Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła IVT Greenline HT plus - wasze opinie

arecki1338

Recommended Posts

Histereza 3,2 ; dok.reg.tem 2,6 ; podw. obn. tem 1,0. Co do cykli to jest mi trudno powiedzeć ale napewno pracuje dość długo wydajem mi się że jest to ponad 2 godz. Według świadectwa energetycznego mam zapotrzebowanie na energię pierwotną 71,8 kWh/(m2rok), a zapotrzebowanie na energię końcową 48,7 kWh/(m2rok). Dodatkowo sam oglądałem budynek z kamerą i nie widzę żadnych mostków.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wiecie może, czy można w samym ustawieniach PC (HTC Plus 9) ustawić aby pracowała wyłącznie w określonych godzinach? W instrukcji widzę jedynie tylko taka możliwość dla CWU i nic nie jest wspomniane na temat samej PC. Planuję skorzystać z taryfy G12W ale nie wiem czy sama PC da możliwość takiego ustawienia aby pracowała wyłącznie w wybranych godzinach.

Dajcie proszę znać jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie.

...hehe, bardzo prosto, aczkolwiek nie bezpośrednio ;)

jest możliwe ustawienie jednego okresu w ten sposób, że podwyższasz krzywą w tanich godzinach a obniżasz lekko w drogich. Tym samym pompa w tanich godzinach odczuwa potrzebę pracy a w drogich już nie (oczywiście w okresach z bardzo niską temp i tak będzie pracowała częściowo w drogich jeśli masz dobrze dobraną moc)

Sławek, powiedz jak to ustawiłeś, bo mi się nie udało mimo czytania instrukcji wszerz i wzdłuż.

W pompie HT ze sterownikiem Rego637 można ustawić pewne godziny w których dla pompy obniża się lub podwyższa krzywą grzewczą, ale jest to możliwe tylko dla jednego okresu na dobę każdego dnia, czyli u mnie jest ustawione od 06-22 obniżenie krzywej grzewczej o 3 , ale w dzień między 13 a 15 już nie można ustawić. Chyba, że masz jakiś nowszy sterownik.

Słyszałem o takim sposobie, że podpina się zwykły zegar sterujący (taki z casto za 30zł) który w określonych godzinach podłącza jakiś rezystor do czujnika temp. zewnętrznej, oszukując go tzn. sygnalizując pompie że jest dużo cieplej niż faktycznie, a bardziej wypasiony układ zapewne miałby możliwość regulacji o ile stopni ma to oszukiwac, tak żeby w duże mrozy grzało też w dziennej taryfie.

...musisz iść tym tropem tylko jeszcze w lekko inny sposób oszukać sterownik. ustawiasz jako "normalną" krzywą lekko zaniżoną a korzystając z tej opcji o której napisałeś podwyższasz krzywą w tanich godzinach (możliwe w 637 ustawienie tylko jednego okresu)

jeśli chcesz jeszcze zmusić ją do grzania w 2 tanie godz w dzień to już trzeba to zrobić za pomocą dodatkowego urządzenia i wykorzystać dodatkowe wejście w sterowniku (teraz nie mam czasu pisać, jak byś chciał znać szczegóły to daj znać na PW)

w tej pompie to najlepiej dostaw zwykły temostat pokojowy na ścianie i wymuś wyższą temperature w domu w taryfach nocnych 22-6 i 13-15 . Ten termostat będzie aktywował grzanie CO. Prosto i max. 150zeta

yyyy możesz podrzucić linka albo chociaż nazwę handlową czegoś takiego? ma być to specjalnie dedykowane do IVT czy są one uniwersalne?

z tym sterowaniem, to nie do końca

tu jest link

http://plc-home.pl/forum/odp-sterowanie-czasowe-praca-pompy-ciepla-ivt-t2.0.html

można ustawić zatrzymanie PC, dogrzewacza i CWU naraz (opcja 1), a w opcji 2,3,4 w ogóle brak wpływu na PC. A zatrzymywanie PC CWU mnie nie urządza, bo chciałbym żeby CWU pracowała niezależnie od taryfy całą dobę.

Edytowane przez slawek9000

Panowie... przejrzałam raz jeszcze instrukcję i okazuje się, że jednak jest rozdział "Sterowanie czasowe pompą ciepła za pomocą zegara" (strona 24) i można na każdy dzień tygodnia ustawić różne godziny (przedział godzin) w jakich PC ma utrzymywać inną temperaturę :)

Cyt. "Funkcja Sterowanie pracy PC wg zegara umożliwia wytwarzanie przez pompę ciepła różnych ilości ciepła o różnych porach doby oraz w różne dni tygodnia. W ten sposób można dodatkowo zmniejszyć zużycie energii."

Zatem wygląda na to, że możliwość jest wbudowana.

Panowie... przejrzałam raz jeszcze instrukcję i okazuje się, że jednak jest rozdział "Sterowanie czasowe pompą ciepła za pomocą zegara" (strona 24) i można na każdy dzień tygodnia ustawić różne godziny (przedział godzin) w jakich PC ma utrzymywać inną temperaturę :)

Cyt. "Funkcja Sterowanie pracy PC wg zegara umożliwia wytwarzanie przez pompę ciepła różnych ilości ciepła o różnych porach doby oraz w różne dni tygodnia. W ten sposób można dodatkowo zmniejszyć zużycie energii."

Zatem wygląda na to, że możliwość jest wbudowana.

możliwość jak najbardziej jest, ale - przynajmniej w rego637-można z niej korzystać tylko raz na dobę, tzn. nie można wprowadzić 2 czy 3 przedziałów na dobę, gdzie PC ma pracować w innym trybie

ponds79

Dla co oraz CWU można rzeczywiście ustawić w każdym dniu tygodnia inny przedział czasowy.Ale podniesienie lub obniżenie dokonuje się tylko jeden raz w osobnym menu,z tego co mi wiadomo jedno ustawienie będzie obowiązywało w każdym z wybranych ustawień przedziału czasowego w poszczególnych dniach.Czyli w rożnych przedziałach czasowych ta sama wartość temp.

slawek9000

Chcesz by PCi pracowała na CWU cała dobę. Czy to jest potrzebne ? Z tymi przedziałami jest faktycznie kiepskawo.Ja mam podłączony np. taki zegar zew do we EXT i nawet wybrałem znając nasz dobowy tryb życia i zużycia wersję wyłaczania PCi.Menu 5.7 opcja nr1. która włącza wyłączenie :-) w dowolnej ilości przedziałów czasowych PCi.

Pomiędzy godz 22.30 a 5.30 nie używamy CWU i mam w sterowniku PCi w tym czasie CWU wył.W tym przedziale gdy potrzeba, PCi idzie tylko na co.

Czy w nocy potrzebujesz grzać CWU czy wystarczy nad ranem - tego nie wiem. W każdym razie zbiornik sam w sobie aż tak szybko temp nie traci.Przypuszczam,że rozbioru CWU nie będziesz miał równomiernie rozłożonego w ciągu całej doby i nawet w dzień.

Wiedząc,że zawsze priorytetem jest utrzymanie zadanej temp CWU możesz sobie pokombinować ile takich przedziałów na zegarze trzeba ustawić.To wszystko oczywiście przy powtarzalnym w jakimś stopniu trybie życia. Drugi istotny z punktu widzenia taryfy G12 jest przedział 13.00-15.00.Jeżeli następny przedział ustawisz o 19.00 na 30 minut to pewne jest ,że CWU się załączy.Może potrzeba by jescze o 17.00 i o 21.00 włączyć- nie wiem, tylko głośno myślę.

W przypadku większych mrozów gdy PCi musi pracować więcej, nawet po kilka godz w 1T, CWU na bieżąco się dogrzewa wg przyjętej temp i histerezy.

Tak to działa u mnie

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

wit - zgadza się. W sterowniku ustawia się po jednym przedziale godzinowym na jeden dzień tygodnia. W innym menu ustawia się steroeanie wg zegara, np. o 3 stopnie niższe we wcześniej zdefiniowanych przedziałach godzin. Ustawiliśmy testowo, że w godzinach nocnych CO i CWU ma być niższa o 3 stopnie.

Pierwsze zdziwienie to takie, że obniżenie temperatury ustawiane jest cyba jako jedno wspólne dla CO i CWU. Sprawdzę rano o ile spadły temperatury na podłogówce i w zbiorniku.

To podpowiedz w którym menu ustawić osobno dla CWU. Póki co zmieniliśmy tylko w 4.1.1

By się dobrze zrozumieć ,napisz jeszcze raz co chcesz zrobić.Obniżyć w zadanym przedziale czasu temp zasilenia co. bez wpływu na osiągana w tym czasie temp CWU? Czy jedno i drugie?

Mam pytanie dotyczące pompy IVT. Mianowicie posiadam Greenline HE C11. Pompa zainstalowana w listopadzie 2010r. Wszystko działa ok. Przez cały ten okres bez problemów. Niestety, firma która mi robiła instalację nie istnieje i nie moge uzyskać informacji dotyczącej zbyt dużej, moim zdaniem, liczby startów sprężarki. Przez rok sprężarka startowała 14000x. To prawie 40 startów dziennie. Włącza się na bardzo krótko, ale często. Jeśli jest ktoś chętny do pomocy to prześlę parametry jakie będzie potrzeba.

Z góry dzięki za pomoc.

By się dobrze zrozumieć ,napisz jeszcze raz co chcesz zrobić.Obniżyć w zadanym przedziale czasu temp zasilenia co. bez wpływu na osiągana w tym czasie temp CWU? Czy jedno i drugie?

Chcemy obniżyć w zadanym przedziale czasu zarówno temperaturę CO jak i CWU. O ile można te czasy ustawić osobno dla każdego obiegu, to już chyba różnica temperatur o jaką chce się obniżyć jest wspólna dla obydwu obiegów (wspomniane menu 4.1.1).

To prawie 40 startów dziennie. Włącza się na bardzo krótko, ale często. Jeśli jest ktoś chętny do pomocy to prześlę parametry jakie będzie potrzeba.

Pewnie nie pomogę ale jak mi powiesz gdzie sprawdzić iloś startów w menu to Ci powiem ile było u nas... będzie jakieś odniesienie może.

Chcemy obniżyć w zadanym przedziale czasu zarówno temperaturę CO jak i CWU. O ile można te czasy ustawić osobno dla każdego obiegu, to już chyba różnica temperatur o jaką chce się obniżyć jest wspólna dla obydwu obiegów (wspomniane menu 4.1.1).

Instrukcja nie jest na tyle czytelna by z pewnością to ocenić.Robiliście testy i co wyszło. Meni 4.1.1 powoduje obniżenie temp zasilania co i CWU? Wg mnie tylko co. Jest po sezonie i tego nie sprawdzę. A do ilu normalnie grzejecie CWU i do ilu chcecie obniżać? Jest sens?

IVT HE C11 ma inny sterownik niż IVT HT C PLUS, ma zdaje się Rego 1000

Edytowane przez wit74