Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Czy ktoś wie jak ocieplić stary dom z cegły od zewnatrz?

Od wewnatrz chcę wytynkować gliną, ale co dać na zewnątrz. Styropianu nie chcę.

I czy można nieocieplony, bez okien i drzwi, pozostawić na zimę, a latem zrobić tynk gliniany.?

POtrzebuję szybkiej porady, bo zima za pasem i muszę cos z domem zrobić.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 11 months później...
Może ktos jest zainteresowany domem z gliny?

Glina+słoma(strawbale,cob),glina +drewno(cordwood,colombage)

Tynki gliniane.

Mozna wybierac do woli,zdrowo,Eko logicznie:)

Oczywiście materiał z czystego,zdrowego Podlasia:)

janrenovate jestem zainteresowany tynkami glinianymi, jeżeli jeszcze jest temat aktualny proszę o info

jarek244

nie dajcie sie na to nabrac.Ogolnie ,mozna zrobic dom z gliny ,ale tylko i wylacznie jezeli macie gline za plotem,inaczej jest to nieoplacale.Z ciekawostek jeden z najwiekszych internetowych troli o nicku slawni wegatarianie(wysztarczy jego nick wstukac w google,by sie przekonac jaki to oszolom,bajdurzy ,ze autem na prad mozna 100 km przejechac za 2 zl itp bzdury) bredzi po wszystich forach ,ze mozna dom z gliny wybudowac za 10 tys zl,zaproponowalem mu 10 razy wiecej czy 100tys zl za zrobienie domu 100 metrowego i jakos nie podjol tematu .Zreszta wystarczy po prostu podac kosztorys i trwalosc tynkow lub domow z gliny i wszytstko bedzie jasne.Pzdr

• 3 weeks później...

Widziałem taki dom w trakcie budowy.

Akurat mam dojście do gliny i piasku za free ale ze względu na brak ochoty na targanie się z urzędnikami odpuściłem.

Po drugie nikt nie chce napisać jak taki dom jest energooszczędny. Niby jest ale?

Nie wykluczam postawienie pseudo małego domku (ze 20m2 bez zezwolenia) do testów. Oczywiście dopiero po wprowadzeniu się do obecnie budowanego.

Edytowane przez klaudiusz_x

Niezupełnie tak!

:lol:

Zapraszają na szkolenia, warsztaty (odpłatne!) i tłumaczą przy okazji budowania jakiej... budy na grabie.

To mocno zapomniana wiedza.

Kiedyś we wszystkich wsiach stosowana.

Robota nie tyle kosztowna co mocno siłowa.

Wygodnicki naród odszedł od tych technologii.

Adam M.

Byłem raz na takich warsztatach, świetna zabawa, teraz w tym sezonie chcę postawić u siebie taką budę na grabie. ;)

Parametry takiej ściany z kostki słomianej powinny być znacznie lepsze od wymaganego przepisami U=0,3W/m2K, ale mało jest takich domów, żeby można je było przebadać.