tomczykhbr 29.08.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Mam wielki problem i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże z wyborem. Otynkowałem garaż zwykłym tynkiem na gładko, chciałbym zrobić kolor ścian zewnętrznych i mam dylemat czy nakropić ściany (tak jak to sie dawniej robiło miotłą) kolorowym tynkiem, tzn biały cement+wapno+piasek+farba do cementu czy ścianę pomalować farbą elewacyjną..??? Co bedzie bardziej wytrzymałe, jaki koszt będzie tego a tamtego? Mo chodzi głównie o to żeby to było wytrzymałe pod względem koloru, zeby kolor nie zszedł po 4 latach. Pytałem pare osób ale każda mi radzi co innego prosze o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.08.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Ja w ub. roku pomalowałem swój budynek gospodarczy farbą elewacyjną akrylową f-my Kreisel. Była niedroga (ale ceny nie pamiętam - musiałbym poszukać faktury). Przez cały miniony sezon sprawdziła się nieźle - woda deszczowa i z roztopionego śniegu spływały po niej, jak "po kaczce". Zachęcony tym pomaluję we wrześniu tą samą farbą budynek mieszkalny. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.07.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Witam;odpowiedź pewnie spóźniona nieco ale... Nakrapianie tynkiem zrobionym metodą: piasek, cement biały, wapno, pigment i td. oznacza kilka spraw:1. Brak jakiejkolwiek powtarzalności koloru2. Konieczność pilnowania się w czasie mieszania by ilość pigmentu była jednakowa - w innym wypadku wyjdą ciekawe ciapki...3. W zasadzie nie wiadomo co wyjdzie. Można kupić tynk mineralny barwiony w masie, co oznacza, że producent musi dać gwarancję koloru, jego powtarzalności i pewnych danych technicznych materiału. Pewnie da też swoje zalecenia, ale to norma. Cena takiego tynku to na chwilę obecną to od ok 1,7 zł/kg wzwyż. Nakropienie takim tynkiem w niczym nie ogranicza tego co będzie się dalej robić. Trzeba tylko oczyścić powierzchnię przed kolejnymi działaniami za ileś lat.Można także pomalować powierzchnię farbą elewacyjną co oznacza jednakże to, iż chcą zmienić odnowić elewację po jakimś czasie trzeba nastawić się na dodatkową robotę - czyli n.p. skucie tynku "do żywego", by kolejna elewacja wykonania inną metodą przylegała tak jak ma przylegać.Można pisać na priva lub zadzwonić 602 368 633.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts