Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowanie wilgotnej wylewki

Łukasz80

Recommended Posts

Witajcie,

znalazłem kilka podobnych wątków, ale nie odpowiedziały w pełni na moje pytanie.

Otóż w maju, w czasie gdy miałem wykonane ściany piwnic nie mając jeszcze stropu - przyszły jak pamiętamy ulewy i powódź. Buduje dom na pochyłej działce i nie zalało mi oczywiście nic, ale suma opadów była duża i po prostu napadało do piwnicy ok 10cm wody (był wylany chudziak). Budowa po poprawie pogody ruszyła dalej. Obecnie dom jest prawie na ukończeniu, jednak troszkę wody w piwnicy (ok 3 cm). Resztę wody wymiotę. Na razie woda paruje wolno w piwnicy jest chłodno zawsze, na jesień planuję zamontować okna, ale nie wiem czy zdąży chudziak wyschnąć odpowiednio zanim przyjdą mrozy? Czy ta ewentualna wilgoć nie zaszkodzi? tzn czy jest ryzyko podniesienia lub popękania chudziaka podczas mrozów - nie wiem też czy okna zabezpieczą trochę wnętrze. Piwnica jest obsypana z trzech stron, od strony wschodniej jest 70% ściany odsłoniętej (wynika to z ch-ki terenu).

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.

Kurcze w maju nalało Ci wody a ty końcem sieprnia masz ja jeszcze i pytasz czy nie zaszkodzi? Przespałes troche problem. Gdybys wode usunol po wylaniu stropu bo pewnie przed nim nalalo jej to juz mialbyś sucho. Wylanie wody we wrześniu i zatkanie okien może ale nie musi uchronić przed wysadzeniem. Druga sprawa zamkniesz potęzna ilośc wilgoci w domu. Wywal wode natychmiast i wstrzymaj okna na max czasu.

Dzięki za info. Z tą wodą było też tak, że była wymiatana, ale w stropach były duże otwory na kominy i wentylacje i nimi też zawsze coś się lało...Od tygodnia są wymurowane kominy i dachówka w toku..więc myślę, że to co wymiotę to już się nic nie pojawi, pozostanie jednak to co wsiąkło w chudziak.

Powiem tak - beton leżąc w środowisku wodnym - miał najlepsze z możliwych warunków do dojrzewania.

Ale jeśli nie masz zamiaru zabezpieczyś/zamkną budowy przed morozami to zalecam usunięcei wody. I przyjrzeć się czy woda nie wraca. Bo może jest to związane z jakimiś nieszczelnościami.

dzięki za odpowiedzi,

też mi się nasunęła myśl z tymi nieszczelnościami, mam nadzieje że to się nie stanie faktem. Dzisiaj wymietliśmy całkowicie wodę - dach również skończony, więc z góry nie będzie się lało. Będą przeciągi aż do zimy, wtedy założę okna. Liczę, że beton przeschnie i będzie ok.

A mam jeszcze pytanie, kiedy powinienem, położyć na wylewkę papę termozgrzewalną w celu izolacji od grunt(oczywiście połączę ją z poziomą izolacją ław). Zalecane jest to zrobić przed zimą, czy może poczekać do wiosny?