janrenovate 29.08.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Może ktos jest zainteresowany domem z gliny?Glina+słoma(strawbale,cob),glina +drewno(cordwood,colombage)Tynki gliniane.Mozna wybierac do woli,zdrowo,Eko logicznie:)Oczywiście materiał z czystego,zdrowego Podlasia:) Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez janrenovate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.08.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 W sensie, że sprzedajesz glinę? Ja buduję we wrześniu gospodarczy ze strawbale, przydałoby się trochę gliny. Buduję na wschodnich krańcach woj. łódzkiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remont 14.10.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Czy ktoś wie jak ocieplić stary dom z cegły od zewnatrz?Od wewnatrz chcę wytynkować gliną, ale co dać na zewnątrz. Styropianu nie chcę.I czy można nieocieplony, bez okien i drzwi, pozostawić na zimę, a latem zrobić tynk gliniany.?POtrzebuję szybkiej porady, bo zima za pasem i muszę cos z domem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 16.11.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 W sensie, że sprzedajesz glinę? Ja buduję we wrześniu gospodarczy ze strawbale, przydałoby się trochę gliny. Buduję na wschodnich krańcach woj. łódzkiego... I co z tym budynkiem gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.11.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Nie udało mi się, z różnych przyczyn. Słoma i drewno leżą na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 25.11.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Szkoda... Chętnie bym zobaczył taki dom na żywo (tym bardziej chętnie, że mieszkamy w tym samym województwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek244 12.11.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Może ktos jest zainteresowany domem z gliny? Glina+słoma(strawbale,cob),glina +drewno(cordwood,colombage) Tynki gliniane. Mozna wybierac do woli,zdrowo,Eko logicznie:) Oczywiście materiał z czystego,zdrowego Podlasia:) janrenovate jestem zainteresowany tynkami glinianymi, jeżeli jeszcze jest temat aktualny proszę o info jarek244 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 13.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 nie dajcie sie na to nabrac.Ogolnie ,mozna zrobic dom z gliny ,ale tylko i wylacznie jezeli macie gline za plotem,inaczej jest to nieoplacale.Z ciekawostek jeden z najwiekszych internetowych troli o nicku slawni wegatarianie(wysztarczy jego nick wstukac w google,by sie przekonac jaki to oszolom,bajdurzy ,ze autem na prad mozna 100 km przejechac za 2 zl itp bzdury) bredzi po wszystich forach ,ze mozna dom z gliny wybudowac za 10 tys zl,zaproponowalem mu 10 razy wiecej czy 100tys zl za zrobienie domu 100 metrowego i jakos nie podjol tematu .Zreszta wystarczy po prostu podac kosztorys i trwalosc tynkow lub domow z gliny i wszytstko bedzie jasne.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.12.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Widziałem taki dom w trakcie budowy.Akurat mam dojście do gliny i piasku za free ale ze względu na brak ochoty na targanie się z urzędnikami odpuściłem.Po drugie nikt nie chce napisać jak taki dom jest energooszczędny. Niby jest ale?Nie wykluczam postawienie pseudo małego domku (ze 20m2 bez zezwolenia) do testów. Oczywiście dopiero po wprowadzeniu się do obecnie budowanego. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.12.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Nikt nie chce napisać, bo tu sporo niewiadomych jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Niezupełnie tak! Zapraszają na szkolenia, warsztaty (odpłatne!) i tłumaczą przy okazji budowania jakiej... budy na grabie. To mocno zapomniana wiedza. Kiedyś we wszystkich wsiach stosowana. Robota nie tyle kosztowna co mocno siłowa. Wygodnicki naród odszedł od tych technologii. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Byłem raz na takich warsztatach, świetna zabawa, teraz w tym sezonie chcę postawić u siebie taką budę na grabie. Parametry takiej ściany z kostki słomianej powinny być znacznie lepsze od wymaganego przepisami U=0,3W/m2K, ale mało jest takich domów, żeby można je było przebadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Brak zaufania do myśli technicznej? Jednak - co cegła - to cegła! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Raczej ciśnienie na to by budować dom "lepszy, niż ma sąsiad". A wiadomo, dom ze słomy oklejony gliną, nie będzie lepszy od domu sąsiada. Nawet jak będzie mieć kolektor słoneczny na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts