Instaltechnic 30.11.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) woyt - na pewno dobrze że na forum trafiłeś, bo są tu osoby z różnymi doświadczeniami i na pewno Ci pomogą w najlepszym możliwym rozwiązaniu problemu. Dzisiaj wykonujemy otwory w stropie na wentylację mechaniczną, bo pewien majster doszedł do wniosku że lepiej będzie im robić "lany strop" bez "skrzynek drewnianych" i je usunął. Odpowiem wieczorem na to co będzie niedopowiedziane, a będę posiadał wiedzę ...o ile koledzy mi cokolwiek zostawią Sławek... - obawiam się że nie ma Pan racji. Różnica w cenie ogrzewania przy pompie dobranej do pracy 24h/24h, mając I i II taryfę wychodzi średnio w kraju np. 1600 zł w II taryfie i 2600zł w obu 24h na dobę. Na życzenie podam przykład instalacji i obliczenia, które potwierdza praktyka przez 3 sezony grzania. Przy PC krajowego producenta różnica między 2-3kW mocy na pompie to często okolica 500-1000zł, więc może się "zwrócić" niemal po pierwszym roku. Dla Pana wiedzy pisząc ogólnie i potocznie: DZ dobiera się do zapotrzebowania budynku na ciepło, a PC dobiera się do pracy w II taryfie, lecz biorąc pod uwagę preferencję użytkownika oraz aby "nie zamrozić DZ" i uzyskać optymalne warunki pracy. Układ ma być maksymalnie wydajny przy najniższej cenie - i inwestycji i użytkowania. Pompy ciepła nie dobiera się ze względu na metraż obiektu! Nigdy! Słyszał Pan może o OZC? dodatkowo niech Pan za to zwróci uwagę zastosowane sterowanie elektrozaworami i same elektrozawory, pochłaniające koszt nieraz ponad 3000zł i "próbujące okiełznać bezwładność". PS. W pompach gruntowych z odwiertami mam największą wiedzę i doświadczenie. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 30.11.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Biorąc pod uwagę umożliwienie pełnej pracy na wszystkich pętlach oprócz garażu, pompa musi sporo dogrzać (132m2), więc może na razie chodzić dłużej. Wykonaj pomiary tych 4 temperatur podczas pracy (DZ we, DZ wy, CO we, CO wy) jakieś np 5 minut po rozpoczęciu pracy; po np. 4 godzinach pracy; po 10h i jak trafisz to później. Wszystko mierz tylko w czasie pracy. Jak podasz te wartości to będzie dużo wiadomo co do pracy obu źródeł - i góry i dołu. Skoro PC może pracować 11 godzin bez przerwy to się domyślam że DZ jest niezapowietrzone. Do 3 odwiertów masz studzienkę, czy bez studzienki rozdzielczej masz rury wprowadzone do kotłowni (6 sztuk) ? Jak studzienka to czy masz dostęp czy już rośnie trawa i szkoda zrywać? Pytam na przyszłość jak by trzeba było sprawdzić czy DZ nie ma powietrza i równo pracuje na 3 odwiertach... PS. Jak niektórych pomieszczeń nie grzejesz, to one odbierają ciepło z pomieszczeń sąsiednich, więc i tak pompa grzeje bezpośrednio i pośrednio 280m2, chyba że byś je miał odizolowane. Pewnie garaż jest odizolowany od reszty np. 3 lub 5cm styro (tak czy nie?), ale i tak "łapie trochę ciepła", a garderoby i spiżarnia więcej. Nie widziałem żeby padła odpowiedź - 1,8 bar jest ok. Pilnuj żeby poniżej 1 bar nie schodziło i DZ i GZ. A propos temperatur - tanim rozwiązaniem jest zakup nawet na a...gro 4 szt. takiego cuda (http://allegro.pl/cyfrowy-termometr-z-wyswietlaczem-lcd-sonda-i2773773986.html), jeżeli PC tego by nie oferowała. IVT nie kojarzę jaki ma sterownik i co pokazuje, ale chyba to powinna mieć . To ci da możliwość odczytu w każdej chwili i dokładność ma wystarczającą Nie będę na razie nic oceniał. Czekam na wyniki. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 ...posłuchaj człowieku... ja nie pytałem o porady i takich nie potrzebuję, doskonale wiem jak dobiera się dolne źródło i moc PC a OZC liczyłem pewnie więcej razy niż Ty je oglądałeś...wyraziłem swoje zdanie na podstawie doświadczeń i nadal je podtrzymuję, pompy ciepła się nie przewymiarowuje tylko dobiera do zapotrzebowania na ciepło budynku na styk, czyli urządzenie ma pokryć całę straty ciepła przy -20 / +20 i ma wtedy pracować całą dobę...taki dobór zapewnia pracę przez ok 75 % czasu w taniej taryfie i jest najbardziej "zdrowy" dla sprężarki...jak chcesz to możesz dokładać nawet po 10 kW, znam już takich instalatorów i widzę, że należysz do tego grona... nie wyobrażam sobie żeby prawidłowo dobrana pompa 9 kw kosztowała 2600 w sezonie przy takim doborze o jakim pisałem, jestem za to pewien, że ten koszt to będzie właśnie ok 1600...proszę o jakiś przykład instalacji prawidłowo (powtarzam - prawidłowo) dobranej i wykonanej która wygeneruje koszt 2600 przy 9 kW... co do zdania o elektrozaworach to nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 30.11.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 witajcie, Chciałbym w opcji "4" ustawić całkowite wyłączenie grzania CWU (i opcję taką znalazłem) oraz zmniejszyć temp powrotu CO o 3C (i taką opcję również znalazłem), ale... ... tu jest problem - czasami w/w zmiany działają, a czasami nie. I ma to chyba związek z tzw "określeniem początku tygodnia", który charakteryzuje się "wielką" literą. Nie mam pojęcia jaki dzień oznaczyć jako początek, czasami pojawia mi się "Wl" czasami "Wyl" Kiedy te opcje działają poprawnie i jak je ustawić, aby: - każdego dnia w godzinach 22-6 CWU było wyłączone - każdego dnia w godzinach 22-6 temp powrotu CO była o 3C niższa ufff, koniec, z góry dziękuję za porady! Zarówno obniżenie temp. powrotu co. o 3 stopnie od 22.00-6.00 ( identyczny przykład jak w instukcji) jak i wyłączenie CWU na zadany okres np: 22.00-6.00 są opisane na 24 i 25 str instrukcji.Istotne jest by wybrać duże litery dnia tygodnia i przedział czasowy. To czy w danym momencie jest wyświetlona informacja wł/wył zależy od tego czy dzień i godz. obserwacji mieści się w zakresie ustawionym w menu i podmuenu 4.1.1/4.3.... Przykład: wył CWU 7 dni w tygodniu 22.00-6.00, obserwuje w piątek o godz 23.00. Wszystkie dni tyg oprócz piątku mają info "wył", piątek ma infio "wł"bo: jest piątek i godz obserwacji jest z zadanego przedziału.O godz 21.00 było by info "wył" "wł" - oznacza włączenie wyłączenia - bo menu 4.3 to: Wył.grz.CWu taryfa wg zegara .Ot cała tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 30.11.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) ...posłuchaj człowieku... nie komentuję, bo słyszę tak czasem na budowach od ludzi próbujących robić fuszerkę, a głównie murarzy... ...ja nie pytałem o porady i takich nie potrzebuję, doskonale wiem jak dobiera się dolne źródło i moc PC a OZC liczyłem pewnie więcej razy niż Ty je oglądałeś... Powiem tylko że "nas rozumami nie karmili..." Dodatkowo ma Pan wyjątkowe wyczucie oraz widzę na temat mojego doświadczenia. Jak będę się chciał czegoś jeszcze o sobie dowiedzieć - nie omieszkam Pana zapytać. ...nie wyobrażam sobie żeby prawidłowo dobrana pompa 9 kw kosztowała 2600 w sezonie przy takim doborze o jakim pisałem, jestem za to pewien, że ten koszt to będzie właśnie ok 1600... proszę o jakiś przykład instalacji prawidłowo (powtarzam - prawidłowo) dobranej i wykonanej która wygeneruje koszt 2600 przy 9 kW... Szkoda czasu na przykład. Napiszę jedynie krótko, że zdarza mi się montować PC również w lubelskim i podlaskim. W obu woj. temperatury (w ostatnich latach również) były pod -30 st. a poniżej -25 było pod Białymstokiem ponad 3 tygodnie... Wyliczam 1 zimny miesiąc: 2,0kWx10hx0,338złx30=202,80zł + 2,0kWx14hx0,688złx30=577,92zł razem =780,72zł + grzałki przy COP=1, bo już za zimno 1000zł w tych województwach przy Pana doborze można minąć; w innych cieplejszych bez problemu 800zł... a to tylko 1 miesiąc. Obawiam się że najzimniejszy miesiąc nie odzwierciedla połowy rachunków rocznych. co do zdania o elektrozaworach to nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli... Po Pana słowach nie jestem zaskoczony. Proszę poczytać na forum bo nie śmiem pouczać... Edytowane 30 Listopada 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 01.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Podczas postoju,zakręcasz zawór i już.Jeśli przepływy masz takie jak zakładano to filtr pewnie jest czysty - nie zaszkodzi zerknąć. Masz sporo pętli poprzymykanych na prawie 130 m2 pow. Zrób tak jak radził Pyxis i obserwuj nawet dwie/trzy doby tak też zrobię. Od jutra pootwieram wszystkie pętle za wyjątkiem garażu. Następnie zacznę zbierać informację - ilość skonsumowanych kW, ilość godzin pracy PC no i oczywiście temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 01.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Wykonaj pomiary tych 4 temperatur podczas pracy (DZ we, DZ wy, CO we, CO wy) jakieś np 5 minut po rozpoczęciu pracy; po np. 4 godzinach pracy; po 10h i jak trafisz to później. Wszystko mierz tylko w czasie pracy. Jak podasz te wartości to będzie dużo wiadomo co do pracy obu źródeł - i góry i dołu. Skoro PC może pracować 11 godzin bez przerwy to się domyślam że DZ jest niezapowietrzone. Postaram się notować temperatury w odpowiedni sposób, ale w domy nie ma mnie częściej niż jestem ;( no ale w miarę możliwości dane będę kolekcjonował Do 3 odwiertów masz studzienkę, czy bez studzienki rozdzielczej masz rury wprowadzone do kotłowni (6 sztuk) ? Jak studzienka to czy masz dostęp czy już rośnie trawa i szkoda zrywać? Pytam na przyszłość jak by trzeba było sprawdzić czy DZ nie ma powietrza i równo pracuje na 3 odwiertach... hmmm, dobre pytanie. Studzienki nie widziałem, ale zapytam się instalatorów gdzie i czy w ogóle jest. Do kotłowni wchodzi 6 sztuk otulonych rur. PS. Jak niektórych pomieszczeń nie grzejesz, to one odbierają ciepło z pomieszczeń sąsiednich, więc i tak pompa grzeje bezpośrednio i pośrednio 280m2, chyba że byś je miał odizolowane. Pewnie garaż jest odizolowany od reszty np. 3 lub 5cm styro (tak czy nie?), ale i tak "łapie trochę ciepła", a garderoby i spiżarnia więcej. Zrobię tak jak radziliście wcześniej - pootwieram wszędzie (za wyjątkiem garażu i kotłowni) pętle i będę notował temp. Odnośnie garażu - nie ma styro pomiędzy garażem a domem, ponieważ garaż całą swoją ścianą przylega nie tyle do domu, co do pomieszczeń technicznych/przejść, czyli pół ściany garażu to kotłownia (oczywiście za ścianą), ćwiartka to mała łazienka a kolejna ćwiartka to drzwi i przejście małym korytarzem do głównego holu. Nie widziałem żeby padła odpowiedź - 1,8 bar jest ok. Pilnuj żeby poniżej 1 bar nie schodziło i DZ i GZ. Nurtuje mnie takie pytanie - czy lepszym rozwiązaniem jest otwarcie pętli na max (czyli u mnie ok 1,5L/min) i przy takim przepływie utrzymywanie komfortowych temperatur (czyli ingerencja w temperaturę pokojów nie przepływem na rotametrach ale na samej PC), czy utrzymanie przepływów mniejszych (np 1L/min) i regulacja temp pokojowych właśnie wspomnianymi rotametrami? Pytam dlatego , aby sprawdzić co jest bardziej rozsądne/optymalne z punktu widzenia czasu pracy pompy lub wychładzania całego systemu. A propos temperatur - tanim rozwiązaniem jest zakup nawet na a...gro 4 szt. takiego cuda (http://allegro.pl/cyfrowy-termometr-z-wyswietlaczem-lcd-sonda-i2773773986.html), jeżeli PC tego by nie oferowała. IVT nie kojarzę jaki ma sterownik i co pokazuje, ale chyba to powinna mieć . To ci da możliwość odczytu w każdej chwili i dokładność ma wystarczającą IVT pokazuje całe multum temperatur. W które miejsce miałbym ewentualnie wpiąć te termometry i jakie dane odczytywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 01.12.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 taki dobór zapewnia pracę przez ok 75 % czasu w taniej taryfie i jest najbardziej "zdrowy" dla sprężarki... spotkałem się z opinią, że pompę lepiej lekko niedowymiarować (jest w ogóle takie słowo? ) ale za cholerę nie wiem dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 01.12.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 są opisane na 24 i 25 str instrukcji. Instrukcję czytałem kilka razy, ale jakoś do mnie nie trafiła Nie mogłem zrozumieć na jakiej zasadzie "to" działa. Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie. Teraz wydaje się, ze skumałem ;P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.12.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 ..... pompy ciepła się nie przewymiarowuje tylko dobiera do zapotrzebowania na ciepło budynku na styk, czyli urządzenie ma pokryć całę straty ciepła przy -20 / +20 i ma wtedy pracować całą dobę... . Moc pompy dobiera nie dobiera się do zapotrzebowania na ciepło budynku, a do projektowego obciążenia cieplnego budynku. Niby podobnie. ale znaczy co innego. A swoją drogą kol. woyt instaluje sobie pompę gruntową za kilkadzisiąt tys. a żałuje na ozc za kilkaset, firma instalująca powinna je wykonać przed doborem pompy. Ja sobie nie wyobrażam aby ten dobór mozna było dokonać tylko na podstawie zgrubnych szacunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.12.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 spotkałem się z opinią, że pompę lepiej lekko niedowymiarować (jest w ogóle takie słowo? ) ale za cholerę nie wiem dlaczego? Głownie chodzi o zmniejszenie liczby startów sprężarki, oczywiscie dla pomp nie inwertorowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.12.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Szkoda czasu na przykład. Napiszę jedynie krótko, że zdarza mi się montować PC również w lubelskim i podlaskim. W obu woj. temperatury (w ostatnich latach również) były pod -30 st. a poniżej -25 było pod Białymstokiem ponad 3 tygodnie... dobierając PC dla podobnego budynku w Białystoku i Warszawie wyjdą inne moce właśnie ze względu na strefę klimatyczną w jakiej znajduje się budynek, to jest oczywiste i dlatego podany przez Ciebie przykład jest bezwartościowy... wiedziałem, że nie będziesz potrafił podać rzeczowych argumentów tylko rozpoczniesz manipulację liczbami, to forum widziało już wielu podobnych nawiedzeńców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.12.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Moc pompy dobiera nie dobiera się do zapotrzebowania na ciepło budynku, a do projektowego obciążenia cieplnego budynku. Niby podobnie. ale znaczy co innego. . ...no niby tak, ale nie uważasz, że przy specyfice ogrzewania za pomocą PC i dużej akumulacji (podłogówka) można w zasadzie pominąć tą nadwyżkę mocy która jest uwzględniona przy projektowym obciążeniu cieplnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.12.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Nie wiem o jakiej nadwyżce jest mowa. Przy rzetelnych i dokładnych obliczeniach ozc jedyną nadwyzką może być jedynie nadwyzka na stratach na wentylację która jest normowa, a realnie co najmniej o ok 50 % mniejsza. Ja tej nadwyzki w projektach podłogówki nie uwzgledniam gdyż ona kompensuje ewentualne błedy wykonawcze ocieplenia i nieprzewidziane mostki cieplne. Moc pompy dobieram w ten sposob ze do wartosci projektowego obciazenia cieplnego dodaje moc konieczną do przygotowania cwu (ilośc osób x 0,25 kW) . Otrzymana wartość to optymalna moc pompy zaokrąglona w gorę w zalezności od typoszeregu mocy pomp danego producenta.Nie ma tu niedowymiarowania ani przewymiarowania. Wazną rzeczą jet dobranie odpowiedniej taryfy, tu skłaniam się ku taryfie G12w o ile jet ona dostepna na danym terenie, np taka taryfa w Tauronie to az 98 h tygodniowo II taryfy a tylko 70 h I taryfy tygodniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Głownie chodzi o zmniejszenie liczby startów sprężarki, oczywiscie dla pomp nie inwertorowych. Tzn jaka liczba startow sprezarki na dobe jest akceptowalna a jaka uznac nalezy za mala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 02.12.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) dobierając PC dla podobnego budynku w Białystoku i Warszawie wyjdą inne moce właśnie ze względu na strefę klimatyczną w jakiej znajduje się budynek, to jest oczywiste i dlatego podany przez Ciebie przykład jest bezwartościowy... wiedziałem, że nie będziesz potrafił podać rzeczowych argumentów tylko rozpoczniesz manipulację liczbami, to forum widziało już wielu podobnych nawiedzeńców... Sławek... napisał - "nie wyobrażam sobie żeby prawidłowo dobrana pompa 9 kw kosztowała 2600 w sezonie przy takim doborze o jakim pisałem, jestem za to pewien, że ten koszt to będzie właśnie ok 1600..." Instaltechnic napisał - "Wyliczam 1 zimny miesiąc: 2,0kWx10hx0,338złx30=202,80zł + 2,0kWx14hx0,688złx30=577,92zł razem =780,72zł + grzałki przy COP=1, bo już za zimno 1000zł Obawiam się że najzimniejszy miesiąc nie odzwierciedla połowy rachunków rocznych." Konkretne wyliczenia - krócej się nie da. Ceny energii elektrycznej obecne. C.b.d.o. Ja to liczę, Pan "sobie nie wyobraża" i "jest pewien". Koniec tematu. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 03.12.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 A swoją drogą kol. woyt instaluje sobie pompę gruntową za kilkadzisiąt tys. a żałuje na ozc za kilkaset, firma instalująca powinna je wykonać przed doborem pompy. Ja sobie nie wyobrażam aby ten dobór mozna było dokonać tylko na podstawie zgrubnych szacunków. Tu nie chodzi o to, czy sobie żałuję (żałowałem), czy nie. Takiej wiedzy nie posiadałem i teraz z perspektywy czasu mogę sobie jedynie "pluć w twarz" i wierzyć, że pompa została dobrana dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 03.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Konkretne wyliczenia - krócej się nie da. Ceny energii elektrycznej obecne. C.b.d.o. Ja to liczę, Pan "sobie nie wyobraża" i "jest pewien". Koniec tematu. Czekaj, czekaj nie tak szybko, trzeba mi jeszcze pomóc Pierwsze dane z weekendu poniżej. Jakaś masakra była z ilością godzin pracujących pompy. Temp na zewnątrz spadła do ok -4 w nocy i 0 w ciągu dnia, pompa działała aż 18godz! Fakt, że temp w pokojach grzanych była masakrycznie wysoka (nie wiem czemu) - przez cały dzień dochodziła do 23,5C!. Żona była cała w skowronkach, ja natomiast umierałem z gorąca. Zmniejszyłem krzywą grzania do 2,2, dodatkowo (jak już wiecie) grzanie CO w nocy (od 21 do 5 rano) zmniejszyłem o ok 3C i dzisiaj rano temp po nocy była ok 21,5C. Wracając do tematu: w ciągu 24h (bo ilość pracy sprawdzam co 24h ok 21.00) pompa zeżarła 38kWh. Jeszcze jedną rzecz muszę sprawdzić, czy te 38kWh to tylko pompa, czy może również inne urządzenia w kotłowni. Zauważyłem również, że np dzisiaj po całej nocy wyłączonego grzania CWU (22.00 - 7.00) temp CWU spadła o 7 stopni (z 45 do 38) i po włączeniu grzania temp rosła ok 0,1C co 4s - ten wynik jest chyba niezły. Co mnie martwi, to wczorajsze obserwowanie grzania CO, temp we/wy strasznie wolno rosła. Jak wspominałem w poprzednich postach, temat również poruszyłem z instalatorem, który (tak jak Wy) prosił mnie o skrupulatne zbierane danych. Opinie ma podobną do Waszych, ale jak wspomniałem - prosi o więcej danych. Reasumując ostatnie 24h pracy pompy: Po ok 4h pracy pompy: temp zewn: -2 temp sprężarki: 69C temp wyjścia GZ: 38C temp powrotu GZ: 29C temp wejścia DZ: 3C temp wyjścia DZ: 0,4C Po ok 10h pracy pompy: temp zewn: +1,5 temp sprężarki: 71C temp wyjścia GZ: 39C temp powrotu GZ: 30C temp wejścia DZ: 2,7C temp wyjścia DZ: 0,3C Po ok 16h pracy pompy: temp zewn: +0,6 temp sprężarki: 73C temp wyjścia GZ: 39,6C temp powrotu GZ: 30,8C temp wejścia DZ: 2,6C temp wyjścia DZ: 0,2C Po ok 18h pracy pompy: temp zewn: +0,5 temp sprężarki: 75,8C temp wyjścia GZ: 48,2C temp powrotu GZ: 41,6C temp wejścia DZ: 5C temp wyjścia DZ: 2,8C W tym przypadku dane odbiegają od pozostałych, czy pompa przestała grzać CO i przełączyła się na CWU? nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 03.12.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Czy odkręcałeś poprzymykane pętle w innych pomieszczeniach ? Czy temp w tych pomieszczeniach podniosła się ?Podskoczyła Tobie temp w pomieszczeniach grzanych do tej pory, do nawet 23,5 *C - albo masz za wysoka krzywą grzania( daj max 2) albo tam gdzie miałeś rozkręcić zakręciłeś bardziej...Po jakim czasie spadła Tobie temp. z 23,5* na 21,5* - przez noc? Wyniki po 18h spisywałeś w momencie gdzania CWU stąd takie różnice widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.12.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 ...woyt nie wiem czego się doszukujesz w pracy pompy... wygląda, że pracuje prawidłowo, temp dolnego źródła są ok, jak masz za ciepło w domu to zmniejsz krzywą...niewygrzany dom, wysoka krzywa to automatycznie długi czas pracy... te 18 godz to był jeden cykl pracy czy kilka krótkich załączeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts