Bad 06.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ja mam bardzo podobną pompę jak Ty i u mnie temperatura nie spada tak szybko. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy zużyję większość wody ze zbiornika. Wtedy pierwsze nagrzanie wody w zbiorniku nie wystarcza i następuje dość szybki spadek temperatury. Pompa ponownie włącza się i woda grzeje się drugi raz. To wystarcza i temperatura wody utrzymuje się na stałym poziomie przez długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakol 06.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Podczas pracy pompy gdy grzeje CWU spisz wartości z czujników GT8 i GT9 i temperature z GT3 następnie podczas grzania CO spisz wartości z tych samych czujników. Może padł Ci zawór trójdrogowy i miesza CWU z CO Edytowane 6 Marca 2013 przez krakol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 08.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 u mnie jakbym odkręcił cieplą wodę w wannie na maks, to by mi tak szybko nie spadało... ja bym raczej podejrzewał złą lokalizację czujnika CWU - czy woda przez ten okres tak szybko stygnie? podejrzewam, że jak jest grzanie, to czujnik pokazuje "blisko prawdy", jak wyłączy się grzanie, to zaczyna na niego wpływać temperatura otoczenia i dlatego temperatura szybko spada... Taki teścik muszę przeprowadzić, wydaje mi się że z tym czujnikiem jest "coś" nie tak, może nie zaizolowany? posprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 08.03.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A weź tak organoleptycznie sprawdź temp w najbliższym kranie zaraz po nagrzaniu do 46-47C i tuż przed załączeniem grzania na CWU przy 40,5C czy faktycznie jest taka/jakakolwiek różnica? Ja grzejąc do tej temp co ty, 40C mam po 5-6h a PCi stoi w garażu z temp 8-12C. Czy te obserwacje prowadzisz gdy PCi pracuje na co po wygrzaniu CWU czy gdy nie pracuje? w weekend przeprowadzę testy, sprawdzę czujnik, itp. Moja kotłownia również oscyluje w podobnej temp, wydawało mi się, że baniak będący w obudowie pompy, szczelnie zaizolowany powinien trzymać temp przynajmniej kilka godzin a tymczasem nabija mi kWh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 22.03.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 w weekend przeprowadzę testy, sprawdzę czujnik, itp. Moja kotłownia również oscyluje w podobnej temp, wydawało mi się, że baniak będący w obudowie pompy, szczelnie zaizolowany powinien trzymać temp przynajmniej kilka godzin a tymczasem nabija mi kWh! Czy istnieje możliwość, żeby pc IVT tak puszczała temp z powodu tego, że nie ma grzałki tylko CWU grzeje płaszczowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 05.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 U nas delta DZ cały sezon utrzymuje się w okolicach 3. Delta GZ to okolica 6 ale do tej pory mieliśmy problem z temperaturą podłogi w dwóch pomieszczeniach poddasza (ma poniżej 20 stopni dla drewnianej podłogi). Dzisiaj na ich pętlach zwiększono otwarcie na rozdzielaczu oraz zwiększono bieg pompy obiegowej GZ z 2 na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 08.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Panowie jakie macie domyśle ustawienia dla menu 1.1 (Zakres wzrost / spadek) oraz regulacja krzywej grzewczeh w IVT HT Plus C9? Mam wrażenie, że zostało to u nas zmienione podczas ostatnie wizyty serwisowej i wzrosła nam tem. w domu i zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Mam wrażenie, że zostało to u nas zmienione podczas ostatnie wizyty serwisowej i wzrosła nam tem. w domu i zużycie prądu. jeżeli masz za ciepło w domu to obniż krzywą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 08.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 jeżeli masz za ciepło w domu to obniż krzywą... Tak, to jasne ale może to wynika z ostatnich zmian temperatury na zewnątrz. Dziwi nas jedynie duże dzienne zużycie (20-30kWh) przy stosunkowo wys. tem. zewnętrznej dlatego najpierw chcemy ustalić jakie są wartości fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.04.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 w ustawieniach pc nie ma czegoś takiego jak ustawienia fabryczne - każde urządzenie trzeba dopasować ustawieniami do konkretnego domu i dlatego nie warto sugerować się ustawieniami fabrycznymi lub innych użytkowników.raczej niemożliwe jest żeby zużycie wzrosło a temp w domu nie (chyba że wystąpiła jakaś awaria) więc musisz reagować na temp w domu ustawieniami krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 09.04.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 raczej niemożliwe jest żeby zużycie wzrosło a temp w domu nie (chyba że wystąpiła jakaś awaria) więc musisz reagować na temp w domu ustawieniami krzywej. Tutaj zdaje sie wzrosła temp w domu i wzrosło zużycie. ponds79 Za rada wyżej, obniż krzywą, z ciekawości jaka ona jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 09.04.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 w ustawieniach pc nie ma czegoś takiego jak ustawienia fabryczne. Czym innym jest dostosowanie nastawów, a czym innym są ustawienia fabryczne, które są i które można przywrócić. Dlatego też pytam o nastawy fabryczne bo jestem ciekawa co zostało przestawione. Obecne nastawy powodują, że w zużycie prądu mamy takie jak w zimę (około 20-30kWh na dobę) a w domu mimo, że temp. pokojową mamy nastawioną na 21,5 to mamy około 23. Sama PC pracuje około 11-12h. W menu 1.1 czyli Zakres wzrost / spadek temp mamy wartość 4,5 W menu 1.3 czyli Regulacja krzywej grzew. mamy wartości: - Wyj 20 / Krzywa 20 - Wyj 15 / Krzywa 23,6 - Wyj 10 / Krzywa 27,2 Jeśli chodzi o deltę GZ i DZ (nie wiem kiedy ten odczyt sięrobi) to na koniec pracy PC gdy wyłącza się sprężarka to mamy wartości: GT8 51,7 a GT9 47,1 (po kilku minutach są to wartości dla czujników" 24,6 i 24,6) GT10 1,5 a GT 11 -1,0 (j.w. 2,0 i 1,0) Dodatkowe pytanie - na którym biegu pracują u Was pompki obiegowe w PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 09.04.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 chłop swoje i pop swoje...masz za ciepło? zmniejsz krzywą - pompa ciepła to nie prom kosmiczny i tu cudów nie ma - płacisz tylko za to co jest wpompowywane do domu a regulujesz to tą nieszczęsną krzywą grzewczą, jak to zrobić to masz dokładnie opisane w instrukcji obsługi, którą na pewno posiadasz, w tejże instrukcji jest też wyjaśnione, jak działa pompa przy podpięciu czujnika pokojowego i niestety nie wygląda to tak jak Ci się najwyraźniej wydaje czyli ustawiasz 21 i masz 21 więc tym się nie sugeruj.Nie sugeruj się też ustawieniami innych użytkowników tylko skup się na swoich - prawidłowa delta dolnego źródła to 3-5 stopni a górnego 6-8 jeżeli u Ciebie są takie delty to nie musisz kręcić biegami w obiegówkach, jak któraś delta jest za mała to zmniejszasz bieg obiegówki, jak za duża to zwiększasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 10.04.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 W menu 1.1 czyli Zakres wzrost / spadek temp mamy wartość 4,5 W menu 1.3 czyli Regulacja krzywej grzew. mamy wartości: - Wyj 20 / Krzywa 20 - Wyj 15 / Krzywa 23,6 - Wyj 10 / Krzywa 27,2 Dodatkowe pytanie - na którym biegu pracują u Was pompki obiegowe w PC? Ok. To jam mam krzywa ustawioną na 2. Z menu 1.3 odczytaj i podaj wyj 5 oraz wyj 0 - to jest tak dziwnie opisane ale to są temp. na zew.Teraz mieliśmy 0-5 C mniej więcej i to właśnie nas interesuje. Krzywa 27,2 - to jest temp powrotu w instalacji, u Ciebie jest skok na każde 5C na zew o 3,6C w powrocie.Czyli podejrzewam,że dla wyj 0 / krzywa 34,4C Jeżeli masz dT=5C w górnym źródle to zasilenie wyniesie 39,4C.To faktycznie wysoko przy prawidłowo dobranej instalacji jeżeli nie masz grzejników. Sprawdź to może i podaj tutaj.Jeżeli tak jest to koniecznie obniżenie krzywej albo zmiana garbów na tej krzywej wlaśnie w Menu 1.3. Teraz ustawienie temp pokojowej - wszystko zależy jak masz ustawiony wpływ czujnika pokojowego na działanie PCi. Może masz na 0 i wtedy PCi go nie bierze pod uwagę.Sprawdź i to. Jak działa ten czujnik opisałem kiedyś tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165852-Pompy-ciep%C5%82a-IVT-Greenline-HT-plus-wasze-opinie&p=4488104&viewfull=1#post4488104 Pompki obiegowe np: u mnie obie na III biegu.Ale Ty nie możesz się tym kierować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 10.04.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) W menu 1.3 mamy dane: - Wyj 5 / Krzywa 30,8 - Wyj 0 / Krzywa 34/4 Zatem Twoje "podejrzenia" dą porpawne Wydaje mi się, że mieliśmy inne ustawienia (ale nie wiem jakie). Cały dom ma wyłącznie ogrzewanie podłogowe i do tej pory to co było ustawione na czujniku temperatury pokrywało się temperaturą jaka jest w domu. Wpływ czujnika mamy ustawiony na wartość 5 (dziękuję za opis działania czujnika). O bieg pompy obiegowaj pytam ponieważ zwiększono go na III bieg po tym jak cały czas w jednym z pokoi mamy zimniejszą podłogę. To jednak póki co nie pomogło (dzisiaj dodatkowo otworzono całkowicie pętle na rozdzelaczu do tego pokoju). Czy jeżeli zmniejszę wartość w menu 1.1 to od razu zmienią się wartości w 1.3 czy są to może osobne ustawienia. wit74@: czy u Ciebie wartoś 2 dlakrzywej jest "od nowości" od zakupu PC? Będę wdzięczna za opis interpretowania i obliczania tej naszej delty na DZ i GZ. Dziękuję. Właśnie na stronie 40 instrukci odkyto: "Ustawienia fabryczne pompy ciepła" i dla 1.1 wartość fabryczna to 4. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez ponds79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 ...nie dotykaj na razie 1.3 skup się tylko na 1.1 (nachylenie krzywej)jeżeli masz 4 to zmniejsz do 3 i zobacz co się dzieje za 24 godz, jeśli nadal jest za ciepło to zmniejsz do 2 itd jeżeli miałaś za zimno w jednym pokoju to należało zacząć od odkręcenia pętli a nie od kręcenia pompą obiegową delta GZ = temp zasilania podłogówki - temp powrotu podłogówki (nie pamiętam które to czujniki, ale są opisane w instrukcji (tą deltę odczytujesz w dowolnym momencie)delta DZ= temp na wejściu pompy z ziemi - temp na wyjściu (odczytujesz podczas pracy sprężarki tylko nie od razu po starcie - najlepiej niech pompa pochodzi chociaż kilka minut) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 10.04.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Zmniejszyliśmy na razie do 4 (z 4,5) - w instrukcji piszą aby zmniejszać co bardzo małe skoki więc zobaczymy Pętla odkręcona na maxa w tym pokoju, zobaczymy za dzień / dwa. Delta więc u nas to 4,6 pod koniec pracy sprężarki (GZ) oraz 2,5 (DZ). Czyli jak widać trochę małe względem tego co podał Sławek. Delta była większa na II-gim biegu pompy obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 na górnym i dolnym źródle zmniejsz bieg i zobacz jutro jaka będzie delta... spokojnie obniż krzywą do 3, jak nie będzie dogrzewać do tych 21 to zwiększysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 11.04.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Zmniejszyliśmy na razie do 4 (z 4,5) - w instrukcji piszą aby zmniejszać co bardzo małe skoki więc zobaczymy Pętla odkręcona na maxa w tym pokoju, zobaczymy za dzień / dwa. Delta więc u nas to 4,6 pod koniec pracy sprężarki (GZ) oraz 2,5 (DZ). Czyli jak widać trochę małe względem tego co podał Sławek. Delta była większa na II-gim biegu pompy obiegowej. Delty są u Ciebie ok wg mnie i nie ruszałbym obiegówek, bo nie chce mi sie wieżyc ,że pomiędzy II a III biegiem były takie różnice,że teraz masz za ciepło i za dużo kWh zużywasz Zmniejszając krzywą( ja sam ustawiłem u siebie na 2) powinnaś w Menu 1.3 zaobserwować zmiany. Mąjac temp zasilania wyższa od temp powrotu o 4,6C pompujesz 39C w podłogę.Ja bym obniżył krzywą więcej niż do 4. Nie wiem tego ale może przy 0 C wystarczy wartość powrotu 29C u Ciebie.Po każdej zmianie dobre dwie doby obserwacji. Temperaturę w tym jednym pokoju narazie zostaw - może to tylko kwestia innego otwarcia pętli gdzies indziej,ale nie wszystko na raz. Jeszcze co do twojej wartości delty.To może jest troszkę inna bo wyliczając różnicę z odczytów czujników GT8=51,7C i GT9=47,1C masz te 4,6 ale to jest dla grzania CWU. Jak się uda to sprawdź dla samego co. - wtedy te odczyty na GT8/9 będą niższe Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.04.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Delty są u Ciebie ok wg mnie i nie ruszałbym obiegówek, bo nie chce mi sie wieżyc... , delty nie są ok, są trochę za niskie i dlatego trzeba zmniejszyć biegi pomp obiegowych i zobaczyć jak to wpłynie na delty i jakie będą wartości... tu nie chodzi o wiarę lub niewiarę a o poprawne skonfigurowanie instalacji, dochodzi jeszcze kwestia oczywista czyli oszczędność zużycia energii - pompy obiegowe na najwyższych biegach zużywają jej więcej niż na niższych i dlatego powinny pracować na najniższych możliwych biegach... oczywiście wit74 u siebie rób jak chcesz, ale nie doradzaj innym opierając się wyłącznie na swojej wierze co do delty GZ to uważam, że też się mylisz bo z tego co się orientuję w IVT czujnik powrotu podłogówki jest umieszczony na rurce powrotnej na zewnątrz pompy więc nie może on odczytać w żaden sposób temperatury zasobnika więc raczej dane jakie podaje ponds są prawidłowe Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts