wit74 11.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 skoro wiesz lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 11.04.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Obniżenie krzywej póki co dało rezulat taki, że faktycznie tem. w domu spadła do około 22 stopni więc prawie tyle ile zadane (21,5). Dzisiaj z ciekwaości zmanijszam krzywą do 3,5 i jutro odczyt Potwierdzam, że zmiana krzywej od razu zmieniła wartości w menu 1.3 co w zasadzie jest logiczne. Pompę obiegową dla CO mamy chyba tylko jedną (tą w PC) więc tylko tam można coś zmienić. Na razie z ciekwaości zostawiamy 3 bieg. W weekend zmniejszymy na drugi. Wydaje mi się, że tak jak pisze Sławek, zmniejszenie biegu spowoduje wzrost delty (bo wcześniej były wyższe). Teraz na GZ delta 5, a na DZ 2,7. W weekend potwierdzę wyniki po zmianie biegu. @wit74 deltę odczytuje w różnych momentach i chyba Sławek ma rację - te czujniki dotyczą wyłącznie CO, a nie CWU. Martwi mnie jeszcze chłodniejsza podłoga w tym jednym pomieszczeniu - minęła doba od pełnego otwarcie i "może jest cieplejsza" (teraz nie mamy termowizji więc pewności nie ma) ale chyba nie tak jak trzeba jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Martwi mnie jeszcze chłodniejsza podłoga w tym jednym pomieszczeniu - minęła doba od pełnego otwarcie i "może jest cieplejsza" (teraz nie mamy termowizji więc pewności nie ma) ale chyba nie tak jak trzeba jeszcze. tutaj sprawa jest gorsza, jeżeli nie wystarczy otwarcie obiegów to może sugerować albo jakiś zator albo za mało rurek w podłodze... jeżeli przy otwartych na max temp się nie podniesie to wypadałoby dławić inne pętle na rozdzielaczu a to nie jest korzystne bo zwiększa opory instalacji, ale puki co nie ma co siać paniki, daj znać za dwa , trzy dni co się dzieje... edit może też być np nieodpowietrzona pętla, zmniejsz biegi na obu pompach DZ i GZ i powiedz jak to wpłynęło na deltę Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 12.04.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Wydaje mi się, że tak jak pisze Sławek, zmniejszenie biegu spowoduje wzrost delty (bo wcześniej były wyższe). Teraz na GZ delta 5, a na DZ 2,7. W weekend potwierdzę wyniki po zmianie biegu. @wit74 deltę odczytuje w różnych momentach i chyba Sławek ma rację - te czujniki dotyczą wyłącznie CO, a nie CWU. Martwi mnie jeszcze chłodniejsza podłoga w tym jednym pomieszczeniu - minęła doba od pełnego otwarcie i "może jest cieplejsza" (teraz nie mamy termowizji więc pewności nie ma) ale chyba nie tak jak trzeba jeszcze. delta GZ=5 jest bardzo dobra a DZ= 2,7 też. Chcesz mieć większe tylko po co?Jak zmniejszysz biegi to delty wzrosną - wiemy o tym wszyscy. To jeszcze mam do was zapytanie czy uważacie,że oba czujniki w GT8 i GT9 sa walnięte czy to normalne ,że przy podlogówce i za oknem +5C wejście pokazuje 51,7C a wyjście 47,1*C ? Temp powrotu należy odczytywać z GT1 - na pewno nie ma nic wspólnego z CWU. Zachęcam szanownego instalatora doradcę i Ciebie ponds79 do zapoznania się z 20 str instrukcji. Zanim przestawisz biegi w obiegówkach podaj nam jak wyglądają teraz Twoje zużycia w kWh przy ogólnie dobrej temp w domu. Ten temat trzeba ustalić gdyż z nim zwróciłaś się na forum. Kolejnym tematem powinien być ten jeden pokój - ale to za chwilę Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.04.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 ...a ty co szarlatanie? siedzisz i dalej propagujesz te swoje przemyślenia? znowu w coś uwierzyłeś?widzę, że raz wierzysz że delta 7-10 stopni jest prawidłowa, za chwilę że 5 jest idealna, może 12 będzie dobrze? przemyśl to i powiedz jak to jest z tą twoją wiarą... i nie trzymaj nas w niepewności zdradź co wiesz na temat niedogrzanego pokoju.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 12.04.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) ...a ty co szarlatanie? siedzisz i dalej propagujesz te swoje przemyślenia? znowu w coś uwierzyłeś? widzę, że raz wierzysz że delta 7-10 stopni jest prawidłowa, za chwilę że 5 jest idealna, może 12 będzie dobrze? przemyśl to i powiedz jak to jest z tą twoją wiarą... i nie trzymaj nas w niepewności zdradź co wiesz na temat niedogrzanego pokoju.. Rozczarowujesz mnie Slawek i jesteś arogancki. Nie doceniasz też posiadaczy PCi Informacja o delcie 7-10C pochodzi z instukcji IVT i taka jest propagowana właśnie przez instalatorów IVT.Jeżeli dobrze przeczytasz post z którego to wyciągnąłeś to sie przekonasz kto o takiej głosi. Na forum nie raz było o deltach i temat był rozwijany. W górnym źródle 5 a w dolnym 3 to takie wartości wokół których powinny one oscylować.Tu takie mamy. Tyle o deltach. Tematem niedogrzanego pokoju to liczę właśnie na Ciebie,ja nie jestem instalatorem,hydraulikiem.Miałem identyczny problem i go rozwiązałem. I to wiem na pewno a nie jak to sugerujesz" wierzę" ,że go rozwiązałem. Obyś ty wierzył w to co piszesz,bo inaczej będziesz hipokrytą. W ogóle nie rozumiem Twojego nastawienia,chcesz pomóc ale co, przeszkadza Tobie,ze ktoś tez chce i poodchodzi trochę inaczej? Ominąłeś komentarz do temp zasilania i powrotu.Sprawdziłeś czy zwyczajnie nie wierzysz ,że inwestor miał racje?Przypominasz bardzo mojego instalatora,aż mnie korci zapytać o firmę,ale po co ..... Dla dobra ponds79 i innych już w tym wątku nie będę "propagowal swoich przemyśleń". Dobrze,że jesteś.Wierzę w Ciebie.... Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.04.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 delty nie są idealne, są lekko zaniżone i należy sprawdzić jakie będą po zmniejszeniu biegów pomp a potem podjąć decyzję jakie ustawienia pozostawić i takie jest moje zdanie...Twoje zdanie - niczego nie ruszać i stąd różnica poglądów która nas różni, bo z Twoim zdaniem zdecydowanie się nie zgadzam...nie omijam żadnego komentarza, nic nie sprawdzałem bo nie widzę powodów, napisałem wcześniej jak oblicza się te słynne delty i sądzę, że inwestor podaje prawidłowe i ideologii do tego nie dorabiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 18.04.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Po obniżeniu biegu pompy obiegowej na drugi bieg i odczekaniu paru dni, delta GZ 5,5, DZ 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.04.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 teraz to pewnie już pompa prawie nie chodzi na grzanie więc z resztą regulacji trzeba poczekać do przyszłej zimy, ale jeżeli takie delty będą to jeszcze zmniejsz obroty pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 29.04.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witam serdecznie. Mam nastepujace pytanko. Zakupilem uzywana IVT Greenline Plus C 6 kW i pojawila sie okazja by zakupic kolektor sloneczny w sensownej cenie. Czy mozna jakos podlaczyc kolektor do pompy, zeby latem on wzial na siebie ogrzewanie cwu? A moze da sie zeby pompa sterowala jakos rowniez ten kolektor? Dzieki wielkie za pomoc P.s. przepraszam za brak polskiej czcionki, pisze z kom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 22.08.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Chcialem spytac o sprawdzenie pompy IVT. Zakupilem uzywana i chcialem ja sprawdzic. Lezy w pozycji poziomej, podlaczylem tylko wtyczke zasilajaca (ta ktora mam jest tylko jednofazowa) ale nic sie nie pojawilo na wyswietlaczu. Jakby zasilania nie bylo. Czy to normalne zachowanie IVT Greenline? Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Do uruchomienia zaproś chłodniarza i powiedz mu że leżała poziomo, będzie wiedział co robić.A do testów sterownika koniecznie wyłącz zabezpieczenie nadprądowe sprężarki, nie można uruchamiać bez zalania cieczą całości. PS Do następnych pytań załącz jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biigg 03.10.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 czy może ktoś użytkuje pompę IVT HA E Plus 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 czy może ktoś użytkuje pompę IVT HA E Plus 14 witam a w czym można pomóc? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryniu123 05.02.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mam problem z pompą IVT ?W trakcie pracy cały czas widać bąbelki z powietrzem w wzierniku.Temperatura sprężarki GT6 nie przekracza 50 stopni, aktualnie na dworze jest mały mróz.Wydaje mi się, że pompa działa dużo częściej i dłużej niż zwykle. Filtry przeczyszczone, czynnik dolnego źródła w pojemniku wyrównawczym jest. Według instrukcji bąbelki powinny być tylko na początku i na końcu pracy pompy.Temperatura w okolicach 70 stopni? Kiedyś właśnie taką miałem. Serwis odpowiada, że wszystko jest ok bo mi się alarmy żadne nie włączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 02.08.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witam, jestem na etapie testowania ivt c7 z podlogowka. Problem jest taki ze za kilka dni wyjezdzam na rok a juz teraz musze poustawiac wszystko zeby na zime jako tako dzialalo bo w domu zostanie tylko 70-cio letnia osoba, ktora tego nie ogarnie. Pompe kupilem uzywana. Poprzednie ustawienia to krzywa 2,6. Zmniejszylem do 2.3 i odpalilem. Na podlogowce zrobilo sie 45°C na wejsciu wiec obnizylem korekta o 5°C. Czy da sie w tej pompie ustawic konkretna temperature na wyjsciu na podlogowke czy to jest zawsze zalezne od temp zewnetrznej? Odczyty to GT1 Wl 12.5° Akt 44°, GT3 temp 45° Akt 45.4°, GT6 76.7°, GT8 50.4°, GT9 44.1°, GT10 18.6°C, GT11 - tu ciekawostka ktorej nie do konca umie wytlumaczyc: 86.2°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianrr 01.02.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dobry wieczór. Czytam Państwa wpisy odnośnie pompy ciepła ivt. Od jakiegos czasu dostaje kosmiczne rachunki za prad, nierownomierne do zeszlego roku. Na początku roku był serwisant od pompy, dopuścił gazu i niby ok. Pompa chodzi krócej, mniej a grzeje więcej. Rachunki bez zmian, dziś 860 zł za miesiąc. Zacząłem zmieniać parametry i chyba tak nakręciłem, że chyba nie dojdę jak prawidłowo powinny być. Rozumiem, że każdy dom to inne wymogi ale mimo wszystko czy mogliby mi Panstwo podać swoje ustawienia bym mógł wzorować się i poustawiać podobnie na próbę. Dodam, że dom 160 m2, 120 m użytkowe, podłogówka i dwa małe grzejniki drabinki w łazience. Ocieplenie 15 cm, ściany porotherm 25 cm, strop teriva keramzyt 10 cm ocieplenie plus posadzka na posadzce pod podłogówka też 10 cm. Z góry dziękuję za parametry. Aktualnie pod/obn mam 2,8A zadaną temp 22,1 Wplyw czujnika pokojowego 7 Histereza 5,5 stopniaCWU 46 stopni i histereza 2 stopnieKrzywe grzewcze w kazdym przypadku 30 stopni Z gory dziekuje za pomoc. Pompa obiegowa p2 czyli GZ ciagły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLayer2001 24.11.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witam serdecznie, pozwole sobie odświeżyć temat by nie zakładać nowego. Czy możecie powiedzieć mi jaką macie temperaturę na wyjściu na podlogowke po nagraniu CWU do np 45st? U mnie jest tak że temp na wyjściu na podlogowke z reguły jest ok 40 st i się zastanawiam czy zawór trojdrogowy nie jest uszkodzony. Dodatkowo jest tak że jeśli włączę dodatkowa pompke obiegowa podlogowki (pompka jest na wejściu do podlogowki niezależnie od pompki w PC) to mi spada temperatura CWU do np. 30 stopni gdy zaczyna cyrkulację woda w podlogowke. Czy to normalny objaw czy CWU powinno trzymać temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts