Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła IVT Greenline HT plus - wasze opinie

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, trochę to trwało, ale wolałem poczekać 1-2 dni tak więc odpowiedzi na Wasze pytania oraz wnioski:

Filtr GZ wyczyszczony wczoraj wieczorem. W porównaniu do filtra DZ wyglądał nieco gorzej, tzn DZ czysty jak łza, filtr GZ brudny (może nie całkowicie, ale jednak.

Sytuację po wyczyszczeniu filtra będę badał każdego dnia wieczorem.

Porozkręcane, zakręcone jedynie w garażu (obecnie temp 12-14C i garaż jeszcze jest bardzo nieszczelny) i w kotłowni (temp 15C). przykręciłem również w małej łazience bo temp skoczyła do 26. Poza tym ciekawa sytuacja - temp we wszystkich pomieszczeniach (również w tych, w których poprzednio pętle były przykręcone) podskoczyły do stabilnej 21-22C, w salonie utrzymuje się na poziomie 22,5-23 i pompa pracowała nieco krócej, niż ostatnio (o tym później)

Na chwilę obecną krzywa na poziomie 2,2 jest wystarczająca, zobaczymy co będzie później

ok

tak też zrobiłem, tzn jedynie CWU jest wyłączone w nocy, CO pracuje na full automacie. Pompy nie będę jeszcze wyłączał w dzień, poczekam jeszcze kilka dni aby cała sytuacja po ostatnich zmianach mogła się ustabilizować.

p.s. czy jest opcja całkowitego wyłączania pompy w IVT bo takowej nie widzę?

spoko, podchodzę do tego może zbyt emocjonalnie, ale efekty lubię widzieć natychmiast ;)

no tak, ale jak widzę, że pompy innych pracują 6godz, a moja 16 to trochę mnie zatyka...

To również monitoruję, będę zmniejszał o 0,1 co tydzień (lub kilka dni) następnie skrupulatnie notował wszelkie parametry

Czyli jest dobry kierunek.Filterek GZ u siebie czyściłem w sumie 3 razy i zawsze coś było.

Masz dT w GZ =8,5* - no ja nadal upieram sie za wrzuceniem III biegu w obiegówce.

Z układem pomęczysz się może jeszcze może kilka dni i póżniej najlepiej zostawić go bez ingerencji.Już widać,że nie można dławić zbyt wielu pętli za bardzo.

Jeżeli PCi dobrano Tobie "na styk" to przy -8,-10* będzie pracowała 16h. Drugi,trzeci...n-ty sezon powinien już być lepszy, boo nieczego nie doregulowujesz,wiesz jak cały układ się zachowuje, obiekt jest wygrzany,bez wilgoci technologicznej.

PCi możesz wyłączyć/zablokować - ale to lepiej gdy się już przeszło co najmniej jeden sezon i zna się zachowanie całości w różnych warunkach.

Możesz obniżyć temp co. na powrocie w zadanym czasie na max ~ 10*, PCi nie powinna się załączyć.

Można zastosować dodatkowy zegar zew. o którym wspominałem kiedyś w tym wątku( gdzieś na str 3). On będzię wyłączał wybraną w PCi funkcję w zadanym przedziale czasu.Przedziałów ustawisz do woli w zegarze.W PCi w menu 5.7 masz 4 opcje.Poczytaj o nich w instrukcji str 65.

woyt: Czym mierzysz temperature posadzki? Skad zczytujesz temperature zasilania GZ? Ile masz tej rury zatopionej w wylewce?

Pytam, bo masz w porownaniu do moich bardzo wysokie temperatury na GZ.

Posadzkę pomierzyłem tym, czym miałem, czyli... termometrem na podczerwień ;) Próbuję kupić dobry pirometr, ale to dopiero może mi Mikołaj przyniesie haha

Temp zarówno DZ jak i GZ sczytuję jedynie z PC, nie mam dodatkowych termometrów na rurach (jeszcze nie)

Licze, ze jesli ja i 2 inne osoby powiedzialy, zeby ja przestawil na najwyzszy bieg, to juz to zrobil :-)

Czekajcie, czekajcie, nie tak szybko. Dopiero dzisiaj przeczytałem o tej pompce i biegu III. Przestawię jutro, chcę jeszcze pomierzyć temp, kWh, itd na obecnych parametrach aby mieć bardziej obiektywne dane.

Czyli jest dobry kierunek.Filterek GZ u siebie czyściłem w sumie 3 razy i zawsze coś było.

Masz dT w GZ =8,5* - no ja nadal upieram sie za wrzuceniem III biegu w obiegówce.

wrzucę, wrzucę, dajcie jeszcze chwilę ;)

Z układem pomęczysz się może jeszcze może kilka dni i póżniej najlepiej zostawić go bez ingerencji.Już widać,że nie można dławić zbyt wielu pętli za bardzo.

Jeżeli PCi dobrano Tobie "na styk" to przy -8,-10* będzie pracowała 16h. Drugi,trzeci...n-ty sezon powinien już być lepszy, boo nieczego nie doregulowujesz,wiesz jak cały układ się zachowuje, obiekt jest wygrzany,bez wilgoci technologicznej.

Czekam jeszcze na odpowiedź mojego instalatora, powinien podać mi więcej danych i na jakiej zasadzie dokonywał obliczeń.

Podzielę się tak szybko, jak będę mógł

PCi możesz wyłączyć/zablokować - ale to lepiej gdy się już przeszło co najmniej jeden sezon i zna się zachowanie całości w różnych warunkach.

Możesz obniżyć temp co. na powrocie w zadanym czasie na max ~ 10*, PCi nie powinna się załączyć.

Można zastosować dodatkowy zegar zew. o którym wspominałem kiedyś w tym wątku( gdzieś na str 3). On będzię wyłączał wybraną w PCi funkcję w zadanym przedziale czasu.Przedziałów ustawisz do woli w zegarze.W PCi w menu 5.7 masz 4 opcje.Poczytaj o nich w instrukcji str 65.

Zrobię jak radzisz, na chwilę obecną nie będę ustawiał wyłączania pompy, pozwolę na ustabilizowanie się temperatur, tym bardziej że zbliżają się mrozy

Wygląda na to że dolne źródło ma dość niską temperaturę jak na początek sezonu (poszukamy odpowiedzi), ale za to bardzo stabilną (dobrze). Jakie masz odstępy między odwiertami i jak daleko są od domu? Czy rury idą obok siebie pod domem oraz do samego odwiertu to pewnie nie wiesz? Podaj proszę temperaturę po 20-30 minutach pracy od włączenia się PC i zarazem po długiej przerwie w pracy (kilka godzin), to da nam podpowiedź ;)

Skoro OZC nie było to pewnie i projektu podłogówki też nie masz. Jeśli byś miał to zeskanuj, a jak nie, to może masz jakieś informacje o:

1. Ilości mb rury w podłodze całości.

2. Długościach pętli (jeden odcinek rury).

3. Rozstawach ułożonych rur w danych pomieszczeniach.

Jak znasz którekolwiek, to się przydadzą.

Na razie obstawiam na (być może):

- za bliskie ułożenie rur (doprowadzeń DZ: wyjście i powrót) - mogą leżeć obok siebie na długim odcinku.

- poprzez braki projektowe i obliczeniowe mówiąc wprost - za mało mb rury w podłodze.

Kolejny zestaw danych od instalatorów:

- nie mam jeszcze informacji o odległości odwiertów od domu i od siebie samych, ale pozostałe dane skompletowałem:

- studzienki rewizyjnej nie mam na zewnątrz ponieważ rozdzielacz DZ zamontowany jest w kotłowni - czy coś mam sprawdzić w tym rozdzielaczu?

- odstępy między rurkami w pokojach to 15cm; odstępy w łazienkach to 10cm

- pętle rozdzielacza podłogówki nie przekraczają 100-120mb

- według instalatora, różnica 10C (zasilanie/powrót) nie jest jeszcze niczym strasznym, natomiast poprosił abym zbierał dane i przesyłał mu na bieżąco

ja to mogę skomentować tylko tak: zapalenie płuc nie jest niczym strasznym i można z tym żyć :D - ale lepiej idź pan do lekarza :D

kit ci wciska, to raz,

A co, jeśli producent mówi, że delta 10C nie jest zła? próbuje tu znaleźć jakieś racjonalne wytłumaczenie...

za długie troche pętle ci zrobił, to dwa,

I tu również można się odwołać do norm, które dopuszczają takie długości... nie to żebym bronił instalatora, ale próbuję sobie to jakoś tłumaczyć

masz za słaby odbiór ciepła - to trzy (czyli za niski bieg na obiegówce - ale pewnie jeszcze nie zmieniłeś, przynajmjniej na to wskazują twoje wypowiedzi)

Zmieniłem bieg obiegówki z II na III, delta rzeczywiście jest niższa, teraz temperatury GZ są następujące:

37,7/30,6

34,7/27,5

35,9/28,5

itd

Aha, jeszcze jedno - krzywą zmniejszyłem do 2,1, temp we wszystkich pomieszczeniach utrzymują się na poziomie 22C, w salonie lekko cieplej.

Na zewnątrz od kilku dni w okolicy -8, -10C, w nocy czasami zimniej, pompa działa na automacie (bez wyłączania nocnego), średnia pracy od 01.12 to 18h, przy czym ostatnie mroźne dni to nawet 21h!

Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość - drzwi we wszystkich pokojach muszą być otwarte, wtedy temp jest większa. Po zamknięciu drzwi czuć, że jest chłodniej.

Zastanawiam się, czy brak grzania w kotłowni może mieć również jakiś negatywny wpływ na pracę pompy, tzn czy pompa/mechanizmy/rury nie ochładzają się zbyt szybko.

Temp kotłowni to 12C (z/do kotłowni mam dwa wejścia/wyjścia: garaż + ogród)

37,7/30,6

34,7/27,5

itd

dT ~ 7,2 * tak zostaw.Mam podobnie dt=7* - tylko pętle nie dłuższe niż 80m

O temp kotłowni też kiedyś pytałem.Ja mam PCi w garażu.W tej chwili temp 7*

Ale w sobotę moja ukochana zapomniała zamknąć bramę garażową i tak sie wietrzyło 4h przy -6* :-) Nic sie nie stało,ale stresa miałem.

Przy okazji wiesz już jak dobierano Tobie moc PCi?

Edytowane przez wit74

Zastanawiam się, czy brak grzania w kotłowni może mieć również jakiś negatywny wpływ na pracę pompy, tzn czy pompa/mechanizmy/rury nie ochładzają się zbyt szybko.

Temp kotłowni to 12C (z/do kotłowni mam dwa wejścia/wyjścia: garaż + ogród)

Temperatura w kotlowni sie nie przejmuj. Byle by nie bylo opcji zejscia blisko 0*C (jesli masz tam zasobnik CWU, to takiej opcji nie ma) :-)

O temp kotłowni też kiedyś pytałem.Ja mam PCi w garażu.W tej chwili temp 7*

ok, czyli jestem spokojniejszy

Ale w sobotę moja ukochana zapomniała zamknąć bramę garażową i tak sie wietrzyło 4h przy -6* :-) Nic sie nie stało,ale stresa miałem.

taki mały OT: wczoraj wjechałem autem w drzwi garażowe rozwalając je w drobny mak... ;) od rana do nocy drzwi czekały na naprawę, a garaż miał niezłe przewietrzenie (temp -6 / -8)

Przy okazji wiesz już jak dobierano Tobie moc PCi?

wciąż czekam na kilka odpowiedzi od mojego instalatora, spróbuje go przycisnąć. Dam znać

przepraszam czy tu są jacyś moderatorzy?

dlaczego pozwalacie na takie bezczelne zachowanie jak prezentuje ok-serwis ??? jego jedyne wypowiedzi na forum (czyli 4) mają taki kształt jak tutaj widać, nawet nie silił się na przeredagowanie tekstu baran jeden...

proszę usuwać tego typu posty bo chyba to nie jest strona z darmowymi reklamami tylko forum budowlane...

jeżeli jego posty pozostaną to jak rozumiem tego typu darmowa reklama jest dozwolona ?

Użytkuję.Co konkretnie Ciebie interesuje?

Witam

Chce wlasnie kupic PC mam do wyboru IVT GreenLine HT Plus E11 i Dimplex si11te o dimlex juz cos wiem .

Sa jakies minusy PC IVT mial ktos jakies problemy ew. ktora jest lepsza

Prosze wszystkich zorientowanych o odpowiedz:wave:

Edytowane przez mario-1978

Potrafisz podac z jaka aktualnie moca pracuje ta pompa obiegowa na DZ na III biegu? Powinna byc na niej naniesiona taka informacja.

Trochę to trwało, ale mam już te dane:

I bieg: 46W

II bieg: 67W

III bieg: 93W

Dom cały czas trzyma temperaturę, w mrozy -11 / -14 nie odczuwamy żadnego dyskomfortu związanego z niedogrzaniem. Jest strasznie sucho, poziom 25%, ale czytam trochę o rekuperacji/wentylacji i chyba jest to przypadłość tego systemu.

Zastanawiam się co jeszcze mogę sprawdzić/zmienić aby grzanie pompy było krótsze.

Chyba, że pierwszy sezon musi po prostu tak wyglądać w moim przypadku...