ania i grześ 29.08.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 zamierzamy zrobić pralnie z pokoju na parterze, mam pytanie odnosnie wentylacji ,czy jeden kanał went. wystarczy z rur pcv,i czy moge go połączyć z kanałem wywietrz. z garażu na poddaszu, czy wstawić wywietrznik w dachu,bo wylot na ścianie odpada, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.08.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 masz garaż na poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.08.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 czy jeden kanał went. wystarczy z rur pcv,i czy moge go połączyć z kanałem wywietrz. z garażu na poddaszu, czy wstawić wywietrznik w dachu Jeśli to pralnia, to będzie dużo pary wodnej. Najlepsza by była wentylacja mechaniczna (na podobnej zasadzie, jak wyciąg nadkuchenny). Jeśli z rury PCW, to konieczny będzie "syfon" z odskraplaczem. Średnica rury minimum 120 do 150 mm. Kanałów wentylacji konwekcyjno-grawitacyjnej nie można łączyć. Jest zasada, że na JEDNO pomieszczenie powinien przypadać JEDEN kanał wentylacyjny. Jeśli chodzi o wentylację mechaniczną, to pralnia może być wentylowana okresowo (podczas prania i suszenia), a garaż powinien być wentylowany STALE. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 29.08.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Jest zasada, że na JEDNO pomieszczenie powinien przypadać JEDEN kanał wentylacyjny. Czy dotyczy to też kuchni? Przecież wywiewu okapu nad kuchnią nie powinno chyba łączyć się z kanałem wentylacyjnym kuchennym..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.08.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 (edytowane) Czy dotyczy to też kuchni? Przecież wywiewu okapu nad kuchnią nie powinno chyba łączyć się z kanałem wentylacyjnym kuchennym..? Przecież nie napisałem, żeby połączyć. Okap nadkuchenny pracuje okazjonalnie, a wymagana przepisami wentylacja grawitacyjna w kuchni z kuchenką gazową musi być oddzielna i działać STALE. Nie należy więc mylić KANAŁU WENTYLACJI GRAWITACYJNEJ z kanałem okapu nadkuchennego (w przypadku kuchenki gazowej). Okap nadkuchenny nie może więc pełnić funkcji kanału wentylacji grawitacyjnej (takie "rozwiązanie" natychmiast zakwestionują kominiarze). Tam, gdzie jest tylko kuchenka elektryczna, może być TYLKO wyciąg nadkuchenny. Edytowane 30 Sierpnia 2010 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 30.08.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Dzięki za dokładne wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts