Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie ław

MichałRac

Recommended Posts

Witam

wiem że projekt to świętość, ale że jeszcze mój dom nie powstaje, a mam w ręku projekt jeszcze niezaadaptowany (Słoneczny z pracowni MG Projekt) to nasuwa mi się kilka pytań. Domek nieduży parterowy z drewnianym stropem, a ławy w projekcie zbrojone 4x fi 16. Standardowo jak czytam to dużo większe budynki zbroi się prętami fi 12 cz 16mm to jest przesada?

NIE

(...) - wyliczenie wedle gruntu macierzystego

Ale to jest jak napisąłem wcześniej projekt przed adaptacją, czyli do średnich warunków gruntowych, a co zrobi architekt adaptujący tego jeszcze nie wiem. Poprostu pytam bo nie spotkałem się jeszcze z takim przekrojem zbrojenia w projekcie standardowym

NIE

... wyliczenie wedle gruntu macierzystego

Jakim cudem, skoro to projekt gotowy, przed adaptacją, i architekt który go tworzył na oczy nie widział grutu macierzystego, na którym ma stać.

Ja proponuję zapytać o to architekta, który będzie adaptował projekt. Może będzie możliwość zmiany na fi12.

prawdę rzekłszy to w ogólnej masie wydatków, czy to będzie 4#12 czy też 10#32 to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Ale pręty #16 na wieńce (bo takie de facto pełni funkcje zbrojenie podłużne ław) to trochę dużo, w moim domu wszędzie dałem 4#10. Zresztą teraz używa się stali o granicy plastyczności 420 MPa a kiedyś brało się 210 czy 190 MPa.

Pffff. W rzeczywistości sprawy wyglądają tak.

W biurze siedzi jakiś ludek po studiach (bez uprawnień jeszcze). Pod jego rysunkiem podpisuje się ktoś z uprawnieniami. Większość architektów nie liczy (niechce/nie umie?) konstrukcji. Pod projektem konstrukcji też musi się podpisać uprawniony konstruktor. Więc biedny studencina, żeby nie ściągać na siebie gromów daje dla bezpieczeństw grubsze pręty.

Szczerze powiedziawszy to prawdopodobnie i pręty 8 by starczyły (jeśli jest to domek partyrowy z poddaszem użytkowym).

Generalnie użyjesz tego zbrojenia tyle co kot napłakał więc drastycznie w kosztach tego nie odczujesz.

Witam

wiem że projekt to świętość, ale że jeszcze mój dom nie powstaje, a mam w ręku projekt jeszcze niezaadaptowany (Słoneczny z pracowni MG Projekt) to nasuwa mi się kilka pytań. Domek nieduży parterowy z drewnianym stropem, a ławy w projekcie zbrojone 4x fi 16. Standardowo jak czytam to dużo większe budynki zbroi się prętami fi 12 cz 16mm to jest przesada?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/images/rzut3.jpg

jeśli to ten projekt,to mi się wydaje że masz dłuuugie ławy i tylko jedną ściane poprzeczną(wewnętrzną)

może wrzuć rzut fundamentów+opis

• 3 weeks później...
prawdę rzekłszy to w ogólnej masie wydatków, czy to będzie 4#12 czy też 10#32 to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Ale pręty #16 na wieńce (bo takie de facto pełni funkcje zbrojenie podłużne ław) to trochę dużo, w moim domu wszędzie dałem 4#10. Zresztą teraz używa się stali o granicy plastyczności 420 MPa a kiedyś brało się 210 czy 190 MPa.

Pierwsze słyszę by zbrojenie podłużne ław pełniło rolę wieńca. Ława się nie "rozjedzie" bo trzyma ją grunt do którego jest dociśnięta budynkiem. Zbrojenie chroni ławę przed pęknięciami na skutek nierównomiernego osiadania gruntu. 4#16 to wg mnie przesada, tym bardziej, że projektant nie widział badań geologicznych.