak już ceny PC spadną bądź wprowadzą refundację wtedy wymienić piec na PC.

Możesz tak zrobić. Albo trochę inaczej. Nie licz kosztu podłogówki i instalacji CWU bo tak czy siak to zrobisz. Pozostaje kwestia Pompa czy Kocioł na ekogroszek.

Kocioł na groszek z automatyka to koszt około 4-5 tyś. Komin który do niego jest niezbędny to też podobny koszt, około 4 tyś. Jeżeli w planie masz mieć wentylację grawitacyjną to trochę mniej bo komin tak czy siak będziesz stawiał, tylko dodatkowo jeden ciąg dostawisz, ale około 2 tyś będzie to kosztować. Czyli będzie Cię ta opcja kosztować około 7 tyś. A pomyśl jakbyś kupił pompę polskiego producenta za około 12-14 tyś i zrobił sam dolne źródło poziome koszt około 5-6 tyś. Koszt tej opcji to około 20 tyś. Dopłacasz 13 tyś...i jak teraz wygląda ta kalkulacja ze zwrotami?

• 1 month później...

W ostatnich dniach założono mi HTC Plus 9 więc jeszcze nie mogę powiedzieć za dużo ale...

Dom jest w stanie wykończenia, położone gładzie, kafle, pomalowane, zakładam więc że jeszcze jest spora wilgotność. Dom ocieplony styropianem 15, a metraż to około 180 m kw.

Pompę ustawiono na razie na stałą temperaturę 22 stopni wewnątrz domu, cwo na minimum 35 stopni. Dogrzewacz na razie wyłączony. W pierwszy dzień przy takim ustawieniu na liczniku nabiło.... o zgrozo 30kWh. Czy to normalne na takim etapie budowy?

W ostatnich dniach założono mi HTC Plus 9 więc jeszcze nie mogę powiedzieć za dużo ale...

Dom jest w stanie wykończenia, położone gładzie, kafle, pomalowane, zakładam więc że jeszcze jest spora wilgotność. Dom ocieplony styropianem 15, a metraż to około 180 m kw.

Pompę ustawiono na razie na stałą temperaturę 22 stopni wewnątrz domu, cwo na minimum 35 stopni. Dogrzewacz na razie wyłączony. W pierwszy dzień przy takim ustawieniu na liczniku nabiło.... o zgrozo 30kWh. Czy to normalne na takim etapie budowy?

witaj,

co prawda mam PCi P-W, ale:

1.jak nie masz wycieku wody z instalacji ( poczekaj jeszcze kilka dni np.3) i wylacz pompe lub nastaw nizsza temperatury na ogrzewanie - przy czym wietrz, wietrz i wietrz :)

szkoda kWh na osuszanie budynku latem :)

2. sprawdz filtry przeplywowe - do podlogowki, czy aby nie sa mocno zabrudzone - ja czyscilem po wlaczeniu calej instalacji raz na tydzien i bylo co czyscic

3. odpowietrz instalacje

4. sprawdz cisnienie w ukladzie wodnym - ponizej 1bara(moim zdaniem) to za malo

5. niestety, ale trzeba wprowadzic wlasne ustawienia w panelu uzytkownika - mnie sie udalo dostosowac prace pompy do moich potrzeb po 7 miesiacach :(

6. zawezwij instalatora - na reklamacje

to moje rady na prosty chlopski rozum :)

ale pewnie ktos jeszcze z forum cos ci podpowie ;)

zuzycie b.duze jak na ten czas - ale przy ciaglej pracy PCi mozliwe - tak samo mialem na poczatku w pazdzierniku i listopadzie

powodzenia

• 2 months później...

arecki1338

Odnośnie tego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4967063&viewfull=1#post4967063

W menu 1.3 Można zmieniać kształt krzywej grzewczej- robić garby. Po ustawieniu krzywej w 1.1 obserwujesz na początku temp w domu.Jeżeli masz już wybraną krzywą idealną dla obecnych temp zew to pozostaje tylko czekać aż będzie 0oC,-10oC,-20oC - wówczas sam przekonasz się czy takie ustawienie jest dla Ciebie optymalne.Nie wiem czy masz taryfę G11 czy G12.Jeżeli dla -10oC na zew będzie wskazana jakaś korekta to z menu 1.3 wybierzesz tą temp i zmienisz tam na +\- temp obiegu .

Takie regulacje dokonuje się zwykle raz w pierwszym sezonie,później zapomnisz jak wygląda Twoje menu :-)

• 4 weeks później...

Witam

Posiadam pompę IVT greenline od 2009 roku tylko dopiro w tym sezonie przeprowadziłem się - dom w poprzednich latach był ogrzewany czyli nie powinno być wilgoci technologicznej , na tą chwilę gdy temperatura na zewnątrz spada do -6 stopni a w dzień + 6 pompa pracuje 7 godzin - wydaje mi się że jest to dość dużo. Wszyscy piszą o łamani krzywej grzewczej ale czy może Ktoś opisać na czy to polega i jak to się ma do regulatorów temperatury w każdym pomieszczeniu. Mam około 140 m2 (mieszkam na parterze i tam mam 21 stopni) wykop poziomy 600m ogrzewanie podłogowe + regulatory w każdym pomieszczeniu. Obecnie mam ustawioną krzywą 3 przesuniętą o + 2 stopnie temperatura CWU 48 stopni. - robiłem już rożne testy na krzywej grzewczej ale nie widzę efektu. Z moich obserwacji wynika, że CWU jest ściśle powiązana z CO - nie mam zapotrzebowania na CO (regulatory zamknięte) ale spada temperatura CWU i uruchamia się pompa co za tym idzie wzrasta temperatura na obiegu CO. Nie wiem czy mam coś źle ustawione czy musi być tak jak w instrukcji IVT, że najlepiej aby było zapotrzebowania na ciepło budynku -czyli regulatory otwarte. Jak Ktoś zna odpowiedź na mój wywód to chętnie poznam i spróbuje się dostosować do uwag.

...zamknięcie wszystkich pętli rozdzielaczy nie jest najlepsze dla pompy, bo zwiększy się ilość cykli pracy...

7 godz pracy to żadna tragedia, przy temperaturach zewnętrznych dla jakich były robione wyliczenia i dobór pompy (jeśli w ogóle ktoś Ci to policzył) pompa może pracować nawet 24h/dobę

wzrost temp CO po zakończeniu dogrzewania zasobnika jest moim zdaniem dziwnym zjawiskiem, a czujnik temp CO nie łapie jakiejś "lewej" temp od zasobnika?

• 2 months później...
Witam

Posiadam pompę IVT greenline od 2009 roku tylko dopiro w tym sezonie przeprowadziłem się - dom w poprzednich latach był ogrzewany czyli nie powinno być wilgoci technologicznej , na tą chwilę gdy temperatura na zewnątrz spada do -6 stopni a w dzień + 6 pompa pracuje 7 godzin - wydaje mi się że jest to dość dużo. Wszyscy piszą o łamani krzywej grzewczej ale czy może Ktoś opisać na czy to polega i jak to się ma do regulatorów temperatury w każdym pomieszczeniu. Mam około 140 m2 (mieszkam na parterze i tam mam 21 stopni) wykop poziomy 600m ogrzewanie podłogowe + regulatory w każdym pomieszczeniu. Obecnie mam ustawioną krzywą 3 przesuniętą o + 2 stopnie temperatura CWU 48 stopni. - robiłem już rożne testy na krzywej grzewczej ale nie widzę efektu. Z moich obserwacji wynika, że CWU jest ściśle powiązana z CO - nie mam zapotrzebowania na CO (regulatory zamknięte) ale spada temperatura CWU i uruchamia się pompa co za tym idzie wzrasta temperatura na obiegu CO. Nie wiem czy mam coś źle ustawione czy musi być tak jak w instrukcji IVT, że najlepiej aby było zapotrzebowania na ciepło budynku -czyli regulatory otwarte. Jak Ktoś zna odpowiedź na mój wywód to chętnie poznam i spróbuje się dostosować do uwag.

rzecz

Ten problem już jest rozwiązany - był nieszczelny zawór trójdrogowy - zgłoszenie reklamacyjne i po problemie. Ale teraz widzę kolejny problem - jest ponad -10 stopni i temperatura sprężarki nie przekracza 62 stopnie podczas pracy na CO , gdy załącza się CWU bez problemu dochodzi do 80 stopni. przy tych temperaturach pompa pracuje nawet 19 godzin na dobę.

rzecz

Ten problem już jest rozwiązany - był nieszczelny zawór trójdrogowy - zgłoszenie reklamacyjne i po problemie. Ale teraz widzę kolejny problem - jest ponad -10 stopni i temperatura sprężarki nie przekracza 62 stopnie podczas pracy na CO , gdy załącza się CWU bez problemu dochodzi do 80 stopni. przy tych temperaturach pompa pracuje nawet 19 godzin na dobę.

A jaką masz konkretnie PCi(moc)? Jakie masz najwyższe temp na zasileniu i powrocie?

Pompa 11KW. co do temperatury zasilania i na powrocie do końca nie rozumiem pytania - jest to uzależnione od tem na zewnątrz - mam ogrzewanie podłogowe i bufor 300 L - przy tem. -10 stopni potrzebuję około 28 stopni na zasilaniu ( to w zupełności wystarcza do utrzymania temperatury w budynku w zakresie 20,5 - 21,5 stopnia.
Pompa 11KW. co do temperatury zasilania i na powrocie do końca nie rozumiem pytania - jest to uzależnione od tem na zewnątrz - mam ogrzewanie podłogowe i bufor 300 L - przy tem. -10 stopni potrzebuję około 28 stopni na zasilaniu ( to w zupełności wystarcza do utrzymania temperatury w budynku w zakresie 20,5 - 21,5 stopnia.

Twoja PCi pracuje 19 h a potrzebuje 28 *C na zasilaniu by utrzymać 21*C?Czy wyłapałeś ile masz cykli w ciągu doby? jaką masz histerezę?

Gdy będą miał możliwość podam Tobie ile wynosi temp sprężarki u mnie.Tyle ,że u mnie temp powrotu wynosi 30*C a zasilania 36*

To nie temperatura sprężarki tylko gorących par na tłoczeniu. Zaraz za sprężarką.

Dzięki wihajster.My laicy jednak szybko wiedzieliśmy o co chodzi - po prostu czytamy co nam wyświetlacz podaje a mniej precyzyjnie to może przekazujemy

U mnie przy temp zasilania 33,3*C temp gorących par na tłoczeniu za sprężarką :) wynosi 68,3*C.

Przy obecnych temp zew PCi może pracować 19h.Nie znam zapotrzebowania Twojego domu ale 11KW to dość sporo na 140 m kw