Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do scian wylewanych zbrojenie musi wystawac z wylanej juz płyty?

jacaranda

Recommended Posts

Buduje dom z piwnica. Mam problem z ekipa budowlana. Gosc mnie usilnie przekonywal do scian piwnicy (ktora jest prawie cala w ziemi) z bloczkow betonowych murowanych. Nie dalem sie przekonac i powiedzialem, ze maja byc lane, tak jak w projekcie.

Ekipa wylala lawice (ze zbrojeniem z drutu 12 mm) a na to tzw. chudy beton, jak to okreslil budowlaniec (ja to nazywam plyta betonowa - przykrywa ona caly obrys budynku na gruncie).

Przy okazji budowlaniec wpienil mnie tak okrutnie, ze zaczalem na powaznie rozwazac zmiane ekipy. Przyprowadzilem wiec innego kandydata, zeby poogladal stan obecny i okreslil sie, czy moze mi to dokonczyc. No i dowiedzialem sie, ze jak sie wylewa sciany piwnicy z betonu, to z dolnej plyty powinny wystawac druty zbrojeniowe, aby zbrojenie w tych scianach 'dowiazac' do zbrojenia w wylanych juz lawicach.

Moj partacz tego widac nie przewiduje, albo nie wie, pewnie budowal tylko piwnice z bloczkow, ktorych (podobno) nie trzeba doczepiac pretow z lawic. Nie wiem, nie gadalem z nim jeszcze.

Pytanie: czy druty powinny wystawac z lawic przy wykonywaniu scian wylewanych, aby w ten sposob polaczyc lawice ze scianami czy tez wylewane sciany mozna po prostu posadzic na plycie wylanej na lawicach?

Z gory dzieki za info. Prosze prostym jezykiem, bo buduje dom pierwszy raz i nie zdazylem sie jeszcze zdoktoryzowac na wszystkie budowlane tematy.

Jacek

Ekipa wylala lawice (ze zbrojeniem z drutu 12 mm) a na to tzw. chudy beton, jak to okreslil budowlaniec (ja to nazywam plyta betonowa - przykrywa ona caly obrys budynku na gruncie).

Nie ławice tylko ławy , jak na to chudy beton? Powinien być wewnątrz ław a nie na.

Ławice to te deski na których nabija gwoździe geodeta -przed fundamentem.

Co do pytanie o wypuszczenie zbrojenia -jeżeli ściany masz zbrojone to powinno wystawć z ław. Jeżeli masz tylko betonową sciane - nic nie wystaje. Sprawdź w projekcie czy masz ściany zbrojone.

Jedno pytanie i jedna rada !

czy nie sprawdzałeś/aś ekipy przed zatrudnieniem jej ( obejrzenie ich wykonanych robót, ocena inwestorów, którzy z nich korzystali ) ???

myśle, że powinien Ci pomóc kierownik budowy, który odpowie Ci na nurtujące Cie pytania a jeżeli kierownik też jest wg, Ciebie do kitu to pozostaje Ci tylko zaproszenie na budowe jakiegoś inżyniera z nadzoru budowlanego.

Dzieki za wskazowki, zastosuje sie! Ekipe sprawdzilem, robili mi kilka remontow - mucha nie siadala. Zagadnalem tez wlasciciela domu, ktory ekipa budowala poprzednio i powiedzial mi, ze nie mial lepszych budowlancow.

Oryginalny projekt nie przewidywal piwnic, dorysowali mi je. Sciana w piwnicy bedzie miala 2.5m+, wydawalo mi sie, ze powinien byc w srodku drut. Od czego to zalezy? Bo mam nadzieje, ze nie od widzimisie budowlanca? Czy ktos mial moze wylewane sciany betonowe piwnic w podobnej sytuacji i czy w srodku byl drut?

Dzieki za odpowiedzi.

Jacek

mam piwnice "wylewane", bez zbrojenia ścian, bez wystającego zbrojenia z ław, piwnice doprojektowane do gotowego projektu bez piwnic, a co najwazniejsze zrobił ich projekt architekt z uprawnieniami adaptujący gotowca, nie bardzo rozumiem to: "dorysowali mi", kto? ci budolwańcy??

no i w znakomitej większosci (poza szczególnymi przypadkami) zwykłych domów jendorodzinnych zbrojenie ścian fundamentowych (piwnicy) nie występuje...

... jak na to chudy beton? Powinien być wewnątrz ław a nie na.

Wylewanie law wygladalo tak: koparka wykopala dziure w ziemi i lawy po obrysie budynku i pod scianami nosnymi (oni mowili na to lawice, wiec przejalem nomenkalture). Potem w te dziury wpuscili konstrukcje z 4 drutow 12mm (chyba 25cm x na 25), laczonego dookola 6mm. Zalali lawy betonem, a na drugi dzien calosc po gorze zalali znowu i powstala ta plyta. Wiec jak to chudy beton powinien byc wewnatrz law? Czy dobrze mysle, ze lawy to sa te dziury w ziemi wypelnione stala i betonem, czy znowu pokrecilem???

Dzieki.

Jacek

ja też mam piwnice w ziemi i konstruktor poszerzył i podniósł troszkę ławy, po wskazówkach geologa. Z ław wystawały pręty, do których wiązali kolejne, ale ja mam ściany w formie murów oporowych i były zbrojone w środku...wszystko wg obliczeń - wg mnie schronów się tak mocnych nie buduje ;)

Przyznam, że się pogubiłem.

Na ściany nie trzeba - chociaż może być w projekcie wrysowane, że trzeba - wtedy należy się zastosować.

Jak nie ma w projekcie to wystarczy osobno zazbroić ścianę. I tak sobie poprostu zazbrojona bidulka będzie stała samotnie na tej ławie ;)

jeśli projekt o tym nie wspomina to jest to zbędny manewr (to zbrojenie ściany)

• 4 months później...
Gość zibik_eng
mam piwnice "wylewane", bez zbrojenia ścian, bez wystającego zbrojenia z ław, piwnice doprojektowane do gotowego projektu bez piwnic, a co najwazniejsze zrobił ich projekt architekt z uprawnieniami adaptujący gotowca

Architekt doprojektował piwnicę w projekcie budowlanym i miał do tego prawo. Niestety Ty nie miałeś prawa z tej adaptacji budować - bo to był projekt budowlany (tylko do celów uzyskania pozwolenia na budowę czyli złożenia do urzędu) a nie wykonawczy, dlatego twoje lane ściany nie mają zbrojenia ani wypuszczonych tzw starterów. Zbrojenie ścian powinien przeliczyć uprawniony konstruktor i wydać odpowiednie rysunki zbrojeniowe z zestawieniami stali.

bo ty , fachowiec, wiesz co ja mam, jak wygląda mój projekt i co w nim jest:rolleyes:

projekt budowlany a nie wykonawczy... :) dobre :)

zarówno do adaptacji jak i do całego budynku w projekcie mam obliczenia konstrukcyjne jak i rysunki oraz zestawienia stali :p

A ile poniżej gruntu masz te piwnice i czy są obliczenia sprawdzające ścianę piwnicy?