kulca 29.08.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam,postanowiłem zaczerpnąć wiedzy forum, żeby mnie hydraulik w konia nie robił.Dom parterowy, powierzchnia użytkowa 165mkw plus 35 garażu, wszędzie podłogówka, w sumie 12 obwodów, podłączone do rozdzielacza 14 obwodowego, do 2 pozostałych podpięte drabinki w łazienkach 9przwymiarowane aby grzały na niskim parametrze temperatury wody, chciałem uniknąć stosowania zaworów trój-drogowych i innych komplikujących sprawę urządzeń), w rozdzielaczu możliwość założenia elektrozaworów, zainstalowane rotametry.Z rozdzielacza pociągnięte rury fi32 (jakieś 3mb) pod piecPiec vaillanta turbotec plus 242/3-5 z zasobnikiem vih r 150/5, do tego calormatic 430.Jak to teraz mądrze połączyć, czy grzanie z ustawieniem krzywych grzewczych przy podłogówce ma sens, w instrukcji podane są temperatury wody dla zwykłych grzejników. Pierwsze rozważania nad podłączeniem były takie, aby rozdzielacz połączyć bezpośrednio pod zasilanie/powrót z pieca, czy taki układ działałby poprawnie? Woda z zasobnika dodatkowo z cyrkulacją, pompa sterowana zegarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 31.08.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam, postanowiłem zaczerpnąć wiedzy forum, żeby mnie hydraulik w konia nie robił. Dom parterowy, powierzchnia użytkowa 165mkw plus 35 garażu, wszędzie podłogówka, w sumie 12 obwodów, podłączone do rozdzielacza 14 obwodowego, do 2 pozostałych podpięte drabinki w łazienkach 9przwymiarowane aby grzały na niskim parametrze temperatury wody, chciałem uniknąć stosowania zaworów trój-drogowych i innych komplikujących sprawę urządzeń), w rozdzielaczu możliwość założenia elektrozaworów, zainstalowane rotametry. Z rozdzielacza pociągnięte rury fi32 (jakieś 3mb) pod piec Piec vaillanta turbotec plus 242/3-5 z zasobnikiem vih r 150/5, do tego calormatic 430. Jak to teraz mądrze połączyć, czy grzanie z ustawieniem krzywych grzewczych przy podłogówce ma sens, w instrukcji podane są temperatury wody dla zwykłych grzejników. Pierwsze rozważania nad podłączeniem były takie, aby rozdzielacz połączyć bezpośrednio pod zasilanie/powrót z pieca, czy taki układ działałby poprawnie? Woda z zasobnika dodatkowo z cyrkulacją, pompa sterowana zegarem. chyba jednak nie unikniesz stosowania zaworów trój-drogowych i innych komplikujących sprawę urządzeń bo zastanów się na podłogę idzie woda o parametrze 30stopni max jeżeli taka pójdzie i na grzejniki to czy przy temperaturze grzejników 30 stopni i temperaturze twego ciała 36,6 dotykając grzejnika odczujesz jakiekolwiek ciepło chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 09.09.2010 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 ale te drabinki łazienkowe już są podłączone do jednego rozdzielacza z podłogówką, więc czy w tej sytuacji ma sens stosowanie zaworu 3 drogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts