Adam34 25.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam Chce wlasnie kupic PC mam do wyboru IVT GreenLine HT Plus E11 i Dimplex si11te o dimlex juz cos wiem . Sa jakies minusy PC IVT mial ktos jakies problemy ew. ktora jest lepsza Prosze wszystkich zorientowanych o odpowiedz:wave: Ja mam IVT GreenLina i jestem zadowolony, jest cichszy niż Dimplex-zauważalnie, ładniejszy ale nie o to chodzi i znacznie łatwiejszy w obsłudze Obie marki podobno renomowane, wybrałem IVT chociaż patrzałem na wiele propozycji, w tym na dimplexa, ale... IVT przypadł mi do gustu i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 04.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tak na moje oko, to mala ta obiegowka na GZ. Na te 225m2 podlogi pewnie spokojnie wrzuciles 1300-1400mb rurek (mi tyle wyszlo przynajmniej). Ja mam obiegowke na 180W ustawiona teraz i delte 6,1*C i temperatura zasilania GZ nigdy nie wyskoczyla powyzej 34,5*C Czy jest jakaś szansa, aby "podmienić" obiegówki i zobaczyć jak system będzie się zachowywał na innej? Tzn czy taka operacja jest w miarę łatwa i w ogóle możliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ...obiegówki powinny być zamontowane na śrubunkach więc możesz podmieniać do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy1980 14.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 witam. Jestem uzytkownikiem pompy IVT. Jak t jest z tymi rotametrami, powinny byc otwarte mocno czy moga byc przydlawione lub nawet zamkniete na niektorych petlach? jak to wplywa na prace pompy, czy jesli sa pozamykane powiedzmy na gorne pietro, a dol otwarty i wartosci ustawione na rotametrach zapewniaja optymalna temperature w pomieszczeniach, czy wplywa to jakos negatywnie na prace pompy? (dluzszy czas pracy, wiekszy pobor pradu itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 witam. Jestem uzytkownikiem pompy IVT. Jak t jest z tymi rotametrami, powinny byc otwarte mocno czy moga byc przydlawione lub nawet zamkniete na niektorych petlach? jak to wplywa na prace pompy, czy jesli sa pozamykane powiedzmy na gorne pietro, a dol otwarty i wartosci ustawione na rotametrach zapewniaja optymalna temperature w pomieszczeniach, czy wplywa to jakos negatywnie na prace pompy? (dluzszy czas pracy, wiekszy pobor pradu itp) Generalnie nie powinno sie dlawic przeplywu. Jak zamkniesz pietro, to pompa ma mniejsze GZ i zeby zrownowazyc jego moc podniesie temperature na zasilaniu. Spadnie COP i bedzie troszke drozej na pradzie niz bys grzal ten dol w optymalnym ustawieniu (czyli grzejac caly dom). Jesli faktycznie pietra nie uzywasz, to OK, bedzie taniej, ale nie jakos porazajaco (nie o polowe taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 podłogówka powinna być tak zaprojektowana żeby rotametry były pootwierane (ewentualnie można robić drobne korekty w pomieszczeniach w których jest za ciepło) jeżeli chcesz zamknąć całą kondygnację to możesz to zrobić, ale pamiętaj, że jak pozostawisz bardzo mało otwartych pętli (lub wcale) to pompa może przejść w stan awarii. jeżeli urządzenie nie wejdzie w awarię, ale będzie pracowało na zbyt małej ilości pętli to może zacząć taktować czyli załączać się często na krótki okres czasu co nie jest korzystne dla sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Zaczynasz od otwarcia wszystkiego na MAX.Potem dławisz te obwody gdzie za ciepło.Jak najmniejsze dławienie i jak największy przepływ wody - wtedy PC pracuje optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 14.01.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U nas firma wykonująca peojekt instalacji CO, CWU i do tego PC IVT, dała nam natsawy na każdy obwód dla każdego pomieszczenia w domu. Tylko dwa z nich według planu są w pełni otwarte, znaczna większość jest otawra na około 2,5-3 pełne obroty (pełne otwarcie mamy na 5,5 obtou). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U nas firma wykonująca peojekt instalacji CO, CWU i do tego PC IVT, dała nam natsawy na każdy obwód dla każdego pomieszczenia w domu. Tylko dwa z nich według planu są w pełni otwarte, znaczna większość jest otawra na około 2,5-3 pełne obroty (pełne otwarcie mamy na 5,5 obtou). U mnie w wskazania rotametru ma wplyw ostatnie 45* obrotu pokretlem zaworu. Wczesniej moge sobie krecic do woli i nie ma to wplywu zadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 16.01.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Pyxis, Sławek, wihajster - podaliście ciekawe i pomocne informacje. Zastanawiam się jeszcze - czy jeśli mam przymknięte dwa obwody: kotłownia i garaż, czyli dwa najzimniejsze pomieszczenia (poza wiatrołapem, w którym obwód jest całkowicie otwarty), to czy otwarcie ich nie spowoduje zbytniego wychłodzenia instalacji?Garaż być może zostawię zamknięty, ale kotłownię wypadałoby może otworzyć?Odnośnie rotametrów - mam podobnie do Pyxis'a - pierwsze 90% kręcenia nic nie daje, ostatnie pół obrotu (pub mniej) otwiera lub całkowicie zamyka obwód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.01.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Dłużej PC będzie pracowała, bo dojdą dodatkowe m3 do ogrzania. Wychłodzenie instalacji w jakim sensie? W pierwszym momencie lekko obniżą się temperatury GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.01.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Jesli masz w kotlowni zasobnik CWU, to grzac jej nie musisz Garaz to jak spadnie Ci do 5*C to odkrecisz. Ja mam w nim kaloryfer i jest zakrecony na amen. Teraz w garazu 12-13*C. W kotlowni 14*C od semego zasobnika i skrzynki z rozdzielaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 16.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 U nas firma wykonująca peojekt instalacji CO, CWU i do tego PC IVT, dała nam natsawy na każdy obwód dla każdego pomieszczenia w domu. Tylko dwa z nich według planu są w pełni otwarte, znaczna większość jest otawra na około 2,5-3 pełne obroty (pełne otwarcie mamy na 5,5 obtou). U mnie 3 pętle są wg planu max otwarte, tych na 2,5 obrotu to połowa i prawie drugie tyle na nawet 1,75 - 2 obrotów( te które mają po 40mb).Sam lekko pozmieniałem by mieć tam gdzie chcę temp jakie chcę.Nie robiłem większych zmian niż 1,5 obrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 17.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dłużej PC będzie pracowała, bo dojdą dodatkowe m3 do ogrzania. Wychłodzenie instalacji w jakim sensie? W pierwszym momencie lekko obniżą się temperatury GZ. Wychłodzenie to może złe określenie, niemniej nieszczelny i zimny garaż spowoduje (tak mi się wydaje), że temp wody w podłodze będzie się znacznie szybciej wychładzała więc grzanie pompy będzie i częstsze i dłuższe...tak mi się wydaje. W garażu mam ok 11-12; w kotłowni ok 12-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 03.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam,Uzytkownicy IVT 9kW, po ile można wyciagnac taką pompe? U mnie DZ bedzie poziome.PozdrawiamKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 19.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 No Panowie, otrzymałem rachunek za prąd za ostatnie 7 miesięcy. Prawie spadłem z krzesła. Średnia to ok 600zł/m. Niestety do końca stycznia jechałem wciąż na taryfie budowlanej.Te 600zł/m zawiera oczywiście prace pompy, reku oraz wszystkich innych urządzeń (indykcja, kompy, światło, TV, itd, itp)Spodziewałem się nieco niższego wyniku i zdaję sobie sprawę, że pierwszy rok to nauka, wygrzewanie, itd.Niemniej nasuwa mi się kilka wniosków - pompa zdecydowanie za długo pracuje i nie musi być niewiadomo ile C na "-"Moim zdaniem za wolno podgrzewa się GZ pomimo, że przy dużych mrozach temp DZ po godzinie pracy była na poziomie nawet 3,6C i nigdy nie spadał poniżej 1,5C Teraz kilka pytań:- czy wymiana obiegówki na taką o większej mocy przyspieszy grzanie GZ?- średnia delta GZ to 6,9C na III biegu obiegówki- dławienie pętli - wszystkie poza garażem i kotłownią są otwarte na max. Nawet w pomieszczeniach nieużywanych temp jest na poziomie 20.5-21C - czy tak zostawić, czy coś kombinować?- przepływ wody - ktoś powyżej pisał "jak najmniej dławić i jak największy przepływ wody wtedy PC pracuje optymalnie". Czy mówimy tu o L/min czy o ciśnieniu w układzie, czy to i to jakoś oddziałuje na siebie wzajemnie? Jakie ciśnienie powinienem mieć w układzie i jaki przepływ L/min aby zoptymalizować działanie PC?- może mam zapowietrzone GZ? Jak to sprawdzić? szukać pęcherzy wodnych w rotametrach, czy w pompie?Będę wdzięczny za pomoc.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Te 600zł/m zawiera oczywiście prace pompy, reku oraz wszystkich innych urządzeń (indykcja, kompy, światło, TV, itd, itp) Spodziewałem się nieco niższego wyniku i zdaję sobie sprawę, że pierwszy rok to nauka, wygrzewanie, itd. Jesli nie masz podlicznika na PCi, tos "slepy" na jej zuzycie i takowym pozostaniesz. Co bys nie zrobil, to wynik bedziesz znal za nastepne 7m-cy. Tak sie nie bardzo da, zwlaszcza jesli masz watpliwosci co do wysokosci zuzycia. Wydaj w koncu te 200zl na podlicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 20.02.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Wydaj w koncu te 200zl na podlicznik. Ale ja podlicznik mam i dokładnie widzę zużycie prądu. Wdzięczny będę za Wasze opinie na moje pytania. Nie panikuję oczywiście, ale chcę czerpać z dobrych wzorców, więc takie drobne modyfikacje systemu powinny jedynie pomóc (tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ale ja podlicznik mam i dokładnie widzę zużycie prądu. To je zaprezentuj. Bedziemy sie wspolnie zastanwaili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyt 20.02.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Więc generalnie średnia pracy pompy (nie notuję codziennie, notatki zbieram co kilka dni) w godz i kWh jest następująca:(1) średnia za styczeń:- średnia temp na zewn: -0,5- średnia temp wyjścia GZ: 34,9- średnia temp powrotu GZ: 27,9- średnia delta: 7- średnia temp wejścia z DZ: 1,6 (mierzona nie wim po jakim czasie od startu, generalnie mierzę o godz 22:30)- średnia temp wyjścia do DZ: -0,5 (jak wyżej)- średnia delta: 2,1- średnia pracy PC (w godz/dzień): 16 (92% CO; 8% CWU)- średnia pracy PC (w kWh/dzień): 38kWhW tym czasie dogrzewacz elektryczny włączył się na kilkanaście godzin (2) średnia za luty:- średnia temp na zewn: +0,5- średnia temp wyjścia GZ: 34- średnia temp powrotu GZ: 26,9- średnia delta: 7,1- średnia temp wejścia z DZ: 2,3 (mierzona nie wim po jakim czasie od startu, generalnie mierzę o godz 22:30)- średnia temp wyjścia do DZ: -0,1 (jak wyżej)- średnia delta: 2,4- średnia pracy PC (w godz/dzień): 14 (92% CO; 8% CWU)- średnia pracy PC (w kWh/dzień): 37kWhW tym czasie dogrzewacz elektryczny włączył się na kilkanaście godzin Podane średnie dla DZ są niewiarygodne i spisywane pewnie w ostatniej fazie pracy pompy. Gdym spisywał na początku, średnia byłaby w okolicach 3,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts