Sławek... 03.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Instaltechnic napisał - "Wyliczam 1 zimny miesiąc: 2,0kWx10hx0,338złx30=202,80zł + 2,0kWx14hx0,688złx30=577,92zł razem =780,72zł + grzałki przy COP=1, takie wyliczenia można sobie wsadzić w buty... to tylko i wyłącznie teoria, albo nieznana mi dotąd zima tysiąclecia... w którym roku i miesiącu przez cały okrągły miesiąc utrzymywały się temp poniżej -25 stopni? jeżeli nawet taki miesiąc miał miejsce to wcale nie oznacza, że dobór mocy pompy "na styk" jest nieprawidłowy i że trzeba ją przewymiarowywać...przy anomaliach pogodowych każdy przepłaci bez względu czym grzeje, cudów nie ma.... Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Nie wiem o jakiej nadwyżce jest mowa. Przy rzetelnych i dokładnych obliczeniach ozc jedyną nadwyzką może być jedynie nadwyzka na stratach na wentylację która jest normowa, . Moc pompy dobieram w ten sposob ze do wartosci projektowego obciazenia cieplnego dodaje moc konieczną do przygotowania cwu (ilośc osób x 0,25 kW) . Otrzymana wartość to optymalna moc pompy zaokrąglona w gorę w zalezności od typoszeregu mocy pomp danego producenta. ..albo nie mówimy o tym samym, albo ja czegoś nie rozumiem... podważyłeś mój sposób doboru na podstawie zapotrzebowania na ciepło, oczywistą kwestią jest, że do tego zapotrzebowania należy uwzględnić moc potrzebną do wytworzenia CWU (w pompach poniżej 10 kW - w większych można to pominąć) w projektowanym obciążeniu cieplnym oprócz wszelkich strat (przegrody, wentylacja, mostki, itp) należałoby również uwzględnić nadwyżkę mocy cieplnej wymaganą do skompensowania skutków osłabienia ogrzewania i ja właśnie o tej nadwyżce mocy wspomniałem... ...skoro przy swoim doborze tego nie uwzględniasz to oznacza, że dobieramy moc pompy dokładnie w ten sam sposób i zakładając, że nasz sposób jest optymalny (ze względu na ilość dostarczonej mocy cieplnej do budynku oraz zapewnienie małej ilości startów sprężarki) należy uznać, że sposób sz.p. Instaltechnic prawidłowy nie jest, ponieważ promuje on zupełnie bezsensowne przewymiarowanie mocy (może p. Instal... ma swoją wiertnicę i w związku z tym ma okazję głębiej powiercić przy okazji większej pompy co by tłumaczyło jego zachowanie ponieważ często jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Czy odkręcałeś poprzymykane pętle w innych pomieszczeniach ? Tak, ale zrobiłem to dopiero wczoraj wieczorem. Czy temp w tych pomieszczeniach podniosła się ? Dzisiaj wieczorem posprawdzam, aczkowliek w tych pomieszczeniach pętle nie były całkowicie zamknięte. Przepływ oscylował w okolicach 0,5L.min, teraz jest ponad 1L/min Podskoczyła Tobie temp w pomieszczeniach grzanych do tej pory, do nawet 23,5 *C - albo masz za wysoka krzywą grzania( daj max 2) albo tam gdzie miałeś rozkręcić zakręciłeś bardziej... Zresetowałem ustawienia pompy do standardowych, dodatkowo krzywą obniżyłem do2,2 oraz grzanie CWU wyłączone w nocy, grzanie CO zmniejszone o 3C Pozostałe parametry fabryczne. Po jakim czasie spadła Tobie temp. z 23,5* na 21,5* - przez noc? Tak, przez całą noc. Czy jest to w "normie" czy coś nie tak? Wyniki po 18h spisywałeś w momencie gdzania CWU stąd takie różnice widać. Tak tez mi się wydaje. p.s. czy te 38kWh na 18h pracy pompy to liczba akceptowalna, czy coś tu nie gra?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ...woyt nie wiem czego się doszukujesz w pracy pompy... wygląda, że pracuje prawidłowo, temp dolnego źródła są ok, jak masz za ciepło w domu to zmniejsz krzywą... jedyne co mnie niepokoi to ekstremalnie długi czas pracy pompy. Czy delta wyjścia i powrotu CO (ok 9-10C) jest ok, bo wydaje się lekko za wysoka. niewygrzany dom, wysoka krzywa to automatycznie długi czas pracy... te 18 godz to był jeden cykl pracy czy kilka krótkich załączeń? Krzywa 2,2 - 2,4 (w skali 10) nie jest chyba wysoką krzywą? Temp powrotu CO oscylują w okolicach 28-30, zasilanie o 9-10 wyższe. Czy COP liczone jest dla powrotu CO, czy brana jest również pod uwagę temp zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Duzy spadek temperatury. To 2*C w ciagu powiedzmy 10h. U mnie w ciagu 8h przerwy w grzaniu spada max o 0,4-0,5*C, ale to sa godziny od 6:00-14:00 a nie zimna noc. Wynik zuzycia Twojej PCi to zupelnie w normie. jak dla pompy 9kW. Tylko po prostu vzas pracy jakis dziwnie dlugi. Oby problem nie byl w tym wychladzaniu sie o 2*C w ciagu nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Panowie, jeszcze jedna niewyjaśniona i nurtująca mnie kwestia - czy lepszą rzeczą jest otwarcie rotametrów na max i dostosowanie temp w pokojach na pompie, czy utrzymywanie temp na pompie na jednym poziomie i bawienie się rotametrami, czyli np przykręcenie ich do 1L/min.Pytam dlatego aby upewnić się, że np większy przepływ w podłodze nie wychładza jej bardziej.No i pozostaje kwestia obrotów pompy obiegowej - obecnie mam ją na biegu II (czyli ustawienie fabryczne). Kiedy zalecane jest stosowanie pozostałych biegów?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Czy COP liczone jest dla powrotu CO, czy brana jest również pod uwagę temp zasilania? Dla uzyskania jak najlepszego wspolczynnika wydajnosci powinienes miec jak najblizej siebie temp wchodzaca z DZ i wychodzaca z GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Panowie, jeszcze jedna niewyjaśniona i nurtująca mnie kwestia - czy lepszą rzeczą jest otwarcie rotametrów na max i dostosowanie temp w pokojach na pompie, czy utrzymywanie temp na pompie na jednym poziomie i bawienie się rotametrami, czyli np przykręcenie ich do 1L/min. Pytam dlatego aby upewnić się, że np większy przepływ w podłodze nie wychładza jej bardziej. No i pozostaje kwestia obrotów pompy obiegowej - obecnie mam ją na biegu II (czyli ustawienie fabryczne). Kiedy zalecane jest stosowanie pozostałych biegów? pozdrawiam Dla najlepszego COP zdecydowanie nie dlaw przeplywu. Nigdzie. Zasadnym sie tez wydaje ustawienie pompek obiegowych na najwyzszy bieg, ale to juz nie tak "z automatu", chociaz najczesciej. Tutaj warto znac delte na DZ i GZ. Jesli delta na DZ jest w okolicach 3K, to nie ma za bardzo sensu podnosci biegu obiegowki. Tak samo jesli na GZ jest w okolicach 6K. Wiele tutaj zalezy od sposobu wykonania instalacji i mocy samych obiegowek w stosunku do mocy PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 04.12.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 woyt Pomimo sumarycznie długiej pracy to 38kWh przy PCi 9kW i 18h grzania jest całkiem ok .Nie jest ok ten spadek temp w nocy w grzanych pokojach o 2*.Pytanie tylko czy temp w pozostałych pomieszczeniach drgnęła i jaka tam ogólnie panuje?Nie wiadomo czy to tam uchodzi ciepło czy gdzie indziej.Jak pracuje u Ciebie PCi? Kilkanaście godz bez przerwy czy taktuje?Spróbuj może zmienić pracę pompy obiegowej ale tylko w GZ z II na III bieg.Resztę obserwuj po nowych nastawach o których wspomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Duzy spadek temperatury. To 2*C w ciagu powiedzmy 10h. U mnie w ciagu 8h przerwy w grzaniu spada max o 0,4-0,5*C, ale to sa godziny od 6:00-14:00 a nie zimna noc. Dzisiaj rano wynik był nieco inny, tzn wczoraj ok 23 temp 22,5C; dzisiaj o 7 rano temp 21,5. Niemniej widać, że przez noc temp spada min 1C. Cały czas będę to monitorował. Kolejnym eksperymentem będzie zmiana godzin grzania. Zrobię podobnie do Was, czyli temp CO -3C (u Was pompa jest wtedy całkowicie wyłączona) będę przesuwał z godzin nocnych na godziny dzienne. Baj de łej - nie widzę opcji całkowitego wygaszenia CO, myślę, że zadam temp np -10 co będzie pewną symulacją i nie dopuści do załączenia pompy. Wynik zuzycia Twojej PCi to zupelnie w normie. jak dla pompy 9kW. Tylko po prostu vzas pracy jakis dziwnie dlugi. Oby problem nie byl w tym wychladzaniu sie o 2*C w ciagu nocy Cały czas winię o to wilgoć ale w następnym sezonie będę musiał znaleźć już inne wytłumaczenie, jeśli sytuacja będzie się powtarzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dla uzyskania jak najlepszego wspolczynnika wydajnosci powinienes miec jak najblizej siebie temp wchodzaca z DZ i wychodzaca z GZ hmmm, różnica jest raczej duża: DZ wejście: 3-5C GZ wyjście: 28-30 delat: 25C Jak jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dla najlepszego COP zdecydowanie nie dlaw przeplywu. Nigdzie. hmm, nie załapałem tej sentencji prościej proszę, bardziej łopatologicznie. dzięki Zasadnym sie tez wydaje ustawienie pompek obiegowych na najwyzszy bieg, ale to juz nie tak "z automatu", chociaz najczesciej. Tutaj warto znac delte na DZ i GZ. Jesli delta na DZ jest w okolicach 3K, to nie ma za bardzo sensu podnosci biegu obiegowki. Tak samo jesli na GZ jest w okolicach 6K. Wiele tutaj zalezy od sposobu wykonania instalacji i mocy samych obiegowek w stosunku do mocy PCi. delty w zasadzie nie są takie idealne, a mianowicie: delta DZ: ok 2,2-2,5 delta GZ: ok 9 Czy bieg III deltę powiększy, czy ją zmniejszy? Test na pompce zrobię za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.12.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 woyt Pomimo sumarycznie długiej pracy to 38kWh przy PCi 9kW i 18h grzania jest całkiem ok . Nie jest ok ten spadek temp w nocy w grzanych pokojach o 2*.Pytanie tylko czy temp w pozostałych pomieszczeniach drgnęła i jaka tam ogólnie panuje? Nie wiadomo czy to tam uchodzi ciepło czy gdzie indziej. A więc, wężownice rozkręcone (poza garażem i kotłownią) wczoraj wieczorem, dzisiaj wieczorem posprawdzam przepływy i temperatury. Co ciekawe, nawet w pomieszczeniach z przykręconymi znacznie wężownicami (do 0,5 lub niżej L/min) temp w tych pokojach oscylowały w okolicach 19-20C Wynik zacny i nie sądzę aby po rozkręceniu do 1,3-1,5L/min temp jakoś znacznie podskoczyła (być może 1,5C?) Jak pracuje u Ciebie PCi? Kilkanaście godz bez przerwy czy taktuje? I tu jest problem - nie jestem w stanie stwierdzić, czy pracuje od rana przez kilkanaście godzin, czy jest to kilkukrotny start. Nie mam takich danych w tserowniku. Wydaje mi się, że te kilkanaście godzin może być praca ciągła lub sprężarka włącza się max 2 razy (z punktu widzenia sprężarki to chyba dobrze, ale z punktu widzenia wychłodzenia DZ to już nie) Spróbuj może zmienić pracę pompy obiegowej ale tylko w GZ z II na III bieg. Resztę obserwuj po nowych nastawach o których wspomniałeś ok, w tym tyg poobserwuję rozkład temp w pokojach i godziny pracy po ustawieniu parametrów pompy na standardowe oraz po rozkręceniu wężownic do 1,3-1,5 L/min dzięki Panowie za pomoc, będę Was jeszcze "molestował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.12.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 hmm, nie załapałem tej sentencji prościej proszę, bardziej łopatologicznie. dzięki Nie zakrecaj petli podlogowki. Nie steryj temperatura regulujac przeplyw wody w GZ. delty w zasadzie nie są takie idealne, a mianowicie: delta DZ: ok 2,2-2,5 delta GZ: ok 9 Czy bieg III deltę powiększy, czy ją zmniejszy? Test na pompce zrobię za jakiś czas Delta DZ jak najbardziej OK. Przestawienie pompy obiegowej GZ na wyzszy bieg zwiekszy przeplyw i spowoduje spadek delty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.12.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) ...woyt dolne źródło masz idealne, delta poniżej 3 st oznacza bardzo dobrą pracę DZ więc zapomnij o przestawianiu tam czegokolwiek. trochę zbyt wysoka delta GZ to może być m in słaby przepływ czynnika (zapchany filtr np - jak nie sprawdzałeś to sprawdź jak wygląda i go wyczyść). jak filtry będą czyste a delta nadal za wysoka to zwiększ bieg pompy obiegowej, jak znowu będzie za wysoka to dopiero wtedy zacznij nas molestować i będziemy myśleć jak temu zaradzić (myślę, że wszystko się unormuje) poza tym: 1. porozkręcaj wszystkie pętle podłogówki na max przepływ (oprócz garażu i innych pom ewidentnie zimnych - zresztą chyba to zrobiłeś i bardzo dobrze) 2. od ustawienia max temp w domu jest krzywa grzewcza a nie rotametry: masz otwarte pętle i w domu jest ewidentnie za ciepło to zmniejszasz krzywą grzewczą, nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że jak masz już krzywą 2 to jest dobrze ??? a może w Twoim domu dobrze będzie przy krzywej 1,5 a może nawet niżej... 3. jeśli w domu zrobi się już tak jak lubisz a tylko np w jednym czy dwu pomieszczeniach za ciepło to wtedy dopiero dotykasz rozdzielacza i przydławiasz przepływy na tych pętlach żeby zmniejszyć temp w pomieszczeniach - pamiętaj: jak najmniej ingeruj w opory instalacji (czyli jak najmniej dław pętle) - ile się da tyle reguluj krzywą grzewczą 4. daj sobie spokój ze zmniejszaniem krzywej na noc - po to masz pompę i tanią taryfę żeby ją wykorzystywać. zmuszaj pompę do pracy w nocy a postoju w dzień, jak Twój dom dojdzie już do normy to nie będziesz wbrew pozorom odczuwał podwyższonej temp w nocy 5. najważniejsze: nie wpadaj w paranoję, moim zdaniem z Twoją instalacją jest wszystko ok. pozwól domowi złapać temperaturę, wygrzać się i wysuszyć i zacząć normalnie pracować 6. Nie podpytuj jakie ustawienia mają inni użytkownicy bo każdy dom jest inny i nie da się ustawić w każdym domu wszystkiego tak samo żeby uzyskać jednakowy efekt 7. To że pompa pracuje długo może jeszcze oznaczać, że masz jakieś duże niezidentyfikowane straty ciepła, ale patrząc po temperaturach GZ (powrót prawie 30 st) uważam, że masz dużo za wysoką krzywą grzewczą i stąd pompa pracuje ile fabryka dała 8. drugi sezon grzewczy będzie "normalny" , pierwszy to nauka, nauka i jeszcze raz nauka instalacji... Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.12.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Czekaj, czekaj nie tak szybko, trzeba mi jeszcze pomóc Na pewno warto będzie prowadzić powiedzmy "dziennik" i spisywać parametry podczas pracy. Na część pytań odpowiedź już dostałeś Moje traktuj jako pomoc i na pewno nie 100% pewne, bo pomoc na odległość jest z zasady obarczona błędem i domniemaniem. Ja tego nie widzę i bardzo mało wiem o wykonaniu. Po spadku temperatury o aż 2 stopnie widać że odbierają ciepło chłodniejsze pomieszczenia od cieplejszych lub masz małą bezwładność cieplną lub mostki termiczne, bo ocieplenie, okna itp. masz w porządku. Jak dojdziemy co i jak, to będzie wiadomo czy nie ucierpi wtedy na tym możliwość wykorzystywania II taryfy oraz komfort cieplny, o ile oczywiście preferujesz małe zmiany temperatur. Na razie jeszcze poczekajmy... Wygląda na to że dolne źródło ma dość niską temperaturę jak na początek sezonu (poszukamy odpowiedzi), ale za to bardzo stabilną (dobrze). Jakie masz odstępy między odwiertami i jak daleko są od domu? Czy rury idą obok siebie pod domem oraz do samego odwiertu to pewnie nie wiesz? Podaj proszę temperaturę po 20-30 minutach pracy od włączenia się PC i zarazem po długiej przerwie w pracy (kilka godzin), to da nam podpowiedź Martwi mnie natomiast tak wysoka temperatura GZ. Delta jest akceptowalna, choć spora, ale temperatury 39,6/30,8 to IMHO są dość wysokie. Popełniłem błąd bo nie poprosiłem o pomiar temp. podłogi podczas pracy, a by się przydał. Niska temp. DZ i wysoka GZ wpływa negatywnie na COP, czyli sprawność. Skoro OZC nie było to pewnie i projektu podłogówki też nie masz. Jeśli byś miał to zeskanuj, a jak nie, to może masz jakieś informacje o: 1. Ilości mb rury w podłodze całości. 2. Długościach pętli (jeden odcinek rury). 3. Rozstawach ułożonych rur w danych pomieszczeniach. Jak znasz którekolwiek, to się przydadzą. Wygrzewasz dom po zmianie parametrów, więc obecnie 38kWh nie jest wartością którą ja bym oceniał. Wilgoć (pierwszy sezon) aż tak nie wpływa na zużycie energii cieplnej. Widać że trzeba układ wyregulować, dać się temperaturom ustabilizować. Pomyliłeś się przy delcie, GZ zasilasz aż 38 stopni i więcej. Jest to dużo. Odnośnie powyższego posta Pana Sławka i co do samych wypunktowań, to nie zgadzam się jedynie z 7 punktem i tylko w drugiej części. Sam jestem zaskoczony ale z resztą wypunktowań się właściwie zgadzam. Na razie obstawiam na (być może): - za bliskie ułożenie rur (doprowadzeń DZ: wyjście i powrót) - mogą leżeć obok siebie na długim odcinku. - poprzez braki projektowe i obliczeniowe mówiąc wprost - za mało mb rury w podłodze. To że na razie układ nie pracuje optymalnie jest pewne, więc należy go odpowiednio wysterować. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.12.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Odnośnie powyższego posta Pana Sławka i co do samych wypunktowań, to nie zgadzam się jedynie z 7 punktem i tylko w drugiej części.... Na razie obstawiam na (być może): - za bliskie ułożenie rur (doprowadzeń DZ: wyjście i powrót) - mogą leżeć obok siebie na długim odcinku. - poprzez braki projektowe i obliczeniowe mówiąc wprost - za mało mb rury w podłodze. pkt 7 druga część wziął się stąd, że woyt wspominał o zbyt wysokiej temp w domu więc można jeszcze obniżać krzywą co spowoduje spadek temp zasilania GZ z dwoma przytoczonymi powyżej odnośnikami się właściwie zgadzam czym jestem bardzo zaskoczony, jednak na razie nie straszyłbym woyta apokaliptycznymi wizjami rażących błędów w instalacji a skupiłbym się na doprowadzeniu do ładu podstawowych rzeczy, w 95 przypadkach na 100 to pomoże a jak woyt ma wyjątkowego pecha to będzie jednym z tych 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 06.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ok, trochę to trwało, ale wolałem poczekać 1-2 dni tak więc odpowiedzi na Wasze pytania oraz wnioski: ...woyt dolne źródło masz idealne, delta poniżej 3 st oznacza bardzo dobrą pracę DZ więc zapomnij o przestawianiu tam czegokolwiek. trochę zbyt wysoka delta GZ to może być m in słaby przepływ czynnika (zapchany filtr np - jak nie sprawdzałeś to sprawdź jak wygląda i go wyczyść). jak filtry będą czyste a delta nadal za wysoka to zwiększ bieg pompy obiegowej, jak znowu będzie za wysoka to dopiero wtedy zacznij nas molestować i będziemy myśleć jak temu zaradzić (myślę, że wszystko się unormuje) Filtr GZ wyczyszczony wczoraj wieczorem. W porównaniu do filtra DZ wyglądał nieco gorzej, tzn DZ czysty jak łza, filtr GZ brudny (może nie całkowicie, ale jednak. Sytuację po wyczyszczeniu filtra będę badał każdego dnia wieczorem. poza tym: 1. porozkręcaj wszystkie pętle podłogówki na max przepływ (oprócz garażu i innych pom ewidentnie zimnych - zresztą chyba to zrobiłeś i bardzo dobrze) Porozkręcane, zakręcone jedynie w garażu (obecnie temp 12-14C i garaż jeszcze jest bardzo nieszczelny) i w kotłowni (temp 15C). przykręciłem również w małej łazience bo temp skoczyła do 26. Poza tym ciekawa sytuacja - temp we wszystkich pomieszczeniach (również w tych, w których poprzednio pętle były przykręcone) podskoczyły do stabilnej 21-22C, w salonie utrzymuje się na poziomie 22,5-23 i pompa pracowała nieco krócej, niż ostatnio (o tym później) 2. od ustawienia max temp w domu jest krzywa grzewcza a nie rotametry: masz otwarte pętle i w domu jest ewidentnie za ciepło to zmniejszasz krzywą grzewczą, nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że jak masz już krzywą 2 to jest dobrze ??? a może w Twoim domu dobrze będzie przy krzywej 1,5 a może nawet niżej... Na chwilę obecną krzywa na poziomie 2,2 jest wystarczająca, zobaczymy co będzie później 3. jeśli w domu zrobi się już tak jak lubisz a tylko np w jednym czy dwu pomieszczeniach za ciepło to wtedy dopiero dotykasz rozdzielacza i przydławiasz przepływy na tych pętlach żeby zmniejszyć temp w pomieszczeniach - pamiętaj: jak najmniej ingeruj w opory instalacji (czyli jak najmniej dław pętle) - ile się da tyle reguluj krzywą grzewczą ok 4. daj sobie spokój ze zmniejszaniem krzywej na noc - po to masz pompę i tanią taryfę żeby ją wykorzystywać. zmuszaj pompę do pracy w nocy a postoju w dzień, jak Twój dom dojdzie już do normy to nie będziesz wbrew pozorom odczuwał podwyższonej temp w nocy tak też zrobiłem, tzn jedynie CWU jest wyłączone w nocy, CO pracuje na full automacie. Pompy nie będę jeszcze wyłączał w dzień, poczekam jeszcze kilka dni aby cała sytuacja po ostatnich zmianach mogła się ustabilizować. p.s. czy jest opcja całkowitego wyłączania pompy w IVT bo takowej nie widzę? 5. najważniejsze: nie wpadaj w paranoję, moim zdaniem z Twoją instalacją jest wszystko ok. pozwól domowi złapać temperaturę, wygrzać się i wysuszyć i zacząć normalnie pracować spoko, podchodzę do tego może zbyt emocjonalnie, ale efekty lubię widzieć natychmiast 6. Nie podpytuj jakie ustawienia mają inni użytkownicy bo każdy dom jest inny i nie da się ustawić w każdym domu wszystkiego tak samo żeby uzyskać jednakowy efekt no tak, ale jak widzę, że pompy innych pracują 6godz, a moja 16 to trochę mnie zatyka... 7. To że pompa pracuje długo może jeszcze oznaczać, że masz jakieś duże niezidentyfikowane straty ciepła, ale patrząc po temperaturach GZ (powrót prawie 30 st) uważam, że masz dużo za wysoką krzywą grzewczą i stąd pompa pracuje ile fabryka dała To również monitoruję, będę zmniejszał o 0,1 co tydzień (lub kilka dni) następnie skrupulatnie notował wszelkie parametry 8. drugi sezon grzewczy będzie "normalny" , pierwszy to nauka, nauka i jeszcze raz nauka instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 06.12.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Na pewno warto będzie prowadzić powiedzmy "dziennik" i spisywać parametry podczas pracy. I tak też robię, aczkolwiek nie mam możliwości monitoringu parametrów w godzinach rannych i popołudniowych więc ciężko będzie złapać np temp DZ przy starcie i po np 1godz pracy Po spadku temperatury o aż 2 stopnie widać że odbierają ciepło chłodniejsze pomieszczenia od cieplejszych lub masz małą bezwładność cieplną lub mostki termiczne, bo ocieplenie, okna itp. masz w porządku. Jak dojdziemy co i jak, to będzie wiadomo czy nie ucierpi wtedy na tym możliwość wykorzystywania II taryfy oraz komfort cieplny, o ile oczywiście preferujesz małe zmiany temperatur. Na razie jeszcze poczekajmy... Dużym mostkiem jest na pewno garaż, który jest jeszcze nie szczelny. W weekend pochodzę na około domu i postaram się zidentyfikować dziurki/dziureczki, to samo zrobię wewnątrz i to co można uszczelnię. Zdaję sobie sprawę, że pomyłek/wad budowlańców (jeśli są) nie usunę i tu ewentualnie mogą występować największe straty. Pomieszczenia chłodniejsze są już grzane, temp ok 21-22C, temp dzisiaj nad ranem to -10C a pompa jakby pracowała nieco krócej niż ostatnio... Wygląda na to że dolne źródło ma dość niską temperaturę jak na początek sezonu (poszukamy odpowiedzi), ale za to bardzo stabilną (dobrze). Jakie masz odstępy między odwiertami i jak daleko są od domu? Czy rury idą obok siebie pod domem oraz do samego odwiertu to pewnie nie wiesz? Podaj proszę temperaturę po 20-30 minutach pracy od włączenia się PC i zarazem po długiej przerwie w pracy (kilka godzin), to da nam podpowiedź Ciężko będzie złapać temp po 1godz pracy, ale będę się starał. Być może w weekend. Pytanie o odwierty zadałem instalatorom. Martwi mnie natomiast tak wysoka temperatura GZ. Delta jest akceptowalna, choć spora, ale temperatury 39,6/30,8 to IMHO są dość wysokie. Popełniłem błąd bo nie poprosiłem o pomiar temp. podłogi podczas pracy, a by się przydał. Niska temp. DZ i wysoka GZ wpływa negatywnie na COP, czyli sprawność. Pomierzyłem temp podłogi podczas pracy PC. Temp gresu i drewna w okolicach 26-27C (przy temp w pokoju 22,5C). Ta sama temp w holu (gres), natomiast w najzimniejszym pomieszczeniu, czyli w wiatrołapie temp podłogi (gres) to 25C Temp GZ dzisiaj rano przy -8 - -10: 37,5/29 DZ dzisiaj rano: 2,3/0 Skoro OZC nie było to pewnie i projektu podłogówki też nie masz. Jeśli byś miał to zeskanuj, a jak nie, to może masz jakieś informacje o: 1. Ilości mb rury w podłodze całości. 2. Długościach pętli (jeden odcinek rury). 3. Rozstawach ułożonych rur w danych pomieszczeniach. Jak znasz którekolwiek, to się przydadzą. Pytania przesłane do instalatorów Wygrzewasz dom po zmianie parametrów, więc obecnie 38kWh nie jest wartością którą ja bym oceniał. Wilgoć (pierwszy sezon) aż tak nie wpływa na zużycie energii cieplnej. Widać że trzeba układ wyregulować, dać się temperaturom ustabilizować. Pomyliłeś się przy delcie, GZ zasilasz aż 38 stopni i więcej. Jest to dużo. ok, postaram się ustabilizować pracę pompy i temperatury wewnątrz domu, również kWh i ilość godz pracy PC będę skrupulatnie notował Na razie obstawiam na (być może): - za bliskie ułożenie rur (doprowadzeń DZ: wyjście i powrót) - mogą leżeć obok siebie na długim odcinku. - poprzez braki projektowe i obliczeniowe mówiąc wprost - za mało mb rury w podłodze. Oby nie... To że na razie układ nie pracuje optymalnie jest pewne, więc należy go odpowiednio wysterować. I z Waszą pomocą tego dokonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 woyt: Czym mierzysz temperature posadzki? Skad zczytujesz temperature zasilania GZ? Ile masz tej rury zatopionej w wylewce?Pytam, bo masz w porownaniu do moich bardzo wysokie temperatury na GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts