Matilde1 29.08.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 29.08.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Mikrowentyacja czy stopniowanie uchyłu od jakiegoś czasu są standardowym wyposażeniem okuć rozwieralno-uchylnych, czasy że mozna sie tym chwalić już dawno minęły bo to raczej standard (no chyba że tandetne najtańsze okna). Mikrowentylacja, czy stopniowany uchył działa jak klamkę ustawisz w odpowiednie położenie, jesli jednak wyhodzisz z domu to musisz domknąc okno i dopływu powietrza już wtedy nie ma. Nawiewniki działają w sposób niezależny , kwatera może być zamknieta a dopływ powietrza jest a tym samym wymiana powietrza w domu. Są nawiewniki ręcznie regulowane, ciśnieniowe albo automatyczne - higro sterowane. Trzeba jednak pamietać , że żadnego nawiewnika nie można zamknąć w 100% nawet po przymknięciu bedzie przepuszczał ok 5m3 powietyrza na godzine ale po to jest nawiewnik zeby właśnie działał. W nowych "szczelnych" domach stanowią niezbędną część wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 29.08.2010 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 30.08.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Jedno jest absurdem. Kupujemy piękne, drogie i szczelne okna, które mają być najcieplesze na świecie, a z drugiej strony chcemy/lub jesteśmy zmuszani do ich dziurawienia jakimiś nawiewnikami. Byłem w podobnej sytuacji i zastosowałem nawiewnik międzyramowy Vento. Nie ma potrzeby dziurawić profilu, a jedynie wycinane są uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.08.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 w mojej opinii nawiewniki są o niebo lepsze niż mikrowentylacja w okuciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 30.08.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam Niektórzy producenci okien "chwalą" się mikrowentylacją. Czy przy takiej opcji w oknach trzeba inwestować jeszcze w nawiewniki? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Nie lubię gdy w pomieszczeniach jest duszno. pozdrawiam Mikrowentylacja nie spełnia rozporządzenia Ministra Infrastruktury w kwestii wentylacji pomieszczeń - chyba pisałem o tym parę miesięcy temu. Generalnie chodzi o to, aby - w przypadku braku wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej- wymusic dopływ świeżego powietrza. Poczytaj to http://www.nawiewnik.pl/?p=poradnik_kupujacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 24.09.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.09.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Mikrowentylacja nie spełnia rozporządzenia Ministra Infrastruktury w kwestii wentylacji pomieszczeń - chyba pisałem o tym parę miesięcy temu. Generalnie chodzi o to, aby - w przypadku braku wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej- wymusic dopływ świeżego powietrza. Poczytaj to http://www.nawiewnik.pl/?p=poradnik_kupujacego Mikrowentylacja nie spełnia norm (bo jak użytkownik nie wie o niej to nie użyje i nie będzie wymiany powietrza) ale jak jednak będzie używana to chyba jest to dobre rozwiązanie. ... A może nasz TEST powie czy wystarczy (w praktyce) faktycznie użytkowana mikrowentylacja, czy może jednak nawiewnik lepiej spełnia swoje funkcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.09.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 A może nasz TEST powie czy wystarczy (w praktyce) faktycznie użytkowana mikrowentylacja, czy może jednak nawiewnik lepiej spełnia swoje funkcje? Fin, to będzie zależało od wielkości skrzydła (deł) okiennych, rodzaju pomieszczeń, ilości osób w nich przebywających lub wielkości pomieszczeń, do których w ten sposób ma być dostarczane powietrze. Jak sam wiesz, szczelina powstająca przy rozszczelnieniu okna bywa różna (w zależności od systemu okuć, no i staranności okuwania). Generalnie wystarczy, ale dla mnie nawiewnik ma tę zaletę, że ilość dostarczanego przezeń powietrza jest +/_ stała, określona przez producenta i badana. A tak po cichutku (szeptem) powiem, że przy faktycznym użytkowaniu ani jedno, ani drugie. Jestem wielkim zwolennikiem funkcji stopniowania uchyłu. Mnie to wystarcza do szczęścia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 26.09.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 A czy można dołożyć nawiewniki do okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.09.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Można, choć wiele będzie zależało od usytuowania górnej części ramy ościeżnicy względem węgarka nadproża jeśli nawiewnik posiadał będzie okapnik zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 26.09.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Można zastosować nawiewnik wrębowy, czyli taki dla montażu którego nie trzeba robić dziur w profilu. http://oferta.hekaplast.pl/news_view.php?tpl=284&nid=50494Podobne rozwiązanie ma Aluplast. Przy dużym wietrze potrafi dość mocno dmuchać przez wydawałoby się małą szczelinę. Jak się będzie sprawowało to zimą, to mam jeszcze przed sobą, gdyż użytkuję je od miesiąca. Ale jak za cenę 50zł to warto spróbować ( a to tylko kawałek plastiku) nie robić dziur w oknie na nawiewniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.09.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Z dokładaniem nawiewnika później to różnie bywa. Założy go byle montażysta, ale czy będzie on spełniam normy? Bo w praktyce taki montaż to będzie wywiercenie kilku dziur i zasłonięcie ich nawiewnikiem, podczas gdy np. pod Aereco fabrycznie frezowane są dwa otworu po ok 13x1,5cm. Kiedyś słyszałem, że owe Aereco ma profesjonalną ekipę która zakłada okapniki bez utraty gwarancji na okna, ale na kilku odesłanych do nich klientów żaden nie został obsłużony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 27.09.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 dzięki za odpowiedzi muszę jeszcze troszkę o tym poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.10.2010 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 a jak wygląda kwestia nawiewników w oknach dachowych przy wentylacji mechanicznej? Dachowe z nawiewnikami są droższe. Jest sens je brać, jak jest went. mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 02.10.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 dzięki za odpowiedzi muszę jeszcze troszkę o tym poczytać. Najlepiej u źródła: http://aereco.blokno.net/ polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts