alusia i bartuś 28.08.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Witammam pytanie, czy podczas wykonywania wylewki na poddaszu wylewać odrazu na balkonie razem połączonąwtedy tworzy się mostek,jak to wykonać, okna są szerokości 90mm i myślę odizolować 3cm styro, wylewkę na balkonie o tej w domu,okno będzie spoczywać 60mm na wylewce na poddaszuocieplenie na płycie poddasza wychodzi również na balkonczy wylewka będzie się trzymać na tym balkonie, będzie odizolowana również od ścian?jaki jest najlepszy sposób na uniknięcie mostka przy robieniu wylewek w domu i na balkonie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.08.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 okna powinny być solidni podparte przynajmniej w okolicy słupków a najlepiej poszerzeniem systemowym (poczytaj tematy o izolacji okna balkonowego czy jakoś tak) a nie na wylewce, wylewkę to na centymetr czy dwa podlej pod okno i tyle, reszta (o ile nie masz poszerzenia, bo pewnie nie) wolnej przestrzeni wypełniona styrodurem (ew. styropianem) na piankę, i mostka nie ma wylewka na balkonie spokojnie bedzie leżeć, nie ucieknie odizolowana od ściany oczywiście być powinna (8 czy 10 cm styro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.10.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 odizolowana od ściany oczywiście być powinna (8 czy 10 cm styro) mozesz rozwinąc temat, bo nie bardzo wiem o jakie 8-10cm styro Ci chodzi i jak to powiino byc zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.10.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 tak w skrócie: jest płyta żelbetowa balkonu (ciągłosc stropu przeważnie), i teraz (pomijam hydroizolację bo nie o tym teraz) kładziesz styropian na płycie, te np. 5 cm grubości po całej powierzchni, potem w narożniku, przy ścianie dajesz pasek wzdłuż ściany, pasek wysokości takiej jak wysokość wylewki i szerokości 8-10 cm od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.10.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 a czemu to ma słuzyć?u mnie robili w zeszłym tygodniu wylewki i miedzy innymi zrobili balkon ale nie kojarze aby o było w ten sposób zrobione- dla pewnosci jutro wejde i sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.10.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 jeśli masz wylewke do samej ściany, pustaka czy bloczka, to masz piękny mostek termiczny w tym miejscu, zmrożona wylewka wychładza ścianę (oczywiscie mówimy cały czas o robieniu wylewki gdy nie ma na ścianie styropianu elewacyjnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.10.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Edde robią u mnie izolację 2 balkonow pod ktorymi mam pom. uzytkowe.Pytanie czy nie za pozno na robienie wylewki chodzi o temperatury.Co moze sie dziac z wylewką jak przyjdzie mroz? widzę ze do betonu cos dolewają czarnego jakis roztwor.Acha ten sa styro co piszesz u mnie ma grubosc 2 cm napewno nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 10.10.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 jeśli masz wylewke do samej ściany, pustaka czy bloczka, to masz piękny mostek termiczny w tym miejscu, zmrożona wylewka wychładza ścianę (oczywiscie mówimy cały czas o robieniu wylewki gdy nie ma na ścianie styropianu elewacyjnego) a jak ja mam sciane 3W to tez mam mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.10.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Edde robią u mnie izolację 2 balkonow pod ktorymi mam pom. uzytkowe. Pytanie czy nie za pozno na robienie wylewki chodzi o temperatury. Co moze sie dziac z wylewką jak przyjdzie mroz? widzę ze do betonu cos dolewają czarnego jakis roztwor. Acha ten sa styro co piszesz u mnie ma grubosc 2 cm napewno nie więcej. ja bym kazał kategorycznie styropianu włożyć przynajmniej 5-8cm, temperatury już takie sobie, nie wiadomo czego dolewają, może lepiej żeby wylewki zrobili rano a na noc na wszelki wypadek przykryj czymś, jeżeli mróz zetnie wodę w wylewce to na wiosnę (lub wcześniej) ładnie się ona pokruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario6719 17.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Generalnie zasada jest taka , że jak zapewne wiecie najczęściej używane w budownictwie są 2 rodzaje cementucemant portlandzki i hutniczy.Zasada jest taka żeby pod żadnym pozorem przy niskich temperaturach nie stosować cementu hutniczego , ponieważ jego słabą stroną jest niemożność wiązania przy niskich temperaturach .Cement portlandzki bez dodatków można stosować z powodzeniem do jakiś -3 stopni.Przy niższejtemperaturze należy dodać specjalny dodatek do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Generalnie zasada jest taka , że jak zapewne wiecie najczęściej używane w budownictwie są 2 rodzaje cementu cemant portlandzki i hutniczy.Zasada jest taka żeby pod żadnym pozorem przy niskich temperaturach nie stosować cementu hutniczego , ponieważ jego słabą stroną jest niemożność wiązania przy niskich temperaturach .Cement portlandzki bez dodatków można stosować z powodzeniem do jakiś -3 stopni.Przy niższej temperaturze należy dodać specjalny dodatek do betonu. a szanujący się wylewkarz stosuje cement hutniczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts