Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła IVT Greenline HT plus - wasze opinie

arecki1338

Recommended Posts

Ja mam bardzo podobną pompę jak Ty i u mnie temperatura nie spada tak szybko. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy zużyję większość wody ze zbiornika. Wtedy pierwsze nagrzanie wody w zbiorniku nie wystarcza i następuje dość szybki spadek temperatury. Pompa ponownie włącza się i woda grzeje się drugi raz. To wystarcza i temperatura wody utrzymuje się na stałym poziomie przez długi czas.

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie jakbym odkręcił cieplą wodę w wannie na maks, to by mi tak szybko nie spadało...

ja bym raczej podejrzewał złą lokalizację czujnika CWU - czy woda przez ten okres tak szybko stygnie?

podejrzewam, że jak jest grzanie, to czujnik pokazuje "blisko prawdy", jak wyłączy się grzanie, to zaczyna na niego wpływać temperatura otoczenia i dlatego temperatura szybko spada...

Taki teścik muszę przeprowadzić, wydaje mi się że z tym czujnikiem jest "coś" nie tak, może nie zaizolowany? posprawdzam.

A weź tak organoleptycznie sprawdź temp w najbliższym kranie zaraz po nagrzaniu do 46-47C i tuż przed załączeniem grzania na CWU przy 40,5C czy faktycznie jest taka/jakakolwiek różnica? Ja grzejąc do tej temp co ty, 40C mam po 5-6h a PCi stoi w garażu z temp 8-12C.

Czy te obserwacje prowadzisz gdy PCi pracuje na co po wygrzaniu CWU czy gdy nie pracuje?

w weekend przeprowadzę testy, sprawdzę czujnik, itp. Moja kotłownia również oscyluje w podobnej temp, wydawało mi się, że baniak będący w obudowie pompy, szczelnie zaizolowany powinien trzymać temp przynajmniej kilka godzin a tymczasem nabija mi kWh!

• 2 weeks później...
w weekend przeprowadzę testy, sprawdzę czujnik, itp. Moja kotłownia również oscyluje w podobnej temp, wydawało mi się, że baniak będący w obudowie pompy, szczelnie zaizolowany powinien trzymać temp przynajmniej kilka godzin a tymczasem nabija mi kWh!

Czy istnieje możliwość, żeby pc IVT tak puszczała temp z powodu tego, że nie ma grzałki tylko CWU grzeje płaszczowo?

• 2 weeks później...
U nas delta DZ cały sezon utrzymuje się w okolicach 3. Delta GZ to okolica 6 ale do tej pory mieliśmy problem z temperaturą podłogi w dwóch pomieszczeniach poddasza (ma poniżej 20 stopni dla drewnianej podłogi). Dzisiaj na ich pętlach zwiększono otwarcie na rozdzielaczu oraz zwiększono bieg pompy obiegowej GZ z 2 na 3.

w ustawieniach pc nie ma czegoś takiego jak ustawienia fabryczne - każde urządzenie trzeba dopasować ustawieniami do konkretnego domu i dlatego nie warto sugerować się ustawieniami fabrycznymi lub innych użytkowników.

raczej niemożliwe jest żeby zużycie wzrosło a temp w domu nie (chyba że wystąpiła jakaś awaria) więc musisz reagować na temp w domu ustawieniami krzywej.

raczej niemożliwe jest żeby zużycie wzrosło a temp w domu nie (chyba że wystąpiła jakaś awaria) więc musisz reagować na temp w domu ustawieniami krzywej.

Tutaj zdaje sie wzrosła temp w domu i wzrosło zużycie.

ponds79

Za rada wyżej, obniż krzywą, z ciekawości jaka ona jest?

w ustawieniach pc nie ma czegoś takiego jak ustawienia fabryczne.

Czym innym jest dostosowanie nastawów, a czym innym są ustawienia fabryczne, które są i które można przywrócić. Dlatego też pytam o nastawy fabryczne bo jestem ciekawa co zostało przestawione.

Obecne nastawy powodują, że w zużycie prądu mamy takie jak w zimę (około 20-30kWh na dobę) a w domu mimo, że temp. pokojową mamy nastawioną na 21,5 to mamy około 23. Sama PC pracuje około 11-12h.

W menu 1.1 czyli Zakres wzrost / spadek temp mamy wartość 4,5

W menu 1.3 czyli Regulacja krzywej grzew. mamy wartości:

- Wyj 20 / Krzywa 20

- Wyj 15 / Krzywa 23,6

- Wyj 10 / Krzywa 27,2

Jeśli chodzi o deltę GZ i DZ (nie wiem kiedy ten odczyt sięrobi) to na koniec pracy PC gdy wyłącza się sprężarka to mamy wartości:

GT8 51,7 a GT9 47,1 (po kilku minutach są to wartości dla czujników" 24,6 i 24,6)

GT10 1,5 a GT 11 -1,0 (j.w. 2,0 i 1,0)

Dodatkowe pytanie - na którym biegu pracują u Was pompki obiegowe w PC?

chłop swoje i pop swoje...

masz za ciepło? zmniejsz krzywą - pompa ciepła to nie prom kosmiczny i tu cudów nie ma - płacisz tylko za to co jest wpompowywane do domu a regulujesz to tą nieszczęsną krzywą grzewczą, jak to zrobić to masz dokładnie opisane w instrukcji obsługi, którą na pewno posiadasz, w tejże instrukcji jest też wyjaśnione, jak działa pompa przy podpięciu czujnika pokojowego i niestety nie wygląda to tak jak Ci się najwyraźniej wydaje czyli ustawiasz 21 i masz 21 więc tym się nie sugeruj.

Nie sugeruj się też ustawieniami innych użytkowników tylko skup się na swoich - prawidłowa delta dolnego źródła to 3-5 stopni a górnego 6-8 jeżeli u Ciebie są takie delty to nie musisz kręcić biegami w obiegówkach, jak któraś delta jest za mała to zmniejszasz bieg obiegówki, jak za duża to zwiększasz...

W menu 1.1 czyli Zakres wzrost / spadek temp mamy wartość 4,5

W menu 1.3 czyli Regulacja krzywej grzew. mamy wartości:

- Wyj 20 / Krzywa 20

- Wyj 15 / Krzywa 23,6

- Wyj 10 / Krzywa 27,2

Dodatkowe pytanie - na którym biegu pracują u Was pompki obiegowe w PC?

Ok. To jam mam krzywa ustawioną na 2.

Z menu 1.3 odczytaj i podaj wyj 5 oraz wyj 0 - to jest tak dziwnie opisane ale to są temp. na zew.Teraz mieliśmy 0-5 C mniej więcej i to właśnie nas interesuje.

Krzywa 27,2 - to jest temp powrotu w instalacji, u Ciebie jest skok na każde 5C na zew o 3,6C w powrocie.Czyli podejrzewam,że dla wyj 0 / krzywa 34,4C

Jeżeli masz dT=5C w górnym źródle to zasilenie wyniesie 39,4C.To faktycznie wysoko przy prawidłowo dobranej instalacji jeżeli nie masz grzejników.

Sprawdź to może i podaj tutaj.Jeżeli tak jest to koniecznie obniżenie krzywej albo zmiana garbów na tej krzywej wlaśnie w Menu 1.3.

Teraz ustawienie temp pokojowej - wszystko zależy jak masz ustawiony wpływ czujnika pokojowego na działanie PCi. Może masz na 0 i wtedy PCi go nie bierze pod uwagę.Sprawdź i to. Jak działa ten czujnik opisałem kiedyś tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165852-Pompy-ciep%C5%82a-IVT-Greenline-HT-plus-wasze-opinie&p=4488104&viewfull=1#post4488104

Pompki obiegowe np: u mnie obie na III biegu.Ale Ty nie możesz się tym kierować

W menu 1.3 mamy dane:

- Wyj 5 / Krzywa 30,8

- Wyj 0 / Krzywa 34/4

Zatem Twoje "podejrzenia" dą porpawne :)

Wydaje mi się, że mieliśmy inne ustawienia (ale nie wiem jakie). Cały dom ma wyłącznie ogrzewanie podłogowe i do tej pory to co było ustawione na czujniku temperatury pokrywało się temperaturą jaka jest w domu. Wpływ czujnika mamy ustawiony na wartość 5 (dziękuję za opis działania czujnika).

O bieg pompy obiegowaj pytam ponieważ zwiększono go na III bieg po tym jak cały czas w jednym z pokoi mamy zimniejszą podłogę. To jednak póki co nie pomogło (dzisiaj dodatkowo otworzono całkowicie pętle na rozdzelaczu do tego pokoju).

Czy jeżeli zmniejszę wartość w menu 1.1 to od razu zmienią się wartości w 1.3 czy są to może osobne ustawienia.

wit74@: czy u Ciebie wartoś 2 dlakrzywej jest "od nowości" od zakupu PC?

Będę wdzięczna za opis interpretowania i obliczania tej naszej delty na DZ i GZ.

Dziękuję.

Właśnie na stronie 40 instrukci odkyto: "Ustawienia fabryczne pompy ciepła" i dla 1.1 wartość fabryczna to 4.

Edytowane przez ponds79

...nie dotykaj na razie 1.3 skup się tylko na 1.1 (nachylenie krzywej)

jeżeli masz 4 to zmniejsz do 3 i zobacz co się dzieje za 24 godz, jeśli nadal jest za ciepło to zmniejsz do 2 itd

jeżeli miałaś za zimno w jednym pokoju to należało zacząć od odkręcenia pętli a nie od kręcenia pompą obiegową

delta GZ = temp zasilania podłogówki - temp powrotu podłogówki (nie pamiętam które to czujniki, ale są opisane w instrukcji (tą deltę odczytujesz w dowolnym momencie)

delta DZ= temp na wejściu pompy z ziemi - temp na wyjściu (odczytujesz podczas pracy sprężarki tylko nie od razu po starcie - najlepiej niech pompa pochodzi chociaż kilka minut)

Zmniejszyliśmy na razie do 4 (z 4,5) - w instrukcji piszą aby zmniejszać co bardzo małe skoki więc zobaczymy :)

Pętla odkręcona na maxa w tym pokoju, zobaczymy za dzień / dwa.

Delta więc u nas to 4,6 pod koniec pracy sprężarki (GZ) oraz 2,5 (DZ). Czyli jak widać trochę małe względem tego co podał Sławek. Delta była większa na II-gim biegu pompy obiegowej.

Zmniejszyliśmy na razie do 4 (z 4,5) - w instrukcji piszą aby zmniejszać co bardzo małe skoki więc zobaczymy :)

Pętla odkręcona na maxa w tym pokoju, zobaczymy za dzień / dwa.

Delta więc u nas to 4,6 pod koniec pracy sprężarki (GZ) oraz 2,5 (DZ). Czyli jak widać trochę małe względem tego co podał Sławek. Delta była większa na II-gim biegu pompy obiegowej.

Delty są u Ciebie ok wg mnie i nie ruszałbym obiegówek, bo nie chce mi sie wieżyc ,że pomiędzy II a III biegiem były takie różnice,że teraz masz za ciepło i za dużo kWh zużywasz

Zmniejszając krzywą( ja sam ustawiłem u siebie na 2) powinnaś w Menu 1.3 zaobserwować zmiany. Mąjac temp zasilania wyższa od temp powrotu o 4,6C pompujesz 39C w podłogę.Ja bym obniżył krzywą więcej niż do 4. Nie wiem tego ale może przy 0 C wystarczy wartość powrotu 29C u Ciebie.Po każdej zmianie dobre dwie doby obserwacji.

Temperaturę w tym jednym pokoju narazie zostaw - może to tylko kwestia innego otwarcia pętli gdzies indziej,ale nie wszystko na raz.

Jeszcze co do twojej wartości delty.To może jest troszkę inna bo wyliczając różnicę z odczytów czujników GT8=51,7C i GT9=47,1C masz te 4,6 ale to jest dla grzania CWU.

Jak się uda to sprawdź dla samego co. - wtedy te odczyty na GT8/9 będą niższe

Edytowane przez wit74

Delty są u Ciebie ok wg mnie i nie ruszałbym obiegówek, bo nie chce mi sie wieżyc... ,

delty nie są ok, są trochę za niskie i dlatego trzeba zmniejszyć biegi pomp obiegowych i zobaczyć jak to wpłynie na delty i jakie będą wartości...

tu nie chodzi o wiarę lub niewiarę a o poprawne skonfigurowanie instalacji, dochodzi jeszcze kwestia oczywista czyli oszczędność zużycia energii - pompy obiegowe na najwyższych biegach zużywają jej więcej niż na niższych i dlatego powinny pracować na najniższych możliwych biegach...

oczywiście wit74 u siebie rób jak chcesz, ale nie doradzaj innym opierając się wyłącznie na swojej wierze ;)

co do delty GZ to uważam, że też się mylisz bo z tego co się orientuję w IVT czujnik powrotu podłogówki jest umieszczony na rurce powrotnej na zewnątrz pompy więc nie może on odczytać w żaden sposób temperatury zasobnika więc raczej dane jakie podaje ponds są prawidłowe

Edytowane przez Sławek...