MichałRac 29.08.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witamwiem że projekt to świętość, ale że jeszcze mój dom nie powstaje, a mam w ręku projekt jeszcze niezaadaptowany (Słoneczny z pracowni MG Projekt) to nasuwa mi się kilka pytań. Domek nieduży parterowy z drewnianym stropem, a ławy w projekcie zbrojone 4x fi 16. Standardowo jak czytam to dużo większe budynki zbroi się prętami fi 12 cz 16mm to jest przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 29.08.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 NIE Ktoś kto ustalił takie z wymiarowanie bierze na siebie odpowiedzialność i wedle jego wyliczeń ma być taka grubośc prętów zbrojeniowych - wyliczenie wedle gruntu macierzystego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałRac 30.08.2010 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 NIE (...) - wyliczenie wedle gruntu macierzystego Ale to jest jak napisąłem wcześniej projekt przed adaptacją, czyli do średnich warunków gruntowych, a co zrobi architekt adaptujący tego jeszcze nie wiem. Poprostu pytam bo nie spotkałem się jeszcze z takim przekrojem zbrojenia w projekcie standardowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 30.08.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 NIE ... wyliczenie wedle gruntu macierzystego Jakim cudem, skoro to projekt gotowy, przed adaptacją, i architekt który go tworzył na oczy nie widział grutu macierzystego, na którym ma stać. Ja proponuję zapytać o to architekta, który będzie adaptował projekt. Może będzie możliwość zmiany na fi12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 30.08.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 prawdę rzekłszy to w ogólnej masie wydatków, czy to będzie 4#12 czy też 10#32 to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Ale pręty #16 na wieńce (bo takie de facto pełni funkcje zbrojenie podłużne ław) to trochę dużo, w moim domu wszędzie dałem 4#10. Zresztą teraz używa się stali o granicy plastyczności 420 MPa a kiedyś brało się 210 czy 190 MPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 30.08.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Pffff. W rzeczywistości sprawy wyglądają tak. W biurze siedzi jakiś ludek po studiach (bez uprawnień jeszcze). Pod jego rysunkiem podpisuje się ktoś z uprawnieniami. Większość architektów nie liczy (niechce/nie umie?) konstrukcji. Pod projektem konstrukcji też musi się podpisać uprawniony konstruktor. Więc biedny studencina, żeby nie ściągać na siebie gromów daje dla bezpieczeństw grubsze pręty. Szczerze powiedziawszy to prawdopodobnie i pręty 8 by starczyły (jeśli jest to domek partyrowy z poddaszem użytkowym). Generalnie użyjesz tego zbrojenia tyle co kot napłakał więc drastycznie w kosztach tego nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 01.09.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam wiem że projekt to świętość, ale że jeszcze mój dom nie powstaje, a mam w ręku projekt jeszcze niezaadaptowany (Słoneczny z pracowni MG Projekt) to nasuwa mi się kilka pytań. Domek nieduży parterowy z drewnianym stropem, a ławy w projekcie zbrojone 4x fi 16. Standardowo jak czytam to dużo większe budynki zbroi się prętami fi 12 cz 16mm to jest przesada? http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/images/rzut3.jpg jeśli to ten projekt,to mi się wydaje że masz dłuuugie ławy i tylko jedną ściane poprzeczną(wewnętrzną) może wrzuć rzut fundamentów+opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałRac 02.09.2010 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 No to prawie ten projekt. Mój jest bez garażu wieczorem postaram się wrzucić rzut fundamentów. Nie ma poprzecznie biegnącej ławy, jest środkiem biegnąca ława równoległa do najdłuższej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 03.09.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 No i pewnie powinna byc jak widze. Na "północ" od holu no i ta ze skosem koło kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOLLAN 03.09.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Przy adaptacji za każdą zmianę się extra płaci, nie wiem czy za taką zmianę nie zapłacisz więcej niż wyjdą Ci oszczędności na pętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 03.09.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Generalnie różnica w cenie przy zmianie prętów to kropla w morzu wydatków przy budowie. Wręcz tego nie odczujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiffler 21.09.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 kasa kasą ale zapraszam chętnych do gięcia #16 z BSt-500 - #12 starcza na typowe lawy nawet na bardzo slabe grunty i można je giąć na budowie ręcznymi narzędziami - #16 tylko na zakładzie więc dochodzi dodatkowy koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 23.09.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 prawdę rzekłszy to w ogólnej masie wydatków, czy to będzie 4#12 czy też 10#32 to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Ale pręty #16 na wieńce (bo takie de facto pełni funkcje zbrojenie podłużne ław) to trochę dużo, w moim domu wszędzie dałem 4#10. Zresztą teraz używa się stali o granicy plastyczności 420 MPa a kiedyś brało się 210 czy 190 MPa. Pierwsze słyszę by zbrojenie podłużne ław pełniło rolę wieńca. Ława się nie "rozjedzie" bo trzyma ją grunt do którego jest dociśnięta budynkiem. Zbrojenie chroni ławę przed pęknięciami na skutek nierównomiernego osiadania gruntu. 4#16 to wg mnie przesada, tym bardziej, że projektant nie widział badań geologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts